Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Kisvonat, sörös vonat valahol megáll… – Sörcsapra érkeztek a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE sörei

A Nógrád megyei FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE nem akármilyen tálalással mutatta be a söreit először csapon, Budapesten, a Food Truck Udvarban. Pénteken ugyanis az asztalok köré rögtönzött sínein egy játékvonat szállította körbe a sört a közönségnek. A bemutató rendkívül jól sikerült, a sörök pedig csapolva is változatlanul isteniek voltak egytől-egyig.

A Fűtőház Sörfőzde söreinek debütálása csapon kisvonatos tálalással történt - Kocsmaturista
fotó: Bölöny József

A sörfőzdéről már írtam bővebben ITT. A nem kattintók kedvéért gyorsan összefoglalom, hogy Nógrád megyében egy állandó magas minőségre törekvő, csak felsőerjesztésű sörökkel dolgozó, példásan lelkes családi sörfőzdéről van szó, akik Rétságon tevékenykednek. Ott, a saját családi házukban működő üzem mellett bemutató boltjuk is van SÖRVÁRÓTEREM néven. A jelenleg négy sörből álló szortiment mozdonyos profilt visel. Mindegyik sör más-más mozdonyról lett elnevezve. Ennek a háttértörténete az, hogy a főzdetulajdonos, Hava István édesapja mozdonyvezető volt és saját magának is járműgépész üzemmérnök végzettsége van. Megvan hát a megingathatatlan eredettörténet, aminek nyomán a sörösüvegek olyan büszkén feszítenek a mozdonyos címkékben, mint szuperhős a kosztümjében.

A Fűtőház sörei üvegben - Kocsmaturista
Fotó: FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE

A főzde alig több, mint egy éves működése alatt extra reflektorfényt is kapott nemrég azáltal, hogy a Dublin Craft Beer Cup sörversenyen aranyérmesek lettek a 327-139 nevű stout-tal (a Guiness országában, bizony! Nyilvánítsuk Guiness rekordnak?). Az M63 BULLDOG (Belgian Strong Ale) pedig ezüstérmet hoztak el. István szerint ez még pluszban megdobta az ismeretségüket és keresettségüket. Jó időzítés ilyenkor csapra érkezni a fővárosba!

Épp készül a Fűtőház Sörfőzde a csappremierrre a Food Truck Udvarban - Kocsmaturista

A bemutató egyszerre bemutatkozó is volt, alapos és önfeltáró. Nagyon szeretem, ha valaki pódiumra lép és elmondja a háttértörténetét, hitvallását. Ez történt április 7-én a már szintén megénekelt Food Truck Udvar (KATT!) galériáján, ahol az „Élesztő” sörpáholyban csapolták a mesternégyest.

Így csapolják az Food Truck Udvarban a Fűtőház Sörfőzde söreit - Kocsmaturista
Fotó: Kelemen Ági

Istvánt Katona Csaba sörtörténész egészítette ki színpadi duóvá. A felkonferálás élmény lehetett azoknak is, akik most először ismerkednek a sörfőzdével, és azoknak is, akik már előismeretekkel is rendelkeznek. Tóth Imre, a Food Truck Udvar és az Élesztő Sörház egyik tulajdonosa is csatlakozott néhány gondolattal, elmesélte, hogy hogy ismerte meg Istvánt, akiben elkötelezett, profi sörfőzőre talált. István pedig azt, hogy sokáig tartott attól, hogy csapra is menjen a söreivel, de Imrénél jó kezekben tudja őket.

Katona Csaba, Hava István és Tóth Imre (Élesztő) a Fűtőház söreinek csappremierjén - Kocsmaturista

Az említett sörök rövidesen el is kezdtek felénk robogni, kis vagonokban, Élesztős pohárban.

A Food Truck Udvar Élesztő Páholyában a Fűtőház sörök felhasználása - Kocsmaturista

Fotók: Maszlik Családi Gazdaság. Fotón: Maszlik Zoltán

A csapolt Fűtőház sörök robognak a vendégekhez - Kocsmaturista
Fotó: Bölöny József

Saját korábbi leírásomat idézem a tételezésükkor, a felszolgálás sorrendjében:

V43 SZILI – Summer Ale, ötfajta malátából, háromféle komlóból. Keserűnek van kikiáltva, de saját élményem alapján pont egy nagyon selymesen csúszó, frissítő, középen maradó, mégis jelleggel bíró sör (4,5% alkohol, 10,7% szárazanyag-tartalom).

M61 NOHAB –  American India Pale Ale, szintén ötfajta malátával és háromféle komlóval. A személyes kedvencem lett a kínálatból. Nagyon markáns, megjegyezhetően jó! (6,5% alkohol, 18,4% szárazanyag-tartalom)

327-139 – Stout, hétféle malátából, kétféle komlóból és belga élesztőből készül. Érdekesség, hogy István, egykor mozdonyvezető édesapja kedvenc mozdonyának dedikálja ezt a sört, ki is emelte , hogy nem barna sör, hanem fekete (ahogy a 327-139 pályaszámú mozdony is). Itt is elégedett voltam. Ilyennek szeretem a stout-ot. Érezni az erejét. (6,7% alkohol-, 15,6% szárazanyag-tartalom). Meglepő módon állítólag a nők kedvence.

M63 BULLDOG – Belgian Golden Strong. A sokáig legerősebb mozdonyról lett elnevezve, egyúttal a legerősebb sörük is. Az előzővel ellentétben, itt nem az első kortynál mutatkozik meg az ereje, hanem az utolsónál. Elsőre megtévesztően könnyűnek hat. Csodálkoztam is a felvezetése után az ízén. (8,5 %-os alkohol- és 19,2% szárazanyag-tartalom).
A csapos bemutató üveges meglepetéssel zárult, a SZILI tartályban 250 napig érlelt prémium változatával:
A V43 Szili 250 napig érlelt változata - Kocsmaturista

Csaba és István a sörök kiszállításakor folyamatosan gondoskodtak a műsorról. Közben István mintha a saját biztonsági őre is lenne, folyamatosan kémlelte saroktól sarokig a helyszínt, hogy minden rendben megy-e. Ha szóltak neki, hogy például, hoppá, leállt a kisvonat, szinte átrepült az asztalokon és a vendégeken, hogy megoldja a fennakadást. Pártolom, ha valaki ennyire érezhetően lelkes, elhivatott minden mozzanattal kapcsolatban és a söreiért szinte ölni képes szenvedély lobog a szemében.

A Fűtőház Sörfőzde csapata - Kocsmaturista
Íme a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE csapata (Fotó: Kelemen Ági)

A dublini díjazás miatt István boldog, és elégedett a folyományaival (pl. extra megrendelések). A kitüntetés pont az első születésnapjukra érkezett meg. Megkérdeztem, hogy mivel lenne még elégedett a jövőben:

  • Ha két év múlva ugyanezt, ugyanilyen minőségben csináljuk, azt sikernek fogom elkönyvelni.

Emellett azért a továbbhaladást is bemondták már a „hangosba’ ” az állomáson. Nyár elején érkezik az ötödik sör (szintén mozdonyos keresztségű) Púpos néven. Ez egy búzasör lesz, könnyű „balatoni” sörnek szánják. Egyéb fejlődési irányok, mint saját márkakocsma nyitása vagy külföldi piacra terjeszkedés egyelőre nincs a levegőben (bár kaptak nagyobb angliai megrendelést is magánfogyasztótól). Cserébe odahaza egyre szorosabb a kapcsolat a helyi termelő partnerekkel (KATT a nevekre a Facebook / weboldalakhoz), a sajtgyáros Maszlik Családi Gazdasággal, a Nógrádi Vadasparkkal, a Bánki pálinkaházzal és az alsópetényi Prónay-kastéllyal, akikért való hálaadás verbálisan is elhangzott.

Voltam jópár sörbemutatón az utóbbi hónapokban, de ez a stílusossága, ötletessége és plusz élménye miatt kiemelkedő marad. Kértem egy pohár vizet, és még azt is a játékvonattal küldték ki. Nem egyedül vettem részt ezúttal. Többek között Varga Gergely, a múltkori egyik Gyöngyös környéki, helyi származású „idegenvezetőm” (<CIKK) kísért el, akivel a Mátrában közlekedő kisvasúttal is utaztunk. Az ő vonatok iránti szeretete gyerekkoráig mutat vissza. Kiegészítésképp íme az egyik gondolata, élménye a bemutatóval kapcsolatban:

„Több, mint húsz évvel, ezelőtt óvodás koromban a Mátravasút házunk mellett zakatoló egyik Mk 48-as mozdonyában ülve Gábor bácsi, a mozdonyvezető pisztáciával kínált. Akkor találkoztam először ezzel a nagyon finom nassolnivalóval. Húsz évvel később pedig életem legfinomabb söre egy kisvasút modellen érkezett az asztalomhoz, M63 Bulldog néven… Azt hiszem ez az igazi predesztináció, a vasút és a gasztronómia végérvényes találkozása!„

2017.12.21. FRISSÍTÉS: a cikk óta a Food Truck Udvar az itt említett formájában legalább átmenetileg bezárt

Térképen a Food Truck Udvar:

Ha extra tartalmat is olvasnátok budapesti, magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK:

Sínen a nógrádi kisüzemi sörgyártás – Fűtőház Sörfőzde

Még több autó az Üllői úton – A Food Truck Udvar Élesztése

Sört Hosszúlépéssel? – A pesti sör Katona Csabával

 

 

Szólj hozzá!