Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

MESÉL A KOCSMAMESTER #2 – Mizsu, KUZIN Bar

Rég nem folytatott rovathoz nyúlok végre vissza nagy örömmel. A „Mesél a Kocsmamester” második részének beszélgetőpartnere Mizsu, a bulinegyed fehér bárányának, a KUZIN Barnak az egyik alapító atyja. Ebben a rovatban „az engem invitáló kocsmárosok, üzemeltetők mesélnek a kocsmájukról, annak környezetéről, személyes küldetésükről, és arról, hogy hogyan látják ők a mai kocsmavilágot.” Ebben az epizódban sztárvendégeink is vannak, méghozzá a Fenékig.com blog csapata, akik már sört is főznek többek között a KUZINBA. A Party or Die brand-et tekerik fiatalos stílussal és pacsizósan polgárpukkasztó profillal. 

SZEMÉLYES ELŐZMÉNY: Érdekesség, hogy mind Mizsuval, mind a Fenékig.com Vivivel és Marcival Berlinben találkoztam először, a LABOR Berlin megnyitóján (CIKK!), ott beszéltük meg a találkozót a KUZINBAN a teljes csapattal, amire 2018 márciusában került sor. 

A helyszínről:

KUZIN Bar ugyan a VII. kerület „bulinegyedként” hírhedt belső részének egy nagyon kocsmás utcájában van, mégsem olyanban, amire elsők között gondolna az egyszeri budapesti bulinegyedista mikor szent földjét hallja felemlegetni. Az utcát lezáró Kis Sarkot kivéve elég gyorsan csendesedik a zsinagógától induló hosszú Dohány utcai kocsmasor. A KUZIN Bar üzlethelyisége sokáig a Neked Csak Dezső (CIKK) legendás kisüzemi sörös kultkocsmának adott teret. Mizsu is ebben a csapatban kezdte történetét jelen négyzetméterekkel. A csapat ketté vált, az előd már VIII. kerületi frontvonalon Dezső nekünk, Mizsuék pedig „uncsitesókként” maradtak a régi fészekben, 

KUZIN Bar kívülről - Kocsmaturista
2017 év végén megszületett a KUZIN Bar!

Jellemzői:

  • Két szintes – privát rendezvényre alkalmas
  • 10 sörcsapos
  • Magyar kisüzemi sörök csapon
  • Cseh sörök csapon
  • Bennfentes sörök (Party or Die sörmárka)
  • Kétajtós hűtőszekrénnyi üveges sör
  • Pizzaszelet
  • Kocsmakaja az Attaboy Streat Food Bistrotól (hamburger, pizza, tépett húsos szendvics, tortilla, sörkorcsolyák…)
  • Modern, laza, menő dizájn 
  • Meglepő tárgyak itt-ott (pl. boxzsák)

Innentől Mizsué a szó:

Mesél a Kocsmamester - Mizsu, KUZIN Bar - Kocsmaturista
A kocsmai interjú fontos kelléke a sör, a résztvevők számánál lehetőleg nagyobb pohárszámban (fotó: Sefcsik Marci – Fenékig.com)

Kocsmaturista: Mi a KUZINNAK a spiritusza?

Mizsu: Az, hogy a vendégek egy kulturált közegben tudnak minőséget fogyasztani relatíve jó áron, jó lokációban, és hogy érzed magadat olyan jól itt, hogy visszagyere legközelebb is, vagy akár ideszervezd a születésnapodat, a céges bulidat. Nincs benne túl nagy trúváj, de nem is akartuk. Egy klasszikus törzshelyet akartunk megvalósítani, ahova két hetente visszatérsz.

KUZIN Bar a galériáról - Kocsmaturista

Kocsmaturista: Mesélj kicsit a KUZIN keletkezésének történetéről, a csapat összeállásáról!

Mizsu: Még a Neked csak Dezső idejében barátkoztunk össze az Attaboyos Palikával [szerk: az Attaboy Streat Food Bistro épp a sarkon túl van] és amikor a ‘Dezső elköltözött, tettünk egy ajánlatot a régi helyre és közösen béreltük ki.

Palika és Mizsu a KUZIN Barból - Kocsmaturista
Palika és Mizsu, a KUZINOK – Fotó: Sefcsik Marci (Fenekig.com)

Kocsmaturista: Akkor az Attaboy-jal való „kuzinság” miatt gyakorlatilag egy bejáratott bisztró kajáit kaphatja az, aki a KUZINBAN eszik a sör mellé?

KUZIN Bar és Attaboy - Az unokatesók

Mizsu: Igen, az Attaboy a nagytesónk. A konyhánk a sarkon túl van, és onnét jön a kaja. Az én kedvencem a Pulled Pork szendó.

Kocsmaturista: Mi a te személyes küldetésed a KUZINNAL?

Mizsu: A küldetésem csinálni egy helyet, ami mindig jóAzt szeretem, ha az emberek jól érzik magukat. Vagy szereti ezt csinálni valaki vagy nem… Ha nyolc óra munka helyett csinálod, de nem szereted, akkor ugyanolyan búvalbaszott fejed van hozzá, mintha nyolc óra munka után jönnél be. Ha én jövök be a nyolc óra munkám után, azonnal átkapcsolok. Ha azt látom mondjuk, hogy épp tejfakasztó van, akkor megyek az apukához és meghívom egy italra, és legtöbbször iszom vele én is egyet.

Kocsmaturista: Kik járnak a KUZINBA leginkább és miért?

Mizsu: Nagyon jól sikerült eltalálunk a célközönséget. A 25+-os értelmiségi fiatalok jönnek, akik kedvelik a kellemes környezetet, a kiváló söröket és a finom street food-ot. A „belülünk, dumázunk, mi van veled, régen láttalak” típusúak, és nem az „igyuk le magunkat és utána a Gozsduban pörögjünk a fejünkön” típusúak. 

Kocsmaturista: Mi volt a legkedvesebb sztorid, ami megesett a KUZINBAN?

Mizsu: A nyitóhétvége, ahova mindkettőnknek NAGYON sok barátja eljött. Nekik üzenjük, hogy október 20-án egy évesek leszünk.

Mesél a kocsmamester: Mizsu, KUZIN Bar - Kocsmaturista
„Másik kedvenc KUZIN sztorink az, amikor három-négy svéd vendég, aki egy csak egy random sörre ugrott be az utcáról, sírva röhögött hogy hogyan kerül hozzánk a kislemeze egy harminc éve halott svéd füttymesternek, aki madárhangokat imitált. Mintha Te találnál egy svéd craft kocsmában egy Kiszel Tünde lemezt! Te is sírva fakadnál… mondjuk bánatodban.”

Kocsmaturista: Volt már valami nagyobb változás, amit véghez vittetek?

Mizsu: Még nem volt, de a dizájnt folyton újítjuk.

A KUZIN Bar nagy plakátja - Kocsmaturista

Kocsmaturista: Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel szembenéztetek?

Mizsu: Minden nap egy kihívás! Mindennap szembesülünk valamivel, amire nem számítunk. Ezek főleg hétköznapi, operatív dolgok. Eltörik egy cső vagy elromlik a kazán a fűtésszezon közepén…

Kocsmaturista: Mi volt a legnagyobb siker, amit átéltetek?

Mizsu: A szilveszteri buli, DJ-vel, ahol mindenki nagyon jól érezte magát, és ami után két hétig mostuk fel a konfettit. Bár mindennap takarítunk, néha még most is találunk egy darabot.

Kocsmaturista: Mennyit vagy jelen a kocsma életében?

Mizsu: Heti három vagy négy napot. Az üzlettársammal váltjuk egymást. Amikor én kevesebbet vagyok, akkor ő többet.

Kocsmaturista: Mit tehet egy pultos / üzletvezető azért hogy a vendégek visszajöjjenek?

Mizsu: Nagyon fontos, hogy hogyan köszöntöd, és hogy mindenről tájékoztatod, például hogy a pultnál tud rendelni és kóstolni, és ha már odaért a vendég, sört is ajánlunk neki.

KUZIN Bár - Sörcsapok - Kocsmaturista
„Mi azt is elmondjuk a vendégnek, hogy tud sört kóstolni és nem kell a tíz sörcsap felett gondolkodnia, hogy mit rendeljen és nem kell valamit ismeretlenül kiválasztania anélkül, hogy tudná, hogy ízlik neki.”

Kocsmaturista: Mennyire közösségi a kocsma?

Mizsu: Általában meglévő társaságok jönnek, de azért van akció és interakció a társaságok között, főleg a pultnál. Van, hogy a három fős lány és a két fős fiú társaság egy idő után összeül, de elsősorban nem ismerkedős hely.

KUZIN Bar, felső szint - Kocsmaturista

Kocsmaturista: Melyik magyar és külföldi kocsmában nyitnád meg a tesóját?

Mizsu: Magyarországon Pécsen, mert tetszik, hogy vannak hegyek és tetszik a belváros.

Pécs a Kocsmaturistán:

Pécs kocsmái – Kocsmaturista adatlap, kedvencek és szöveggyűjtemény

Külföldön meg Prágában, mert az vendéglátás, a vendégorientáltság, amit mi is képviselünk jobban passzol az ottani sztenderdekhez.

Kocsmaturista: Miben kellene a magyar kocsmai vendéglátásnak leginkább fejlődnie?

Mizsu: El kellene engedni a nagyipari hulladékokat és jobban kellene figyelni a minőségre. A másik baj, hogy mindenki azonnal meg akar gazdagodni a kocsmából és kizsigerelik az alkalmazottakat. A munkaerőt jobban meg kellene becsülni, akkor ők is elégedettebbek lennének és másképp viszonyulnának a vendégekhez.

Kocsmaturista: Mennyire érzel különbséget a magyar és a külföldi vendégek között?

Mizsu: A külföldi vendégek aránya nálunk csak kb. 10%. A viselkedésük nagyon függ attól, hogy ki honnét jön, hogy szocializálódott. Én úgy látom, hogy a Kelet-Közép-Európai régióból érkezett emberek alázatosabban kommunikálnak a napi rutinok szintjén. Nincs alá-fölérendelt viszony. Mindenkinek emberként kell tekintenie a másikra, akármelyik oldalán is áll a pultnak.

BÓNUSZ TRACK: Party or Die Sörfőzde – Szétcsavaratlan nem unalom

A Party or Die gerillasöröket öten csinálják 2017 december óta: a Fenékig.com négy fős csapata és Mizsu. A beszélgetésen négyen voltak jelen (Vivi, Marc, Bandi és Mizsu).

Party or Die Gerilla főzde a KUZIN Barban - Kocsmaturista
A Party or Die ötödik tagja, Tomi csak telefonképernyőn vett részt az ülésen.

Jelenleg két sörük van, a főzőprojekt biztosítékkicsapó elnevezését („Bulizz vagy halj meg!„) következetesen továbbvíve a sörök a következők:

Party or Die sörgerillák: Let's Drink Before We Drink - Party Warmer Ale sör címke - Kocsmaturista
Let’s Drink Before We Drink Party Warmer Ale, tehát „Igyunk, mielőtt iszunk” bulira alapozó sör.

Marci a sörről: Klasszikus sörtípus (ale) az újkor ízlésére hangolva. Inkább a malátával játszik, annak a szépségét mutatja meg.

[Nézzétek meg a címkéjét alaposan, ez már nemcsak, hogy beteg, ez már fertőző beteg!]

és

Party or Die sörgerillák Pizzaslice in the Party District IPA söre - Kocsmaturista
Pizza Slice in the Party District IPA, tehát Pizzaszelet a bulinegyedben IPA

Marci a sörről: Ez a komlóval játszik. Mielőbb a visszafogott keserűség elkapná a nyelvedet, azelőtt – nem kötelező, de ha kedved úgy tartja – lehet érezni trópusi gyümölcsösséget.

Kocsmaturista: Ugye az nem is kérdés, hogy jött az ötlet, hogy sörbloggerek egy idő után maguk is sört főzzenek…

Party or DieA sör gondolata már 2016-ban megvolt. Saját márkán gondolkodtunk, és Mizsu megkeresett minket egy közös projekt ötletével. Ekkor még sehol nem volt a KUZIN, aminek létrejötte a végső löketet adta. Ha már lett egy ilyen hely, butaság lett volna nem kihasználni. Akartuk, hogy legyen a KUZINNAK saját söre, de ez egy saját lábakon álló brand, egy KUZIN és Fenékig.com független sörmárka.

Kocsmaturista: Mennyire marad végül a KUZIN SÖRE? Hol kapható még?

Party or Die: Ez már több, mint a KUZINNAK A SÖRE. Kapható Budapesten a Beerselection sörboltban, néha a Neked csak Dezsőben, és voltunk már a Békéscsabán a Kupakban.

[az interjú óta a fesztiváloké a főszerep. Voltak vele Kecskeméten, a második Sörfesztkén és különböző budapesti fesztiválokon is]

KÖTETLEN BESZÉD MÓD INNENTŐL BEKAPCSOLVA:

[A négy csapattag között, egymásra is kontrázva, asszociálva annyira megszaladt a szó, hogy kérdezz-felelek helyett egy freestyle önvallomás-folyam érdekesebb gondolatait gépelem le. Látszott és tetszett, hogy otthon voltak a témákban, lelkesek és inspiráltak és szívesen emlékeznek, néznek előre és beszélnek róla.]

Marci: Nem mondjuk, hogy állandóan recepteken görcsölünk, ez egy tök jó hobbi amit komolyan veszünk. Ha valamit csinálsz, azt csinálj jól

Bandi: 2013 óta főzünk söröket hobbi-sörfőzőként és többfélét próbáltunk, de nem akarunk csak olyat főzni, amiből sok van. Mindenki bele van buzulva a komlóba, én is, de direkt akartam valamit csinálni szemben a fősodorral, ez egy malátahangsúlyos sör. 7,2% lett, de nem érzed rajta.

[Azt is megtudtam, hogy Tomi a kreatív sörfőző, Bandi a szorgalmas sörfőző.]

Bandi: A munka nagy részét a receptek finomhangolása tette ki.  Most egy új kihívás a visszajelzéseknek megfelelő finomhangolás. Ez izgalmas és nem triviális feladat.

Marci: Nem is pont a visszajelzések alapján. Diktálsz a fogyasztónak. El lehet dönteni, hogy az ember reagál az emberek véleményére vagy azt mondja, hogy az emberek tévedtek.

Marci: Az a lényeg, hogy akkor is tudd élvezni, ha ma este magyarázzuk el hogy mi az a „kézműves sör”, és akkor is, ha már évek óta iszod a legelbaszottabb söröket. Hogy ne kelljen megnézni a neten, hogy mit kellene érezni, de ínyencként se kelljen azt mondanod, hogy ez szar. Látsszon, hogy régóta foglalkozunk sörrel, ismerjük a sört, értünk hozzá!

Mizsu: A Party or Die jól értelmezhető, de nem unalmas. A sör annyira nincs szétcsavarva, mint az arculat.

Marci: Pedig szétcsavarhattuk volna de megfogtuk a saját kezünket.

Kocsmaturista: Legyen Vivinek is egy sora! 

Vivi: Nem véletlen nincs sorom. Én vagyok a márka arca!

Kocsmaturista: A modellje?

Party or Die - Vivi (Fenekig.com) és a Pizza Slice in the Party District

Vivi: Igen, de volt beleszólásom a sörökbe, például a hidegkomlózásba és a nevekbe is. Azokat Marcival találtuk ki az úton Szlovákia felé.

Kocsmaturista: Várható új sör mostanában?

Marci: A nyár a fesztiválozásról fog szólni, de nem egy, nem kettő ötletünk van. Egy harmadik sör már elég erősen tervben van.

[A srácok a végére hozzátették, hogy csak azért lehetett ilyen rövid a beszélgetés, mert nem volt itt Tomi.]

Egy kalapommal a továbbiakhoz a KUZINNAK és a Party or Die-nak is!

TÉRKÉPEN A KUZIN BAR IS: 

Ha budapesti, magyarországi és európai kocsmatúrával egybekötött városfelfedezések, kocsmaélet és kocsmakultúra beszámolóit olvasnátok rendszeresen, akkor a Kocsmaturista Facebook oldala itt követhető: www.facebook.com/kocsmaturista

A kapcsolódó Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Folyamatosan várom az ötleteket, javaslatokat a meglátogatásra érdemes kocsmákról, izgalmas kocsmaélettel rendelkező városokról, környékekről vagy arról, hogy ti miről olvasnátok szívesen! Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra.

A Mesél a Kocsmamester előző része:

Mesél a Kocsmamester #1 – Zöld Kancsó, Budapest, Zugló

Itt egy másik közös kocsmakaland többek között a Fenékig.com fél csapatával:

Nyitra (Szlovákia) első látásra – éjjel/nappali kocsmasaláta

Itt pedig beszámoló az elődről az újabb helyén:

Neked megint csak Dezső! – Próbamegnyitó

 

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?