Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Szent Andrást Szentestére, Ogrét az Egyetemre – Esthajnal’17 sörpremier és profi sörívóképzés

Sörpremier, söregyetem? Apropók kérdése, és mindig történhet valami! Lássuk az újdonságokat a Szent András Sörfőzde és a frissen egy éves budapesti Ogre Bácsi söröző háza tájáról, 2017 korai karácsonyi sörét, az Esthajnal’17-et, egyúttal a sörtematikájú népnevelés eddigi legpéldásabb formáját!

Nemrég múlt egy éves az Ogre Bácsi, a békésszentandrási Szent András Sörfőzde budapesti márkasörözője. Nekem is jelentős állomás, mert az első olyan kocsma, aminek a megnyitóján már aktívan blogoló Kocsmaturistaként vettem részt. Egy cím, amit több vendéglátóhely már nem bitorolhat tőlem. Azóta is figyelem életútját. Úgy látom, hogy masszívan beépült Budapest vendéglátásába, alapvetés lett a maga nemében, és akármikor lementem – mindenféle esemény nélkül is – jó hangulat, kellemesen feltelt vendégtér és szemnek jól eső közönségi változatosság jellemezte. Külföldi bejegyzésekben emelem ki gyakran, ha sokféle embert látok egy helyen. Ez itt is aktív sajátosság és szimpatikus iránya is a magyar kocsmakultúra fejlődésének. Egyesével üdvözlöm minden követét.

Ogre Bácsi Söregyetem

Az Ogre Bácsi szerencsére nemcsak felült egy sörmárka már kivívott népszerűségére, hanem mindenhez hozzátesz. A kiinduló koncepcióban már belső üdvrivalgással szimpatikus békési kolbásztál és a város egyik legjobb sör-ropija, a békési perec szerencsére csak a kezdet volt. Korábban is szerveztek sörtémájú előadásokat, de idén egy ellenállhatatlan keretet, saját profilt adtak nekik, az Ogre Bácsi Söregyetemét (OBS).

Ogre Bácsi Söregyetem - OBS - Kocsmaturista
Forrás: Ogre Bácsi Söregyetem Facebook oldal

Mivel a sör világa különösen sok érdekességet tartalmazhat, még a teljesen laikus embernek is (régen én gondoltam volna legkevésbé), több oldalról lehet hatásosan, megdöbbentően vagy véleményformálóan megközelíteni. Az Ogre Bácsi Söregyetemének formájában a sörvilágban jártas, különböző háttér-történetű és specializálódású előadók bombázzák a közönséget tudással és különlegességekkel. Eddig pódiumra állt: Katona Csaba, sörtörténész (több róla ITT),

Katona Csaba az Ogre Bácsi Söregyetemén - Kocsmaturista

Német Anti, bravúros portfoliójú sörfőző (Hedon Sörfőzde, MONYO Brewing Co., Hatvany Lajos Serfőzde)

Ogre Bácsi Söregyetem - Németh Antal, Monyo - Kocsmaturista

és Bukovinszky László, a Szent András sörfőzde egyik tulajdonosa:

Ogre Bácsi Söregyetemen Bukonviszky László - Kocsmaturista

Még várható „Maláta” Kovács Gábor, évtizedes söríró és Utassy Roland, a Beerfoot Sörfőzdétől és a kocsma névadója, maga Ogre is, legendás „Vári nővérével”, Kővári Gergellyel kiegészítve . A témák pedig érdekesek és hasznosak voltak, „mi kerül ezen a pohár kézműves sörön 790 Ft-ba” vagy a sörfőzés története, az amerikai sörforradalom és annak hatása pl. a magyar sörforradalomra. November 29-től két hetente várható a folytatás szerdánként.

A program arculata és részletgazdagsága külön megfogott. Van benne játékosság, amire az Ogrektor szójáték csak egy példa. Ráadásul leckefüzetet, tollat és pofás indexet osztottak az elején. A részvételt alá kell íratni az előadóval. Színvonalas, tartalmas, úgy ahogy van. Nem is csoda, hogy mindig telt házzal működik, és már az állóhelyek is megtelnek. Nem árt időben érkezni. Sajnálom, hogy egyszer vége lesz. Remélem, utána is kitalálnak valami jót.

Zajlik az Ogre Bácsi Söregyetem - Kocsmaturista

Esthajnal ’17 bemutató

Sokféle söre van Szent Andrásnak, és az állandó márkákon kívül visszatérő idénysörök is. Az Esthajnal megtoldva az aktuális évszámmal már ötödik éve mindig karácsony előtt jön ki. Idén megjelent a ’17-es számú, kicsit korábban, mint eddig. Mellébeszéd nélkül, teljes testhosszal felvállalt kereskedelmi, logisztikai okai voltak ennek, hogy a kiskereskedelmi láncon is időben végigérve eljuthasson mindenhova.

Esthajnal'17 - Szent András Sörfőzde- Kocsmaturista

Mivel Száraz Novemberben vettem részt a bemutatón (egy hónap alkohol nélkül – ITT a háttértörténet), csak az orromat vittem csatába. Tudni kell, hogy az Esthajnal mindig egy karácsonyi meglepetés, mert évről évre mással ízesítik. Idén egy teás porter (angol eredetű barna sör) kerülhet a fa alá (akár díszdobozban). A teás sör megosztó tényező. Van aki már tudhatja magáról, hogy nagyobb eséllyel szereti vagy nem, és mérlegelhet ez szerint. Én általában nem szeretem különösebben, még a nagyközönség által nagyon felkapottakat tételeket sem, de ez sem állít meg a kísérletezésben és az esélyadásban. Decemberben tiszta lappal meg fogom kóstolni. Másik jó alap, hogy a tavalyi, extrémen hangzó mentolos, „after eight-es” direkt ízlett. Aki meg még nem ismeri a saját reakcióját a teás sörre, az az Esthajnal’17-tel is kísérletezhet. A felhasznált adalékok earl grey tea és bergamott narancs.

Esthajnal'17 Sörbemutató az Ogre Bácsiban - Kocsmaturista

Amiről már most is szólhatok, hogy itt is kiemelem az eseménytálalás gondosságát. Szent Andrásék „Csináld magad” receptkönyvvel jöttek ki a söreik mellé karácsonyra, ahol több tételhez ajánlanak egy harmonizáló ételt. Oké-oké, nyilván jó marketing is, de egy szimpatikus vevőközönség-ápolás is egyúttal. A premieren az egyik kombinációt meg is lehetett kóstolni, természetesen az Esthajnalhoz járó pohárkrémet, amit Szent Andrásék állítólag önkezűleg készítettek el. Nem édesszájúként is repetáztam. Talán a Száraz november tette…

Esthajnal'17 Sörremier az Ogre Bácsiban Pohárkrémmel - Kocsmaturista
Ahogy PIF (Sörgasztronómus) készíti

Nagyon bízom benne, hogy egy év múlva, a második szülinap után is ilyen lelkesen fogok nyilatkozni az Ogre bácsiról és hozadékairól.

Ha addig is rendszeresen olvasnátok budapesti, magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

TÉRKÉPEN AZ OGRE BÁCSI IS:

Korábbi írás az Ogre bácsi nyitásáról:

Apu, hogy megy be az a nagy Ogre a kocsma barlangjába? – KOCSMANYITÁS: Ogre bácsi, Budapest

Itt pedig a húsvéti sörről és a tavaszi előadásokról:

Öt óra Szent Andrással – Még a Nyúlon túlon is túl

 

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?