Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Macskafogó Söröző Budapesten, avagy Isten áldja a Tompa utcát! (IX. kerület)

Sajnos a Macskafogó Söröző BEZÁRT.

A lenti sorok már csak emlékiratként funkcionálnak.

Budapest, IX. kerületében,  a Tompa utca és a Mester utca első szakaszának környékén azon kaptam magamat, hogy egyre több kocsmaélmény jegyzetébe írom bele, hogy „intelligens munkaidő utáni kocsma”, mígnem rájöttem, hogy ez alapvetően egy intelligens munkaidő utáni környék. Vizsgáljuk csak meg a jelenséget a Macskafogó Söröző meglátogatása kapcsán!

A Macskafogó Söröző otthona – Tompa utca, a kis Ráday

A Tompa utca egy csökkentett forgalmú, díszköves, szépen parkosított utca a budapesti IX. kerület közepén, a fő, éjjel-nappali villamosvonal mentén.  Én – ahhoz friss budapestiként – már nem láthattam azt a kort, amikor ez a terület még „gettó” volt. A szomszédos Mester utcával és az összekötő mellékutcákkal együtt már rehabilitált területként ismerhettem meg, így befejezett módban. Ezen a környéken sok a színes új építésű ház (mégse ingerszegény) és a rendbe tett klasszikus. Szinte egy új építésű negyed jött létre. És hol volt akkor még Corvin sétány? A Tompa utca volt pár év fővárosi élet után az egyik legkellemesebb, sokáig feltáratlan belvárosi meglepetés. A híres Ráday gasztroutca kis tesójaként tekintettem rá. 2008-2010 környékén sokat jártam erre barátokkal, még születésnapot is kezdtem ott ünnepelni, a már akkor is meglévő Macskafogóban, aminek imádtam, hogy kényelmes terasza nyílik erre a szép utcára.

Macskafogó Söröző (kép forrása: Facebook oldal) - Kocsmaturista
Forrás: Macskafogó Söröző – Facebook oldal

A Macskafogó Söröző maradt

(514. budapesti állomás, 1029. állomás)

Az azóta csak jobban fellendült budapesti vendéglátásban a Tompa utca csak még inkább megtelt vendéglátó helyekkel, és alkalmi jövés-menés ellenére szuper zarándokhelyeket foglal magában (Kola, Tompa Angyal, Chili Bár, Mezcal – csakhogy egy levegővel említsek néhány már próbált helyet). A Macskafogó Söröző szépen tartja magát, és bár voltak tulajdonosváltások, a név maradt. Hirtelen leírtam, hogy, aki nem tudná – de van olyan aki nem tudja? – hogy a Macskafogó az egyik legikonikusabb magyar rajzfilm (Ternovszky Béla, 1986). A mai napig idézzük! Több vendéglátóhely kapta róla a nevét már csak Budapesten is (hamarosan írom a másodikról is a cikket, egy héten belül látogattam őket).

Macskafogó Söröző falfestmény - Budapest, Tompa utca, Kocsmaturista

A Tompa utcai Macskafogót 2017-ben új külsővel, de nagyjából a régi jó hangulattal találtam. A felhasznált anyagok pedig magukban nem nyújtanának ehhez különleges alapot. Minden faanyag steril, csiszolt, nagyon világos, de jól van feldobva, ezáltal fellazítva. Egyrészt nevéhez hűen Macskafogós falfestményekkel, másrészt sportkocsmás zászlókkal, sálakkal, poszterekkel.

Macskafogó Söröző - A patkányokkal és Lusta Dick-kel - Tompa utca, Budapest - Kocsmaturista
A patkányokkal és Lusta Dick-kel

Macskafogó Söröző, Tompa utca, Budapest - Sportbár jelleg - Kocsmaturista

Macskafogó Söröző, Tompa utca, sportbár jelleggel - Kocsmaturista
A sportos asztalok is erősítik a sportbár jelleget

Az én kedvencem a focihálóban függőágyként ringatózó labda a pult felett.

Macskafogó Söröző - Labda focihálóban a pult felett - Kocsmaturista

Ami viszont az alapjaitól rendben van, az az elrendezés. A két terem közül az elsőben, a magasasztalok szinte piknikpléd módjára tudják maguk köré gyűjteni a közönséget. Csapatépítően közel vannak egymáshoz. Ha akarsz, akkor ülsz a bárszékeken mellettük, ha azt akarsz, akkor „talponállva” nosztalgiázol.  Jó hír, hogy a székek kényelmesek, a pultnál is. És most jön a lényeg! Az egy 2017-es alkalmamból azt vontam le, hogy leginkább harmincasok-negyvenesek járnak ide.

Macskafogó Söröző, Budapest, Tompa utca - a vendégsereg - Kocsmaturista

Intelligens dumák és témák repkednek a légterében. A látható fogyasztás sem kisfröccs és nagy tüske kombináció. Azért merek általánosítani, mert a könyék szinte összes kocsmájában – tisztelet a kivételnek – ezt tapasztaltam. Az ok talán az, hogy intelligens emberek lakják és lakják be a környéket, hiszen sok lakás és sok munkahely is van errefelé. A terület jó alternatíva ideköltözni, vásárolni, bérelni, mert nem kell csúcs-belvárosi árakat fizetni, mégis tökéletes, központi zóna. A vendéglátósok hisznek ebben a kerületrészben, mernek ide nyitni, mert folyamatosan vannak járókelők, van élet. Ritka az ilyen igazi lakótartomány Budapesten, ami már nincs tele turistákkal, mégis központi, mégis mozgalmas. A Nagykörúton kívüli világ legizgalmasabb és egyszerre legletisztultabb része Újlipótváros mellett egyelőre ez a környék. Jelen állás szerint, a VI. és a VII. kerület is gyorsabban kifullad ennél kifelé tartva. Az ennél kiesőbb új építésű házas területeken szinte nincsenek kocsmák Budapesten. Pedig hallottam ott lakóktól, hogy hiányolják. 

Szomszédsági kocsma és munkaidő utáni kocsma, ha megvalósul…

A Tompa utca környéke bizonyítja, hogy a szomszédsági kocsmák új építésű házas területeken működhetnek és összetartják a közönséget: az ott dolgozókat, az ott lakókat. Jó hallani, amiről és ahogyan beszélnek, hogy bár a klasszikus kocsmaéletét élik az emberek, de nem a szocializmus éveinek hírhedt kocsmaminőségén. A Macskafogó Söröző jó példa volt erre: leteszik az emberek a lantot és mennek megbeszélni a többiekkel, hogy mi történt, a nagyvilági dolgokat, kisvilági dolgokat, félvilági dolgokat, intelligensen. Nők is jönnek, ahogy múlik az idő és akár háttal a meccsvetítésnek beszélgetnek.

– Cica, van otthon kukorica konzerv? – kérdezi hangosan az egyik vendég az bejárattól a pultnál ülő párját. – Erre a jelenlévők felkapják a fejüket és együtt nevetnek, hogy rímel meg egyáltalán.

Az árak rendben vannak, egy jó utca igényes kocsmájához. A finom Irsai Olivér bor decije 250 körül futott. Bár a pultban én egy akkoriban kezdő sráccal találkoztam, aki olyan barátságos és oldott volt, mintha mindig is itt dolgozott volna, és elég felkészültnek mutatkozott a választékból is, ami, ahogy láttam ki is terjedt mindenre.

Macskafogó Söröző, Budapest, Tompa utca - a pult - Kocsmaturista

A különböző alkoholok szépen, serlegek módjára kategóriánként sorakoztak a polcokon. Nem ritka pia-gourmet vonal, a sörök például a Heineken/Soproni kínálatából kerültek ki, de a lényeget így is mindenből lefedik. Ami viszont szinte extra manapság a kategóriában, ki is hozzák az italokat az asztalhoz. 

Kocsmanyávogás

Személyes indításomnak még nagyon tetszett, hogy itt nem satírozzák a kocsma szót, nem akarnak felkapaszkodni egy feleslegesen szépített álmagásságba, mert ők egy jó kocsma, ezért jók kocsmának. Kocsmának hívják a pult mögül, kocsmának hívják a pult előtt, miközben egy orvos beszél egy nyakkendőshöz. Ilyenkor kellene odavinni a kocsma szóra fújongókat, kútba dobni a sztereotípiákat.

Macskafogó Söröző, Tompa utca, Budapest - bejárat Macskafogó Söröző Facebook oldal: https://www.facebook.com/MacskafogoSorozo/ Macskafogó Söröző cím: 1094 Budapest, Tompa utca 15/A Térképen a Macskafogó Söröző:

Ha budapesti, magyarországi és európai kocsmatúrával egybekötött városfelfedezések, kocsma-élet és kocsmakultúra, kocsmakaja kultúra beszámolóit olvasnátok rendszeresen, akkor a Kocsmaturista Facebook oldala itt követhető: www.facebook.com/kocsmaturista

A kapcsolódó Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Folyamatosan várom az ötleteket, javaslatokat a meglátogatásra érdemes kocsmákról, izgalmas kocsmaélettel rendelkező városokról, környékekről vagy arról, hogy ti miről olvasnátok szívesen! Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra.

A Macskafogóhoz közeli kocsmák beszámolói a Kocsmaturistán:

Cafe Mézes Söröző – Kicsi utca kiskocsmája, mégis nagy a karizmája
Műhely Pub – Gyári munkás Csodaország kocsmásítva
Nana – A megőrzött társadalmi élettér
MÁSOKNÁL UGYANEZ: Macskafogó a Kocsmablogon: http://kocsma.blog.hu/2012/01/02/macskafogo_2001      

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?