Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Tiszaújváros és kocsmaélete

Milyen kocsmavilág vár rátok, ha Tiszaújvárosba érkeztek? Elmesélem az én élményeimen át. 

Kocsmatapasztalaimat és élményeimet Tiszaújváros sajátos világában születésnapi meglepetésként szereztem. Hála K. Tóth Szabolcs helyi borász cimborámnak (KT Kézműves Pince) és fő-munkapartnerem, a zip’s brewhouse mozgatórugójának, „Cipszes Norbinak” (ne hívd így!). Idegenvezetése és még fiatalabb kori emlékeik narrációja volt az ajándék. Az egyik leggondosabb és legmaximalistább vezetés volt, amiben valaha részem volt. Így is csak egy estét, illetve egy délutánt töltöttem a városban. Közel sem ér fel a tapasztalatom a helyiekével. Viszont haladó európai kocsmafelfedezői szemszöget adhat hozzá.

Ez egy dinamikus oldal, tartalma idővel bővülhet. Történhetnek pontosítások, kiegészítések, sőt új témák, helyszínek is megjelenhetnek.

A cikk születésekor meglátogatott tiszaújvárosi kocsmák és kocsmarokonok száma: 9

Látogatás: 2020. július

Az első napi körön vendégszereplő: Csenge, a zip’s márkanagykövete, akivel a szülinapunk egy nap különbséggel van.

A tiszaújvárosi városélmény

Tiszaújváros egy új látogatónak érdekes jelenség és esettanulmány. Egy viszonylag fiatal város, az általános több évszázados történelmiség nélküli belvárossal. Az, hogy szocialista iparvárosnak („Leninváros”) épült, meghatározza vonásait. Viccesen a fények városának is nevezik, mert erőművének lángoló tornyai már az autóútról feltűnően világítanak. Alternatív beceneve: a borsodi New York.

Az első tiszaújvárosi köröm főleg a kocsmatúráról szólt. Közben azért értek benyomások a településről is, de szívesen mászkáltam volna ott még sokkal többet és ismerkedtem volna jobban a városképpel, városi hangulattal is. Majd legközelebb! 

Pozitívumként így is feltűnt, hogy sok a zöld, sok a fa és viszonylag sok vízjelenlét jut a belvárosra, még ha a Tisza kijjebb is esik.  

A tiszaújvárosi Tisza

Tiszaújváros Tisza partja ugyan nem belvárosi, de hamar elérhető és megéri kimenni oda, mert nagyon szép. Az intenzív kajakos élet sok nyomban jelen van. Ha nyáron mentek, brutális szúnyoginvázióra készüljetek! Tiszaújváros állítólag nyaranta az ország egyik legszúnyogosabb városa. Nekem mindenképpen megérte a csípéseket a remek látvány és közeg. 

A közelben máris sörözhettek, sőt minőségi kajával is feltankolhattok a felújított és átalakított modern NN Boutique Hotel saját menő Üvegtigrisében: NN Gastro Bistro 

NN Gastro Bistro

Itt Gallay borok és Paulaner sör, Aperol, „kézműves” szörpök és egyéb italok mellett főleg hamburgerféleségek és halételek várnak. Népszerű választásnak tűnt a harcsatöpörtyű. Én #FőlegVegán-osítva édesburgonyát ettem finoman elkészített salátával.

Látványértékre pedig plusz pont az NN bombázó dizájn-raklap-bútor terasza.

Érdekesség, hogy ugyanaz a Volyánszki Éva, hobbiasztalos és dizájner állította össze a teraszt, aki a KT Kézműves Pince vaddisznós lógóját is.

Kiemelten ajánlom egy állomásnak, mert változatosságot jelent a város egymáshoz sokkal hasonlóbb belvárosi kocsmáihoz képest. Nagyon feldobja a kínálatot. 2020-as szezonban október végéig tervezik a maradást.

A misztikus rövidítés eredetére is rákérdeztem, a tulajdonos két fiára utal: Noel és Nimród!

A tiszaújvárosi „Central Park”

A belvárosban az egyik kedvenc pontom a tiszaújvárosi „Central Park”, a középen szépen szökő tóval (Városi dísztó). Üdeség a városközpontban. Jó hír, hogy rögtön a partján kocsma vár, aminek teraszáról lehet tavat bámulni.

Sörpatika

Az itteni Sörpatikát a város egyik legmeghatározóbb kocsmájának mondták. Mi csendes kedd délután voltunk ott, de hétvégénként elvileg nagy dajdaj tölti meg a teret.

A pultos lány mesélte, hogy a szinte 360 fokot záró körpultjának minden székét, sőt állóhelyét körbebitorolják a törzsek. Borsodis sörkínálatot találtunk, Ostoros borokkal, ételek közül csak a szokásos rágcsákkal, a belső teremben csócsóasztallal, két sportközvetítést sejtető TV-vel. 

A kilátás és a terasz miatt első körben legjobban ezt a kocsmát ajánlom Tiszaújváros központjában, főleg nyáron és nappali fényben.

A tiszaújvárosi kocsmaélet

Tiszaújvárosnak a visszaemlékezések szerint régen intenzív kocsma- és buliélete volt, ami mára csak pár kocsmásra szűkült. Két nap alatt végigjártuk a Szabolcs és Norbi eszébe jutó 9 helyet. Ezek főleg a belvárosban voltak, a dísztó, a főtér vagy a buszpályaudvar közelében.

Első blikkre feltűnően hasonló kínálat, hangulat és megjelenés jellemezte őket, kicsi eltérésekkel, itt-ott minimális kiugró sajátoságokkal. Az a megfigyelésem jutott eszembe, hogy az egy üzletben dolgozó kolléganők egy idő után hasonlóan vágatják a hajukat. Legnagyobb kivétel a fenti NN. 

Egyéb közös vonások a gyakori tottó-lottó és kaparós sorsjegy lehetőség a kocsmaprofil mellé és a stabil kocsmamenti biciklitároló-állomány.

Kettő állomásról már meséltem feljebb, nézzük a többit!

Tiszaújváros további meglátogatott kocsmái

City Pub

Pár méterre a tótól, a mutatós köztéri Tiszaújváros betűkön túl. Kívülről hasonló benyomást kelt, mint egy amerikai filmes külvárosi liquor store.

Bent sportkocsma jellege van, a kirakott mezek és szurkolói sálak, a meccsvetítések és sportfogadás okán. 

A közönség nappal főleg középkorú és idősebb férfiakból állt. „Tippmixelők”, újságolvasók, társalgók, közjátékozók. 

Általánosabb Borsodis sörcsapok és üveges sörök közepesen naprakészen. A legnépszerűbb rövitalok rendelkezésre álltak. Életvonalon rágcsa mutatkozott.

A térelrendezés amúgy jó a vegyüléshez (bárasztal-sziget középen) és társasági vagy egyedüli elvonuláshoz is (boxok oldalt.)

Ide jutott a legkisebb aktív figyelmem, mert utolért egy laptopos feladat.

Az itteni emlékezetes elemek a WC jópofaságai voltak, például WC-s Selfie fal. Ezek voltak talán az a legeredetibb dolgok, amiket kiszúrtam a belvárosban, és amire sehol máshol nem emlékszem ilyen formában.

Szőke Tisza Vendéglő

A központi helyektől többiknél kissé távolabb esik. Vendéglőként állítólag hosszú szabadságon lévő, jelenleg csak kocsmaként működő nagy helyiség. 

Látszik, hogy éttermi elrendezésre is képes: nagy fedett terasz, benn elkülönített nyitott boxokkal, és kis asztalokkal. A vendégek egy része főleg a bárnál gyűlik és beszélget. A második gócpontja a térnek a nagy biliárdterem, mögötte témába vágó falfestéssel.

A sörkínálat a többiekéhez hasonlóan Borsodis. Elsőre nagy teraszos bandázásokhoz ajánlom szívesen és persze biliárdosok, ide gyertek!

Mangos Söröző

Meglepő kocsmanév Magyarországon, még mindig várjuk a megfejtetését, hiába kérdezgettük sokat a városban. Kívülről talán nem is gondolnánk, az épület, a retró fényreklám és a nagybetűs INTERNET hívószó alapján, de nekem belülről ez volt a legigényesebb, legotthonosabb és ezzel legvonzóbb. Kis angol pubos jelleg is sejlik a tapétáiból, és a sötét bútorozásából. A bordós-vöröses színvilágában hasonlít földijeire is. A Sopronis sörkínálattal is kilóg a sorból. A Mangoshoz is jár a sportfogadás és a terasz. Az utóbbi zöldre néz. A kocsmakaja bázist itt is a rágcsálni valók jelentik. Segítőkész, beszélgetős vendégekbe is botlottunk. Nekem az első kör egyik kedvence lett.

Zöld Kroki Söröző

A városháza és a főtér közvetlen szomszédjában átjáró kis utcában bújik meg.

Szintén eredeti nevének eredetével kapcsolatban itt sem jutottunk konkrét nyomra, de ha már így alakult, egy-két kabalakrokodil a térben csak ráerősít erre. Ráadásképp a fal zöldes színe is beszáll az image-fokozásba. Ettől kissé sajátosabb és elütőbb a többi tiszaújvárosi kocsmánál.

Nem sikerült igazán élesben megismerni, mert utolsó vendégként utolsó körre érkeztünk záráskor. Így is köszönjük, hogy maradhattunk még, sőt külön elnézést az időhúzásért.

Amúgy egy két termes söröző, részben modernizált retró hangulattal, kis 2-4 fős asztalokkal, presszós székekkel, felújított díszköves bárpulttal. Úgy tűnt, nappal itt is van terasz-kipakolás a ház elé. A gyors szemleltár után a kínálatból Borsodis sörkínálat és rágcsák maradtak meg.

A buszpályaudvar menti kocsmasor

A buszpályaudvar terének egyik élvonalán három kocsmaság is sorakozik. 

Mátyás söröző

A Mátyás egy éttermmel és panzióval közös profilú, de elkülönített részleg. Küllemében így érezhető is kis éttermesség, például az elrendezés és a bútorozás tekintetében.

Kaja fronton szintugrás, hogy itt van a pulton pogácsa és rétes. A sörkínálat itt is Borsodis, és a terasz itt is adott, vidéki házas lóca hangulatú, kissé szeperált formában. A pult mellett PC-s zenegép vár.

A sor legigényesebb italozója, buszra váráshoz, busszal érkezés utáni töltéshez, főleg ha burkolnátok is az üdvözlő kávé / sör mellé.

Kispéntek Söröző

Elől – hátul nagy teraszos, emeletes kocsma. Ide több fiatalt láttunk az addigi átlagánál. Törzsvendéges, bandázós kört sejlett, aminek a pultos hölgy is közvetlen része volt. 

Itt mi is beszélgettünk és összebútoroztunk egy vendéggel, Szabi és Norbi régi ismerősével. Kínálatból fejben maradt: vegyes sörkínálat, naprakész magyar cider márka, kajavonalon itt is rágcsálnivalók. 

Rózsakert Presszó

Elsőre ez volt a legnagyobb átmenő forgalmú, legklasszikusabb buszpályaudvari élményű emberi benzinkút: gyorsabb, funkcionálisabb beugrások egy-egy töltésre. Illetve a legminimalistább berendezés, a legharsányabb jelenetek és legfeltűnőbb mobil zene hallgatás mellette az utcán. Krisztusnak nagyon köszönjük, hogy dilemmás pillanatban még kiszolgált bennünket, így itt kóstolhattam életem első Dreher IPÁ-ját, amivel egyértelműen elégedett voltam.  És ide már csatornázható, hogy a Dreher kínálat nagyobb ritkaság Borsodban. Kísérői alap röviditalok és rágcsálnivalók és a – Tiszaújvárosban szinte elengedhetetlen – kisebb terasz.

Tiszaújváros kocsmaélete visszatekintve

Nem garantálom, hogy mindegyik kocsmában jártam Tiszaújvárosban, de ez az első két vezetett kör elég tömény volt. A kocsmaturizmus célvárosainak listáján egyelőre nem venném előre a várost.

A kínálat nagy része eléggé egyvonalas. Hiányoltam a fiatalosabb és egyedibb kocsmákat, a kisüzemi söröket és túlnyomó arányban a kocsmakajákat a belvárosban. Ha ott jártok vagy ott szálltok meg, akkor egy estés bőséges kocsmatúra azonban szépen kijön a kínálatból. Illetve azok, akinek a fenti stílus és kocsmakorszak a kedvence, lubickolhatnak.

Ha egy állomást kell kiemelnem a fentiekből, akkor nyári szezonban pont a legkevésbé kocsma NN Gastro Bistro lenne az egyedisége és a környezetélmény miatt. A belvárosiak élén elsőnek a Sörpatikát javaslom. Folytatáshoz a Mangos és Szőke Tisza kombót. A teraszok mennyisége viszont összvárosi jó pont.

Egy ilyen gyors kocsma-váltófutás persze nem elég a mély ismerethez. A helybéliek biztos bőségesen ki tudják egészíteni vagy részletezni ezt a mesét. Én viszont köszönöm a kerek kört és az élményt Norbinak és Szabolcsnak.

A plusz ráadás: a KT Rezidencia

Egy #nemkocsma kocsmával még tetőztük az élményt, Szabolcsnál, a KT rezidencián, ahol kóstolhattam a Bükkbort a Bálvány-dűlőről, az első borvidék bort,és ittunk személyes kedvenc borából is.

A KT Kézműves Pincével és Szabival még két éve ismerkedtem meg a zip’s brewhouse 1. SörREBOR eseményén. Rögtön megtetszett neki is a kocsmafelfedező küldetésem, és helyből, előre meghívott Tiszaújvárosba. Ekkor tőle hallottam először kiemelten a bükki borvidékről is, amitől még nem eléggé hangos az ország. Pedig az itteni borászoknak kifejezetten finom, kedvelt boraik, hangos szakmai elismeréseik vannak, és a hozzáállásukban hasonló frissesség és izgágaság, mint amit a mai kisüzemi sörhelyzetben is nagyon szeretek. És egyesével és együtt is intenzíven tesznek a borvidékük ismertségéért és felfuttatásáért. Szabolcs borászatáról egy zip’s brewhouse-os Facebook posztot idézek, mert ott is évek óta kaphatóak a borai:

Szabolcs signature zenitjével egymás utáni években zajos sikert aratott a rangos pécsi Zé Feszten. 2018-ban 60 induló közül 4 kapott aranyérmet - az egyiket éppen ő szerezte. 2019-ben pedig „a rendezvény abszolút kedvenc bora“ lett a közönség szavazata alapján.

Szabi egyébként a nyékládházi Pittyén-dűlőn termeszt és tevékenykedik, Tiszaújváros és Miskolc között. A Gallay Kézműves Pincés barátja, Roland a pinceszomszédja. Úgy tűnik Szabi nagyon készül valamire itt a dűlőn. Remélem, egyszer beszámolhatok egy nagy szám látogatható helyről a pincéjénél.

A területi adottság, a tiszta hegyi levegő, a nem szennyezett környezet nagyon jó alap. Meszes és agyagos talajunk egyedülálló Magyarországon. Az ebből eredő kraftot érezni a homokos talajra ültetett szőlőtőkék boraival szemben. Ezen a borvidéken elég kevés borász palackoz ténylegesen borokat. Viszont mi — akik mégis ezt tesszük ezen a kis borvidéken — nagyon egyedi és tartalmas borokat tudunk alkotni.

Az est meglepetésnek volt még egy legendás amerikai italtörténelmi tisztelgés, a Moonshine, amivel most volt először dolgom. Az eredeti Moonshine az éjszaka, holdfénynél párolt zugszeszek gyűjtőneve volt az 1800-as évek végétől. A kipróbált kereskedelmi verzió az illegalitást ugye nem tudja, de legalább ízében igyekszik megidézni valamit a Moonshine hagyományokból és elvileg tényleg létező almás, fahéjas változatot kínál. American Born XXL Apple Pie. Nekem most már Tiszaújvároshoz is tapad a neve.

Szabinak köszönöm a lokálpatriótizmust, amivel városát bemutatta. Ugyanilyen szívesen nézem azt, hogy ezzel a szenvedéllyel képviseli a Bükki borvidéket is, aminek remélem egyre többet halljuk csak a nevét. Abból még nekem is jóval többet kell látnom élőben. Majd a következő részben. 

Ha egyszer összefuttok Szabolccsal, kérdezzétek a vaddisznóról! Szívesen mesél!

Egyéb tiszaújvárosi #nemkocsma érdekességek

Azt sajnálom, hogy a városból és környékéből elsőre még viszonylag kevés jutott. Azzal szívesen ismerkednék még tovább. Itt vannak az egyéb városi #nemkocsma érdekességek, amiket így is sikerült megismerni vagy megtapasztalni:

Az ország legmagasabb kéményének főleg tragikus történetei

Az AES-Tisza Erőmű látványos, 250 méter magas betonkéménye számít az ország legmagasabb kéményének. Sajnos magasból nagyot zuhanó tragikus történetek is köthetőek hozzá. Már az építésekor 1974-ben, nagyjából 50 méteres magasságnál tartva lezuhant 6 munkás. Egyikük csodálatosan túlélte, mert nadrágszíja fenn akadt egy kilógó csavaron.

(Több anyag csak 5 áldozatról mesélt túlélő nélkül. Szabolcs megkérdezett egy ismerősét, aki már akkoriban élő részese volt az erőmű történetnek, és ő igazolta a túlélőt.)

1993-ban pedig mentőhelikopter ütközött a toronynak ködös, rossz látási viszonyok mellett, 193 méteres magasságban. Ebbe sajnos belehalt a pilóta és egy család kisbabával, a torony oldala is beszakadt. Szabolcs adaléka szerint nagyobb baj, végzetes robbanás is lehetett volna, ha pár méterrel odébb zuhan le a helikopter.

Eredetileg mindkét esetnek állítottak emléket a kéményen. Az építőmunkások 5 fekete gyászcsíkját viszont tulajdonosváltásnál eltávolították.

Egy szelídebb legendát is hallottam Szabolcstól. Kiindulási pontja, hogy a kéményben lift is működik szakmai célra. Egyszer egy gyárszemle brigád érkezett, köztük tűsarkos nőkkel. A lift akkor romlott el, mikor fenn voltak. A legenda szerint egy napig jöttek lefelé a tűsarokban a nehéz gyalogpályán.

(Nem garantálhatom, hogy minden így igaz, ahogy leírtam. Azt garantálhatom, hogy mindet hallottam.)

+ Források: Wikipedia és https://aestiszaieromu.webnode.hu/ és http://www.dkk.tiszaujvaros.hu/

Az Életfa helyén állt a Lenin fej

Aki ma Tiszaújváros főterén, a Városháza előtt grasszál spontán, és megy mondjuk letekint a dísztóra, itt egy visszafogott, non-figurativ mészkő szimbólumot talál, az Életfát, aminek üzenete rejtjeles, nem tolakodó. 

 

Ez a látogató talán nem is gondolná, hogy itt valamikor sokkal egyértelműbb üzenet nehezedett a városra, Tiszaújváros korábbi keresztapjának, Leninnek, a több, mint két méteres monumentális fejszobra nézett szigorú szemekkel a leninvárosiakra, míg a fejet a rendszerváltás környékén hamar el nem szállították. A városi beceneve „karón varjú” volt.

Az egykori szocialista Sajó Áruház nagy része ma konditerem

Ezt tette a rendszerváltás és a generációváltások. Az egykori koncentráltan vásárló nemzedék helyét átvette a gyúrós nemzedék. 

Kocsmaturista térképen a cikk tiszaújvárosi kocsmái is

Cikkajánló

Elsőként itt az a cikk, amivel a zip’s-es nagy kalandom és a közös munkánk kezdődött. Azóta nagyon sok víz lefolyt a Szinván, de a kezdet kezdetének örök történelmi lenyomata van:

Itt pedig az első cikkeim Miskolcról, mielőtt még azzá a várossá lett volna Magyarországon, ahol a legtöbb kocsmát jártam be anélkül, hogy folytonosan ott éltem volna:

Miskolc 18 kocsma után

Miskolc és kocsmái első látásra – Cáfolat az ítéletekre?

Környékbeli település bakancslista

A környéken a következő települések feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Kazincbarcika
  2. Sárospatak
  3. Sátoraljaújhely 
  4. Tokaj
Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a bakancslistát, kérem, szintén osszátok meg velem! 
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

“Tiszaújváros és kocsmaélete” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Szólj hozzá!