Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Co-csmatúra #1: Beer Freak Chick-kel, a belgiumi magyar sörlánnyal

A Co-csmatúra rovat más kocsmavilági szereplőkkel közös tematikus kocsmázások krónikája. Lehetnek ők sörbloggerek, borbloggerek, gasztróbloggerek, városbloggerek, sörcikkgyűjtők vagy nagy kisüzemi sör, cseh sör, koktél, stb. -kedvelő, bizonyos körökben jól ismert vagy még ismeretlen bárkik. A rovat 2017-ben indult a kocsmabloggal közös kocsmázással, 2019-től azonban állandó és koncepcionális formában tér vissza. Mindig egy adott szempontrendszernek megfelelő kocsmasort látogatunk le, utat mutatva az abban érdekelteknek. (pl. kisüzemi sörözők)

1. rész – Partner: Beer Freak Chick

Téma: Kisüzemi sörözők

A kisüzemi sörözőkből egyre több van Budapesten, de nem egyforma profillal, kínálattal és szolgáltatásokkal működnek. Jól jöhet az iránymutatás. Rajta!

Ez Beer Freak Chick logója, és jelmondata. Tehát: Igen, egy lány vagyok. Igen, szeretem a sört.

Co-Csmatúra - Beer Freak Chick - logó

Ő pedig maga Beer Freak Chick, polgáribb nevén Sárközi Dinka:

Co-Csmatúra - Beer Freak Chick

aki Belgiumban, Gentben élő sörrajongó, és sörös élményeiről vezet szenvedélyesen Instagram:

https://www.instagram.com/beerfreakchick/

és Facebook oldalt:

https://www.facebook.com/beerfreakchick/

Már Magyarországon is a vendéglátásban dolgozott, de a sörszerelme igazán belgiumi új életében teljesedett ki. A jelmondatát egy kocsmából kölcsönözte. Örökre! Bár főleg a belga söruniverzumról posztol, aktívan figyelemmel kíséri a magyar söréletet és még hidat is igyekszik képezni köztük. Ha hazalátogat, próbára teszi az új söröket, és az új kisüzemi sörözőket, ahogy arrafelé mondják „craft beer barokat”. Így találkoztunk mi is, addigi csak online ismeretség után a Hops Beer Bar Budapest küszöbén köszönt rám, egy Reczer Collabrew Series sörbemutatón. Ekkor gyorsan lebeszéltük, hogy az elsőnek felkért Reczer Gábor engedélyével mégis vele kezdem meg a Co-csmatúra rovat megújított változatát, és 2018. októberében elindultunk az általa választott sörkocsma-soron.

1. állomás: Ogre bácsi

Dinka azért a 6. kerületi Ogre bácsit választotta elsőnek a budapesti bakancslistájáról, mert réges-régen ugyanezeken a négyzetmétereken dolgozott, az Ogre bácsi közvetett elődjében, a nevezetes Rock Randevúban.

Co-Csmatúra - Beer Freak Chick - logó

Az Ogre bácsi Beer Freak Chick szerint:

(Dinka gondolatait E/3-ban én „Kocsmaturista” foglalom össze.)

Nosztalgikus élmény volt neki újra ott járni, de nehéz volt elvonatkoztatni az emlékektől. A régi hely a mostani formájában fura, de pozitív volt számára, leginkább a hangulata miatt. Kiemelte a jó söröket, és a pultos Ferinek a kedvességét. Annak pedig külön örült, hogy nem hipster hely.

Co-Csmatúra - Beer Freak Chick - Ogre bácsi 2

Az Ogre bácsi a Kocsmaturista szerint

Az Ogre bácsiról a nyitáskor, 2016-ban már írtam ITT, az Ogre Bácsi Söregyetemről meg ITT, így az azóta eltelt idők szellemében írok. Az Ogre bácsi meghatározó élmény-helyszín lett Budapest kisüzemi sörös szférában. Sör-Nyugatnak hívom, mivel rendszeres változatos szakmai előadásaival összefogja a mai sör iránt részletesen érdeklődő, arról szívesen beszélgető, együtt kóstoló közönséget. Közösségformáló!

Én azt hangsúlyozom benne, hogy javára válik, hogy modernizált, takaros, de valamennyire mégis régimódi pincekocsma, így a kisüzemi sört egy nosztalgikus kocsmazsáner hangulatával tálalja, nem pedig valamelyik kötelezően kapcsolt globalizált designsablonnal. Így akár olyan rétegeknek is közelebb hozhatja a mai sörkultúrát, akik nem mennének be egy szupertrendi „craft beer barba”.

Co-Csmatúra - Beer Freak Chick - Ogre bácsi 3

Nagy pluszt jelent kocsmakorcsolyaként a kolbásztál, a kézműves perec, alkalmanként a snack kolbász, illetve a szakmailag felkészült, hozzáértő pultosok (többek között a névadó Ogre). Az ugyancsak, hogy a saját sörtimentjük barátságos áron kapható csapról 2, 3 és 5 dl-es kiszerelésben,

Co-Csmatúra - Beer Freak Chick - Ogre bácsi 4

de a sörhűtőből és vendégcsapon más főzdék termékei is rendszeresen elérhetőek (üveges egészen sok), gyakran vadonat-naprakész magyar újdonságok, de külföldi sztársörök (például: Mikkeller, Stone) is. Komplex hely, maradjon ilyen és maradjon sokáig! Becses kincse Budapestnek!

Nyitva: Hétfő-Csütörtök 14:00-24:00, Péntek-Szombat: 14:00-01:00, Vasárnap: Zárva

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ogrebacsisorozo/

2. állomás – Beer Point Budapest

A nagykörúti Beer Point Budapest eredetileg nem szerepelt Beer Freak Chick bakancslistáján, nem is tudott létéről, de mikor kiderült, hogy az általa szorgalmazott Polyhistor Pub pont bezárt (Isten nyugosztalja), meglepetés alternatívaként ide vittem el. Volt is meglepődés.

Co-Csmatúra - Beer Freak Chick - Beer Point Budapest 1
A háttérben az „én” kalapos asztalom. Mindig odaülök, ha van hely.

A Beer Point Budapest Beer Freak Chick szerint

Meglepte a hely mérete, hogy milyen nagy ahhoz képest, hogy „kraftos”. Azt gondolná egy ilyen helyről, hogy dugig van (mondtam, hogy általában így is van), de örült, hogy nekünk jól jött ki a lépés.

Co-Csmatúra - Beer Freak Chick - Beer Point Budapest 2

Számára a nagy helyek nem annyira törzshely-kompatibilisek, de ez ennek ellenére pozitív volt számára. Jó zene szólt és a „too much” csípős szósz is különösen maradandó lett neki. Jó söröket ivott itt is és tetszett neki, hogy a pultos srác el tudta mondani, hogy mi micsoda. Azzal zárta az összefoglalóját, hogy pont olyan jó meglepetés volt ez neki, mint amilyeneket külföldön is szeret spontán találni.

 A Beer Point Budapest a Kocsmaturista szerint

Nagyon üdítő, hogy van egy ilyenünk a körúton. Éjjel-nappali villamossal megbízhatóan elérhető egy nagy és változó és változatos kisüzemi sörkínálat a főcsapásirány mentén, szinte villamosmegállóban. Nagyon szükséges volt ez a plusz az Erzsébet körútnak, mert ott igen sok az egymáshoz hasonló kínálatú kocsma. A Beer Point megjelenésében egészen egyszerű, a fali dekoráció főleg a kínált sörök előtt tiszteleg, de mivel ezeket a plakátokat még nem unhattuk meg sok-sok helyen, még jól is esik a szemnek, és rajongói poszterekként hatnak.

Egyedi a kínálatában, hogy egyszerre több nagyüzemi sörgyár kínálatát vegyíti kisüzemi sörökkel. 16 csapjuk mellett sok üveges sörük van, melyek között a kicsik és a nagyon között köztes kapacitást képviselő Pécsi Sör szortiment is jelen van. Külföldi sörök szintén kaphatóak. A kisüzemi kiszerelések 2 és 4 decisek, az árak átlagos mai budapesti kisüzemi söröző árak. Pozitívum, hogy mindig van olcsóbb sörük is, és drágább ínyenc is. A sörtáblájuk mindenkire gondol.

A sörvonalon kívül erősen kiemelem a fenti komplett kocsmasport szintet (biliárd, darts, csocsó, stb.), ami ritka párosítás egy kisüzemi sörös helyhez.

Co-Csmatúra - Beer Freak Chick - Beer Point Budapest 3

Azt is bekeretezem, hogy másfajta alkoholoktól is roskadoznak a polcaik, és bőséges kocsmakaja étlapjuk is dukál (hamburger, pizza, hagymakarika, kolbász, stb.).

Co-Csmatúra - Beer Freak Chick - Beer Point Budapest 4

A máskor kóstolt Popeye Piadinájuk az egyik legjobb vegetáriánus kocsmakorcsolya, amivel valaha dolgom volt.

Facebook oldal: https://www.facebook.com/beerpointbudapest/

Nyitva tartás: Hétfő-Szerda: 15:00-1:00, Csütörtök-Szombat: 15:00-3:00, Vasárnap: 15:00-0:00

3. állomás – Hopaholic

Co-Csmatúra - Beer Freak Chick - Hopaholic 1

A 7. kerületi „bulinegyed” közepén található Hopaholicba viszont már tudatos Beer Freak Chick célállomásként érkeztünk. Mivel ez a mondhatni szakmai szintű sörrajongók számára az egyik legkomolyabb világi sörportál Budapesten, Dinka is teljesen más szemmel nézett rá és beszélt róla, mint bármiről korábban. Sajnos pont balhé volt az utcán, amikor megérkeztünk. Ezzel együtt itt is jól érezte magát. Ha tippelnem kellene, hogy hol töltött volna el egy egész estét, erre tenném a voksomat.

Co-Csmatúra - Beer Freak Chick - Hopaholic 2

Mivel volt szerencsénk belefutni az alapítóba, a szintén üzemelő nagy előd, aCsak a jó sör!kultikus sörbolt atyjába, Kővári Gergelybe, kipróbálhatta az útravalóul (nem tőlem) kapott mágikus kérdést: Van valami jó sörötök?

Én is örökre megjegyzem az arcot, amit kapott válaszul. Érzékenyebb lelkűek inkább bármilyen más kérdéssel próbálkozzanak! 😉

Co-Csmatúra - Beer Freak Chick - Hopaholic 3

A Hopaholic Beer Freak Chick szerint

– Bár nehéz elvonatkoztatni az utcán a cirkusztól, de ettől még nem tudok rosszat mondani a helyről – kezdte.

Úgy találta, hogy egy sörszentély válogatott közönséggel, ahova nem jön pedig mindenki, de ez nem is feltétlen baj. A pultosokat nagyon jó fejnek és értőnek jellemezte és éltette a nagyon jó választékot. Meglepte, hogy még egy Belgiumban is kicsinek számító sörfőzde kínálatára is rábukkant.

A Hopaholic a Kocsmaturista szerint

Ez a valóban az igazi sörmániákusok temploma. Itt a véletlen megszólított vendégtől is szinte biztosan lehet újat tanulni a sörről. A tudatosság és a sörműveltség átlagon felüli. És ehhez van minden szabva és kimérve. Itt nem csak névlegesen kaphatóak sörkülönlegességek és ritkaságok a világ sok tájáról különböző árkategóriákban, de néha olyan árakon is, amit valóban csak egy lelkes rajongó fizet ki mosolyogva. Ezzel meg szerintem nincs baj.

A megjelenés kellemes. Szokatlan rikító színei önmagukban talán furán hatnának, de ezzel a komisz sörBravo poszteres tiniszoba világgal jól összeállnak. Színvonal emelő színfolt ők az Akácfa utca könnyen kikezdhető utcaképében.

Co-Csmatúra - Beer Freak Chick - Hopaholic 4

Sörökből valóban nem csak földrajzilag, hanem mennyiségileg is széles a skála, a 10 sörcsapon (<0,25 és 0,33 literes kiszerelés) túl nagyjából 330 üveges sör kapható. Sörkorcsolyákból viszont szerényebb a választék, de azért van mire rányúlni. Kínálkoznak sajtkockák, még pesztós is és elérhető Csehország egyik különösen finom ropogatatnivaló-márkája, a Petr Hobza „crips” (szigorúan nem „chips”), szintén furmányos ízekben, mint a dijoni mustáros változat.

Co-Csmatúra - Beer Freak Chick - Hopaholic 5

A különleges sörök néha nem csak fajtájukban, ízükben, hanem címkéjükben is különösek. Szerencsére Balázs a pultban volt annyira tapasztalat sörajánló, hogy jobban tudta, hogy mit kérek 330 féle sörből, mint én 3. átnyálazásra. Az eredményt elneveztem CsöcsIPÁ-nak, röviden CSIPÁnak.

Co-Csmatúra - Beer Freak Chick - Hopaholic 6

Facebook oldal: https://www.facebook.com/hopaholicpub/

Nyitva tartás: Hétfő-Szerda: 16:00-24:00, Csütörtök-Szombat: 16:00-2:00, Vasárnap: Zárva

 Új tanulság a régi kocsmákról

Ezen túrán, ahogy hasonló alkalmakon ezentúl is, igyekszem én is friss szemmel nézni a már ismert kocsmákat és azok összességét is. Új megközelítése lett a régi helyeknek, hogy mindenhol kellően, sőt inkább nagy mértékben szakszerű volt a kiszolgálás, és nemcsak képzetten, hanem személyesen is elhívatott sörrajongókként álltak a témához a pult túloldalán.

Co-csmatúra Beer Freak Chick-kel Kocsmaturista szerint

Érdekes volt megfigyelnem, hogy miben másabbak egy jobban sör- és kevésbé kocsmarajongó túrázó szempontjai. Dinka fókusza minden helyen jóval inkább rajta maradt a sörkínálaton és szakmai asszisztencián, és változó plusz tényezőket mindenütt ennek tetejében, de extraként jegyzett meg, míg az én Kocsmaturista figyelmem jobban megoszlik az italélmény és a kocsma egésze (kaja, megjelenés, plusz szolgáltatások) között.

Dinka amúgy egy jó kocsmatúra-partner, lehet vele sodródni, eltérni a tervtől, továbbmenni is, leragadni is, és sörtémán kívül is jót beszélgetni, ráadásul haverkodós a pultosokkal is, így nagyobb beszélgetések is kialakulnak. Nagy párhuzam, hogy hozzám hasonlóan ő is szünetvizet iszik a sörök között, és még nálam is durvább benne, simán lehajt egy-egy korsóval húzóra.

Cocsmatúra Beer Freak Chickkel - Kocsmaturista - Vízivás kocsmatúrán kötelező

Ahogy én is, ő is önállóan korlátozza az alkoholfogyasztását és alkoholpontokat ad magának és számon tartja őket, nem éli fel őket akármire. Mondása: A sörök olyanok, mint az emberek nem mindegyikre érdemes pazarolni az idődet.

Co-csmatúra a Kocsmaturistával Beer Freak Chick szerint

„Én nagyon élveztem a kocsmatúrát, jót ettünk ittunk, beszélgettünk, megismertem pár új helyet szóval abszolút pozitív. Tudom, hogy ez nem túl irodalmi forma, de hát te vagy a szakember ? Aznap este biztosan frappánsabban jött ez ki a kis sörivó számon ? Szerintem klassz este volt, ráadásul a világ legkényelmesebb kanapéján aludtam.”
Co-Csmatúra - Beer Freak Chick
Becses olvasók! Remélem tetszett az új Co-csmatúra sorozat első epizódja. Ha szívesen javasoltok bárkit, akivel még Co-csmatúrára menjek bármilyen tematika mentén, én szívesen veszem, írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra. 

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?