Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Bar Mercato, Bologna – 150 törzsvendég portré galériája

Ennyire gyorsan, könnyedén és egyértelműen nehéz beírni magát egy helyszínnek a legnagyobb kedvenceim közé. Az is jó start, ha valami a Via Belvederén van Bolognában, szemben a Mercato delle Erbe vásárcsarnokkal, de itt sokkal többről is szó van. A Bar Mercatoban hihetetlen módon és szinten valósítanak meg valamit, amit a régi kocsmákból eddig hiányoltam, a törzsvendégek emlékezetét: 150 festmény segítségével!

Elsőre csak azt látni, hogy rengeteg festmény van a falon.

kocsmaturista_bologna_bar_mercato_bejarat

kocsmaturista_bologna_bar_mercato_festmenyek_sarok

Ez lehetne kortárs kiállítás is, mint a Fun cool oh-ban, de nem az. A pult mögött középen található az elkövető festő önarcképe, mint a kocsma őrző szelleme, körülötte és vele szemben pedig modelljeinek, a törzsvendégeknek a portréijai.

kocsmaturista_bologna_bar_mercato_paolo_rovera_festményei

Ez a körbeportrézottság már eleve ad egy nagyon egyedi atmoszférát a helynek. Jelenlegi és kisebb számban akár – a festővel együtt – már nem is élő, többé-kevésbé törzs vendégek képei néznek le ránk. Máshol az is haladás lenne, ha egy fotó vagy ereklye lenne kinn, de itt aztán kimaxolták a témát. Nyilván kellett az is ehhez, hogy a bolognai Paolo Roversi, aktivista művész, egykor maga is törzsvendége legyen a kocsmának. A festményeket 2004-től három-négy éven át festette. Ő maga két éve nem él. Több, mint 150 darab műve látható. Annak idején kiállításokat is szervezett ide és az akkor kiállító művészeknek is itt ragadt még jó néhány képe, festménye, egyéb tárgya, tovább fokozva az művészi közegélményt.

kocsmaturista_bologna_bar_mercato_szobor

kocsmaturista_bologna_bar_mercato_egyeb_festmenyek

kocsmaturista_bar_mercato_repulo

Elég is lenne már ez a vibráló kocsmakémiához, de még ehhez képest is többről van szó. Aznap este, mint leggyakrabban, Steve és Mariano volt a pultban.

kocsmaturista_bologna_bar_mercato

Mariano a tulajdonos, két éve, aki a divatszakmából érkezett, de már teljesen magára szabta az új szerepkörét. 7-8 éve járt először a Bar Mercatoban vendégként és rögtön megtetszett neki. Steve afrikai származású, Eritreaból. Mára – 40 év után – már akár elhivatott alkalmi oktatója az olasz nyelvenek, ha hozzám hasonló (akkor) középkezdő külföldi nyelvtanuló vendégekkel találja magát szembe. Rengeteg új szót, kifejezést, helyesbítést, hangsúlyozást tanított nekem bratyiból, de legalább olyan lelkiismeretességgel, mintha professzori órabérben fizetném minden szóért. Neki korábban híres és népszerű étterme volt Bolognában, most a Bar Mercatoban tölti, összességében 15 éve, láthatóan vidáman, önazonosan a napjait. Mariano 48, Steve 54 éves. Mindketten jóval fiatalabbnak tűntek. Szerintük a Bar Mercato fiatalon tart. Steve-t meg is lehet nézni fiatalabban, az egyik portré ugyanis őt ábrázolja.

kocsmaturista_bologna_bar_mercato_steve

Kettőjük vendéglátói magatartásuk oltári pluszt jelentett még a nemes kerettörténet felébe.

kocsmaturista_bologna_bar_mercato_mariano_steve

kocsmaturista_bologna_bar_mercato_steve_es_vendegek

Első bolognai napon itt is kikértem a fröccsömet, és itt jöttem rá, hogy az olaszok – ha nem hangsúlyozod másképp – bizony proseccoból készítik. Miért is tennék másból? Örültem a különlegességnek és a minőségnek, de az erőkülönbségre nem számítottam, hiszen a prosecco alkoholszázalékra kicsit gyengébb is, mint egy átlagos magyar bor, de talán a ráérzésre töltött hosszú lépés arányok mások és a természetes buboréktartalomtól is másképp hat. Nem lett végső magyarázatom, de miután két beszélgetős törzsvendéggel megittam a következőt, inkább hazamentem, mert ennek az estnek ezért vagy azért, de hamar vége lett a prosecco spritz asszisztálásával.

Másnap tudatosan visszatértem, sőt már vártam, hogy újra itt tartson a túrám. Steve és Mariano már ismerősként üdvözöltek, nevemen, hangosan és vidáman. Őket is átszoktattam irányomba a magyaros hosszú lépésre, bevált. Együtt számoltuk az egy decit, de hogy lehessen érezni, hogy mégsem teljesen magyar, egy citromkarika azért landolt benne. Örökre leszámoltam a prossecco fröccsel.

Aznap kevesebben voltak, főleg odabenn, mert a terasz dübörgött, így a bárnál egyszerűen lehetett beszélgetni. Van egy hangulatos kis hátsó kert is, de a Via Belvedere fesztiválélményéhez képest ezen a két napon senki nem választotta annak az intimitását.

kocsmaturista_bologna_bar_mercato_kert

Ezúttal sokkal több szabad felhasználású aperitivo várta még a betérőket a pulton, a kétszer sült frittata, ami Steve szerint nagyon speckó, és szerintem is nagyons speckó volt, mert én ugyan nem sok frittatát ettem addigi életemben, de erre gyorsan ráfüggtem. Bár igazságtalanul könnyebben meg lehet hízni egy olasz barpultnál, de tagadhatatlanul nagyon érdekes, hogy ki milyen ízelítő falatokkal várja a vendégeket. Újabb felülete az egyediségnek, az eredetiségnek. Itt pl. mártogatós répa, fűszeres keksz, szendvicskrémes kenyérfalatak volt még.

kocsmaturista_bar_mercato_prosecco_fröccs_es_aperitivo

És amikor azt hiszem, hogy ennyi elégedettségi faktor után már nem fog semmi új történni a Bar Mercataban, akkor hirtelen meghallottam azokat a kulcsszavakat a pulttól, hogy Budapest és Unicum. Egy társaság bejött, akik közül az egyikük Budapesten töltött pár napot a múlt évben, és éppen meg akarta kóstoltatni az ottani „amarot” a barátaival. Miután bemutatkoztam Budapestiként azonnal kirendeltek nekem egy Amaro Lucanot, ami az ő válaszuk az Unicumra,

kocsmaturista_bologna_bar_mercato_amaro_lucano_unicum

majd a lakhelyem nyaralási fotóit mutogatta büszkén Bolognában, Széchényi híd és fürdő, Hősök tere.

kocsmaturista_bologna_bar_mercato_telefon_lanchid_foto

A büszkén mutogatás amúgy is rendszeres jelenség a Bar Mercatoban, hiszen gyakran betérnek fiatalok társaságok, akik közül az egyikük csak felmutat Paolo Roversi egyik portréjára és azt mondja, hogy nézd, az volt az apám tíz éve. Maradjon meg a Bar Mercato ilyennek és jussunk el a dédpapák megmutatásáig és legyen az a „tíz éve”, akár ötven vagy még több a mesében!

SZÁRAZ ANYAG TARTALOM:

Amúgy is gazdag az italválaszték, leginkább a borkínálatra büszkék. Üvegben, ajándéknak is jól lehet náluk válogatni.

Az étkező vendégeknek gusztusos tálak érkeztek, többségében könnyű falatokkal.

Nyitvatartás: H-P: 11:00-01:30-ig. Kétarcúak, mint sok más olasz bar. A reggeli órákban tele a hűtőpult péksüteményekkel, sajtokkal, felvágottakkal, ez az arcuk már majdnem salumeria és panificio (csemegebolt és pékség). Szombaton 18-kor nyitnak. Vasárnap zárva!

Facebook oldal (nem hivatalos): https://www.facebook.com/pages/Bar-Mercato/289063207808716?fref=ts

Cím: Via Belvedere, 13, 40121 Bologna, Olaszország

A Bologna-Padova sorozat előzményei:

1. – Három kortyos Espressok Olaszországban

2. – Mit taltam Bolognában spagetti helyett

3. – Bajor kocsmarajzokat tártam fel Bolognában.

4. – Egy kicsi kocsmautca fogságában Bolognában.

5. – Össz-latin egyveleg a bolognai éjszakában, Pastis.

 

Szólj hozzá!