Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Sínen a nógrádi kisüzemi sörgyártás – Fűtőház Sörfőzde

Tartalmas fél napot tölthettünk el egy osztálykiránduló busznyi mennyiségben Nógrád megyében, Rétságon és Alsópetényben a Fűtőház sörfőzde meghívására. A közel egy éve működő családi vállalkozás a profilját stílusosan vasúti tematikára építi. Most nagyobb közönségnek is bemutatkoztak Budapest sörértői és -kedvelői körében, illetve debütáltak egy új sörrel is.

Ez a pofátlanul csinos Ikarus 55-ös nosztalgiabusz gyűjtötte be a Műcsarnok elől a résztvevőket.

kocsmaturista_ikarusz_55-hősök_tere

Hirtelen meg is növekedett a Hősök tere látványosságainak száma. Ázsiai turisták még ötvennel többet kattintottak a Zelfie botjaikon, és egész turistacsoportok bámultak be az ablakon lábujjhegyen, olyan ábrázattal, ahogy egy kisgyerek nézi a zárva tartó játékbolt kirakatát. Csak kevesek kiváltsága maradtunk, mert elhúztuk a csíkot és nem sokára meg is érkeztünk Rétság családi házas sörfőzdéjébe. Először tettem a talpamat Nógrád megye területére, amióta az eszemet tudom. A szintén megyei Bánki Pálinkaház oldotta a hangulatot és a hidegérzetet, mielőtt bebocsátást nyertünk a közönség számára amúgy is nyitott „látványsörfőzdébe” és bemutató termébe, amit Sörváróteremnek hívnak. 

A Bánki Pálinkaház welcome drinket oszt a Fűtőház Sörfőzde bemutatkozóján

Hava István bemutatkozik a Fűtőház Sörfőzde részéről

Rögtön felmerült és hamar meg is válaszoltatott a profilomba vágó kérdés, kocsmaként sajnos nem működik a hely, de kóstolni lehet a látogatóknak. Hava István, az üzem tulajdonosa tisztességgel pódiumra állt a háznak az udvarán, ahol egyébként laknak is, és elmesélte honnét jöttek, hova tartanak és miért ezt az utat választották.

Egy családibb már nem is lehetne vállalkozásról van szó, amit apa és fia irányítanak. Minőségi, prémiumkategóriás söröket készítenek, válogatott import alapanyagokból és a szárazanyag tartalomra nézve is szigorúak. Határt csak a mennyiségben húznak. Meg akarják mutatni, hogy egy kis családi vállalkozás is lehet komoly. Szándékosan a felső erjesztésű vonalra mennek rá. István számára a lager egysíkúbb, az ale-ek fűszeresebbek, zamatosabbak és illatosabbak. Látszott az előadásmódján, hogy elhivatottsággal, érzékenységgel és szakmaisággal beszél a témáról. Bár három éve kezdte csak a sörfőző mesterséget, de jó mesterektől tanult, és elmesélte, hogy a szakma nagy öregei sem szégyellnek akár saját mesterekhez fordulni, volt rá példa, hogy még 46 év után sem.

A Fűtőház Sörfőzde bemutató termének plakátai

Az üzemben kiborg módon folyik a sörfőzés, részben korszerű számítógép-vezérlés, részben pedig ezt megelőző emberi agymunka és kézműves munkafolyamatok által.

A Fűtőház Sörfőzde gépi oldala

kocsmaturista_hava_istvan_fűtőház_sörfőzde

Végigkóstoltuk a négyesfogatot, ami jelenleg a teljes szortimentet adja. A Fűtőház Sörfőzde mindegyik söre egy mozdonyról van elnevezve.

kocsmaturista_futohaz_sorfozde_sorok

Íme a tartályból történt kóstolás sorrendjében:

V43 SZILI – Summer Ale, ötfajta malátából, háromféle komlóból. Keserűnek van kikiáltva, de saját élményem alapján pont egy nagyon selymesen csúszó, frissítő, középen maradó, mégis jelleggel bíró sör (4,5% alkohol, 10,7% szárazanyag-tartalom).

M61 NOHAB –  American India Pale Ale, szintén ötfajta malátával és háromféle komlóval. A személyes kedvencem lett a kínálatból. Nagyon markáns, megjegyezhetően jó! (6,5% alkohol, 18,4% szárazanyagtartalom)

327-139 – Stout, hétféle malátából, kétféle komlóból és belga élesztőből készül. Érdekesség, hogy István, egykor mozdonyvezető édesapja kedvenc mozdonyának dedikálja ezt a sört, ki is emelte , hogy nem barna sör, hanem fekete (ahogy a 327-139 pályaszámú mozdony is). Itt is elégedett voltam. Ilyennek szeretem a stout-ot. Érezni az erejét. (6,7% alkohol-, 15,6% szárazanyagtartalom). Meglepő módon állítólag a nők kedvence.

M63 BULLDOG – Belgian Golden Strong. A sokáig legerősebb mozdonyról lett elnevezve, egyúttal a legerősebb sörük is. Az előzővel ellentétben, itt nem az első kortynál mutatkozik meg az ereje, hanem az utolsónál. Elsőre megtévesztően könnyűnek hat. Csodálkoztam is a felvezetése után az ízén. Ennél éreztem a legnagyobb különbséget a tank-friss és az üveges változat között, az üveges javára. (8,5 %-os alkohol- és 19,2% szárazanyagtartalom)
Elmondható, hogy négyből négy ízlett, az M61 NOHAB különösen. Ráadásképp a kóstoláshoz általam még sosem hallott instrukciót kaptunk: ne döntsük meg a poharat, legyen csak habja! István ezt azzal magyarázta, hogy a minőségi sör habjában még jobban kijönnek az aromák, nincs mit rejtegetni.
A sörhabja a Fűtőház Sörfőzde szerint
Mindegyik sörnek a nevén kívül külön szlogenje is van a címkén a mozdonyhoz és külön a sörhöz.  Amúgy már többfelé kaphatók forgalomban, ha kíváncsiak lettetek. A Facebook oldaluk névjegyében ott a helyek listája.
Nekünk nem ért még véget a móka, Ikarusoztunk tovább Alsópeténybe, ahol a Prónay-kastélyban folyt tovább és egészült ki a kóstolás.
A Prónay kastély nappal és nyáron
forrás: A kastély Facebook oldala
Azt súgtam a mellettem bandukolónak, hogy ez egy magyar filmes esküvői jelenet forgatási helyszín, és rá is hibáztam, mert pont esküvői helyszín kategóriában „Oscar-díjazott” a több profilja ellenére. Sajnos, lévén tél és korán sötétedés, a kastély parkját nem tudtuk megtekinteni a képen látható nappali pompájában, de belső tereiben szabadon garázdálkodhattunk és pózolhattunk elegáns hátterek előtt. A kastélyt verbálisan az igazgatóhölgye, Tömösvári Szilvia mutatta be. Aztán az általam már többször (pl. itt) hivatkozott Katona Csaba visszavette a szót az eredeti témában sörtörténész szemszögből. Kivételesen röviden, ezzel új képessége derült ki számomra. Persze nem hagytuk el túl könnyen és hamar a sajtot, vadat és szem-szájnak többi ingerét, és a legnagyobb tömeg a terülj-terülj körül maradt, míg végső pusztítást nem végeztünk.
kocsmaturista_alsopeteny_pronay_kastely_svédasztal
Figyeltem arra is, hogy a fülem is megteljen, ne csak a szám, mert különösen tetszett az a környékbeli összefogás, ami itt van folyamatban. A turizmus karon fogja a válogatott helyi kézműves termelőket 30 kilométeres körzetből és együtt akar továbblendülni a sajt- (Maszlik gazdaság), vadhús- (Nógrádi Vadaspark) és a már érintett pálinka és sörgyártókkal, forgalmazókkal. Tiszteletem és drukkolásom! Megnyerő első benyomást adott mindez Nógrád megyéről.
A Fűtőház sörfőzde címe 2651, Rétság, Hunyadi út 5. és Facebook oldala
A Prónay-kastély Facebook oldala

 

 

 

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?