Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

A Sörfőző mester és a Séf – A sör és az étterem

Egy kocsma sem adhat otthont és teret mindennek. Egyre gyakoribb szó a sörvacsora az online programajánlókban. Azt meg lássuk be, hogy könnyebben jut el a minőségi sör egy étterembe, mint az éttermi konyha egy kocsmába. Így a sörvacsora tűzkeresztségén én is egy étteremben estem át, a XII. kerületi Jardinette Kertvendéglő jóvoltából. A fogásaik mellé a sört ezen alkalommal az Etyeki Sörmanufaktúra biztosította.

Egy sörvacsoránál a koncepció egyszerű és kerek. Kisebb adag ételeket szolgálnak fel, melléjük velük harmonizáló vagy épp kontrasztot képező kóstoló mennyiségű sörrel. A Jardinette rendezésében ilyenkor mindehhez maga a sörfőző mester mesél a sörei sajátosságairól, történetéről. A „Sörföző mester és a Séf” már bátran eseménysorozatnak hívható. A debütáló rendezvényen a Monyo Brewing Co. volt porondon. Április 21-én pénteken az Etyeki Sörmanufaktúra méregkeverőjét, Kovács Krisztiánt hallgathattuk meg.

Kovács Krisztián, az Etyeki Sörmanufaktúra sörfőzője a Jardinette étterem a Sörfőző és a Séf eseményén

Egy lépést most hátra: A Jardinette egy hangulatos, büszke kerthelyiséggel rendelkező 15 éves étterem, azon a környéken, ahol kocsma nem nagyon terem. Fenn, Budán, a hegyen, az „elegánsban”, nagyjából a Farkasréti temetőnél.

A Jardinette vendéglő Budapest XII. kerületében - Kocsmaturista

A Jardinette vendéglő kerthelyisége, Budapest, XII. kerület - Kocsmaturista

A Jardinette belső terme zárás előtt, a Sörfőző mester és a Séf eseményen - Kocsmaturista
zárás előtti kép

Klasszikus étlappal és merészebb – változó – havi séf ajánlatokkal rendelkeznek. Ahogy az üzletvezetőtől, Szöllősi Krisztiántól és a kiplakátolt leendő programokból megtudtam, eddig is közel állt hozzájuk az italkultúra népszerűsítése, a minőségi fogyasztás igéjének terjesztése. Eddig leginkább boros és pezsgős vonalon gondolkodtak, de elsők között akartak reagálni a kisüzemi sörök fellendült keresletére. (Érdekes, hogy a sörvacsora jelenség Budapesten és vidéken, látszólag kiegyenlített tempóban terjed).

Az Etyeki Sörmanufaktúra követe, Kovács Krisztián hamar átvette a szót.

Az Etyeki Sörmanufaktúra előadása a Jardinette-ben, a Sörfőző mester és a Séf - Kocsmaturista

Azzal ütötte fel a szerepüket, hogy friss sörfőzde lévén (2015-ös alapítás) a magyar sörpiacon olyan egyedi technológiát sikerült bevezetniük, amivel gyorsan az ismertek közé kerültek. Ez pedig a palackban történő másodlagos érlelés technikája. Gyakorlatilag „élő sör” kerül az üvegbe, és ennek szövevényes folyományaként pukkannak a sörök ilyen hangosat nyitáskor. Jelenleg 10 saját főzetet és 6 gerilla terméket készítenek a főzdéjükben. Jellemzőbben az angol típusú sörök vonalát követik.

Az Etyeki Sörmanufaktúra sörei felkészítve a Sörmester és a Séf sörvacsorára a Jardinette-ben - Kocsmaturista

Összesen hat sört és öt fogást kóstoltuk. Sörök részéről óvatos felvezetéssel haladtunk a gyengébbtől az erősebbig (Pilzeni > Blonde Ale > Belga Búza), majd meglepő időzítéssel így húsvét után jöttek a karácsonyi sörök, Gáspárról, Menyhérttől és Boldizsárról elnevezve (Caspar Dupla IPA >Melkihor, szűretlen apátsági sör>Baltazaar, Imperial Stout). Az utóbbiakról két tényező érdekes: 1. Az imázs ellenére direkt nem karácsonyi süti ízük van. 2. Ezek között van a két Dublin Craft Beer Cup bronzérmes sörük is. Most jól felzárkóztam az Etyeki kínálatból, mert a sima IPA-jukat annyira szeretem, hogy szinte mindig csak azt ittam, ahányszor beléjük akadtam. A kóstolón a 3., 4. és 6. tétel ízlett nekem a legjobban.

Hozzájuk a másik címszereplő, a SÉF (Csánki István) művei lassították a bódulást:

Négy a Sörmester és a Séf sörvacsora öt fogásából a Jardinette-ben, az Etyeki Sörmanufaktúra söreinek kíséretével

Tanyasi rilette pogácsával,

Bazsalikommal sült mozzarella ruccolával – és ez paradicsom”cipóban”,

Csirkemell citrusos céklahabbal (aki a céklát alapból nem nagyon szereti mind én – az is áhítatos élményt él át ettól)

Csirkemell céklahabbal a Jardinette-ben, a Sörfőző mester és a Séf eseményen - Kocsmaturista

Saltimbocca (borjúhús, most fekete erdei sonkával borítva) grízes burgonyával

Csokoládéhab

Egyedül a Melkihor sörhöz mellé nem dukált étel. Egytől-egy minőségi ízletes ízelítő volt a Jardinette konyhájából. Hálás vagyok az élményért.

Az Etyeki Sörmanufaktúra a Sörfőző Mester és a Séf sörvacsorán - Kocsmaturista

Nekem mindennek tetejében különösen fontos az, hogy az informatív történeteket, mérsékelten csepegtetett műhelytitkokat ugyanolyan jó ízzel fogyasztottam, mint a söröket és a kajákat. Sok sörös témájú előadáson vettem már részt, de Krisztián sok újat tudott mondani, és mivel kérdésekre is rendre teret biztosított, több kétes tételt helyre is tett. Amúgy másoktól nem sok kérdés érkezett. Lehet, hogy valakinek minden új, valaki meg mindent tud. Ám az emberek láthatóan inkább egy jó hangulatú vacsorán voltak, mint egy előadáson. Bár Krisztián fenn tudta tartani a figyelmet, és az erősebb söröknél is feszülten fordultak felé a tekintetek, miközben a mesélt, a kérdésblokknál rögtön zúgolódás indult. Én is azt gondolom, hogy a sör elsősorban arra való, hogy élvezzük, mintsem hogy értsük, de minél többet tudok róla, számomra annál értékesebb, izgalmasabb kiegészült termék lesz. Mindenkit szívesen biztatok arra, hogy ilyen alkalmon kérdezzen és ismerkedjen ezzel a misztikus világgal, ami izgalmas történelmi helyszínekhez, korokhoz, fordulatokhoz kötődik és aminek rengeteg véletlen egybeesés egyengette az útját és a fejlődését.

Egy jó sörvacsora gyorstalpaló is lehet sörműveltségből változatos kortyok és falatok közben. Ha megtudom, hogy melyik főzdével folytatódik az Jardinette sorozata vagy hogy hol lehet legközelebb Etyeki sörhöz vacsorázni, hírt adok nektek is.

Jardinette Kertvendéglő, Facebook oldal: https://www.facebook.com/Jardinette/

Cím: 1112, Budapest Németvölgyi út 136.

Ha pedig extra tartalmat is olvasnátok magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

 

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?