Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

MÁSODIK ÁLLOMÁS – Sissi söröző és kávéház helyett GREEN CAFFE AND BAR – 90-es évekbeli balatoni cukrászda a kocsmafarsangon.

( 4 betérés alapján:)

A kocsmatúrám első napján, második helyszínként, a hetedik kerület még külsőbb részén a nagy táblával hirdetett Sissi kávézház és sörözőbe tértem be, ami nem is Sissi már vagy három éve, hanem Green Caffe & Bar.

kocsmaturista-budapest-greencaffeeandbar

A neve a “zöld” angolul. A korábbi táblát bonyodalmas lenne mozdítani. Szerintem amúgy kifejezetten jól áll nekik, én megtartás párti vagyok. A helyszín, még ennél is régebbre néz vissza, valamikor Douwe Egberts mintabolt volt. A mostani nevet a feltűnően zöld pultjáról kapta, hiába képzeltem mögé bonyolultabb dolgokat, környezetkimélősséget, egészségtudatosságot.

kocsmaturista-greencaffeandbar-counter

 Sok a zöld a helyen amúgy, székek, tapétacsíkok, növények.

kocsmaturista-budapest-greencaffeandbar-platns

A üzemeltetői család egyik tagja, akinek egy közeli kis üzletközpontban van egy szintén jó, kicsit megpihenős, kávézós sziget-bár-ja, kifejezetten szereti és tudatosan használja ezt a színt.

Egy tágas “L” alakú helyiségről van szó, nagy párpulttal, hat kényelmes süppedős bárszékkel, amiknél általában ül is vendég. Egyik alkalommal kacagtató párbeszédbe kóstoltam bele itt két koccintó között – Te is idejársz kocsmázni? – Csak erre sétáltam és befújt a szél.

Nyáron egészen népes kis terasszal üzemel, feltűnő – nem zöld, de – sárga napernyőkkel, viszont a “műgyep” az bizony zöld alattuk. Jó húzás ez, mert ezen a környéken ritka az ilyen használható kocsmaterasz. Az első, októberi látogatásomkor már benn ültem, a munkám még elkísért telefonon. Egy 4 cl Madarasi pálinka és csapvíz kombót kortyolgattam az egészségemre, és fél pillantásokkal vizsgáltam a telefonból kinézve a társadalmi életet két irányba. Két középkorú nő beszélgetett csendes bennfentességgel, direkt ki nem kihallatszóan, illetve egy magyar-külföldi vegyes kollegiális társaság vitatta meg az elmúlt napot és az elkövetkezőket.

kocsmaturista-greencaffeandbar-marilyn-budapest

A pulttól balra lehet látni, ahogy Marilyn Monroe szoknyáját egy durván pink képkeretben felfújja a szél. A pultnak háttal leülve meg lehet látni, ahogy a trolibusz megállóban lévő nőknek fújja fel a szoknyáját a szél. A kocsma amúgy intenzív közös életet él a buszmegállóval. Az EB idejen a várakozók az utcáról is nézték a meccset, sőt néhányan be is futottak megnézni / megkérdezni, hogy mi az állás vagy valaki csak belépett a benn ívó haverjához dumálni, míg nem jött a járműve. Nekem sok kocsmát látottan is bejön a hely, és főleg azért, mert nagyon célnak megfelelő. Egy kényelmes, barátságos kocsma.

kocsmaturista-greencaffeandbar-match

Ha még sűrűbb célforgalmú helyen lenne, akkor biztosan még inkább pörögne, mert látszik, hogy jó a megközelítés, de mégsem látom soha eléggé megtelve a lehetőségeihez képest. Pedig nagy társaságoknak is jó és kettes beszélgetéshez is. Adott csocsó, két TV (elvégre sportbár a profil), jó a kávé, és végül, ami különösen üt: elég egyedi ez a beltér, talán csak a külön kocsmasarokkal rendelkező. 13. kerületi Viktória cukrászda miliője hozható vele valamennyire párhuzamba. Olyan a járólap, a tapétacsíkok, a pult körüli márványmintás tapéta, mintha egy kocsma-farsangon beöltözött volna kora 90-es évekbeli balatoni cukrászdának. Nekem eléggé bejön.

kocsmaturista-greeencaffeandbar-redsofa

kocsmaturista_greencaffeandbar_csocso

 Egyszerűen jó itt időzni, pont belakható a méret, vegyes korosztályú és stílusú népek járnak. Kocsmakajának van melegszendvics, sőt pizzériából származó lefagyasztott pizzatésztából pizza is, amit utána itt sütnek meg. Ez egészen pazar! Én még az italválasztékot – ami amúgy teljes körű az alapokból – dobnám meg ötletes helyi speckókkal, esetleg néhány különleges sörrel is, és tényleg karba lehetne tenni a kezet. Az árak barátiak, de azért nem kisboltiak, így nem veszélyes, hogy bárki betérjen és leessen a közönség színvonala.

A Sissi / Green után határoztam el, hogy túra lesz ebből, nem csak kúra. Ezzel elkezdődött az az állomássorozat, aminek aznapi harmadik helyszínen, a Vezérben ötlöttem ki pár hónapja miszerint krónikákba gyűjtöm Magyarország és akár a világ jó élményt jelentő kocsmáit.

Az első napon olyan sok helyszínt jártam be, amit azóta is csak egyszer dőlt meg, máskor általában a közelébe se mentem: 11-t. Mindenhol ittam egy kicsi pálinkát és egy nagy pohár vizet. Másnapra semmi bajom nem volt, se másnaposság, se betegség. A kalapkúra bevált, a kocsmatúra elkezdődött, de innentől kezdve pálinka helyett hosszú lépésekben folytattam.

Száraz anyagtartalom:

Nyitvatartás: 8:00-00:00

Kiszolgálás: pultnál

Még a csapból is ez folyik: Arany Ászok, Dreher

Pálinka: Madarasi

Ház bora: Varga

Kutyát hozni ér

https://www.facebook.com/green.bar.caffe/?fref=ts

2017.09.27. FRISSÍTÉS: A Green Bar már más üzemeltetőnél fut. Nem próbáltam azóta, így nem tudom, hogy mennyire változtak a fent leírtak. A látvány látszólag nem változott!

Szólj hozzá!