Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Már három éve kocsmatúrán!

Évforduló ünneplés! A blog alapját jelentő folytatásos kocsmatúrát 2015. október 7-én kezdtem Budapesten, tehát e sorok írásakor pont három éve. Az első éjjelen 11 állomást jártam be. Sajnos máig több bezárt közülük, de szerencsére közel sem mind! Arra gondoltam, hogy visszatekintővel együtt bemutatok egy helyet a legelső nap még üzemelő állomásaiból, amiről nem írtam eddig, méghozzá az Óbester Borozót a VII. kerületből.

Óbester Budapest, Judittal - Kocsmaturista

(A nyitókép is az Óbester Borozóban játszódik, Judittal a pult mögül.)

Már három éve Kocsmatúrán

A „folytatásos kocsmatúra” nagyon prózai fogalom. Pont azt jelenti, amit sejtet: kocsmatúrázok, bejárok egyszerre mondjuk öt állomást, majd szünetelek, és egy másik napon folytatom, újra kocsmatúrázom, és bejárok mondjuk újabb öt állomást. Ezen epizódok összeadott új állomásaiból jön ki aktuális eredményül a meglátogatott kocsmák száma, ami e sorok írásakor 1390 darab felett tart 117 különböző településen. Ezt nem gondoltam volna, amikor elkezdtem. Különböző részletekben lett a spontán indulásból egy ennyire koncepcionális, tudatos küldetés, majd blog. Fingom fogalmam sem volt, amikor ott ültem a második kocsmában a torokfájásra ivott pálinkámmal, és néztem az épp zajló kocsmajeleneteket, hogy egy ilyen hosszú történetet kezdtem meg. Na de ennek a részleteibe már belementem egyszer. Akit érdekel, itt olvashatja az előzményeket:

Kalapkúrából lett kocsmatúra

Három év után örülök, hogy még mindig lelkesen és érdeklődve csinálom, és hogy még mindig meg tud lepni, sőt döbbenteni ez a történet az újabb fordulataival, és az is elképeszt, hogy milyen sok mindent ismertem meg, hallottam és tanultam a három év alatt, mert a kocsmákban nem csak a kocsmákról lehet tanulni.

Az örök felfedező

Három éve ezzel kocsma ás városfelfedező lettemm és most is az vagyok. Közben nyilván jóval tapasztaltabb, tudatosabb, rutinosabb felfedező lettem, de szakértővé én sem avatom magamat. Aki „csak” ezt keresné az írásokban, könnyen csalódhat. Útközben nő az összehasonlítási alapom, szélesedik a látószögem, gyarapodnak a szempontjaim, de mégis minden új terepen valamennyire új leszek. Mivel gyakran váltogatom a helyszíneket, és a kocsmákkal együtt, mindig új városokat, új területeket fedezek fel, különböző feldolgozottsági státuszban írok helyekről. Aki ezeket sorban olvassa, velem együtt tud meg egyre többet egy adott város vagy kerület kocsmavilágáról, de az első vagy második helyszíni jelentés mindig sokkal naivabb, mint amilyen mondjuk egy negyedik-ötödik lesz majd. Ez azonban egy ilyen műfaj. Nem várhatom meg, hogy az összes kocsmát bejárjam mindenütt, és csak utána kezdjek írni róluk. Úgy gondolom, hogy az „útközben” megosztott szemelvények is érdekesek, hasznosak és informatívak lehetnek másoknak, így nem akarom ezeket visszafogni. Sok-sok írás nem jelent meg azért, mert még többet akartam tudni egy kocsmáról, akár apró jelentéktelen részleteket, és közben az addig megszerzett infók és tapasztalatok csak az „íróasztalfiókéi” lettek. Ezt nem akarom több, inkább ki akarom hozni a fiókból a kiíratlan kocsmákat, vállalva, hogy múló állapotot közvetítek, az aktuális tudatosságom, ismereteim függvényében. Persze igyekszem eleget beszélgetni, több oldalról megvitatni az átélteket, sok érdekeset megtudni, és minden kíváncsiságomnak utánajárni, azért is, hogy minél több érdekesebb részlettel, minél pontosabban és hitelesebben mesélhessem el a felfedezéseimet, de maradok továbbra is, három év után is egy felfedező, a Kocsmaturista oldal pedig egy felfedezőblog. 

Ennek örömére a harmadik évfordulóra itt az első nap egyik kocsmájának bemutatója, a hangulatos hetedik kerületi pincekocsmáról, az Óbester Borozóról. Kattintsatok a következő bejegyzésre a részleteihez:

Óbester Borozó – Időtlen pincevigadalom

Köszönöm azoknak, akik követnek, kitartanak mellettem, és velem ünnepelnek most, és szorítanak azért, hogy ez a folytatásos kocsmatúra és a blogja még legalább újabb három évig folytatódjon! Örülök, hogy vagytok! Csak annyit kérek tőletek pluszba, hogy küldjétek el még egy olyan embernek a Kocsmaturista oldal linkjét (például ezt a bejegyzést) még egy olyan embernek a barátaitok közül, aki szerintetek még nem ismeri, de ha ismerné, érdekelné, értékelné. Köszönöm mindenkinek! Sok Nagyszerű Érzést mindnyájunknak kocsmafalakon kívül és belül! 

Az eddig feldolgozott Kocsmaturista helyszínek a térképen:

Ha rendszeresen olvasnátok budapesti, magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

És várlak titeket a Facebook csoportba is, saját kocsmaélményeket megosztani és követni másokét ishttps://www.facebook.com/groups/kocsmaturista/

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?