Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Mi maradt meg a Sörszövetség 25. születésnapi bulija után?

A Magyar Sörgyártók Szövetségének 25. születésnapi buliján pont Száraz Novemberben vettem részt, így a józan figyelmem szinte mindenkiénél tovább tartott. Akkor is, amikor az egyenes hátú állófogadásos kezdetek feloldódtak és beindult a zene és a tánc. Az alkoholmentes sör bódulathiánya mentén azért jutottak inspiráló beszélgetések, jó falatok és még kiállításélmény is.

A Sörszövetség, 25. születésnapjának sörei többek között - Kocsmaturista

Annak, aki nem tudná, a Magyar Sörgyártók Szövetsége, becenevén a Sörszövetség a mai állás szerint magyarországi nagyüzemi sörgyártóit fogadja össze: Borsodi, Heineken (Soproni), Dreher és kapcsolódik hozzá a Carlsberg Hungary és a adatszolgáltatás szintjén a Pécsi Sörfőzde is. Emellett elhangzott, hogy nyitottak kisüzemi sörfőzdék befogadására is. (Ennek a részleteit nem ismerem.)

Sörszövetség születésnapra ajándék sörkiállítás

Ezen sör-érdekvédelmi szövetkezet 1992-ben alapult. A 25. évfordulós ünneplését tartották a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, Óbudán. Az időzítés nagyszerű volt, mert még látogatható volt az Ez Sör! A sernevelőtől a sörgyárig című kiállítás, amit a szülinapi parti keretén belül is meg lehetett tekinteni. A tárlatvezetés során én is hallottam újdonságokat és érdekességeket a sörvilágból, amit minél inkább ismerek, annál inkább kedvelek részleteiben is, annyira fordulatos az alakulása. Ha valaki még nem látta a kiállítást, szívből ajánlom! Én is készülök még vissza, jobban elmélyedni benne. Nagyon gazdag anyag, sok mindenre kiterjedő válogatás, érdekes és látványos sörrelikviákkal és olyan tárgyakkal a sörfőzés, sörtárolás és sörfelszolgálás múltjából, amiről esetleg nem is tudtunk eddig (mint a sörszifon vagy a sörmelegítő). Ráadásul letűnt korok kocsmájának és kisvendéglőjének szimulációját is elkészítették egy-egy sarokban. 2018. március 4-éig lehet megtekinteni. Itt a linkje: http://www.mkvm.hu/index.php?p=list&id=232&tbl=kiallitas

Sörszövetség 25. születésnapja Ez Sör - A sernevelőtől a sörgyárig kiállítás - Kocsmaturista

Mesélem, mi történt vagy hangzott el még az eseményen, ami másoknak is érdekes lehet és főleg, ami közvetve kocsmai szempontokat is érint.

A sörszövetséges szülinapi köszöntők üzenete

A Sörszövetség 25. születésnapja - A köszöntők - Kocsmaturista

Felszólalt a földművelésügyi miniszter, Dr. Fazekas Sándor is (balra), aki szeretné, hogy a magyar sör maradandó élmény legyen a turistáinknak is. Anélkül, hogy a lehetséges mikéntjeit és esetleges ellentmondásait boncolgatnánk, jó alap számomra, hogy a gondolat rokonszenves, hiszen én is mindig a helyi sört keresem, ha idegen várost látogatok, és mindig biztatom az elcsípett ideérkezőket is a mi söreink megkóstolására. Az, hogy ez kisüzemi vagy nagyüzemi sör-e, azt már az adott emberhez szabom. Az én hozzáállásom leginkább ott talál egyensúlyt, hogy nem az a jó, ha ellentét van, és egyik sörszféra a másik rovására virágzik, hanem az a jó, ha egy országnak mind a nagyüzemi, mind a kisüzemi sörhelyzete párhuzamosan rendben van a maga portáján, és fejlődik a maga útján és inkább kiegészítik egymást a közönség számára, ki-ki a maga erősségével.

Köszöntőt mondott még az Európai Sörszövetség (Brewers of Europe) főtitkára is, Pierre-Oliver Bergeron, aki érdekes adatokkal szolgált. Úgy kezdte a beszédét, hogy Beer is back = A sör visszatért.

Elmesélése szerint 2012 és 2016 közt megduplázódott az európai sörfőzdék száma, és jelenleg nagyjából 8500 sörfőzde található Európában. Ez a sörforradalmi helyzet nem csak hagyományosan sörrégiót jelentő Észak-Európára szorítkozik, hanem a déli borvidékekre is jellemző. Európa sosem importált ennyi sört, mint ma. Az egyik leggyorsabban növekvő élelmiszeripari export ág a sör.

Bergeron úr Brüsszelből érkezett és szó szerint nagyon uras karakter (az köszöntők képén a középső), de amikor elcsíptem néhány gondolatra, közvetlenül el tudtam vele beszélgetni. Különösen érdekes számomra, mert egész Európa sörvilágából és ezáltal vendéglátó világából van benyomása. Telitalálat számára, hogy Belgiumban él, mert a kedvenc sörei szinte mind belgák, viszont akármerre megy, kíváncsi a legjobb lager sörre is. Mesélt a tipikus belga sörkorcsolyákról és figyelmembe ajánlott néhány felcsigázó brüsszeli sörös eseményt is.

Schillinger Attila (jobbra), a magyarországi Sörszövetség elnöke hazai viszonylatban az elért jövedéki adókedvezményt emelte ki és a Sör mi több mozgalmat, aminek célja a sörkultúra fejlesztése, a kategória népszerűsítése, a márkák promotálása nélkül. Sör mi több akció volt a már megénekelt sörkorcsolya-verseny (győzteseket olvasd ITT!), aminek ezen alkalommal adták át az elnyert díjait, illetve a fent említett kiállítás is.

Magyarország Sörkorcsolyája díjátadó

A sörkorcsolyák közül nagy boldogságunkra megkóstolhattuk a már korábban is forradalmian kedvelt MALTeR Wellington hurkát, amit mostantól Walter Mellingtonnak becézek, és az Krak’n Town falatkáját, aminek a neve is külön mondat: banánkenyér lime-os kecskesajt krémmel, korianderes paradicsom lekvárral és füstölt lazaccal. Az eddigi fogalmainkhoz képest ez tényleg sugárhajtású korcsolya, de cserébe megrendítően finom is.  
Sörszövetség születésnap - A nyertes sörkorcsolyák falatkái - Kocsmaturista
Kétségtelen Kocsmaturista szemmel is, hogy jelenleg a sör a legmozgalmasabb tétele a kocsmai italoknak. Miért? Mert elterjedtebb, mint egyesével bármelyik rövidital, és kocsmai szinten jobban kidomborodik, mint a bor. Folyamatosan történik valami körülötte, programok, előadások, kóstolók, bemutatók sokasága van heti szinten Budapest szerte és vidéken is egyre jobban. A sörvacsorákkal egyre stabilabban van jelen az étterem-szférában is. Ráadásképp az is elképesztő az újonnan nyílt kocsmák milyen nagy arányban épülnek valamilyen sörkínálatra. Az utóbbiak főleg kisüzemire, viszont egy másik szinten meg az érzékelhető, hogy a nagyüzemi kínálat szélesedésével a kisebb, egyszerűbb, kiesőbb kocsmákban is többféle sör érhető el, tehát többféle ízlést szolgálnak ki, és egy-egy sörözésen belül már egyre inkább ott is értelmet nyerhet az a szó, hogy változatosság. Úgy tűnik a jövő előjeleiből, hogy ez csak a kezdet. Azt pedig, hogy a jövő gazdasági változásai milyen elmozdulásokat eredményeznek, nem spekulálom túl, de nagyon figyelek.

Ha pedig rendszeresen olvasnátok budapesti, magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

Térképen az eddig érintett Kocsmaturista helyszínek:

Kapcsolódó témák a Kocsmaturistán:

Cikk a 2017-es sörkorcsolya verseny győzteseiről:

Várható sörkorcsolya-hullámveszély? – A Sörszövetség zsűrijének nyertesei

Egy-egy írás a sörkorcsolya verseny nyertes kocsmáiról:

 

 

Szólj hozzá!