Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Magyar sörök „nemcsak Magyarországon, hanem Dunántúl is” #2 – Bukarestbe és tovább

Itt a második rész a magyar sörök külföldi fogadtatásának jelen helyzetéről. ISMÉTLÉS: „Mad Scientist és Rothbeer sörök csapon Berlin több bárjában? Magyar sörök a Helsinki Beer Festivalon? Magyar kisüzemi sörfőzdék bemutatkozója Romániában? Hova vezethet ez? Több érintettel, több szempontból is beszélgettünk róla:” 

Az első rész a berlini kocsmai állásról ITT olvasható!

VISSZATÉRŐ ELŐSZÓ: Sörös témához nyúlni mostanában kényes dolog. Forr a hangulat itt-ott. Frontvonalak rajzolódnak, összeesküvés-elméletek gerjednek és terjednek. Előre mondom, én ezt a polcot nem érem fel. Nem tudok és nem is próbálok hangosan állást foglalni, se sportfogadást kötni ebben a témában. A legjobbat kívánom ennek a világnak, a minőségi sörök kedvelőinek és a tehetséges sörfőzőknek: fejlődést, sikert, örömöt. Ez az egy állandó! A többiről meg beszélnek helyettem. Lássuk mit tudtam levenni a témakör alacsonyabb polcairól!

A jelen második rész a romániai bemutatkozás utóéletéről szól.

A magyar kisüzemi sörfőzdés bemutatkozó táblája Bukarestben - Kocsmaturista

A magyar Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete összefogásával márciusban tizenegy magyar kisüzemi sörgyártó mutatkozott be Bukarestben a romániai gasztronómia válogatott képviselői számára. Az egyesület elnökét, Gyenge Zsoltot, „Söraput” (Fóti Kézműves Sörfőzde) kérdeztem meg az esemény lecsengéséről.

Kié volt az ötlet, hogy nyissatok a román piac felé is?

Minket kerestek meg. A külkereskedelmi attasé felkérésére mentünk ki. Először halasztottuk az ötletet tavaly novemberben, de Temesváron láttam, hogy nagy igény lehet a magyar kisüzemi sörökre és fizetőképes kereslet is van rá, így március 6-án megérkeztünk.

A magyar Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének bemutatkozója Romániában

Jelentősen nagyobb lehet ott a fizetőképes kereslet?

Nem arányaiban nagyobb a fizetőképes kereslet, de mivel egy nagyjából 20 milliós országról van szó, ahol sok a nagyváros, nagy kereslet összpontosul. Cserébe persze sok a szegény vidék is. A  mi célpontjaink például Bukarest, Arad, Kolozsvár, Temesvár és Nagyvárad.

Milyen az ottani kisüzemi sör-kínálat?

Ott is bezártak a kisüzemi sörfőzdék a multik miatt a 90-es években. Jelenleg 10-25 db működhet, ilyesmit lehet hallani. Eljöttek a bukaresti bemutatóra néhányan, de mi most előbbre járunk Magyarországon.

Nevezhetjük-e ezt a bemutatkozást egy megindult hullámnak? Egyre több külföldi kilátásról lehet olvasni.

Eddig egy esemény valósult meg, de Kolozsvárra is meghívtak minket. Hágában novemberben várható egy ugyanilyen bemutató, mint a bukaresti. Jó lenne, ha ott is ugyanannyi sörfőzde be tudna mutatkozni. Zágrábban kicsit más a helyzet, ott az Európa Napra kértek fel bennünket a nagykövetség részéről, hogy szívesen csapolnának magyar söröket, de ebből idén még nem lesz semmi.

Milyen a romániai bemutató utóélete? Hogy állunk most?

A kereskedelembe kerülés előkészítése megkezdődött. A papírformánál tartanak a terjesztők, folynak a tárgyalások. Elképzelhető, hogy áprilisban megtörténik az első szállítás, 8-10 magyar sörfőzde 2-2 söréből.

A magyar kisüzemi sörbemutató épp zajlik Bukaresben (2017 március) - Kocsmaturista

Nem fogja a várható siker gyorsan felkorbácsolni a kinti sörfőzési kedvet?

Valószínűleg igen, de először kicsiben fog megindulni.

Fordítva is megkérdezem, a külföldi terjeszkedés nem fogja érezhetően kivonni a magyar piacról a magyar söröket?

Pont azért próbálkozunk más európai országokban, mert Magyarországon nem tudjuk eléggé eladni a söröket. Ha én Fóton el tudnám adni a fóti sört, akkor még Budapestre sem szállítanánk be, csak jól éreznénk magunkat. Nincs annál szebb cél, minthogy Békésszentandráson lehessen Szent András sört, Balatonvilágoson balatonvilágosi sört (Hedon), Fóton fóti sört kapni. Magyarországon magyar piacon kell tudni érvényesülni a magyar sörfőzdéknek. Ezért a jó ügyért is harcolunk. Ha most nem fog megváltozni ez a történet, akkor soha.

Ha a magyar piacon varázsütésre javulna a helyzet, akkor is továbbszorgalmaznátok a külföldi bemutatkozásokat?

Már az is jó, hogy messzire vittük a hírünket, megismertettük a nevünket. Hágát mindenképp betartanánk, mert megígértük, még ha nem is piackeresés szándékával.

Utolsó kérdés a témában, ha meginduló romániai kereskedelmi forgalom lehetséges, hogy fog sörturizmust vonzani Magyarországra? (A válasz határozott volt:)

MINDENKÉPPEN!

Gyenge Zsolt, Fóti sörfőzde - Kocsmaturista
Gyenge Zsolt, Sörapu egy Jockey Ewingot is megszégyenítő portrén

***

Bónuszként még megkérdeztem Zsolttól egy Kocsmaturista főtémába vágó kérdést is, hogy milyennek látta az utóbbi tartózkodás alatt a román és bukaresti kocsmakörképet?

Én egy kocsmában voltam benn összesen, egy nagyon nagyban, ami a müncheni sörözők hangulatát idézte meg, a Caru’ cu Bere-ben. Ráadásul ez egy több évtizedes régi példány. Bukarestben, de főleg vidéken még nem terjedt el annyira a mai kocsmakultúra, ami nálunk az utóbbi évtizedben már igen. Van azért a fővárosban mindenfelé egy-egy, de még mindig nagyon sok a régi, rossz állapotú kocsma és étterem. 

 

Köszönjük Gyenge Zsoltnak. A harmadik részben a Helsinki Sörfesztivál tapasztalataival nézünk szembe.

Előző rész:

Magyar sörök “nemcsak Magyarországon, hanem Dunántúl is” #1

Kapcsolódó téma:

Magyar kraftsör menni Németország, já!?

Ha extra tartalmat is olvasnátok magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

 

Szólj hozzá!