Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Kispolszki — Lengyel kocsmai kiskövetség Újbudán

Egy lengyel söröző Budapesten, a cseh sörözők kultuszának városában? A 11. kerület színes központjának kalandos Bercsényi utcájában az egyik csábos pincekocsma még különösebb, mint kintről hinnénk. A Kispolszki kiskövetséget nyitott benne a lengyel italkultúrának és kocsmakajáknak, de ennél még teljesebben is megvalósul itt a kocsmAlkímia.

Adott volt a Kispolszkihoz Budapesten a bűvös pincehelyiség, amit az Isten is kocsmának teremtett és egy vendégszerető egyén, akit az Isten is kocsmárosnak teremtett. Pluszban még jó szellem, jószándék és állhatatosság.  Így már nehéz félre menni a lengyel szurkolói sál zászlaja alatt. Ti se félre menjetek, inkább pont ide menjetek!

Témák

A Kispolszki jól indul

Imádom az egyedi ötletekre épített kocsmákat, amik nem mindennapi tematikát, italokat, ételeket és akár programokat nyújtanak a vendégeknek. Szeretem, ha valaki mer szembe menni a szabvánnyal a saját útján és ott az adott környezethez ritkaságot létrehozni. Egy lengyel irányzatú kocsma, söröző Budapesten nekem nyitóötletében is ilyen lenne. Ám szerencsére a 2019-es Kispolszkinak a lengyelségen túl is jó alapjai voltak. Így több együttható szempontból lehetett egy szuperkellemes söröző.

Miért nagyszerű érzés a Kispolszki, a lengyel söröző?

Egyrészről pont azért, mert nemcsak söröző, hanem a lengyel sörök sora mellett egyéb lengyel kocsmai termékeket is lehet kipróbálni. Van például ritkább lengyel cider, wódkák és likőrök és gondosan válogatott, lengyel ihletésű kocsmafalatok. Az ételekről és az italokról lejjebb ITT és ITT, részletesebben is mesélek.

Másrészt azért, mert ez a pincehelyiség eleve rendbelül hangulatú klasszikus kocsmalap volt sok faanyaggal, nyerstégléval, gyári félhomállyal. De ezeket az egyszerűségükben jó keret-tereket a gyakorlatban gyakran egyszerűbb profillal is tudják le. Ritkaságértékű, hogy valaki ilyen sajátos tartalommal töltsön meg egyet.

Harmadrészt ott van Cserkuti Imre, aki annyira egy Istenadta kocsmáros karakter, hogyha kocsmáros Kent kellene dobozolni a Barbiek közé, akkor belőle készíttetném az egyik plasztik prototípust.

Úgy láttam, mindig van egy, de inkább több jó szava a vendégeihez.  Ismeri életük fonalát, tudja, ki miért tér vissza, és tudja, hogy kinek milyen újdonságot ajánljon. Ehhez még a jó stílusa is megvan.

Példák:

– „Van még lengyel véres hurkám, ha esetleg lázba hoz…”

vagy

– „Folyadék?”

Sörök, italok a Kispolszki sörözőben

A Perła sörök és Zwierzyniec Pils

A Kispolszki első és eredendő házi lengyel fő sörmárkája a Perła Lublinból. Idehaza extrém ritkaság, mert itt egyetlenként forgalmazzák Magyarországon. A lengyelül „gyöngy” szóval takarozó sörgyár egy fordulatos történetű 1846-os alapítású sörfőzde közvetett mai utódja. Érdemes elolvasni a Kispolszkiban kihelyezett történelemleckét a sörgyárról.

Ötféle üveges sör kapható tőlük helyben: 

Kétféle világos lager, melyek közül az egyik kimondottan lublini régiós komlókkal készült.  

– Egy mézes borostyánszínű lager

– Egy bock típusú, 7%-os  alkoholfokú barna sör 

– És az igazi keménylegény-király, egy ínyenc fekete balti porter 9,2 %-kal (engem nagyon megvett és megölt egyszerre!) Ezt 9 hónapig érlelik, mint egy embergyereket, és hatféle(!) különböző pörkölt malátával készül. Erre még a HopTop kisüzemi sörfőzde főzőmestere is azt mondta, hogy hihetetlen, hogy ez inkább egy nagyüzemi sörnek számít Lengyelországban és hogy ekkora lehet a különbség. Pont ez a különbség volt az egyik ihletője a Kispolszki létrejöttének, de erről majd lejjebb tárok fel többet. Aki pedig a sörökről kíváncsi még részletekre, szakmai iránymutatást is talál az asztalokon.

Ezeket egészíti ki már kezdetektől hatodikként a Zwierzyniec Pils sör, az 1806 óta működő sörfőzde „egy gyűrű mind felett” terméke. 

A Kispolszki második lengyel sörhulláma: a Komar és a Rodzisk

Még a 2022-es nyár beköszöntése előtt a Kispolszki újra nagyot alkotott és megduplázta az üveges lengyel sör kínálatát és még két lengyelországi márkát magyarországi közkincscsé bocsátott, a Browar Fortuna sörfőzde Komes nevű oldalhajtás-márkája mellett a különösen különöleges Browar Grodzisk sörfőzde két tételét is stabilan tartják.

Igen jó eredménnyel és elégedettséggel teljesítettem a kóstolásukat.

A Browar Grodziskkel kezdem, az ugyanis nemzetközi sörstilisztika szempontból is nagy szám, ugyanis az egyetlen kimondottan lengyel sörtípusnak, a grodziskie stílusnak és variánsainak gyára. Ez a tölgyfán füstölt búzamalátával készült sör eredendő különlegességfaktora ellenére az alap (3,1%-os) változata mellett rögtön kapható egy többszörösen megtekert mutációban is. A Grodziska White IPA Early Grey Tea adalékkal bódít. Első felcsuklásra életem White IPÁ-jának neveztem. Persze nem a nevére vett belga búzasör színtiszta képviselője. A sokféleség harmónikusan egyesül benne. Hódító ínyenségként ajánlom.

A Komes eddig kóstolt három tétele gyorsan megerősítette a beválogatásuk megfontoltságát. A fekete nemes folyadékokat a természetfeletti erejük miatt csak „oszd meg és uralkodj” módon mertem kipróbálni, máskülönben tuti ők uralkodtak volna. Az ízelőbimbóimat így is kegyetlen leigázták. A Komes palettája a Kispolszkiban amúgy egyáltalán nem ismer kegyelmet: még a legkisebb tesó is kétharmad szumóbírkozó, a „csak” 7%-os Imperial IPA. Nagyon masszív, szinte ropogós!

A Kispolszki harmadik lengyel sörhulláma, már csapon is: a Browar Stu Mostów

Ennyi hullámot nem is mondom ki, minél számoltunk utoljára. 2023 szeptembere új mérföldkő lett a Kispolszki életében. Az eredendő álom ugyanis megvalósult: állandó lengyel sör került a söröző csapjaira. A wrocławi Browar Stu Mostów sörfőzde a város alternatív nevét („a száz híd városa”) terjeszti tovább. Nekem már 2019 óta, az első magyar megjelenésük óta kedvesek. Azóta már diadalittasan sikerült otthonukban, Wrocław belvárosában, a saját márkasörözőjükben kapható kóstolósorral is továbbismerkedni velük. Kiváló anyagokkal találkoztam. Nagyon boldog lettem, amikor hallottam, hogy ők vették be első lengyel sörmárkaként a Kispolszki csapjait. 2023 szeptemberétől ünnepélyesen csapolt lengyel sör is folyik a Kispolszkiban. Meg is elégedhetnénk itt, de kétlem, hogy Imre meg fog. Állunk elébe a negyedik hullámnak! 🙂 Ebben a témában boldogan lehet várni.

Addig is a Stu Mostów a változatosságról is gondoskodik, hiszen a 3 stabil üveges (Pale Ale, amerikai IPA, epres Berliner Weisse – savanyított sör) mellett a csapolt sör kereke már forgandó. Kóstoltam már 8%-os dupla IPÁ-t és ínyenc fenyős IPÁ-t is, de érdemes figyelni a Kispolszki közösségi média felületein az aktutalításokat és lecsapni a tetszetősre.

A Kispolszki további csapolt sörei

A Kispolszki a csapjain eredetileg magyar kisüzemi sörökkel indított, a Stu Mostów korszak előtt főleg a budapesti HopTop Brewery sörfőzdével kooperálva

A legújabb állás szerint az egyik csapos „Kispolszki” nevű sör a HopTop Pilsét jelenti. A középső csap a ház saját söréjé, a Czerwony Lageré (következő bekezdés). És a harmadik csapon forognak a friss Stu Mostów izgalmak.

Czerwony Lager - a Kispolszki saját söre

2021 december 6-án, Mikulásra debütált a Kispolszki saját söre, a Czerwony Lager (=Vörös Ászok). 

A ház söre szintén a HopToppal készül. Kettőjük közös története amúgy klasszikus: a HopTop korábbi sörfőzőmestere, Ádám már régóta visszatérő vendég volt a Kispolszkiban. Imre vele egyezett meg a signature sör mibenlétéről. Ez egészen rendhagyóan bécsi ászok típusú, ám ahogyan a Kispolszkiban talán semmi, ez sincs előtörténet nélkül. Imrének Varsóban, a Plan B nevű kocsmában ízlett egyszer nagyon egy regionális középüzemi „Vienna Lager”, és annak emlékére választotta ezt a típust. de direkt lengyel névvel. Ez ráadásul nemcsak csapról, hanem dobozolt változatban is kapható a Kispolszkiban 2021 december 6-tól kezdve.

Mellette szintén dobozban árulják még a HopTop egy-két másik izgalmas tételét.

A Cydr Lubelski ciderei

Második lengyel sztáritalként 4 féle cider kapható a Cydr Lubelski cégtől: 3 féle- alma és egy körteverzió. Imre esküszik a lengyel gyümölcsök, főleg az alma kiemelkedő minőségére: „A lengyelek emellett nagy cidertisztelő hagyományokkal is bírnak, azért erre bővítettük a kínálatot. Hiába lengyel söröző a Kispolszki, ne csak a sör legyen lengyel! A ciderek amúgy ugyanabból a tartományból származnak, mint a Perła sör. Ezt is jóval körülményesebb beszerezni, mint itthoni szabványt rendelni, de  az vezérelt, hogy ha lesz egy saját helyem, az minél több szempontból legyen különleges.”

Egyéb italok a Kispolszki sörözőben

Elérhető 6 változatban a Soplica, a lengyelek nemzeti likőrje, a meggytől a dióig. Még 9 féle lengyel wódka. Például 3 eredetű Chopin: krumpli, rozs és kukorica. 

Félig gegnek polcon van még a Belvedere, ahogy Imre emlékeiben az összes 30 évvel ezelőtti hollywoodi filmben is. Így megvalósította, hogy ugyanaz lehet mögötte is, mint három évtizede Tom Cruise mögött a Koktélban.

Żubrówkaból is kétfajta van, a nálunk jobban elterjedt „füves” és a ritkább fehér amit Imre jobban kedvel.

A lengyelek mellett pedig sorakoznak még fontos magyar és nemzetközi röviditalok, magyar borok, meggysör és búzasör is.

Ételek a Kispolszki sörözőben

Imre papíron magyar szakácsként is perszehogy lengyel ihletésű kocsmakajákkal dobta fel italkínálatát, de szívesen teremt hibrideket is. Van 3 féle lengyel sült kolbásza, egy „nemzeti eledelnek” számító kenegethető töpörtyűs „Mazuri” zsírja. Vegetáriánus ételeknek pedig bryndza kőrözöttje, tojásos túrókréme és a híres lengyel Oscypek sajtja. Mindezek jópofa lengyeles fantázianéven, amelyek eredetéről kérdésre biztos kaptok érdekes mesét is.

A legtöbbjük lengyel alapanyagokból áll össze, vagy Lengyelországból vagy magyarországi lengyel árustól. A két csaló elem az uborka, mert az csőmagyar és a kőrözött, ami lengyeleknél is használt juhtúróval készül ugyan, de semennyire sem lengyel eljárással. Viszont Imre évtizedek óta híres barátok közt a kőrözöttjéről, így be akarta azt csempészni lengyelesítve.

A #FőlegVegán emberkísérletemmel még inkább „hop”-on maradok (vagy a finom kenyéren és a magyar uborkán). Remélem erre is lesz majd egy jó fejlesztés! 

Egyedülálló extra falat az ajándék édes sörkorcsolya a porter sörhöz. Saját párosítás egy gyömbéres és keserű csokis kakaós keksz a porter ízeinek kiemelésére.

Budapesti programok a Kispolszkiban

Az állandóság elvén túl a Kispolszkiban a változatosság különböző programokban van jelen. Csatlakoznak, ahova jó (pl. B32 Brunch és Utcabál a Bercsényin), de a saját programok a legeredetibbek, amelyekről Imre vall:

„95% ban magyar vendégeim vannak, az 5%-t pedig főleg a 25-30 éves korosztály multis lengyel dolgozói adják. Mindkét vendégkörömnek igyekszem jól megfelelni, de a magyarok felé van kulturális küldetéstudatom is, ezért rendszeresen lengyel témájú esteket tartok,

például tematikus lengyel sörkóstolókat akár lengyelországi kultúrtörténettel kísérve. Az utolsó alkalom nagyon jól sikerült Katona Csaba sörtörténész és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szlavisztika tanszékvezető, Pálfalvi Lajos József Attila-díjas műfordító duójával. Szuper, jó értelmű stand up-ot nyomtak együtt. A közönség is nagyon hálás volt. Csaba vitte a sörös vonalat, Lajos pedig az adott sörgyárak városainak neves szülötteiről és kulturális értékeiről mesélt.

De volt már lengyel vonatkozású könyvbemutatónk is. Dédelgetem még a lengyel filmklub ötletét, és nyitott vagyok fotókiállításokra is a kocsma falán. Kötődöm a lengyel kultúrához és jó a kapcsolatom a Lengyel Intézettel is. Szépen lassan minden terv kibontakozik majd, de a legfontosabbak az alapok, hogy mindig minden friss legyen, a kínálat stabil, a minőség állandó, pont jól hideg a sör és finom a kőrözött.”

A TÉMA MÉLYVÍZE

A Kispolszki - a lengyel söröző eredettörténete

A mély érdeklődőknek elmeséljük a Kispolszki hely összetett történetét is. Imrét tömörítem idézőjelben:

2006-ban második vállalkozásként elkezdtem lengyelországi expressz sátrakat forgalmazni Magyarországon. Évi 3-5 alkalommal utaztam ki Lengyelországba, meg is szálltam meg vagy egy faluban vagy városban. Ettem-ittam kint és nagyon megtetszett a lengyel nagyüzemi sörök minősége. Ki voltam borulva, hogy mennyivel jobbak, mint az akkori magyar nagybani sörök, és minden útról sok-sok doboz sört hurcibáltam haza és kóstolgattam barátokkal és a családdal. Szép lassan megérett a gondolat, hogy erre építem a húszéves bakancslistás dilim megvalósítását, hogy egyszer legyen valamilyen vendéglátóhelyem.

Letisztult, hogy akkor én megmutatom Magyarország első lengyel sörözőjét. Egyik reggel beugrott a Kispolszki név, hiszen ez a hely kicsi és lengyel, mint az autó. Ezt össze lehet kötni azzal, hogy ez egy kicsi Lengyelország.”


Egyszer találkoztam egy bárszéken egy női vendéggel a házból. Nem a házsártos házi néni volt, aki előbb telefonál a rendőrségnek és csak utána kopog parfisnyéllel. Ő Kispolszki törzsutas! Önvallomása szerint van, hogy innét nehéz hazamenni. Ilyen közelre! Ez már eredmény egy kocsmától! 🙂


Cserkuti Imrét elcsíptem már nyelvújítás közben. Épp fetalált egy elmés közmondást. Nyomdafestéket még finomítva sem tűr, pedig nagyon kifejező. Ha találkozzunk kérdezzetek meg, élőben elmesélem.


Ha már a nyevltanról van szó. Elkaptam ilyen beszélgetést is a pultnál:

Vendég: elfelejtettem, hogy a Kispolszkiban vagyok, ahol mindig a beszédemet elemzik.

Imre: Nem csak! A helyesírásodat is!

További Kispolszki söröző képek

Személyes sztorim a Kispolszki sörözővel

Amikor a Kispolszki megnyílt, pont Katona Csaba sörtörténész barátom hívott meg ide egy lengyel sörkulturális előadására, ami részben sajtóbemutató is volt egyúttal. 

Pont akkoriban hagytam abba sajtómeghívásos cikkeket írni. De kettőt, köztük a Kispolszkit még meg akartam jeleníteni. Nagyon tetszett, amit tapasztaltam, mégsem került rá sor. Akkoriban voltam nagyon elfoglalt az oldal átalakításával a  jelenlegi 2.0-s változatra. A meg nem írt anyagot azóta is nagyon sajnáltam és megígértem Imrének és magamnak is, hogy idén lesz „bosszúból” egy saját cikk a Kispolszkiról, holott az elsőre külön cikk már nem része a Kocsmaturista oldal koncepciójának

ÉLJEN SOKÁ A KISPOLSZKI, a lengyel söröző örökre!

Emelem korsómat a kielkedően pozitív és szimpatikus Kispolszki hosszú jövőjére a 2021-es járdateraszról is. Az utóbbiról Imre azt mondta:

Kicsi a teraszunk, de a miénk! A Kispolszki autó is kicsi volt…

Imrének annak idején amúgy Trabantja volt. Na micsoda M. Night Shyamalan  (pl:Hatodik érzék film) fordulat ez a végére, nem?

Cím: Budapest, Bercsényi u. 3, 1111

Facebook oldal: https://www.facebook.com/kispolszki

Nyitva tartás: H-Szo: 16:00 – 23:00, V: Zárva

 

A fotókat is maga a szerző készítette. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Szövegtördelés részben és képszerkesztés: Molnár Ákos

Az Kispolszki is a nagy Kocsmaturista térképen

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Cikkajánló

A 11. kerület egyéb megénekelt kocsmái:

Lengyelországi témák a Kocsmaturistán

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dunakeszi
  2. Szigetszentmiklós
  3. Veresegyház
  4. Fót
  5. Leányfalu
  6. Aszód
  7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki közületek szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

“Kispolszki — Lengyel kocsmai kiskövetség Újbudán” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?