Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

A budapesti Kazinczy utca nagy teraszos, kertes kiülős kocsmái – VNT!

Milyen nagy teraszos, kertes kocsmaféléket tartogat Belső-Erzsébetváros, csúnya szóval a „bulinegyed” legnevesebb utcája, a Kazinczy utca, a „Kultúra utcája”? 

A 7. kerületi bulinegyed ellentmondás

Mindig félrevezetőnek tartottam a „bulinegyed” kifejezést. Ha azt mondom, hogy kocsmanegyednek találóbban hívtuk volna, hiszem, nem csak a nevem kötelez. Ebben a negyedben a legutóbbi virágzásakor sokkal több kocsmaféle volt, mint szó szerinti bulihely. Akadtak persze táncos helyek vagy hibridek is, de nagyon lemaradtak az ülve-állva italozós és mellé esetleg élőzene / DJ hallgatós egységektől.

A Kazinczy utca szerepe Belső-Erzsébetvárosban

A Kazinczy utca a taglalt „bulinegyed” legelső főutcája, a Szimpla kert romkocsmáról vált híressé a témában. Volt idő, hogy az utca elejétől végéig szakadatlanul dübörögtek a kocsmafélék. Mára vegyesebb a kép. Több bezárt vagy átalakult. Az utca egyszer a „Kultúra utcája” nevet kapta, és az itteni helyek sokaságához valóban sok kulturális esemény tapad, de ma utcakajával, gasztronómiával is egyre inkább tarkított ez a tengely. A fellendüléssel és a bő turistaforgalommal eljöttek a visszás dolgok is, például alkalmi hangzavar, suttogós utcai árusok. Mára az utcával együtt ez is csendesedni látszott. Nagy teraszok és kerthelyiségek viszont még a csúcsidő után is maradtak az utcában.

Megjelenítési sorrendben visszafelé részletezem őket:

TÉMÁK és HELYEK!

Kattanjatok az érdekesre!
 
(Folyamatos utántöltés zajlik nyári szezonoknban!)

Előszó Budapest teraszosairól

Budapest teraszos itatóinak világa a zárt terű kocsmaéletéhez képest sokkal utópisztikusabb, egyenletesen magasabb színvonalú. Jobb a híre, pozitívan vegyesebb közönséggel. Mindkettő mellett vannak érveim és ellenérveim, de egyiket sem cserélném le a másikra.

A blogindulás óta tervezett külön gyűjteményt a nagy teraszos helyeknek 2019-ben kezdtem meg Budapesttel. Sorban újralátogattam őket, valamelyiket először (még tart a folyamat). Az eredmény nagyszerű érzés! Nagyon is van mire büszkének lennünk. A fővárosi kocsmabeltereinknél nem mernénk 50%-os arányt megelőlegezni a valamirevalóknak és az átlagosakkal vagy rosszabbakkal szemben. Cserébe a terasz / kertdomináns ivók közül 10-ből 9 a maga módján ezért vagy azért kiemelkedő, felemelő, karakteres, emlékezetes. 

2020-ban elindultak a külön kerületi oldala, a 7. kerületé 2021 augusztusban:

Ha érdekel hogy mi alapján szerepelnek itt egyes helyek, míg mások nem, akkor itt részletesen bemutatom itt:

A válogatás szempontjai

Extra Kazinczy utcai terasz casting szempontok

Van egy kis házak közötti sétány a Kazinczy utca és a Holló utca között végig kiülős helyekkel. Bár az ottani egységek egy részének postacíme is a Kazinczy utca, de azokat másik Van Nálatok terasz!!! oldalra listázom majd.

A Kazinczy utca egyik tarka, pezsgő kertje, a névadó étterem mellett, de saját kasszán és külön hangulattal.

Tűzfalfestmény alatt, beülős Barkasszal az udvaron, kerek pulttal, színes székekkel és függőágyakkal. Nagyon nyári és nagyon üdítő. Nyaralás élménnyel lehet töltekezni itt budapestieknek is. Már délután is nagy lehet itt az élet, de éjjel is vibrál az édes nyár esti laza atmoszférája. 

Pultos kiszolgálás mellett mind az italok, mind az ételek szintjén elég bő a kínálat. 2021-ben a csapolt Sopronis alap-sörkínálaton (Krusovice, IPA, Strongbow cider + házi! Radler) túl már kisüzemi Fehér Nyúl Brewery csapolt sörökkel is találkoztam a meggyestől a savanyítotton át az önmagukra kacsintó Barkas Pale Ale-ig. Az utóbbit próbáltam, finom volt. Üvegeseknél is vannak egy-két ritkábbság. Borokból, koktélokból és prémium rumokból kiugróbbak még, de a rövidital-alaptőke is méltóságos. A kávék között is kiszúrtam rumos eszpresszót, a tonikos mellett. Az árak változóak: van, ami egészen kedvező. A legtöbb közepes, esetleg középmagas. Túl drágának semmiképp nem számítanak a környéken.

Kompakt, de összetett ételkínálatot láttam az 580 Ft-tal baráti háziparadicsomlekváros hasábburgonyától a 2050 Ft-os tépett marhaburgeren át a 3380 Ft-os konfitált libacombig. A #FőlegVegán emberkísérletemnek külön szimpatikus a vegán Beyond Meat Burger és a wokban sült zöldségek megléte. A próbák még hátra vannak.

Táradalmi metszettel is meglepett a Kőleves kert. Meglepően sok idősebb, igényesen ható ember ült itt hétfőn késő éjjel. Látható arányban szerepeltek a 40+-osokkal azt 50-esek 60-osok, ráadásul magyark. Miközben egyes szomszédoknál szinte csak a húszéveseké volt a világ.

Nagyon ajánlom a Kőleves kertet, ha a belváros sűrűjében is vízparti hangulatúan üde teraszra / kertre vágytok Budapesten. Itt kijön a képlet!

További Kőleves kert képek

Kőleves Kert cím: Budapest, Kazinczy u. 37-41, 1075

Holnap: https://kolevesvendeglo.hu/hu/frontpage/kert/rolunk

Nyitva tartás: H-Sze: 11:30–24:00, Cs-P: 11:30-01:00, Szo: 12:00-01:00, V: 12:00-24:00

Utolsó látogatás: 2021 JÚLIUS

Vissza a helyszínekhez 

MIKA KERT - A Mika Tivadar Mulató kertje

A kedvelt Mika Tivadar Mulató 2021-ben sajnos bezárt, de nyári terebélyes kertje 2022-ben, sokunk meglepetésre újra ki tudott nyitni.

Nagyon jó adottságai vannak, a két színes tűzfalfestmény közé ékelődik és egy fakerítésén belül egy fás, lombos mikroklimát hoz létre. Mindezt a Kazinczy utca a Szimplától távolabbi végében. Egyszerű dolgoktól nagyszerű, és nem is hiányzik belőle nagyobb bonyolítás.

Az ácsolt vízi jármű jobban hiányzik, amiben korábban szintén helyet lehetett foglalni. Valami kis hajó, csónak, vagy kajak/kenu… – elbizonytalandott már az emlék. A Mika Tivadar Kert így is, úgy is működik. Kiválasztják többségében fiatalabbak, de középkorú kollégaforma társaságok is, de akár elegáns 70-es nagymama is megemel egy fröccsös poharat a családdal a háttérben.

Sok a helyi is, hiszen egy központi, környékhez egészen kedvező árakkal működő barátságos nagyon nyári hely. De a külföldiek is mágnesesen vonzódnak be csoportosan. Nekik nehéz elmagyarázni, hogy „nem, nem ez a romkocsma”, hiába épp erről lelkendeztek a telefonban otthoni barátaiknak. (2019).

Az italválaszték 2021 alapján a legtöbb fronton elég bőséges, trendi röviditalokkal is és népszerű és egyedi koktélok kombójával (a Limoncello Spriztert még ki kell próbálnom). Nagyüzemi sörcsapon Soproni szortiment IPÁval, Edelweis búzasörrel, világos és barna Krusovicével) kapható. Üvegben Rizmajer csepeli kisüzemi sörök is világítottak a krétatáblán. A ház fehér bora (Káli) legalább fröccsként elég finom volt. Van még ház rozé bora is. Ezen kívül pedig neki futva kellett még sorolni a pultban további borkínálatot. A rágcsákon kívül a kajaválasztékot kétféle melegszendvics: sonkás-sajtos/két sajtos egészít ki.

Részletekre boncolva, csak a a reklám-napernyőket és a kisebbségben lévő reklámasztalokat méltatnám kevésbé, de cserébe vidám színes asztalok, székek és gyerekfestményszerű minták mosolyognak lökötten térelemeken és a hátsó WC-knél.

A WC konténerjellegű, de kulturált, tiszta volt. 

ⓘ INFO: A Mika Tivadar Kert 2011-ben nyílt meg a népszerű Mulató nyúlványaként egy korábbi parkoló helyén. És ki az a Mika Tivadar? Egy a 20. század kezdetén élt esztergályos és fémcsiszoló, aki a mulató általa építtetett lakóépületének hátuljában működtette vas-és rézárugyárát. Ennek nyomait az épület homlokzata is őrzi. 

Keserédes érdekesség, hogy a Mika Tivadar Kert túlélte a mulatót, aminek a létét köszönheti.

Mika Kert cím: Budapest, Kazinczy u. 45, 1075

Honlap: https://www.mikativadarmulato.hu/

Utolsó látogatás: 2021. JÚLIUS

Vissza a helyszínekhez

BOBEK GARDEN - A Kazinczy utca (szinte) titkos kertje

A Bobek Gardenről tudni kell! Kintről — bár figyelmeztet erre egy kis felirat –kínálat-Kánaánban könnyű átugrani rajta szemmel, pont, mint egy nyúl. A legkevésbé nyilvánvaló kültéri (is) kocsmaféle az utcában, 

Pedig milyen jó hely, például terasz-irodának. Tele konnektorral igazi digitális nomád dagonya.  Mellette egyszerre csendes és hangulatos.

Sörpadok és szedett-vedett benti bútorok alkotják a Bobek Garden kerti ülőalkalmatoságainak zömét Unicumos reklámszékkel kombinálva. 

Apró kaviccsal és nagyobb kövekkel felszórt udvar 2 részre tagolódva zeg-zúgos és művészies érzetű, harmóniában a hasonló élményű belső térrel. A nappali iroda estére megtelik különc, figurákkal. Kisugárzásával szólítja alternatívabb, bohémebb közönségét. Cigiznek, teáznak, kártyáznak, söröznek. A kezdő külföldiek meg bámészkodnak és csodálkoznak.

Színi érdekesség, hogy a Bobek Garden egy játszótér mellett van, így két külön világ találkozik. Vicces, ahogy behallatszanak a zsibongások és a korsó emelgetések ütemére emelkedik a látótérbe a libikóka is a kerítésen és a zöld bozóton túl. 

Fiatalos röviditalválaszték mellett a Dreheres sörcsapok is fellépcsőznek a Pilsner Urquellig.

Nagy bővítménye az összhatásnak a 4 oldalas kocsmakaja étlap: 5 népszerű/ritkább főkategóriából több kreatív változattal: mártogatósok, ciabatta szendvics, hot-dog, hamburger, quesedilla és egy-két egyéb. Még a #FőlegVegán emberkísérletem előtt ettem itt egy kifejezetten nagyon finom fűszeres grillkolbászos markos, laktató hot-dogot chilliszósszal és sajttal (850 Ft). De mai vegán preferenciával is tudnék itt válogatni vagy variálni. Az árak pedig Budapest belvárosban kedvezőek.

A Bobek Gardent is ajánlom társalkodáshoz és hangulatvadászoknak is. „Hetvenes évek színe” van. Mások is élik azt a rácsodálkozást, mint én, mert minden újonc elégedett mosollyal néz körbe ezen az udvaron. A belső plakátok között is érdemes elveszni: Kojaktől a Columboig mindenki ott van. A pulttalpazat pedig az egyik örök kedvencem.

Bobek Kert cím: Budapest, Kazinczy u. 53, 1075

Facebook oldal: https://www.facebook.com/pages/Bobek-Cafe/119568398124597

Utolsó látogatás: 2021. JÚLIUS

Vissza az helyszínekhez!

SZIMPLA KERT – Simple the best

Budapest leghíresebb romkocsmája, sőt megkockáztatom, hogy nemzetközileg is leghíresebb kocsmája az országnak. Ráadásul rászolgál a hírére. Budapest valaha volt romkocsmái közül a legnagyobb szám. Ez a kiszuperált és lomisan felcicomázott régi lakóház nyári helyként is versenyjátékos, hiszen a belső udvar felett szabad az ég. Már amennyire a napvédők hagyják.

A szóban forgó Kazinczy utca is vele kezdve kapott új életre és építette fel lépésről lépésre a mai identitását. 

A haladó tippem a Szimpla Kerthez egészen kézenfekvő: menjetek nappal! Elkerülhetitek a hosszú sort és sokkal több is jut belőle. Kirajzolódnak a finom részletek. Egy folyamatosan agyat ingerlő kocsmakiállításon múzeum belépő nélkül sétálhattok végig, ráadásul legálisan itallal a kézben. Főleg (de nemcsak) a kommunista éra tárgyainak gazdag gyűjteménye ez, és kombinatív elmék stílusos és őrült mikró-installációi. Évek óta járok vissza és folyamatosan találom az újdonságot a dekorációban és az örömöt a régi elemekben.

Egyedi környezetben ülhettek le és lubickolhattok ebben a botanikus mellékhatású, színes katyvaszban. Éjjel hosszabb a bejutás, de akkor is sajátos a hangulat és nagy a vibrálás. És kevésbé külföldi legénybúcsús, mint sok más hasonlónak tetszelgő társa. 

A Szimplában ráadásul sok minden mást is megkaphattok, csak figyelni kell a programokat: „open mic” zenei est, élőzene, tánc, szó szerint mozi, vasárnapi gasztrópiac. Az utóbbi külön világ, amit érdemes meglátogatni. 

Az állandó pultokat is megéri külön tesztelni más-más portékákért. Az emeleten adott saját kajás pult és terem ami sorsszámosig és kivetítősig törzsfejlődött. Jól mutatnak az ételek. Van borbár is. A Szimplában a legutóbb klasszikus sörök sem voltak a legsnasszabbak: található szlovén Lasko vagy német Schneider Weisse búzasör, a Pilsner Urquell pedig tanksörformában is, de többször láttam magyar kisüzemi söröket is. Én fügepálinkát is itt ittam először.

ÁRAK: Régen szinte a Szimplában laktam. 2021-ben szólva viszonylag rég jártam itt, de emlékeimben a Szimpla Kert inkább középárasnak számított a környéken.

A Szimpla Kertet főleg az újoncoknak az egész lista egyik legegyedibb helyeként ajánlom. Tudom, hogy klisé, de létjogosult klisé.

FIGYELEM: A képek zömében 2019-esek. 2021-ben a járványzár után megújították. Ebben a változatban még nem láttam. Majd megmutatom és elmesélem. 

Szimpla Kert honlap: https://szimpla.hu/

Szimpla Kert cím: 1075 Budapest, Kazinczy utca 14.

Utolsó látogatás: 2019  JÚLIUS

Vissza az helyszínekhez!

A Kazinczy utca további szóba jöhető nagy teraszos helyszínei:

??? Central Udvar ???

Meglepődve tapasztalta 2021 júliusában, hogy a Central Udvar üzletház szó szerint udvara éjjel nagy élettel működött. Sok emberes színes nyár esti forgatag, hipnotikus meccsnézéssel nagy kivetítőkön. Ez az épület foglalja magában a Maverick Hostelt és a Fat Mama Eateryt is, de ilyesmit még sosem láttam így, ahogy online nyomát sem találtam létének. Amint sikerül többet meg tudnom erről a projektről, jelentem.

??? Backyard Budapest ???

Pont a Mika Tivadar Mulató és a Kertje között vezet egy vékony sétány egy szó szerinti hátsóudvarba, ahol egy másik vonzó kerthelyiség terül el. A Backyardot helyszínét még újonc korukban lestem meg. Nem mértem fel olyan szemmel a terepet, hogy mennyire illenek majd egy nagy teraszos válogatásba. Akárhogy is, magas színvonalú koktélbárként új színt és fűszert jelenthetnek ebben a sorban, az utcában pedig mindenképpen. Az ismerkedés velük még rám is vár, de a győri Szomszédban nagyon ajánlották őket. Meslek, ha eljött a napja.

A „VAN NÁLATOK TERASZ!!!” KÜLDETÉS

A rovat 2019.07.15-én indult nyilvánosan a budapesti cikkel, amit többször frissítettem azóta.

Ugyanakkor köszönettel VÁROM A TIPPJEITEKET, HOGY Budapesten belül és kívül, akár országhatáron kívül, milyen nagyszabású nyári helyeket érdemes még felkeresnem és megénekelnem. Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára.

2020-ban a 11. kerületi oldalhajtás volt az első külön Van Nálatok terasz!!! oldal:

Itt pedig a 6. és a 2. kerületi és népszigeti a területi jelentés nyitható meg:

Még további frissítés várható, mert még kétszer annyi hely van még betárazva piszkozatban, mint amennyi már megjelent, és több vár a „meglátogatni!” listámon is.

Közben 2020-ban elindult a bécsi verzió is:

Van Nálatok terasz!!! – BÉCS nagy teraszos, kertes kiülős kocsmái

Térképen a „Van Nálatok Terasz!!!” rovat eddig megénekelt kocsmái:

Itt pedig együtt látható az összes már megénekelt kocsma és meglátogatott város:

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

 1. Dunakeszi
 2. Szigetszentmiklós
 3. Veresegyház
 4. Fót
 5. Leányfalu
 6. Aszód
 7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki közületek szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  

ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön kocsmaszemű és nemcsak kocsmaszemű élménybeszámoló, kérlek, egy percig se fogd vissza a tippjeidet! Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező, de legalább egy ikonikus, látogatásra érdemes kocsmával bíró városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva ne hagyjam ki őket! Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: 

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

“A budapesti Kazinczy utca nagy teraszos, kertes kiülős kocsmái – VNT!” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Szia!
  Az oldal egészen kiváló. A Népsziget általam is gyakran látogatott hely. Élvezettel olvastam, amit írtál.
  Ha esetleg van kedved (és időd) érdemes lenne meglátogatni a Bonyai éttermet is (III. Reményi Ede utca). Annak idején, a ’60-as, boldogult egyetemi éveimben gyakran látogattuk a haverokkal a régi óbudai kiskocsmákat. Akkor még megvoltak.
  Na, a Bonyai ezekre emlékeztet. De tényleg. Nyáron ki lehet ülni a kertbe is. Az étterem kellően lepukkant (régies), de tiszta, és a kaja zseniális. A felszolgálást maga a főnök, Sankó végzi.
  Rendszeresen kellemes élőzenei koncertek is vannak, heti néhány alkalommal.
  Ajánlom figyelmedbe (ha még nem ismernéd).
  További jó „kocsmázást” kivánva:
  Üdvözlettel: Imre

  Válasz
  • Szia imre!

   Köszönöm a szavaidat és legalább ugyanannyira a tippedet. Még nem hallottam erről a helyről, de nagyon jól hangzik a meséd róla. Feltűzöm a célpont-térépemre. És én valóban meg szoktam látogatni az ajánlott helyeket a közelben járva. Erre is komolyan készülök, sőt, ha van kedved csatlakozni egy italra és egy mesére a régi idők óbudai kocsmáiról, szívesen fogadnám a társaságodat hozzá. Ezesetben szólnék, hogy mikor várható az érkezésem.

   Üdvözlettel: Ulu, a Kocsmaturista

   Válasz

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?