Kocsmázva utazni, utazva kocsmázni

Kezdőlap » Kipróbált Kisüzemi / Kézműves / Kraft / Craft Sörök Folyama

Kipróbált Kisüzemi / Kézműves / Kraft / Craft Sörök Folyama

Fóti Sörfőzde - Fruit Garden széria Málnás Búza - Kocsmaturista - Megkóstolt kisüzemi / kézműves / kraft / craft sörök

Folytatásos bejegyzés a megkóstolt sörökről.

Történet: 2018 áprilisával felfüggesztettem a blogoldalon az addigra elszabadult sörtémát, hogy visszaadjam a teret a fővonalamnak, a kocsmáknak. Privátban azonban azóta sem hagytam abba a bevallottan kedvenc italaim kóstolgatását, ahogy a sörvilág sem hagyta abba (teljesen) a meghívásokat az új sörök bemutatóira, amikre kíváncsi is maradtam. Ezt a megoldást találtam ki, hogy ne legyen arányaiban sok sörös posztom, de mégis a blogon írhassam le az élményeimet: lesz erre egyetlen folytatásos, rendszeresen frissített posztom(: ez).

Szabályok: A poszt 2018. 12. 06-án indul. Igyekszem ehhez képest csak a viszonylag friss söröket feltüntetni, de nem a debütálásuk, hanem megkóstolásuk sorrendjében jelennek meg itt új bekezdések. Kronológiai sorrend: fentről lefelé olvasva = időben visszafelé. Ezért visszafelé is vannak beszámozva.

Nem minden megkóstolt sörről írok, csak arról, amelyik valamiért kikívánkozik, mert annyira jó vagy annyira érdekes. Ahogy a kocsmáknál, ez is inkább ajánló, élménybeszámoló. Inkább a jó élményeimet adom tovább, mintsem az unalmas, sablonos vagy nem ízlett sörök kritizálásával húzzam az időnket.

Azokról a sörökről, amelyek kóstolására meghívásra érkeztem (<ezt feltüntetem), mindenképpen igyekszem írni, akkor is, ha épp kevésbé lelkesen, de szubjektíven viszont őszintén.

“Kezdődik! Ööö…kezdődjék!” /<idézet: Rock and Roll Zsoltee/

Fóti Sörfőzde – Fruit Garden Sorozat

A bemutatójukra sajtómeghívásra érkeztem. Érdekes a történet, mert a Fóti Sörfőzde sokáig elvszerűen nem készített gyümölcsös sört. Amikor megtört az ellenállás, akkor viszont – látszólag hirtelen egy egész szériával jöttek ki. Pedig sokáig készítették elő a piaci becsapódást. Ez a főzde női vonalának, az alapító, “Sörapu” Gyenge Zsolt lányának, ?sörleány? Czifra Zsófinak a kezdeményese. Zsófi önbevallás szerint maga sem gyümölcsös sörös típus, így nem arról van szó, hogy apuci pici lánya kihisztizte volna a csajszis vonalat, hogy legyen mit inni a barinőkkel, hanem valódi, rendszeres fogyasztói igényekre reagáltak. A legfontosabb alap az volt, hogy a felhasznált, domináns gyümölcs jó minőségű legyen, amire végül egy olaszországi gyümölcsfeldolgozó üzem gyümölcssűrítményeinek formájában találtak rá. A Fruit Graden márkacsalád közös szempontjai: Minél nagyobb gyümölcstartalom, természetes íz, kisebb komlóhatás a gyümölcsfaktorral szemben. Direkt csatos, újrafelhasználható üvegek (0,33-as kiszerelés), hogy minél zöldebbek legyenek.

(A bejegyzés sajátosságai miatt javaslom most lentről felfelé lapozni a söröket – 1.>4.)

4. Fruit Garden – Áfonyás Porter (Fóti Sörfőzde)

Fóti Sörfőzde - Fruit Garden széria Áfonyás Porter - Kocsmaturista - Megkóstolt kisüzemi / kézműves / kraft / craft sörök

A kép a 0,75 bar and bistroban készült

Amikor meghallgattam a menüt, erre lettem legkíváncsibb és borítékoltam volna, hogy ez lesz a kedvencem, de nem! A Flower (2. sör) lenyomta! (Még mindig csodálkozom) Ez is egy szokatlan, újszerű íz, és most hogy ittam, még mindig kíváncsi vagyok rá és várom a következőt. Érdekes, hogy se az áfonya, se a porterjelleg nem érvényesült túlnyomóan, hanem együtt létrehoztak valami teljesen mást. Valami enyhén gyümölcsös, nugátos sötétcsoki utánérzése van. Lassan kortyolgatva furamód jobban szétesik az íze, nagy ívvel felépül és hirtelen vége. Folyamatosan kell inni – talán ez a titka, és akkor folyamatosan kényeztet. De ha kicsit is abbahagyod, kezdheted elölről. Tehát, ha elkezditek, ne hagyjátok abba, soha! Szüntelenül kell inni az áfonyás portert, megállás nélkül, a “végtelenbe és tovább”.  Ajánlom egy próbatételre, mert sokpróbás ízlelőbimbóknak is lehet újdonság, de azt cserébe nem jósolnám, hogy a Nagykönyv szerinti porterek kedvelőinek lesz a kedvence.

Alkoholtartalom 6% – egyúttal a legtestesebb, legmasszívabb kortyú a négy Fruit Garden sör közül.

3. Fruit Garden – Málnás Búza (Fóti Sörfőzde)

Fóti Sörfőzde - Fruit Garden széria Málnás Búza - Kocsmaturista - Megkóstolt kisüzemi / kézműves / kraft / craft sörök

Czifra Zsófi és Gyenge Zsolt, lánya és apja, a Fruit Garden jelképesen és fizikálisan a Fruit Garden mögött

Itt a málnás búza sör kategória kedvelők segítségét kell kérnem, hogy mit kell érezni a jó málnás búzasör esetében, mert nekem ebből a valamiért csak-csak népszerű kategóriából (már legalább a 3. készült az országban és rangos díjasunk is van) nem sikerült még igazán átütő vagy jól eső élményt szereznem. Most is hasonlóan (nem) éreztem. Itt előbb jött a keserű íz, aztán a gyümölcsös, és jobban szeretem fordítva. A négy Fruit Garden sör közül ez lett a legkevésbé kedvenc. 

Alkoholtartalom: 4,5%

2. Fruit Garden – Flower (Fóti Sörfőzde)

Fóti Sörfőzde - Fruit Garden széria Flower - Kocsmaturista - Megkóstolt kisüzemi / kézműves / kraft / craft sörök

A fotó a 0,75 bar and bistro-ban készült

Ez egy igazi meglepetés sör volt nekem, mert se a nevéből, se az összetételéből nem gondoltam, hogy nekem bármennyire is ízleni fog. “Virág” a neve??? – eleve gyanús! Van benne levendula, rózsa… – ilyesmitől még fagyiban is idegenkedem. Szőlő, acerola (<egyáltalán mi az? – amúgy barbadoszi cseresznye) és kicsit biztatóbb mangó és maracuja. Extrém kísérletnek éreztem belekóstolni, de lásscsodát, bejött. Talán az APA alapnak köszönhető. Nem hasonlít egyik visszatérő sörélményemre, de a gyümölcsös sör világába tett kicsapongásaimra sem. Jön egy játékos gyümölcsös íz az elején, szinte süteményes, de nem ragacsos vagy gejl, aztán hirtelen elönt a sör keserűje. Nem mondom, hogy nem lesz megosztó, de az biztos, hogy társasági megkóstolói beszélni fognak róla az asztalnál. 

Alkoholtartalom: 4,5%

1. Fruit Garden – Meggysör (Fóti Sörfőzde)

Fóti Sörfőzde - Fruit Garden széria Meggysör - Kocsmaturista - Megkóstolt kisüzemi / kézműves / kraft / craft sörök

A kevésbé édes meggysörök kedvelőinek ez lehet egy jó opció. Ugyanis az egyik legkevésbé édes meggysör az országban, amivel találkoztam. Üdítő, frissítő, és a búzamalátás alap ellenére sem hat nehézként, sőt! A gyümölcsös íz pedig annyira dominálja a karakterében, hogyha nem vigyázol, meg is feledkezhetsz arról, hogy épp alkoholt iszol.

Alkoholtartalma: 4,5%

Ha pedig főtémámat, a budapesti, magyarországi és európai kocsmatúrával egybekötött városfelfedezések, kocsmaélet és kocsmakultúra beszámolóit olvasnátok rendszeresen, akkor a Kocsmaturista Facebook oldala itt követhető: www.facebook.com/kocsmaturista

A kapcsolódó Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Folyamatosan várom az ötleteket, javaslatokat a meglátogatásra érdemes kocsmákról, izgalmas kocsmaélettel rendelkező városokról, környékekről vagy arról, hogy ti miről olvasnátok szívesen! Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra.

Az eddig megírt Kocsmaturista helyszínek a nagytérképen:

A kivételes, újszerű és érdekes sörös kezdeményezésekről külön írok ezentúl is. Két példa:

Beszélgessünk a sörről!? – Sörkultúrára nevel már Buda is, a KEG-ben.

Komló a főzőkanálon – Gondolatébresztő Séf Sörsorozat a zip’snél

 

MegosztásShare on Facebook

Bejegyzés készítőjének neve

Név: A Kocsmaturista

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.