Kocsmázva utazni, utazva kocsmázni

Kezdőlap » Pécs kocsmái – Kocsmaturista Szöveggyűjtemény

Pécs kocsmái – Kocsmaturista Szöveggyűjtemény

Pécs kocsmái szöveggyűjtemény - Kocsmaturista

Pécs a tengerpart nélkül is valóban mediterrán magyar város, ami nyáron fülledten izzadja a napsütést. Pécs, ami főleg nem a mesterségesen telepített pálmákból nyeri ezt a karakterét, hanem belvárosszéli házsorok színéből, pompázatos és mállott homlokzatok közösködéséből, a Jókai téri szökőkúton keresztül mezítláb kergetőző gyerekektől és a mellettük kosárárus szekeret komótosan eltoló régimódi kereskedőből. Pécsi kocsmatúrát tartani olyan, mint vérként folyni az erekben. Egybegyűjtött pécsi kocsmaírásaim olvashatók itt.

Pécsre 2016 szeptemberében érkeztem meg először Kocsmaturistaként, hogy még bezárása előtt elcsípjem akcióban a legendás Papucs Borozót.

Mondok egy imát a derék Papucsért! (Pécs)

A főküldetés sikerült is, viszont a Papucs azóta sajnos bezárta kapuit, a régi formájában örökre. Azt viszont már az odaúton éreztem egyfajta izgatott kíváncsiságként, hogy hosszabb kapcsolatot alapozok Pécs városával ezen az úton. Nagyon tetszett, amit találtam, és magamban feliratkoztam a rendszeres visszatérésre. Az első alkalommal pont a Pécsi Napok idején jártam ott, és karneválkor sikerült megismerni a talán legéjszakázóbb pécsi kocsmát, a színes-zenész, bohém és stílusos Nappalit:

Kocsmatúra a Pécsi Napok idején #1 @Nappali

Óriási dimenzióváltással folytattam az utamat a több, mint 100 évesnek mondott István Pince világába alámerülve, ahol a kisvendéglős falatok és ódon borozóhangulat határozzák meg a színteret.

Kocsmatúra a Pécsi Napok idején #2 @István Pince

A Korhelybe, a western kocsma, sportkocsma és mexikói titkos szektagyűlés és egy menő étterem elemeit is magába zsúfoló központba úgy csaltak el az este folytatására, amit cseppet sem bántam. Ugyanezen program keretében eljuthattam a Lompos Uszkár kültéri szórakozóparadicsomába is.

Kocsmatúra a Pécsi Napok idején #3 @Korhely, a mogyoródobáló

A másnap reggel rögtön eseménydúsan támadott, ahogy váratlanul szembejött a Tettyén a Semiramis Garden Panorama vadromantikus gesztenyefás és – persze ha már kötelez az a név – panorámás sörkertje és kincset érő falatozója:

SEMIRAMIS GARDEN PANORÁMA – Ahol támadnak a gesztenyék

Első alkalommal még három estét maradtam a városban, így fel tudtam fedezni a nevére rászolgáló Csinos romkocsmát és a mellé nagy kontrasztot képező 100 éves Borozót:

Pécsi kocsmajáráson: Csinos Presszó és 100 éves Borozó

Ismerkedtem a Csalogány Presszóval és az (akkor még nem is tudtam, hogy) nyári hétvégéken brutálisan népszerű Vödör Café-val:

Pécsi kocsmajáráson #2 – Csalogány Presszó és Vödör Café

Zárásképp barátkoztam a két Blöff nevű “vendéglátóhely-tesóval” (egyik bisztró, másik művészkávézó – az utóbbi erősebb alkoholtartalommal). A fináléra pedig a híres-hírhedt Monte Cristo-ból is pozitív élménnyel távoztam.

Pécsi kocsmajáráson #3 – A két Blöff és a Monte Cristo

Önmaga élménydús kerekségén kívül arra is jó volt ez a túra, hogy csúnyán “megimádjam” Pécset, és alig várjam a visszatérést, ami egyébként meg is történt azóta, úgyhogy pár héten belül érkezem a következő két napos látogatás utáni pécsi kocsmai összefoglalóval.

Ha addig is rendszeresen olvasnátok budapesti, magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

Térképen Pécs kocsmái is:

Mindenki tippjét, javaslatát szívesen fogadom, hogy legközelebb melyik pécsi kocsmát látogassam meg vagy melyik városban tartsak még hasonló túrát a határainkon innét vagy túl – kocsmaturista@kocsmaturista.hu vagy a Facebook oldalon keresztül. 

Egyéb magyar megyeszékhelyek kocsmai összefoglalói a Kocsmaturistán:

Debrecen 18 kocsma után

Kecskemét 17 kocsma után

 

MegosztásShare on Facebook

Bejegyzés készítőjének neve

Név: A Kocsmaturista

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.