Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Városi séták Vas megyében

Felfedezések Vas megye városi rangú településein. Csak személyes élmények alapján: hol mi volt érdekes, látogatásra érdemes. Bővülő, frissítendő élmény- és tipplista. Ahol csak lehet közeli kocsmatippekkel dúsítva.

Tartalomjegyzék

A kerettörténet...

A célzott Vas megyei séták a második Covid lezáráskor a Kocsmátlan Korontén Séták című helyettes felderítő sorozattal indultak. Zárt kocsmák idején is elmentem érdekes városokba sétálni, látni, felfedezni, csodálkozni, megörülni, későbbre feljegyezni. Zala megyéből indulva, Vas megyében bóklásztam a második legtöbb helyen. Ebben a szakaszban már Dégay Péter hobbifotós barátommal mentünk párhuzamosan. Így az ő nagyszerű képeivel is gazdagíthatom a beszámolókat.

A felfedezéseket a nyitás után is szívesen folytatom / folytatjuk, így a településlista bővülhet. Konkrét kocsmatippek csak azután érkeznek, miután legalább terasszal meg is tudtam látogatni az adott helyeket. Addig csak a nevüket említem.

HELYSZÍNEK

A Vas megye sztori

Nem szándékosan jártuk Vas megyének pont a városirangú településeit. A Kocsmátlan Korontén Séták sorozat elsősorban a szülőmegyém, Zala felfedezésével indult (CIKK ITT!). Aztán a felsőrajki séta után véletlenül elmulasztottuk az átszállást, és tovább kellett mennünk Vasárra. Volt egy óránk belekóstolni a kisvárosba sötétben, ráadásul a nagymamám is ott született. Ez duplán motivált, hogy folytassuk Vasvárral! Ugyanígy megvolt a maga csavaros egyedi előtörténete egytől-egyig minden helyszínnek, Celldömölknek, Körmendnek, Szombathelynek, Kőszegnek és Őriszentpéternek is. De az eredetsztorik helyett inkább a városokról mesélek, időrendben haladva. Az nekem is csak később állt össze, hogy ezek véletlenül mind városi rangú települések Vas megyében. Külön örülök, hogy jobban megismerhettem Vas megyét. Nagyon pozitív felfedezéseket tettünk, szinte mindegyik város különösen tetszett a maga módján, de Celldömölk és Körmend kiemelt meglepetések lettek.

Vas megyének sajátossága, hogy különösen kislétszámú városai is vannak, így a gyűjteményben 78.000 főstől lefelé egészen az 1100 fősig találtok városokat.

VASVÁR - Két arcú kisvárosban az élet rózsaszínben

Vasvár egy 4100 fős (legalább) kétarcú kisváros: takaros, színes belváros körül falusias kertvárosi utcák vegyes, akár elhanyagolt állapotú házakkal. Mindkét kisvilágának megvolt a varázsa és mindenfelé sok kisebb-nagyobb meglepetésbe ütköztünk.

Az elsőre legnagyobb attrakcióhoz új területre vezetett az út a belvárosból, a vasvári Feneketlen tó partjára. Nézzük történetesen! A Városi Zeneiskolánál egy utcai megkérdezésnek hála, megismerkedtünk a zeneiskola igazgatóval, Zolival. Ő innentől alkalmi kalauzunknak szegődött és elvezetett bennünket a tópartra, a 3 méter magas, óriáskulcsra tekeredett Kígyókirály szoborhoz.

A Kigyókirály mondája érdekes és csak kerekebbé és helyibbé teszi az élményt. Mi helyben hallgattuk meg Zolitól, de ITT utána tudtok olvasni ti is! A Feneketlen tó partjára amúgy is érdemes kilátogatni, mert a környezet is felemelő.

Vasvár belvárosának sajátossága a rózsaszín 50 árnyalatában úszó házfalai vagy homlokzatelemei. Rengeteg árnyalat virít a bugyirózsaszíntől a barackvirágon át a lazacig a legkülönbözőbb épületeken a családi háztól a közintézményig.

🍻 Vasvári kocsmaélet kívülről 🥂

Kocsmaféléből elsőre spontán inkább keveset találtunk, de azért akadt pár. Az egyik legjobban ajánlott a valóban megnyerő kovácsoltvas kapus Kerthelyiség volt. 

Ezen kívül is kiszúrtunk még párat:

♦ rögtön az állomásnál a “Vasúti sportot”, amiről jókat hallottunk
♦ majd befelé egy családi ház udvarában a Hegyhát Sörözőt.
♦ a főtéren, az ismeretlenül kétesélyes profliú Főnix Kávéházat
 

Vasvár további érdekességei:

A belvárosban az emblematikus körház a mesebeli tűzoltóság-szárnnyal. Külvárosban pedig a “Sport szelet ház”: egy magán családiház a Sport szelet színeiben, amit egy régi versenysportoló így dedikált a sportnak, ami még még fiatalabb korában több országba is elvitte őt. E nemzetek zászlói lobogtak kívülről a házra erősítve. Imádom az ilyen talányos és jelentőségteljes kreatív önkifejezést a külvilág felé. Lehetne gyakoribb, de minden ritka példa külön kincs.

Vasvár és környéke még sok jót tartogathat legközelebbre is:

Kápolnát a dombtetőn, kápolnát az erdőben, “hegyeket” és túraútvonalakat, kilátót, geodéziai mérőtornyot, termálfürdőt, múzeumot, a szomszéd faluban (Oszkó) skanzenérzetű pinceegyüttest a szőlőhegyen.

Az egyedi hangulatú kisvárosok kedvelőinek önmagért is ajánlom a vasvári sétát már elsőre, egyedülálló közege van. Remélem, hamarosan kocsmázással és az előbbi célpontokkal dúsítva folytathatom a beszámolót.

Még több kép és részlet Vasvár helyszínről a Kocsmaturista FB oldalán:

https://www.facebook.com/kocsmaturista/posts/1712178472295742

CELLDÖMÖLK - Elsőre Ság hegy nélkül

A 11.000 fős Celldömölk többféle közönségre többféle vonzerővel hat. Hivogatja a vallási zarándokakat, csalogatja a borturistákat. Elsőre viszont arról számolhatok be, hogyan hatott egy sima városfetisisztára a kocsmák és a Ság hegy doppingja nélkül is.
 
Ha szeretitek a hangulatos, barátságos kisvárosokat csak utcáikért, tereikért, sokféle korlenyomatukért és érdekes kis elemeikért, akkor Celldömölk központja Nektek is jól eshet. Inkább a finom részletek belvárosa, mint a tolakodó nagy egészeké. 
A celldömölki Nagyboldogasszony templom tágas tere emelkedett idilljével vallástól függetlenül is megmozgatja a szépérzéket és a hangulatvadászokat. Egyértelműen ott éreztem a városlélek bárkire ható epicentrumát.
 
Innentől a finomságok jönnek. Ha Vasvár a rózsaszín város, akkor Celldömölk a színes város! Tele van tarkasággal többfelé. Már a vasútállomáskörnyéke is barátságosabb az átlagnál a nem szürke, hanem sárgás térkőtől. Egyébként az épület is jópofa, kívülről mesebeli vár, belülről elegáns, egy kis távközlés-történeti bemutatótermmel. Érdemes ránézni városba szaladás előtt a vonat-utasoknak. 
Az első benyomások sodródásában tetszett, hogy a belvárosi homlokzatok a magyarországi átlagnál inkább jobb állapotban vannak. Celldömölk vegyes városképében a régi polgárias házak mellett ugyanúgy jelen vannak a nagy szocialista lakóházak füstüveg erkéllyel, sőt a vérpanelek és a retró üzletsorok is, de az érdekes családi házas, akár nagyon hangulatos utcákig sem kell messze menni a központból.
A szimpatikusan felújított piac mögött a Soltis Lajos Színház a tarka Celldömölk szimbóluma lehetne, durván színes és látványos a figurákkal körben a falán. Újként hatott, nem igazán láttam még ilyesmit. 
Megnyert a kis református templom is a maga stílusos egyszerűbbségében, háttal a városnak.
 

🍻 Celldömölki kocsmaélet kívülről 🥂

🔘A város helyben kocsmaként is legajánlottabb, egyben étkezős helye elsőre a Bagolyvár Pizzéria és Söröző volt.
🔘Az Aranykakasnak a betűtípusa volt így zárva is nagyon megkapó.
🔘A kultúrkategóriából kíváncsian hagyott a Joachim Kávé- és Civilház.
🔘Retró stílusból a Melani Presszo volt erősen hívogató.
🔘Ezen kívül kiszúrtuk a vasútállomásnál a restit, a piacnál az “Eduschot“, a főtéren a Platán Presszót, egy Paulaner Söröző Pizzéria-Étteremet, egy hátsó modern üzletsoron az N-cafet, ami talán nem “csak” kávézó. 

A celldömölki FB poszt utóéletének hála megtudtam, hogy a vasútnál bezárt Rezgő nyárfa vendéglőbe hamarosan új élet költözik, gondosan kitalált koncepcióval. Nyitottan várom. Hasonlóan szorítok a nemrég tragikusan bezárt vonzón retró Korona Eszpresszó reinkarnációjáért is. 

Városi érdekességek közül is még jó lenne elmenni legalább a Mozdony Skanzenbe, a hoz és a Bencés Apátság romjaihoz. A még totál kimaradt Ság hegy is teljesen más, extra jó dimenziót adhat még a város tágabb világához. Még külön múzeuma is van. De tapadnak még a Celldömölkhöz olyan élmények, mint a Kemenes Vulkán Park, vulkanlógiai látogatóközpont vagy a Vulkán Gyógy-és Élményfürdő. Azt hiszem, Celldömölk méltó feltérképezéséhez többször ennyi idő kell, mint az első alkalom pár órája.
 
Ajánlom, hogy ti is keressétek fel Celldömölköt! Az egyik legjobb magyarországi kisváros élményem a kevésbé visszhangosak közül, még natúrban is. Olyasmi meglepetés volt (Körmenddel együtt) Vas megyében, mint Zalaszentgrót Zala megyében. Összetett és fordulatos történelméről viszont már előre is érdemes olvasgatni, ha fogékonyak vagytok ilyesmire. Tele volt legendás történetekkel, sorsszerű fordulópontokkal. 

Még több kép és részlet Celldömölk helyszínről a Kocsmaturista FB oldalán:

https://www.facebook.com/kocsmaturista/posts/1720703144776608

KÖRMEND - Mintha direkt jól eső városi sétához teremtették volna

✅ idilli folyópart
✅ bámulatos várkastély
✅ szép, változatos belváros
✅ egyébként sok kiskocsma
 
A szintén nagyjából 11000 fős Körmenden sem tolakodik előre meglátogatandó magyar kisvárosok toplistáin. Pedig a maga nyugisabb módján nagyon is hatásos. Veleje több ponton szinte osztrák kisvárosiasan takaros és rendezett. Cserébe Körmend a városszerkezetével és egyes elemeivel hasonló méretű magyar városoknál nagyobbnak tűnik.
  

A KÖRMENDI HANGULAT 2 LEGERŐSEBB ALAPPILLÉRE

1. Megnyerő óvárosi és mai belvárosi utcák. Sokféle így-úgy szép épület, köztük egészen régi polgári megjelenésűekkel. És még az elhanyagoltabb homlokzatú házak egy részének is sajátos patinás szexepilje van.

2. Az idilli, természetes Rába-part alig pár percre, háttal a belvárosnak új világot nyit meg, hosszan lehet sétálni rajta. Mi például termőföldek mellett / között közelítettük meg a piactól, majd az út újra visszavitt a belváros egy másik pontjára.

A RÁBA-HÍD ÉS A BATTHYÁNY-STRATTMANN KASTÉLY
 
Körmend látképében vizuális csomópont, amikor a Rába-híd vonala a kastélyba ütközik. Sőt juthat még templomtorony is a szélesebb horizontra. A Batthyány-Strattmann kastély épülete nagyon vonzó. Ránézésre sem csoda, hogy az ország 5 kiemelten reprezentatív kastélyaként tartják számon. Sajnos bemenni a mostani helyzetben még az udvarba se tudtuk, pedig gazdag programot kínálhat.

🍻 Körmendi kocsmaélet kívülről 🥂

Kiszúrtuk:
📌Egészen a vasútállomásnál:
  • Monet egy panzióval közös söröző
 
📌 A nagy Rákóczi úton:
  • A titokzatos Hunor Presszót
  • A kávézós-kiskocsmás hangulatot is árasztó Piccoló – Kicsi Eszpresszót
  • A modern Hubit bajnok terasszal (Hubertus Borozó) – erre extra sok reakció jött a Facebookon
 
 
📌A piacon:
📌A Rába-parton:
  • Körmend Rába Part Bárkaház – folyóparti faházas, sokat ígérő hely
📌A főtérnél:
  • Monaco Club & Café – kívülről inkább kávézós, de gondolom jó mindenre, extra vonzó, formás terasszal
Körmend régi kocsmaéletét többen dicsérték. Velük sajnálom a bezárt helyeket, de rám a mostani felhozatal is visszacsábítón hatott.
 

A KÖRMENDI PIAC ÉS A NAGY TALÁLKOZÁS DÓZIVAL

A Körmendi Piac jelentős gócpont, ez még záráskor is kiérződött. A spontán összefutás a felsőrajki “hegyi betyárok” által ismert Németh Zsolt méhésszel összehozott bennünket a piaci kutya és a macska gazdájával. Érosz, a német juhász és a “Macska” a legnagyobb utópia-barátságban éltek a placcon. Épp szégyentelen pusziszkodáson kaptam őket az első benyomással. Tóth Attila “Dózer” gazda egy kedves vegyigyümi: körte és (most figyelj, mit nekünk alma:) banánpálinka kóstoló után sokat mesélt a piacról, a város régi kocsmaéletéről, és még a Winchestert Sörözőt is ő mutatta. 

Dózi a piac nagy karaktere sportruha és betépésmentes-kannabisz termékek kereskedőjeként (Dózer kereskedés): szuper kedves fogadtatása a kényszer-távolságtartó időkben nagyot dobott a Körmend tapasztalaton
 
Extra tipp: ha a piacon találjátok a Teo Lángost, csapjatok le rá! A lángos nagyon finom. (Még a Főleg Vegán emberkísérletemnek is kedvezett a tésztája.)
 

A KÖRMENDI FŐTÉR

Még egy pozitív kilengés Körmenden: ilyen tágas és összetett főtér ehhez a városmérethez #nagyszerűérzés. Megférnek méltóságteljes régi épületek, a markáns turbó-konzervdobozos Rába Áruház, különösen stílusos mesterségcégérek, vagány térelem(ek) és parkos térközép. Az első benyomás idő szűkében is igen jó lett. Az egyik csücskénél kis sétálóutcában hasonlóan folytatódik. Az új padok voltak csak túl élesek Körmend nosztalgikus hangulatához. Extra magánakció (?) arcság volt a parkoló Trabantban az álarcos emberriasztó.

Körmenden változatos részletek és sokféle hangulat található egy kisvároson belül. Ha fogékonyak vagytok erre, hullámvasutazzatok itt végig a talpatokon a szemetekkel!
 
Én is szívesen térek vissza a jó jövőben aktív Kocsmaturista körre. Zalaszentgrótot és Celldömölköt “kellemesen meglepő dunántúli kisváros” mesterhármassá egészítette ki.

Még több kép és részlet Körmend helyszínről a Kocsmaturista FB oldalán:

https://www.facebook.com/kocsmaturista/posts/1732069486973307

SZOMBATHELY

Groteszk helyzet volt, hogy a 78.000 fős Szombathelyre is ugyanúgy pár óránk jutott a lezárás korlátai miatt, mint a többi jóval kisebb városra. Így egyrészt sokkal sűrűbb, másrészt az egészhez nézve még hiányosabb városnézés jutott. A mozgalmas pár óra alatt azonban nagyon meggyőzött Vas megye székhelye.

Jó dolgunk volt azért is, mert helyi idegenvezetőnk volt: sörcikk gyűjtő cimborám, Erdélyi Tamás, aki sok érdekességet tudott mesélni városáról és még privát baráti garázskocsmájához is meghívott bennünket. Nagyon köszönjük!

A mélyebb virtuális idegenvezetést, helyben hallott legendák, sztorik feltárását meghagyom egy külön Szombathely cikkre. Most elsőre a pozitív inspirációt kívánom továbbadni.
 
Szombathely félúton van a kisebb és nagyobb megyeszékhelyeink között, de a hatás a nagyobbak felé mutat. Aki Szombathelyre jön már elsőre gyorsan intenzív városélményt kaphat. A szűkebb belváros jó állapotú, sok régi polgári épülettel, műemlékkel. Ez a klasszikus turistaszemnek is tetszhet. 
A fákat keveseltem csak többször a szép utcákban és tereken. Voltak nagy parkok és a fel-felbukkanó Gyöngyös partján is felsűrűsödött a zöld, de ez mégis elkülönült a bel-belváros közegtől. Remélem ez pozitív irányba változik kis idővel. A vasútállomás környékén már látványosan rosszabb volt a házhomlokzat-átlag, de ez is nagyobb városi jelenség. De arrafelé is lehet szépségeket kiszúrni, akár még mállottan is.
 

🍻 A SZOMBATHELYI KOCSMAVILÁG KÍVÜLRŐL 🍷

Még elég kezdő szombathelyi kocsmázóként (eddig 4 kocsmával mögöttem) tértem vissza pont zárt időkben, de sokfelé új kocsmát láttunk. A város legtöbbet ajánlott kocsmája eddig kiugróan a Két Medve Söröző. Legalább kívülről végre ismerkedhettem vele.
A többi utunkba vett / eső többi kocsmaféle listája, a hibrideké is.
 
Mátyás Pince, ami elöljáró kolléga Parragh Péter szerint kockás abroszos pince-étterem, többek között Pécsi sörrel
 

A Lucullus Kifőzde, ami korábbi látásból-hallomásból italozóként is kedvelt.

Az 1982-es Hajnal Presszó narancssárga hiperbódé terasszal.

Móló Szombathely, ami kávézó és étterem, de elképzelt terasza fröccsre, sörre is csábít.

Desperado Söröző újabban római pizzával is és elvileg nagy terasszal vár.

Sörpatika Szombathely, ami nevében kertet is ígér, és az FB oldalán nápolyi pizzát is.
 
Thököly Klub, a Két Medve és a Sörpatika során sportkocsma gyanús a “Mindenki szombathelyi” felirattal.
 
A Gekko Pub nevével ellentétben nagyon is étteremnek nézett ki. (Meglátjuk)
 
Broadway Club Cafe kulturális központ jelleget ígér mozi mellé, rendszeres koncertekkel is.
 
Jól tudom, a lista szerencsére még távolról sem teljes. Ennél sokkal alaposabb terepmunkára készülök az aktív időben, belülről is.
 

NEM-KOCSMA JÓSÁGOK, ÉRDEKESSÉGEK SZOMBATHELYEN

Sokunknak lehetnek izgalmasak régi történelmi, akár ókori római emlékek:
 
♦ Isis-szentély (Iseum) – most nem volt látogatható
A Romkert, ahol egyszerre találhatóak ókori római emlékek (például a Borostyánkőút egy szakasza) és egykori szombathelyi vár maradványdarabjai – mi ezt is csak felülről láthattuk most.
 
Az pedig már talán az elvetemültebb város ínyenceknek lehet érdekes, ahogy a szombathelyi városképben is több meghatározó kor emlékei élnek együtt. A régi polgári épületek és a szocializmus koremlékei akár váltogatják egymást. Egyszer a Savaria Nagyszálló épülete szökik a szembe, másszor a Városháza az 1980-as évekből, és mindkettő belobbantja a retinát, csak a maga módján. És ezek csak példák. Már pár óra után is nagy levegővel lehetne sorolni. A harmadik képen ott egy példa friss felújításra, a Víztorony (“Octopus”).
Sok más mellett egy nagyon meghatározó terület és látványosság, a szombathelyi Csónakázó- és Horgásztó és környéke maradt legközelebbre.

Szombathely után erősebben maradt hátra az érzés, hogy mennyi mindent nem láttunk még. Amit meg igen, azt se eléggé. Az elsők között készülök vissza nyitott korban.

Még több kép és részlet Szombathely helyszínről a Kocsmaturista FB oldalán:

https://www.facebook.com/kocsmaturista/posts/1754117538101835

(Ráadás:) JÁNOSHÁZA nosztalgia ÁFOR benzinkúttal

Egy fél jánosházi városnézést kaptunk ajándékba egy 45 perces átszállási időtől a celldömölki túra után. Az idő és a sötétedés versenyt szaladt. A központig sem jutottunk, mégis találtunk egy extravagáns jelenséget, amiért érdemes jegyezni ezt a bónusz epizódot ebben a fázisban is.
 

AZ EGYKORI ÁFOR BENZINKÚT – SZABAD ÉG ALATTI MINI RETRÓ KIÁLLÍTÁS

Egy felfrissített állagú, régi típusú benzinkút a város hosszú utcájában figyelemfelkeltően piroslik mint a Mikulás a kéményen. Felújítással látványosságot csináltak a régi elhagyott, sokáig lerobbant retró benzinkútból, egy aktív mutatós, kimerevített koremléket. Ezzel Jánosháza egy dícső és menő dolgot hozott létre a település közepén. Jó volt rátalálni. 
Lenne amúgy itt több irányba is látnivaló: tó és várkastély, meg a templomon kívül még egy extra kiskápolna is, de ezeket majd legközelebb és világosban nézzük meg!
 
Az egyetlen – magamfajtának szintén – nevezetesség, amit már korábban is ismertem egy még lezárás előtti átszállásnak hála, az Éva Presszó volt. 
 
Ez egy elég jó hangulatú és jól mutató kiskocsma volt kedves fogadtatással és beszélgetős vendégekkel. Korábbi Facebook poszt róla:
 
2021 februárban csak kiadóablakon át kaphattunk elviteles dobozos sört. Láttunk kívülről másik kocsmáfélét is útközben, a lottozó társprofillal működő, Alpesi Sörözőt. És volt még egy Szíkvíz kereskedést is, amit talán még a környékbeli fröccskulturához is hozzá teheti a magáét (ki kell deríteni). 
 
Visszatérünk egyszer még a többi jóságért (és kocsmáért) is. 

Még több kép és részlet Jánosháza helyszínről a Kocsmaturista FB oldalán:

https://www.facebook.com/kocsmaturista/posts/1723717624475160

JÖN: Kőszeg

JÖN: Őriszentpéter

A fotókat is maga a szerző készítette. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Szövegtördelés, képszerkesztés: Molnár Ákos

Külön séta térképen a cikk települései és célpontjai (is)

Cikkajánló

Itt találjátok a cikk hasonló Zala megyei változatát is ottani sétatippekkel, még több településen, akár kisebbeken is:

Sétaélmények és tippek Zala megyében

 

 

Köszönetnyilvánítás

Köszönöm szépen a rendszeres társaságot Dégay Péter barátomnak.

Köszönjük Vasváron Szabó Zolinak, Körmenden Dózinak a spontán idegenvezetést. Hálásak vagyunk Vilma néninek, hogy beengedett minket körülnézni a celldömölki Nagyboldogasszony templomba. Köszönjük Erdélyi Tamásnak a szombathelyi társaságot és profinak ható idegenvezetést. 

És köszönöm a Facebook posztok minden hozzászólójának és minden levélíróinak a további tippeket és iránymutatást.

Környékbeli település bakancslista

Vas megyében a következő települések, tájegységek és környékük már kocsmás feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

 1. Szombathely
 2. Körmend
 3. Celldömölk 
 4. Kőszeg
 5. Vasvár
 6. Csepreg
 7. Répcelak
 8. Sárvár
 9. Bük
 10. Őrség
 11. Somló hegy
 12. Ság hegy
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki közületek szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Szólj hozzá!