Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Verses-zenés kocsmai hangulat a Borháló Érd szaküzletben

Megesett a sörre bor! Én sem hinném el magamnak, hogy közel két év megátalkodott kocsmaturizmus során a borkóstoló jelensége és én el tudtuk kerülni egymást. Főleg azt nézve, hogy mennyi sörös eseményen vettem részt eme kocsmaközi utazás alatt. A Borháló Érd (-Diósd) szaküzletben azonban a borkóstoló szüzesség is elveszett.

K.e. (Kocsmaturista előtt) jártam persze borkóstolón, de akkor még nem volt ekkora a tudásszomjam a szomjam mellé. Már egészen más szemmel ültem végig ezt a szakszerű és élvezetes élményt. A külvilág sok mindent tart a borkóstolókról. Az egyik kitüremkedően gyakori megközelítés a „sznob” címke. Biztosan könnyen lehetne erre is gyakorlati példákat sorakoztatni, ha rászánnánk pár napot, de eleve nem ezt akartam visszaigazoltatni.

Így itatott a Borháló Érd

A Borháló Érd bejárata - Kocsmaturista

Egy szívélyesen üdvözlő, barátságos közegbe érkeztem, terülj-terülj asztallal. Jó magyarosan, zsíros kenyér és pogácsa terítés várta középen a vendégeket. Tábortűzként ülték körbe a vendégek. Stok Miklós, a tulajdonos, mint egy sámán a sarokból igézte az egybegyűlteket borral és tudással.

Borháló Érd, a borkóstoló magyaros svédasztala - Kocsmaturista

Zsíros kenyér terítés a Borháló Érdben - Kocsmaturista

Stok Miklós a Borháló Érd porondján - Kocsmaturista

Többféle magyar borvidék többféle pincészetének több típusú borát kóstoltuk végig passzos elméleti körítéssel.

A Borháló Érd borkóstoló kínálata - Kocsmaturista

Külön szívügyem, hogy közérthető, alapoktól magyarázó, de nem túlmagyarázó stílusban vezényelt Miklós. Aktívan tartotta a közönséget, visszakérdezett, véleményt kért, biztonságban akarta tudni, hogy mindenki minden szükségesen elhangzó szakszót ért. Na, ez távol áll a sznobtól! Ebben hiszek: így is lehet, úgy is lehet. Nagyon sok múlik azon, hogy ki áll a publikum elé. A megfelelő ceremóniamester és a megfelelő közönsége természetes kiválasztódás. Miklós ügyesen hangolta a közönséget, nem csak borral, hanem stílussal is.

Hangulat a borkóstolón a Borháló Érd szaküzletben

Így a kezdetben idegenekből álló csoport a végére egészen kerek közösséggé formálódott. Vidám gitáros, éneklős esetébe torkolott a „szabadfoglalkozás”, ahol mindenki kedvére újrakóstolhatta a kedvenc borát („ami ki lett bontva, az ki van bontva”). Az enyém magamat is meglepő módon – amúgy fehér borosként –   a balatonboglári Várszegi pincészet Pinot Noir-ja lett.

Várszegi Pinot Noir a Borháló Érd szaküzletben - Kocsmaturista

Nem kisebb személyes diadal, hogy a 9 borból 8 kifejezetten ízlett miközben eljutottunk egy igazán különleges ízű négyes házasítástól (Kristinus) a tokaji édes vonalig. A folyamatos kocsmatúráimon különböző nemzetek különböző borait ittam főleg fröccsben, de ritkán mozdítottak ki az egyensúlyomból: megvolt a kötelező korty tisztán, aztán mehet bele a szóda és kész!

Ha más is van így, mint én, hogy inkább fröccsözik és az alapvető könnyű borokat issza (irsai olivér, olaszrizling, chardonnay), és a túlságosan hivalkodó görcsszáraz boroktól nem jut a mennybe, az egy ilyen alkalommal teljesen új világba nyerhet bebocsátást. Széles körben befogadható, váratlan zamatokkal találkoztam.

Műveltségi desszert a borhoz

Jöjjön a multimédiás rész! Miklós elmondása szerint sok mindennel lehet párosítani a bort, csokival és sajttal, de most verssel párosították. A meghívóm, Jordáki Gábor, érdi lakos olvasott fel. Gitárral aláfestett Szinay Balázs.

A Borháló Érd zenés, verses estje - Kocsmaturista

Gábor a Borháló Érd üzlet törzsvásárlójaként már visszatérő vendége az események. Saját magától és Petőfi Sándortól olvasott, főleg boros témában, az egyik blokkban játékosan meghagyva a közönségnek a talányt, hogy három vers közül melyik melyiküktől származik. A verses est kedvenc sora nekem tőle ered: A bor nem más mint a gyümölcsök emberek feletti diadala. Gratulálok és köszönöm a meghívást és az élményt Gábornak, és a nagyszerű mivoltát Miklósnak és családjának.

A Borháló Érd családi csapatával - Kocsmaturista

Zárásképp: tetszik, hogy pár négyzetméteren így össze tud fogni a kultúra és a gasztrokultúra. Mindenki hozzáadja amije van. Abszolút nyerő debütálás volt a Borháló Érd mikroklímája a tudatos borkóstolók világában. Innentől eltökéltebben nem engedem az embereket végletesen azt gondolni, hogy egy ilyen esemény csak társasági pózolás lehet. Egy színjó értelemben vett kocsmahangulat alakult a végére boroktól roskadozó polcok között. Legalább egyszer kötelező élmény mindenkinek, főleg az ellenállóknak!

Kocsmaföldrajzilag is visszatérünk még Érdre, de addig is ha extra tartalmat olvasnátok magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát.

Térképen a Borháló Érd -Diósd is

A Borháló Érd -Diósd Facebook oldala: https://www.facebook.com/borhaloerddiosd/

A Borháló Érd -Diósd címe: 2036. Érd, Balatoni út 59.

PANASZMEGELŐZŐ: Van egy másik Borháló Érd parkvárosban, nem keverem vele, csak mivel Érden voltam, nem akartam minden alanyi elhangzáskor beleírni azt is, hogy Diósd.

Szólj hozzá!