Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Jól beFŰTÖTT nyárra a Hunyadi Lakásbisztró Budán

Sokáig beteljesületlen szerelem volt a budai Hunyadi Lakásbisztróé és az enyém. Sanda, bűvös pillantásokkal kezdődött várbusz-ablakból. Mégis testesebb húgával kezdtem előbb (KATTINTS a sztoriért!), ám végül csak nem talált nyugalmat bennem a parázsló emléke. Menni akartam hozzá. Nem várhattam arra, hogy hintót küldjön elém. Nem! Ő mozdonnyal csalt fel magához, a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE sörcsap-premierjére.

(795. állomás)

Hunyadi lakásbisztró - Kocsmaturista

A Hunyadi Lakásbisztró és Kézműves Söröző így teljes névvel már eleve árulkodik arról, hogy szívesen látja háza táján a kisüzemi söröket. Nem voltam meglepve az alkalmon tehát, de örültem, hogy ez előre hozta az amúgy is közelgő látogatásomat. A Nógrád megyei „mozdonyos” FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDÉRŐL már írtam ITT. Volt már egy budapesti sörcsapos bemutatkozásuk a pesti oldalon, a Food Truck Udvar Élesztő páholyában (lásd:ITT). A Hunyadi Lakásbisztróban viszont úgy hírlik, le is parkolnak a mozdonyok, és hosszútávon fellelhetőek lesznek.

A Hunyadi Lakásbisztróban a FŰTŐHÁZ sörök - Kocsmaturista

Kocsma-ínyenceknek és városkép-ínyenceknek a Hunyadi Lakásbisztró egy dupla telitalálat. Eleve a Várnegyedet felvezető regénybeillő keresztutcák mentén indulunk dombnak felfele, de a szükséges plusszal itt csak kezdünk.

A Hunyadi Lakásbisztró lógója - Kocsmaturista
Eddigi fotók: Borzavári Csaba

Három perc séta (Clark Adam térről) után a megérkezés a gasztrointézmény pikáns piknikteraszára igazán lelkesítő pillanat. A hangulat secmásodperc alatt bekebelez. És ekkor még nem is jártál benn. A lakásbisztró címkéért bizony megdolgoztak. A beltér valóban lakás volt egykor, rendkívül jó adottsággal illeszkedve rendkívül jó környezetébe. Ennek eredményeként a négy éve működő kocsmaajtó utcára, sőt nyaranta egy ilyen teraszra nyílik:

A terasz panorámája a Hunyadi Lakásbisztróban - Kocsmaturista

A Hunyadi Lakásbisztró egy FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE Púpos M40 sörrel - Kocsmaturista

Benn pedig, mind az előtérben, mind a küszöbtől jobbra eső szobában valóban lakásban érezheted magadat. Minden tárgynak megvan a maga története. Például a büdös manónak becézett bábút, aki recepciósként fogadja a tőle meg nem rémülő vendégeket, az üzemeltető, Boros Gábor gyermeke nevezte el. Egy oszlophoz kötözve találták egy lomtalanításon, de akadnak itt hajdúsági piacról vagy balatoni művészvásárból felhalmozott ereklyék is.

A "Büdös Manó" a Hunyadi Lakásbisztróban - Kocsmaturista
fotó Borzavári Csaba

Van, ami Erdélyből származik, valami más a gyerekszobából. Gábor tudatossággal egy valódi szoba szimulációját hozta létre. Tényleg úgy elvágódhatsz kényelmesen, mintha egy barátod mondaná, hogy érezd magadat otthon nála.

Egy valódi szoba szimulációja a Hunyadi Lakásbisztróban - Kocsmaturista

FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE M61 Nohab sör és Hunyadi lakásbisztró - Kocsmaturista

A belső szoba a Hunyadi lakásbisztróban - Kocsmaturista
köszönöm a „kocsmamodellkedést” Katona Csabának 

– Csak a TV nem illik ide – mondta Gábor. Én azonban a maradásra szavaztam, hiszen egy lakás is lehet esetlegesen eklektikus. Nem feltétlen egy egységes korlenyomat, hanem sokszor következetlen egyvelege az egyéni szedetlen ízlésnek és lehetőségeknek.

A másik szoba a kocsma. Itt kényelmes bárszékek találhatók olyan szórásban, mintha egy platform videójáték akadálypályáját raknák ki. Mintha Super Mario bármikor odébb ülésre kérhetne minket, ha épp a helyünkre irányítaná őt a joypad ugrógombja.

A Hunyadi lakásbisztró kocsmája - Kocsmaturista

A falakon oktatóanyagok feszülnek sörfajtákról és összetevőkről. A bárszékes asztalfelületeken pedig az egyébként terebélyes üveges sörkínálat egy részének rövid bemutatása virít.

A Hunyadi lakásbisztró oktatóanyagai - Kocsmaturista

Mozdonnyal a várba: Kapaszkodjanak, a Hunyadi lakásbisztró következik!

Egyszerre négyféle sört csapolnak a helyszínen, ebből mostantól kettő a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE terméke (<nem én hangsúlyozok ennyire a nagybetűvel, így írják): az új M40 Púpos búzasör és M61 NOHAB amerikai IPA. Különlegesség, hogy a csapolt mozdonyosok Budán csak itt lesznek kaphatóak! A FŰTŐHÁZ készlet másik három nemzetközi díjas tétele üvegben kapható.

A Hunyadi Lakásbisztró szerencsés csillagzat alatti, sok mindenre jó hely. Szeretek egy összképért ennyire lelkesedni. Jól tudom, hogy én az átlagosnál perverzebb vagyok, ha egy jó kocsmamiliőről van szó, de azt sem hiszem, hogy könnyen hagyna érzéketlenül bárkit ez a környezet, ha ide hívják egy eseményre a cimborák. Hétfőnként például kocsmakvízeik vannak. Az én bevezető apropóm jól bizonyította az alkalmasságát egy nyári rendezvényre. Történelemtétel marad, hogy a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE itt prezentálta hivatalosan csapon az eddig fesztiválokon is szinte csak pult alól csapolt búzasörét.

M40 Púpos premier a Hunyadi lakásbisztróban - Kocsmaturista
Katona Csaba, jelen funkciójában sörvilági porondmester, Hava István, sörfőző és Boros Gábor, a lakásbisztró üzemeltetője

Ez azért nagy szám, mert ők abszolút nem kísérletezők, nem gyártanak pár hetente, de pár havonta se új sörfajtát, hanem állandó sztárokat képeznek. Az M40 Púpos az új nyári sláger. Valóban nagyon könnyed, laza, zamatos sör. 5,3%-os alkoholtartalommal bír. 8 féle komlóval fűszerezett, de inkább malátássággal dominál. Mint tudhatjuk már, a jó búzasörbe szigorúan nem teszünk citromot, mert saját magának kell kitermelnie azt a citrusosságot, mintha eleve benne lenne. Itt kipipálom ezt az feltételt, hacsak a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDÉS Hava István és Boros Gábor őrült tudósként szövetkezve együtt nem öntötték fel egy Vár alatti titkos labirintusban az esemény előtt Olympos citromlével a premierhordót.

Boros Gábor a Hunyadi Lakásbisztróból és Hava István a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDÉTŐL
Fotó: Borzavári Csaba

Tetszett István beszéde a nyárias sörnek nevet adó mozdony személyes vonatkozásáról (én mindig szeretem, ha van prédikáció). „Régen ültél a Balatonban és egyszer csak elszaladt melletted egy színes mozdony…” A Hunyadi Lakásbisztró formájában egy ugyanilyen passzos jó kocsmát akart a söreiknek találni, mint amilyen passzos jó mozdonyt a profiljuknak.

„Fald fel a falafelt, mert elvisz a Hunyadi…” *

Régebbi olvasók tudhatjátok, hogy főleg Magyarországon szívügyem a kocsmakaja. Nos ebből a szemszögből a Hunyadi Lakásbisztró szó szerint hozza a bisztróprofilt. Olyan jelenkori klasszikusok felvezetésével, mint sajtsaláta, padlizsánkrém (lásd lejjebb ˇ), tépett marha szendvics eljutunk – az egészen ritka könnyebb falatokon át, mint paraszttál, magyaros melegszendvics egy pár debreceni kolbász – a komolyabb, szintén ritkább fogásokig, mint a lecsó vagy a lábosos gulyás.

A padlizsánkrém a Hunyadi lakásbisztróban - Kocsmaturista

Kiélvezve, hogy személyes vívmányként nemrég a MALTeRben megszerettem, lecsót ettem az önszorgalomból elkövetett visszatérésemkor. Először bevallom, kerekre nyílt a szemem az árától („miiii, egy lecsóóóér’?”), de mivel a tételek többsége megfelelt a kategóriaáraknak, gondoltam, hogy ebben lesz valami turpisság. Nos, ez éttermi kaja szintre pozicionált a tálalással is. Jókora adag, két méltóságos debrecenivel megrakott, annyira laktató jóság volt, hogy délután háromkor be is fejeztem vele az aznapi étkezést, ami nagyon nem jellemző rám.

Lecsó a Hunyadi lakásbisztróban - Kocsmaturista

Egy szó, mint száz: őrzöm a szerelmemet a Hunyadi lakásbisztró iránt. Ez egy óriás piknik vagy mini fesztivál sziget a Vár felé, sokféle ember, a turistáktól a helyiekig, párok, barátnők, haverok, fiatalok, középkorúak, idősek, mindenki! Sörök széles palettája és mellé passzos kaják többféle szinten, remek kávé. Jóféle helyen állomásoznak a mozdonyok is tehát. Én meg csak köszönöm, hogy elmotiváltak ide. Pluszban csak még kerekebb lett a maga szórványos, rejtőzködő módján amúgyis szakrális első kerületi kocsma-térkép.

*idézet: Belga, Királyok a házban

Ha extra tartalmat olvasnátok magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát.

SZÁRAZANYAG TARTALOM:

Hunyadi Lakásbisztró honlap: http://lakasbisztro.hu/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/lakasbisztro/

Nyitva: 12:00-22:00

Térképen a Hunyadi Lakásbisztró és Kézműves Söröző is

A Fűtőház sörfőzde címe 2651, Rétság, Hunyadi út 5. és Facebook oldala

Kapcsolódó témák a Kocsmaturisták:

Sínen a nógrádi kisüzemi sörgyártás – Fűtőház Sörfőzde

Új Hunyadi trónörökös: Gasztroműhely & BBQ – GASZTROKOCSMA-NYITÁS

Kisvonat, sörös vonat valahol megáll… – Sörcsapra érkeztek a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE sörei

 

 

Szólj hozzá!