Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Frankfurt az üzleti turizmuson túl (Repjegykirály Újrablogolás)

A következő cikk az újrablogolása a repjegykiraly.hu oldalon megjelent cikkemnek. A teljes cikk a lenti linken nyitható meg.

Ha Frankfurtra gondol az európai ember, hajlamos CSAK a kontinensünk fő pénzügyi központjára gondolni, mintha ott csak érmét lélegezne be és bankót lélegezne ki az egyszeri járókelő is. Pedig Frankfurt sokkal többet nyújt ennél. Volt szerencsém ott négyszer is több napot eltölteni baráti vendégségben.  Felelősséget érzek, hogy elmeséljem, hogy az unalmas Frankfurt pont annyira nem létezik, amennyire a német frankfurti leves sem.

 Lássuk, mi mindent szerethettek Frankfurtban!

1.       Frankfurt AM MAIN –  Széles, hosszú, kanyargós folyó szeli ketté

A teljes nevét így fordíthatjuk: Frankfurt a Majnánál. Már az elnevezés rámutat, hogy jobb esélyekkel indul minden olyan városnál, amin nem folyik át folyó. A Majna ezen a szakaszon sokkal emberesebb, mint mondjuk a bécsi Duna. Ráadásul a partja szépen kiépített, parkosított, hosszú sétányokkal, időről-időre sátras rendezvényekkel, padokkal, piknikező, napozó, pihenő emberekkel és azokkal a híresen gondozott, sűrűn ültetett frankfurti fákkal.

Frankfurt - Majna part - Kocsmaturista

Európában ritka az a város, ahol a központban folyóparton ülve a túlpartról felhőkarcolók üvegablakaiból csillog rád vissza a napfény.

Frankfurt - Majna part a felhőkarcolókkal - Kocsmaturista

2.       Apropó a „karcik”… – Frankfurt, az európai New York

Ha Frankfurt felhőkarcolóit egy csokorba gyűjtöd a szemeddel, rájössz, hogy nem véletlen szokták a várost az európai New Yorknak hívni. Valóban szokatlan és egészen egyedi látványt nyújtanak a történelmi Európában ezzel, hogy a belvárosban sorakoznak. Bár más nagyvárosokban is vannak üzleti negyedek a kontinensünkön, általában kiesőbb területeken találhatóak. Frankfurtban viszont akár gyalogos hídról, a város közepéről tudsz velük fotózkodni vagy a Majna túlpartjának megfelelő szakaszáról megcsodálni a látványos összhatásukat.

Frankfurt - Majna parton szép fák és felhőkarcolók - Kocsmaturista

Az én kedvencem a Holbeinsteg (híd) túlsó végéből a kilátás, ami keletnek haladva a túlparton kitart velünk, egészen az Eisener stegig, ahol már balra kerülnek. Az éjjeli kivilágításuk idején új főműsorról gondoskodnak.

Frankfurt - felhőkarcolók éjjel - Kocsmaturista

A Main Tower-nek amúgy fel is mehetsz a tetejére e és onnét nézhetsz szerteszét.

Frankfurt - Kilátás a Main Towerből - Kocsmaturista

Normál áron egy személynek 7,5 Euróért egy felnőtt jegy, de csomó egyéb látványossággal kombinált jegy is kapható.

3.       Hhidak és gyaloghidak…

Frankfurtnak kellemes sétálós, biciklizős, ráadásképp stílusos hídjai vannak a Majna felett, amit az ott járók megcsodálnak, keresztül-kasul mászkálnak és megpihennek rajtuk (Holbeinsteg, Eisener Steg). Vidd ki az egyik közepére a frankfurti virslis zsemlédet és egy pohár helyben népszerű almabort és fogyaszd el a Majna felett! Németországban amúgy is szabad alkoholt fogyasztani közterületen.

Frankfurt - Eisener Steg - Kocsmaturista

4.       Apropó a frankfurti (hesseni) almabor és a kancsója

Frankfurtban almabor nagyon népszerű, tradicionális, szinte jelképszerű, mivel a környék (Hessen) nagy almatermelő vidék. Ráadásul hagyományos frankfurti mintás kancsó is dukál hozzá, amit hogyha megtalálsz egy igazán németes hangulatú helyen, ahol vidáman almaborozhatsz, akkor olyan emblematikus élmény kerekedhet ki belőle, mintha pálcikával ennél Távol-Keleten.

Frankfurt -  Alma boros kancsók - Kocsmaturista

Duplán ér mindez, ha az almaboros kancsóból tipikusan almaboros, rácsos üvegpohárba öntöd.

Tipp: Alt Sachsenhausenben a Struwwelpeter a legnépszerűbb almabor-lelőhelyek egyike, és valóban hangulatosnak ígérkezik,

Frankfurt - Struwwelpeter - Kocsmaturista

 

de a Berger Strassen is találsz hozzá szentélyt. Sőt, ha augusztusban érkeznél, az almabornak még saját fesztiválja is van.

5.       Apropó Alt Sachsenhausen, a frankfurti fő kocsmanegyed

Amikor először jártam Frankfurtban, és még az „idegenvezetőm” is zöldfülű volt lokális ínyencségekből, azzal a szomorú tudattal távoztam, hogy Frankfurtban szinte nincsenek kocsmák…dehogy nincsenek! Sőt! Minimum egy egész negyed! Egy mesebeli Kocsmanegyed, Alt Sachsensehausen!

Frankfurt - Alt-Sachsenhausen - Kocsmaturista

Csak tudni kell hova menni. Frankfurtot durván lebombázták a második világháborúban, a legnagyobb károkat szenvedett német városok közé tartozik és ez a városrész is a földdel lett egyenlővé. Az itteni többségében kétszintes házakat eleve kocsmának építették.

Frankfurt - Alt-Sachsenhausen 2 - Kocsmaturista

A legenda szerint egykor 80 sörfőzde működött a környéken 80 kocsma alatt és mindenki a saját sörét árulta. A környéket újjáépítették a régi módi szerint, bár a sörfőzés ma már a múltté. Bár Sachsenhausen manapság már erősen kereskedelmi és turista csomópont, még mindig van varázsa. Hogyne lenne a kis színes házak között kanyargós macskaköves utaknak?!

Jelenleg kétarcúan működik, és volt szerencsém mindkettőt megtapasztalni. Hétvégente, főleg nyaranta, sok a turista, és zsúfolásig ellepik a helyeket. Ekkor úgy dübörög, mint a budapesti Kazinczy utca vagy Gozsdu udvar. Viszont ha hétfőn vagy kedden mész, akkor van esélyed elveszni a részletekben, és csak a legeltökéltebb partyfészkekben fogsz nagy életben botlani. Cserébe ilyenkor a vendéglősök jobban beszélgetnek, többet helyi tippet kaphatsz.

Frankfurt - Eisener Hahn, Alt Sachsenhausen - Kocsmaturista

Bár Alt Sachsenhausen több mellényúlást is kínál, pl. globalizált konfekciókocsmákat, de vannak valódi kincsei is. Eddigi felfedezéseimből ajánlom a Hexenhäuschent (boszorkányházacska) és a Eisener Hahnt (vaskakas) nevű helyeket. Bár egyikben sem németekkel találkoztam, de szupervendégszeretetben volt részem egyedi hangulatú kocsmákban.

6.       Bornheim – Berger Strasse

Egy konkurenciája van az éjszakai életben Alt Sachsenhausennek. Bornheim városnegyed (polgári lakózóna) híres hosszú kocsmautcája, a Berger Strasse. Van itt is sokféle kocsma: ír kocsma, almaborozó, hatalmas pinceborozó kisüzemi sörökkel, koktélbár, vagány rockerkocsma.

Frankfurt, Berger Strasse, Bornheim - Ír Pub - Kocsmaturista

Hosszan lehet talpalni, szintén sokáig kitartó nagy élettel és a fenti változatossággal, de én is mégis mindenképpen másodiknak javaslom, mert Alt Sachsenhasusen különlegesebb, de az egyes helyek jósága miatt viszont itt is megéri elcsapni egy esetét, éjszakát. Előnye, hogy ide jobban helyiek járnak. Mi is kocsmai szülinapba csöppentünk, ahol a vendégek megkínáltak helyben főzött frankfurti virslivel és krumplisalátával.

Frankfurt - frankfurti virsli kocsmaszülinapon - Kocsmaturista

A teljes cikk további 6 ponttal Frankfurtról a következő linken olvasható a Repjegykirály oldalán:

Frankfurt az üzleti turizmuson túl

Frankurt is felkerült a Kocsmaturista térképre:

Egyéb németországi bejegyzés a Kocsmaturistán:

1001 KOCSMA MESÉI – (Az 1000. kocsma alkalmából)

ÓRIÁSI HÁLÁVAL KÖSZÖNÖM RIGÓ BOGINAK a négyszeres frankfurti vendéglátást, az örökre emlékezetembe égett jó élményeket, és hogy egy ismeretlen, kezdetben ridegnek tűnő városból egy megszeretett, nagyszerű emlékekkel teli, otthonos város lett, az egyik személyes kedvencem.

 

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?