Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Ahol a Szakkör nyaral – SÖRFESZTKE, Kecskemét, Domb Beach

Nagy felfedezettje volt a Szakkör az első kecskeméti kocsmatúrámnak, még februárban. Egyszerre baráti légkörű és nagy választékú kisüzemi söröző a belvárosban. Most „kitáboroztak” három napra egy legendás városi tó partjára Kecskeméten Sörfesztke címén. Vajon mi következett? A) Én nem mentem, mert engem ez nem érdekelt. Vagy B) Naná, hogy ott volt a helyem. 

Két dologgal már nehéz kiszúrni a szememet: 1. kisüzemi („kézműves”) söröző, 2. sörfesztivál. Közel annyi lélektelen csodavárót láttam már közepes kisüzemi sörös itallappal, mint amennyi jól eső példányt. Budapesten lakni pedig azt is jelenti, hogy az egymást érő sörfesztiválok városában lakni. Miért mennél Nápolyból máshova pizzáért vagy szemétért? Ugyanez a képlet! Ámde:

2017 februárban történt: Timi kíváncsi volt, hogy látnám Kecskemét kocsmaéletét, és hogy dalolnék róla, ezért elhívott és együtt nekivágtunk. Kérdeztünk a kocsmákról mindenkit, akit csak értünk. A Szakkör neve sokszor hangzott el lelkesen és elismerően. Már addig is elégedett voltam a korábbi 6 helyszínnel, de láttam, hogy ez valami más lesz. Egy régi boxos, idős vendéges Gösser söröző helyén nyitott, kávé és tea nélkül, egyszerűen sörrel.

Szakkör bejárat, Kecskemét - Kocsmaturista

Magyar népmesésen: modern volt, de nem volt modern. Lomkocsmás volt, de nem volt lomkocsmás.

Szakkör, Kecskemét - Kocsmaturista

Amilyen biztos volt: otthonos, barátságos. Jó színválasztás, jó bútorválasztás, jó térelrendezés, jó megvilágítás, de mint tudjuk, az egész több, mint a részeg összessége. Itt is az. Rajtam is kifogna a recept leírása, de a lényeg hogy összeállt a remek légkör.

A Szakkör a pult szemszögéből Kecskeméten - Kocsmaturista

A mágneses pult jelenség működik. Oda koncentrálódik a sokaság. Amerikai filmben érezheted itt magad, ahol a főhős, ha leül a bárszékre, két perc múlva megleli a választ élete nagy kérdésére. Eleve adott hozzá Beatrix, akinek Sofia Lorenes mosolya az üveget is vágja, viszont a karaktere is elégé vendégmarasztaló. Jó kis pult körüli társadalmat rögtönöztünk, többek között az itt megismert gyors-sörívó tehetséggel, Hosszú Gáborral.

Szakkör a szakkörben, Kecskeméten - Kocsmaturista
Szakkör a Szakkörben

Attila, a tulaj azt mondta Beatrixról, hogy olyan, mint egy tyúkanyó. Veszélyes is, hogy kinövik a pultot. A választék pedig lenyűgözött. Addig még nem láttam személyesen magyar vidéken hasonlót: több, mint nyolcvanféle sör, és naprakész is volt a készlet. A két nappal korábbi budapesti sörbemutató nedűjét már csapon tartották.

2019. FEBRUÁRI FRISSÍTÉS: Megtörtént hát! Kinőtték a pultot, a Korábbi Szakkör beköltözik a Valentino Sörtárba és várhatóan 2019 februárjától Szakkör Craft Beer Pub néven folytatja működését, nagyobb helyen, még több sörrel, hazai kisüzemen kívül „közkedvelt” cseh sörökkel, így gyakorlatilag a Szakkör és a Valentino fúziója lesz. Kocsmakajáknak „kiváló melegszendvicsek várhatók.” Az új helyet új profil beállása után igyekszem gyorsan meglátogatni és beszámolni róla. A közönségnek a Szakkör Sörtárként addig is látogatható: 6000 Kecskemét, Kéttemplom köz 10. 

A Szakkör előző helyszínén pedig az utcakaja („street food”) kedvelőkre várhat új paradicsom. Maradjatok vonalban!

Az ember a függöny mögött, Vörösmarty Attila, akivel volt szerencsém már az első Szakkörben találkozni. Igazi kecskeméti sörforradalmár. Látszik a feltöltött szakmai videóin és az elkötelezettsége, kreativitása. Ő ajánlotta figyelmembe az éppen zajló Sörfesztkét.

2017. június:

Domb beach, Kecskemét - Kocsmaturista

Már a nyitó napra megérkeztem, a „különleges sörök éjszakájára”, ahol olyan söröket is csapra vertek, amiket már nem lehet máshol kapni. Személyes nagy örömömre így méltó búcsút vehettem ihattam az idei meglepő kedvencemtől a Wild Cardtól (Mad Scientist és Grabovszky Beertending).

Sörfesztke búcsú a Wildcardtól - Kocsmaturista

A környezet elképesztő, a háttér-történettel együtt. Kecskemét nagyon sík terület, templomtornyokon és a Malom plaza tetején kívül nehéz magasra menni. Ezért, úgy hallottam, hogy a 49 méter magas Vízműdomb kedvelt területe a városnak. Amikor a környező csónakázó tavakat kimarkolták, a kikotort anyagból építették fel.

Vízműdomb, Kecskemét - Kocsmaturista

Micsoda üzlet az univerzummal! Volt egyszer egy semmi és lett belőle domb és tavak. A Benkó Zoltán Szabadidőközpont területén található. A domb egyik fő építtetője, az akkori vízmű igazgató után lett elnevezve. Joggal népszerű rendezvényhelyszín!

Domb Beach gyors kiszakadás a városi életből, mintha szempillantás alatt nyaraló vidékre teleportálnánk. A sörfőzés a szörfözés még sosem állt ilyen közel egymáshoz:

A Domb beach Kecskeméten - Kocsmaturista

A városi legendákra örökké éhező elmém igazi csemegéhez jutott Attila meséiből a legendás Benkó bulikról a kommunizmus idejéről, például hogy hogy lehetett a privát bulikra a (tippre) „113-as kabinon” keresztül bejutni.

A fesztivál egy mai pestihez képest persze kicsi, mértékében a tavalyi kedvenc, első Kraft Sörfesztivál élményére emlékeztetett, és mivel én eleve a kisebb sörfesztiválokat szeretem, engem pont jól megtalált.

A Sörfesztke sátrai - Kocsmaturista

A környezet még a megalománabb fesztiválkedvelőket is kárpótolhatja. Volt azért sör is bőven: HopTop, Mad Scientist, Monyo Brewing, HorizontHedonSzent AndrásKecskeméti SörmesterekDomjánBigFootUgar, Aperté, Balkezes és még a kiskunfélegyházi Bäderrel is sikerült végre megismerkednem egy dekorattraktív Betty Babe nevű jó búzával.

Bäder Sörfőzde, Kecskeméten, Sörfesztkén - Kocsmaturista

Kellemesen sokan voltak, már csütörtökön is jócskán megmozdult Kecskemét népe. Kijelenthetem, hogy pompásan sikerült. Attila jól fogja a gyeplőjét a kecskeméti sörvilágnak és nem is fogja elengedni.

Vörösmarty Attila csapol a Sörfesztkén, Kecskeméten - Kocsmaturista

Kikérdeztem és kiderült, hogy már a második Főzdefeszten „megfertőződött” és egyszer csak engedett a hirtelen ötletnek, hogy a szenvedélyét meghonosítsa Kecskeméten is. Bár bevallása szerint a legendás pesti kisüzemi sörözők nagy részében nem járt, angol pubban viszont annál inkább, amik további ihletet adtak neki. Az egy betérésemmel a hátam mögött én arra szavazok, hogy sikerült is megadni a „public house” hangulatot a Szakkörnek. Bár ott pubkaja egyébként nincs, a Sörfesztkén együttműködésben egy másik kecskeméti egységgel, a már szintén meglátogatott Na És-sel együttműködve jól meg is etették a vendégsereget:

A Na És kajái Kecskeméten, a Sörfesztkén - Kocsmaturista

Felmerült még egy kérdés a végén, mivel a teljes csapat kinn tartotta a  frontot:

Beatrix a Szakkörből Kecskeméten a Sörfesztkén - Kocsmaturista

– Attila, nyitva van most a Szakkör?

– Minek lenne, az összes vendég itt van…

Ez is sokat mond.

2017.06.17-ig ajánlom a Sörfesztkét, kecskemétieknek, de ide még utazni is érdemes.
Több infó itt: https://www.facebook.com/sorfesztke.hu

Kis adalék: kuponos rendszertől itt nem kell fázni. Én sem szeretem, de itt egyszerűen működik, gyorsan kiadják és beveszik. 200 Ft egy kupon. 2dl és 4dl adagok vannak. Egy 2 dl 200 vagy 300 Ft.

Szakkör Facebook oldalhttps://www.facebook.com/szakkor/

Térképen a Szakkör és a Domb beach is:

Köszönöm az első kecskeméti kocsmakalandot Timinek, a másodikat Julcsinak és Attilának.

Ha extra tartalmat is olvasnátok magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

 

 

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?