Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Miért menj magyar kocsmába Berlinben? – Megnyílt a Labor Berlin is Mad Scientist sörökkel

Újabb magyar kocsma Berlinben? Ráadásul magyar kocsma a magyar kocsmában Berlinben? Az izgalmas hírt már a budapesti Labor megnyitóján elhintették. A Mad Scientist kőbányai kraft sörfőzde márkakocsmája 2018 februárjától már két európai fővárosban is üzemel, a helyi „Szimplában”.  Jártam a Labor Berlin megnyitón. Lássuk hogy idomul Berlinhez egy őrült magyar sörlabor!

Labor Berlin beltér - Kocsmaturista

 Kezdjük az alapoktól:

A színtér: Szimpla Kaffehaus Berlin

A Szimpla Kertnek, Budapest nemzetközi szinten vitathatatlanul leghíresebb kocsmájának lassan 10 éve él már kistesója a német fővárosban. A berlini Szimpla Kaffehaus Budapest kellően más, mint a magyar: valóban kávézósabb, környezetébe simulóan visszafogottabb, de így is eléggé karizmatikus egység. Eleve jóval kisebb, mert egy egész romház helyett egy „szimpla” üzlethelyiségben található.

Labor Berlin megnyító - az otthont adó Szimpla Kaffehaus Budapest - Kocsmaturista

Ennek ellenére, a bevált mintát követve, itt nyílt meg a Labor Berlin. Ráadásul ezt a kisebb teret egybenyitva hagyva ugyan, mégis élesen megfelezték, így a Szimpla Kaffeehaus Budapest innentől egy kettő az egyben mozaik.

Labor Berlin - térfelezés - Kocsmaturista
E fotó elkövetője: Mellik Tamás

A Labor jelenség

A pesti Labort nem ismerők közül jól tippelt idáig, aki kémiai labor tematikájú berendezéssel képzelt el egy sörözőt.

Labor Berlin megnyitó - Kocsmaturista
Professzor Misi munkában

Mellik Tamás, dizájner a második műnél is maradt az eredeti vonalvezetésnél. Viszont hozzátette, hogy a budapesti Szimpla Kertnél a környezeti adottságok jóval meghatározóbbak voltak. Ott nem akart elvágólag kilógni extrém sterilséggel a romkocsma hatásból. Másodjára szabadabban gazdálkodhatott a térrel. A berlini Labor így még fehérebb, még laborosabb lett. Végre egy olyan kocsma, amit ha sterilnek hívunk, azzal nem beszólunk, hanem elismerjük.

Berlin Labor - A steril szoba - Kocsmaturista
E fotó elkövetője: Mellik Tamás

Kémcsöves sörcsapok, periódusos rendszerre rótt sörmenü, lombikban kapható sör – és máris csak még jobban fel lehet rázva a tágabb helyszínt adó, amúgy is színes és mozgalmas Friedrichshain városrész.

A Labor Berlin kívülről - Kocsmaturista

Már a kinti kirakat is megállásra készteti az előtte elhaladókat, de a harmadik napján már egyenesen turistalátványosságnak mutatkozott a berlini Labor. Arra járva elcsíptem az ablakon át, ahogy egy hátizsákos lány tátott szájjal épp a nyakában lógó nagy fotósmasina után nyúl.

Van egy belső terem is, ami kirí a fehér környezetből. Ott minden nagyon kék és türkiz. Ez akár nagyobb társaságoknak is alkalmas elkülönülésre.

Labor Berlin - türkízkék belső terem - Kocsmaturista
E fotó elkövetője: Mellik Tamás

A vonzó benti falfestmény alapját a Mad Scientist egyik legmenőbb sörének, a Smooth Hoperatornak a címkéje adja többszázszoros nagyításban. Az átalakított képen visszaköszönnek magyar referenciák, pl. a Parlament, amit egy Szepére (punk)hajazó figura machinál, mint jeladót.

Labor Berlin belső terme - Budapest calling - Kocsmaturista

Hogy kicsoda Szepe, azt többek között EBBEN AZ INTERJÚBAN is olvashatjátok. Ide az kapcsolódik, hogy fűződik a nevéhez több vagány Budapesti kocsma alapítása is, többek között a Krak’n Town , a Laboré és a Labor Berliné.

A sörkínálat már nem csak kísérleti

Az alapot itt is, ahogy Budapesten a Mad Scientist sörök jelentik (hat csapon a tizenkettőből). Azt is mondhatjuk, hogy szinte minden múló héttel csak számosabb alapot nyújtanak, hiszen a három srác kisüzeme polgárpukkasztó mértékben ontja magából az új söröket. A 2016 óta működő főzdének már most vannak klasszikusai, sőt a kezdeti kínálat szinte retróként hat a sok újdonság mellett. Dehát ígér mást az őrült tudós elnevezés, mint kísérletező kedvet és szokatlan sörvariánsokat?

A Labor Berlin megnyitójára is hoztak döbbenetes keverékeket. Ott volt többek között a Magyar Uborkasaláta, ami jellemző magyaros fogást is terjeszt a nevével külhonban. Ez egy orosz kollaborációs Berliner Weisse típusú sör, amit az AF Brew céggel közösen készítettek. A sörfőzői több magyar étel közül annyira bírták az uborka salátát, hogy rögtön ezt akarták megfőzni sörformátumban. Nesze neked kovászos uborka ízű sör! Extrém, nem mondom, de sok fajtiszta savanyított sörhöz képest még visszafogottabb bevezetés is lehet ebbe a világba.

Berlin Labor megnyitó - Mad Scientist - Magyar Uborkasaláta sör - Kocsmaturista
E fotó elkövetője: Mellik Tamás

Ez már előrejelzi, hogy lesznek más főzdékkel együttműködve kreált sörök is csapon a Labor Berlinben, sőt akár teljes vendégkínálat is a másik hat csapon. Hogy a helyiekkel rögtön jó kapcsolatot alapozzanak, berlini sörfőzdével is volt közös sörpremier. Az első társfőzde a kinn népszerű berlini BRLO.

Berlin Labor Megnyitó - Mad Scientist es BRLO közös sörpremier - The Hoppiest Barrack - Kocsmaturista
E fotó elkövetője: Mellik Tamás

A közös mű a pálmavivően The Hoppiest Barrack elnevezésű Dupla New England IPA típusú sör. (angol gyorssegély: hAppiest-tel jelentené nagyjából azt, hogy a „legvidámabb barakk”, így o-val pedig azt, hogy a legkomlósabb barakk). Ez vidám!

Labor Berlin nyítóbuli - The Hoppiest Barrack premier - Mad Scientist és Brlo kollaborációs sör - Kocsmaturista
E fotó forrása: Mad Scientist

A nyitóalkalmon egy népes BRLO kínálat vendégeskedett a csapokon. Ráadásképp az idehaza a Mad Scientiest-tel szomszédos Horizont Brewing sörfőzde „Pilot Series” sorozatának #6. tétele. Nem csak a sör volt vendég, hanem a csapat is képviseltette magát kollégájuk, Balázs által, ahogy amúgy is szép sokan jelentek meg berlini és magyarországi magyar vendégek a kinti Labor Berlin első estélyén.

Labor Berlin megnyító - Mad Scientist, Horizont, együtt szlopál s issza...ááá, hagyjuk nem rímel - Kocsmaturista
Mad Scientist, Horizont két jó barát, együtt szlopál s issza… ááá, hagyjuk, nem rímel…

Nagyon szimpatikus volt, hogy a Mad Scientiestnek is talán minden kollégája eljött az íróasztal mellől ugyanúgy, mint a tankok körül.

Labor Berlin megnyító - A Mad Scientist csapata - Kocsmaturista

Labor Berlin Megnyitó - az 1110. és 1111. Kocsmaturista állomás ünnepe - Kocsmaturista
Az 1110. és 1111. Kocsmaturista állomás hagyományos rituáléja a nagy csapattal (Labor Berlin és Szimpla Kaffehaus Budapest)

A MEGNYITÓ HANGULATA

Nagyon jól sikerült. Azon túl, hogy mennyi magyar volt jelen, jó volt hallani a németek lelkesedését is. Náluk az erősebb sörhagyományok, stabil és neves márkák, és az eleve nagyobb nagyüzemi és regionális kínálat mellett a modern sörforradalom arányaiban még kevésbé kapott nagy teret. Nekik ezek az amúgy is határfeszegető sörök még durvábban hathatnak. Örömmel fogadták, a következő estén is teltház lett. Nem csak a sörök kaptak jó kritikát, hanem a megjelenés is. Ketten is mondták egymástól függetlenül, hogy ez egy teljesen szokatlan, egyedülálló hely Berlinben és nagyon eredetinek találják. Gyorsan meg is telt lombikokkal fotózkodó vendégekkel.

Labor Berlin kívülről - Kocsmaturista

Mivel elég sokan voltak az adott köbméretekhez képest, nem csak italokból, hanem társaságokból is vegyületek jöttek létre. Pont hallottam, ahogy egy asztalnál azon örömködtek, hogy hány nemzet verődött össze egyetlen asztalnál: szerb, lengyel, olasz, orosz és magyar – eddig követtem. De volt véletlen betévedt két magyar lány is, akik szimplán csak a Szimplába jöttek volna, de átcsábította őket az újdonság. Pár óra múlva már együtt pálinkáztak másik asztaltársaságokkal. Remélem hosszú távon is megmarad ilyen jó hangulatúnak a Labor Berlin.

A Szimpla Kaffehaus Budapest és a Labor Berlin – Melyik a Keleti oldal?

Többek között a felépítése miatt jól működő közösségi tér lett a német Szimpla és a Labor Berlin kettőse. Mindig van miért jönni-menni, egymásba ütközni, szóba elegyedni. Az, hogy középen van a bár, ezt félig már megoldja. Viszont a Szimpla részén van a WC. Belül is bárki átjárhat, hozhat át kaját vagy rövidet, vihet át sört, hiszen a két hely együtt létezik, sőt egy termet ugye el is felez. Vicces a nem demarkációs, de látványosan kettéválasztó vonal srégen ebben a középső szobában a két térfél között. Így ez a terem úgy néz ki, mint a Batmanből a Kétarcú. Egyik fele durván fehér, a másik pedig a régi Szimpla elegánsabb, kávézósabb megjelenését őrzi. Többeknek jött is a gondolata, hogy ez a vonal pótolja a berlini falat. Mind a Szimpla, mind a Labor bevállalta, hogy ő a Keleti oldal. Mindenesetre közönségi alapon ez lett a berlini fal szoba.

Labor Berlin - A Berlini fal szoba - Kocsmaturista

Nemzeti és nemzetközi végszó

Jó volt látni, hogy milyen aktív és vidám a berlini magyar közösség. Azt is, hogy tényleg jó hely nyílt. Nekem még jobban bejön, mint a magyar, mert felépítése és az ottani Szimpla más jellege miatt intimebb. Kevesebb a csak csodáskodó áthaladó, mint az izgágább Szimpla kertben. Még egy térre mondhatjuk büszkén Berlinben is, hogy magyar alapítású, és kint is öregbíti a hírnevünket, és azt, hogy kreativitást kapcsolhatnak hozzánk mind a látványtervezés, mind a sörök kapcsán. Egy német vendég a Szimpla-Labor ízelítő kapcsán kezdte elég ígéretesnek látni Magyarországot ahhoz, hogy most már el kellene menni, és megnézni az ottani kocsmákat, megkóstolni az ottani söröket is, hátha hasonlók. Nem tehetjük meg, hogy nem várjuk őket uborkasalátával.

A Berlinben élő vagy odautazó ismerőseinket is biztathatjuk a felkeresésére. Érdemes megnézni, hogy képviseli magát a magyarság a kinti vendéglátásba és itt ugye rögtön két egység vizsgálható be. Magyarországról (ki)indulva anyagilag fel kell készülni, hogy az egyesével eleve létező német sörár-többlet és a kraft sörár-többlet itt összedolgozva hat. Cserébe a kisüzemi sör kedvelő helyiek itt biztosan mindig találnak változatos őrült magyar söröket, a turistáink pedig német / nemzetközi fogásokat is, amiket nem is olyan könnyű Berlinben, mint azt Budapestre alapozva hinnénk.

Berlin Labor - söralátétek - Kocsmaturista

Labor Berlin - Utcakép - Kocsmaturista
E fotó elkövetője: Mellik Tamás

A Labor Berlin és a Szimpla Kaffeehaus Budapest Berlin térképén:

Ha pedig budapesti, magyarországi és európai kocsmatúrával egybekötött városfelfedezések, kocsma-élet és kocsmakultúra, kocsmakaja kultúra beszámolóit olvasnátok rendszeresen, akkor a Kocsmaturista Facebook oldala itt követhető: www.facebook.com/kocsmaturista

A kapcsolódó Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Folyamatosan várom az ötleteket, javaslatokat a meglátogatásra érdemes kocsmákról, izgalmas kocsmaélettel rendelkező városokról, környékekről vagy arról, hogy ti miről olvasnátok szívesen! Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

A Budapesti Labor a Kocsmaturistán:

Egy Szimplán őrült Labor nyílt Budapesten – Mad Scientist KOCSMANYITÁS

Interjú a két Labor kocsmaépítőjével:

KOCSMAVILÁGI INTERJÚK #2 – szepével (Szűcs Péter, Labor) – Budapest és Berlin kocsmahelyzete

Egyéb német vonatkozású témák a Kocsmaturistán:

1001 KOCSMA MESÉI – (Az 1000. kocsma alkalmából)

Frankfurt az üzleti turizmuson túl (Repjegykirály Újrablogolás)

 mx player for windows

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?