Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

A világ sokkal gazdagabb a kocsmai történetektől – Kocsmaturista interjú az Új Szó-ban (Reblog)

Boldogságomra online is kijött végül az Új Szó felvidéki napilapban megjelent Kocsmaturista interjú, mert magát a lapot nem sikerült beszerezni a napján. Elmondom hát mindenkinek.

Köszönöm Haulitus Anikónak az interjút és mindenkinek másnak, aki olvassa!

„A világ sokkal gazdagabb a kocsmai történetektől”

Túl van több mint ezer kocsmán. Igazi egyéniség – keveredik benne a reneszánsz ember életöröme, ízesen mesél, de szeret filozofálgatni és lélekbúvárkodni is, mindezt leginkább a jó értelemben vett kocsmai keretek között. Ha tanácstalanok vagyunk, hogy egy ismeretlen helyen hova is menjünk poharazgatni, vagy szeretnénk többet megtudni kedvenc törzshelyünkről, keressük fel Ulu, a Kocsmaturista oldalát.

Borzavári Csaba felvétele

Kezdjük a közepén, a számokkal. Hány kocsmánál, városnál és országnál tartasz most?

1015 kocsma, 86 település, 9 ország van mögöttem. Az összes kocsmából nagyjából 500 volt Budapesten.

A kocsmaturista.hu oldalon nemcsak kocsma, hanem mindenféle vendéglátóhely szerepel.

Nem egészen… Bizonyos bisztrók és éttermek beleférnek, de csak olyanok, ahova az emberek csak italozás céljából is betérnek, és ahol a vendéglősöket nem zavarja, hogy csak inni jöttek, és nem tolják az arcodba az étlapot, miközben kortyolod a sörödet. Nagyon ritka, hogy bekerülhet olyan hely, ahol nincs kialakított bárpult, bárszékek. Szándékom, hogy ne pejoratívan kezeljük a kocsma szót, és ne csak a szocializmus idejének kocsmaminőségéből eredeztessük ezt a kifejezést. Sőt, a kezdetektől fogva szent küldetése az oldalnak, hogy ezt a szót emeljük fel egy magasabb szintre.

Mikor határoztad el, hogy ennek a szenvedélyednek formát adsz, és mi volt vele a célod?

Az oldal 2016-ban, a gyűjtés maga 2015-ben indult. Egyedül kezdtem el kocsmatúrázni 2015 októberében, és ezt folytattam, ezért is hívom folytatásos kocsmatúrának. Körülbelül a harmadik alkalom után kíváncsi voltam, hogy hány helyen jártam, így beírtam egy táblázatba. A 44. állomásnál gondoltam arra, hogy most már annyi minden történt, és nemcsak azt akarom megjegyezni, hol jártam, hanem a sztorikat is. Vettem egy jegyzetfüzetet, és először csak magamnak készítettem jegyzeteket. De ekkor már gondoltam rá, hogy egyszer majd egy blogon összegyűjtöm a hangulatos, marasztaló kiskocsmákat. A Facebook-oldalamon napra pontosan nyomon követhető, merre járok, míg a weboldalamon egy kis késéssel dolgozom fel a történteket.

Az interjú itt olvasható tovább:

https://vasarnap.ujszo.com/2017/11/02/a-vilag-sokkal-gazdagabb-a-kocsmai-tortenetektol

A Kocsmaturista Facebook oldala ITT kedvelhető és követhető:

Térképen a már megénekelt kocsmák:

Ha bárkinek van egy jó ötlete, hogy melyik területen érdemes bővítenem a krónikagyűjteményt, keressen kérem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy a Facebook oldalon keresztül.

Szólj hozzá!