Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Dobré Časy – Kétszintes kisüzemi sör-erőd Kassán

A Dobré Časy Kassa egyik legkedveltebb modern kisüzemi sörözője a belvárosban, amiről sokan beszélnek, amit szeretnek és ajánlanak. Jó hangulat mellett lenyűgöző méret és és választék jellemzi. Kassai napjaimon én is visszatérő voltam. 

(3. kassai állomás, összese 1158. állomás)

A Dobré Časy név annyit tesz, hogy jó idők, de azt is ráaggathatnánk, hogy új idők, ez ugyanis egy kortárs (főleg) kisüzemi söröző. Sokkal nagyobb, mint elsőre gondolnád! Mikor azt hiszed, hogy egyszer már körbejártad, akkor jön az igazi meglepetés: két különböző szintje két külön bejáratos, így majdnem kétszer akkora, mint elsőre tűnhet.

Dobré Časy, Kassa - a dupla bejárat

Jó időknek jó söreivel…

Itt modern sörfajtákat lehet választani vegyes portfólióból. Vannak szlovák és nemzetközi sörök is összesen 50 sörcsapról (felül 26, alul 24) és még több üvegben félfalnyi polcokon és sörhűtőben.

Dobré Časy, Kassa - Kocsmaturista - A felső pult
A felső pult
Dobré Časy, Kassa - Kocsmaturista - az alsó pult
Az alsó pult
Dobré Časy, Kassa - Kocsmaturista - az üveges választék
Az üveges választék

A Dobré Časy saját sörfőzdével is rendelkezik a Poprádi járásban, Szvit városban, melynek neve viccesen God Times Brewery.

Dobré Časy, Kassa - Kocsmaturista - God Times Brewery csapjai

A jó időkből így rögtön isteni idők lettek! A választékukban azonban más szlovák mikrofőzdék (pl. a kassai Padre Craft Brews) kínálatából is válogatnak,

Dobré Časy, Kassa - Kocsmaturista - Padre Craft Brews American Wheat Ale

és alkalmaként akár nemzetközi kollaborációs sörök is megtalálhatók. Én pont egynek a premierjére mentem. Itt ismertem meg egyik kassai idegenvezetőmet Bobot, alias Bognár Pétert, akinek pont sörpremierje volt.

Dobré Časy, Kassa - Kocsmaturista - Bobo Peboxxal

Gerillamárkája, a Wardorbe Beer Manufactury a bolgár Rhombus Brewery-vel készítette közösen a Dirty nevű nagyon finom Imperial Milk Stoutot (tejcukorral erjesztett erős fekete sör).

Dobré Časy, Kassa - Kocsmaturista - Dirty Imperial Milk Stout - Wardrobe Beer Manufactury and Rhombus

A Dobré Časyban gyakori a (túlnyomóan kisüzemi) cseh sör (pl. Matuska). A cseh különlegességre hajtó vendégek a kedvelt Pardubicei porterrel is többször találkozhatnak. A cseh után a legfeltűnőbben visszatérő sörnemzet belga. Nemzetközi craft-sör-sztárok közül nagyjából a magyarországi megfelelő helyeken is legszokásosabb BrewDog, Mikkeler, Ominpollo, Stone és Põhjala mutatkozott meg. Azért egy-két nagyüzem vagy közepes gyártó neve vagy terméke is be-becsúszott itt-ott (Primator, Svijany, Guiness, Erdinger, Paulaner, stb.).

Dobré Časy, Kassa - Kocsmaturista - Paulaner lóg alá a belső teremben

Az árak európai szemmel egyértelműen inkább kedvezőek, sőt a mai magyar kisüzemi sörözők jellemző listaáraihoz képest is alacsonyabb árazással szembesültem, pl. 2,30 Euro körül fél literes korsó áron simán lehetett God Times Brewery söröket inni, cseh kisüzemit drágábban, cseh nagyüzemit olcsóbban. Az eddig kóstolt 2 G.T.B. sör teljesen rendben volt, de lehorgonyozó emlékezetűt még nem találtam e kis merítésből.

A sörön túl borral pont nem szembesültem. Az általános rövidital (vodka, rum, whiskey) márkák (+jäger) és kevert italok, koktélok észrevehetőbben képviseltették magukat.

A Dobré Časy, mint gasztrókocsma

Gasztrókocsmaként is teljes gőzzel működik. Másoktól főleg kövér hamburgerekbe harapásokat lestem el, de olyan sokféle terjed az étlap, ahogy a tér is.

Dobré Časy, Kassa - Kocsmaturista - csirkeszárnyak

Extra meglepetés, hogy itt kapható napi menü, mert egy ilyen helytől nem feltétlen várnánk. Van napi ajánlat utcakajára (hot-dog menü, hamburger menü), de akár klasszikus egytál ételekkel, de még vega változattal is készültek, és ezeket menüidőben sörrel, kávéval és üdítővel is lehet kombinálni.

Szép időnk is van, szomszéd?

A Dobré Casy összességében jól esik a szemnek, nyerő a térelrendezés, a világítás, és van néhány meglepetés installáció itt-ott, de nem a külcsínnel akar nagyot durrantani.

Dobré Časy, Kassa - Kocsmaturista -
A felfelé vezető bejáratnál kegek lógnak feléd
Dobré Časy, Kassa - Kocsmaturista - a hely jelképe, a fali óra
Visszatérő elem a hely jelképe, a falióra is (komlóval!)

Dobré Časy, Kassa - Kocsmaturista - 01

Dobré Časy, Kassa - Kocsmaturista - Sörfőzde a falon
Sörfőzde a falon

Személyes kedvencem a lenti pult talpazata, ami évszámról évszámra veszi végig a sörtörténelem fontos állomásait, egyenrangú dátumként kezelve a Dobré Časy alaptítását is.

Ajánlólevél

A helyi kisüzemi sörök vadászai Kassán itt jól járhatnak. Nagy mennyiségben kóstolhatók szlovák és cseh kisüzemi söröket, és kaphatnak egy előre mutató mintát Szlovákia második legnagyobb városának menő sörözőiből. Akkor is ajánlom, ha valaki simán csak friss, mai szellemű, pozitív kisugárzású belvárosi gasztrokocsmára vágyik Kassán. Emiatt több csak női társaság is kiszúrható. Első két látásra nem annyira vegyülős-bandázós egység. Az alsó szinten könnyebben alakul ki társasági kocsmahangulat, míg a felső az vendéglősebb. Ezzel együtt nem az éttermi protokollnak ágyaztak. Bátorító jel ebbe az irányba a csócsó és a zenegép is.

Ha valaki főleg közel akar lenni a kályhához pulthoz, az akár meg is szállhat itt, mert a Dobré Časy panziót is üzemeltet az épületben.

„Idő”ugrás

Ha valaki pedig Poprádban jár, aminek közelében a God Times Brewery sörfőzde működik, ott van egy másik Dobré Časy is, ahol még én sem voltam. Lehet vele próbálkozni és annak én is kíváncsian várom a meséjét.

További képek

Dobré Časy, Kassa - Kocsmaturista - épület kívülről

Dobré Časy, Kassa - Kocsmaturista - bejárat

Dobré Časy, Kassa - Kocsmaturista - pultos

Dobré Časy, Kassa - Kocsmaturista - Bobo Pebox választ

Dobré Časy, Kassa - Kocsmaturista - Felső terem

Dobré Časy, Kassa - Kocsmaturista - Alsó pult

Dobré Časy, Kassa - Kocsmaturista - alsó terem
Kedd délután ilyen üres volt ugyan a pinceterem, de szombat este annyira tele, hogy minden helyen ketten ültek.

Dobré Časy, Kassa - Kocsmaturista - 10

Köszönöm egyik kassai idegenvezetőmnek, „Bobo Peboxnak” alias Bognár Péternek, a kassai házi sörfőzők egyesülete (Košická Domovaričská Divízia) elnökének a plusz információkat a Dobré Časyról is.

Dobry Časy Facebook oldal: https://www.facebook.com/dobrecasykosice/

Nyitva tartás: Hétfő: 11:00-24:00, Kedd-Szerda: 11:00-1:00, Csütörtök-Péntek: 11:00-2:00, Szombat: 16:00-00:00, Vasárnap: 16:00-24:00

Kocsmaturista térképen Kassa is a Dobré Časyval.

Ha budapesti, magyarországi és európai kocsmatúrával egybekötött városfelfedezések, kocsmaélet és kocsmakultúra beszámolóit olvasnátok rendszeresen, akkor a Kocsmaturista Facebook oldala itt követhető: www.facebook.com/kocsmaturista

A kapcsolódó Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Folyamatosan várom az ötleteket, javaslatokat a meglátogatásra érdemes kocsmákról, izgalmas kocsmaélettel rendelkező városokról, környékekről vagy arról, hogy ti miről olvasnátok szívesen! Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra.

 Kassa kocsmavilágáról a Kocsmaturistán:

Kassa kocsmavilágának alakulása

 Egyéb szlovákiai témák a Kocsmaturistán:

Nyitra (Szlovákia) első látásra – éjjel/nappali kocsmasaláta

Pozsony 15 kocsma után – 1. rész

Pozsony 15 kocsma után – 2. rész

 

 

“Dobré Časy – Kétszintes kisüzemi sör-erőd Kassán” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Érdekes cikk, örülök a gasztrovilág fejlődésének Kassán, ahol több mint 30 évig éltem. Már amikor először említetted nálam a Dobré Casyt, gyanítottam hogy talán az egykori Gazdovská pivicá-ról (magyarul „gazdapincét” jelent) lehet szó, és igen, valóban. Ennek a helynek az elődje is sikeres és egyedi volt a maga nemében, vidékies, házias konyhával, olcsó kajákkal – lényegében délben kifőzdeként üzemelt, délután-este pedig sörözőként. Ennek nyomai még megtalálhatók több portálon, pl. a Tripadvisoron is: https://www.tripadvisor.sk/Restaurant_Review-g274927-d5085904-Reviews-Gazdovska_pivnica-Kosice_Kosice_Region.html

    Válasz

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?