Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Kispolszki — Lengyel kocsmai kiskövetség Újbudán

Egy lengyel söröző Budapesten, a cseh sörözők kultuszának városában? A 11. kerület színes központjának kalandos Bercsényi utcájában az egyik csábos pincekocsma még különösebb, mint kintről hinnénk. A Kispolszki kiskövetséget nyitott benne a lengyel italkultúrának és kocsmakajáknak, de ennél még teljesebben is megvalósul itt a kocsmAlkímia.

Adott volt a Kispolszkihoz Budapesten a bűvös pincehelyiség, amit az Isten is kocsmának teremtett és egy vendégszerető egyén, akit az Isten is kocsmárosnak teremtett. Pluszban még jó szellem, jószándék és állhatatosság.  Így már nehéz félre menni a lengyel szurkolói sál zászlaja alatt. Ti se félre menjetek, inkább pont ide menjetek!

Témák

A Kispolszki jól indul

Imádom az egyedi ötletekre épített kocsmákat, amik nem mindennapi tematikát, italokat, ételeket és akár programokat nyújtanak a vendégeknek. Szeretem, ha valaki mer szembe menni a szabvánnyal a saját útján és ott az adott környezethez ritkaságot létrehozni. Egy lengyel irányzatú kocsma, söröző Budapesten nekem nyitóötletében is ilyen lenne. Ám szerencsére a 2019-es Kispolszkinak a lengyelségen túl is jó alapjai voltak. Így több együttható szempontból lehetett egy szuperkellemes söröző.

Miért nagyszerű érzés a Kispolszki, a lengyel söröző?

Egyrészről pont azért, mert nemcsak söröző, hanem a lengyel sörök sora mellett egyéb lengyel kocsmai termékeket is lehet kipróbálni. Van például ritkább lengyel cider, wódkák és likőrök és gondosan válogatott, lengyel ihletésű kocsmafalatok. Az ételekről és az italokról lejjebb ITT és ITT, részletesebben is mesélek.

Másrészt azért, mert ez a pincehelyiség eleve rendbelül hangulatú klasszikus kocsmalap volt sok faanyaggal, nyerstégléval, gyári félhomállyal. De ezeket az egyszerűségükben jó keret-tereket a gyakorlatban gyakran egyszerűbb profillal is tudják le. Ritkaságértékű, hogy valaki ilyen sajátos tartalommal töltsön meg egyet.

Harmadrészt ott van Cserkuti Imre, a kocsmáros, aki annyira egy Istenadta kocsmáros karakter, hogyha kocsmáros Kent kellene dobozolni a Barbiek közé, akkor belőle készíttetném az egyik plasztik prototípust.

Úgy láttam, mindig van egy, de inkább több jó szava a vendégeihez.  Ismeri életük fonalát, tudja, ki miért tér vissza, és tudja, hogy kinek milyen újdonságot ajánljon. Ehhez még a jó stílusa is megvan.

Példák:

– “Van még lengyel véres hurkám, ha esetleg lázba hoz…”

vagy

– “Folyadék?”

Sörök, italok a Kispolszki sörözőben

A Perła sörök

A Kispolszki házi lengyel fő sörmárkája a Perła Lublinból. Idehaza extrém ritkaság, mert itt egyetlenként forgalmazzák Magyarországon. A lengyelül “gyöngy” szóval takarozó sörgyár egy fordulatos történetű 1846-os alapítású sörfőzde közvetett mai utódja. Érdemes elolvasni a Kispolszkiban kihelyezett történelemleckét a sörgyárról.

Hatféle üveges sör kapható tőlük helyben: 

Kétféle világos lager, melyek közül az egyik kimondottan lublini régiós komlókkal készült. 

– Egy pilseni típusú lager. 

– Egy mézes borostyánszínű lager

– Egy bock típusú, 7%-os  alkoholfokú barna sör 

– És az igazi keménylegény király,  egy ínyenc fekete balti porter 9,2 %-kal (engem nagyon megvett és megölt egyszerre!) Ezt 9 hónapig érlelik, mint egy embergyereket, és hatféle(!) különböző pörkölt malátával készül. Erre még a HopTop kisüzemi sörfőzde főzőmestere is azt mondta, hogy hihetetlen, hogy ez inkább egy nagyüzemi sörnek számít Lengyelországban és hogy ekkora lehet a különbség. Pont ez a különbség volt az egyik ihletője a Kispolszki létrejöttének, de erről majd lejjebb tárok fel többet. Aki pedig a sörökről kíváncsi még részletekre, szakmai iránymutatást is talál az asztalokon.

A Kispolszki csapolt sörei

Bár a Kispolszki lengyel söröző, ennek ellenére az üveges sörök lengyelek csak. a csapoltak magyar kisüzemi sörök. Előnye, hogy aki nem a jellemzőbben a közép-európai nagyüzemi stílusokat szereti, de fogékony az ilyen kocsmahangulatra, esetleg a lengyel kocsmakajákra, más lengyel italokra, az hozzájuthat itt másféle sörhöz is. A budapesti HopTop Brewery és a Fóti Kézműves Sörfőzde söreit tartják a 3 sörcsapon. 

A legújabb állás szerint a “kispolszki” nevű sör a Fóti Pils-et, a “zsuk”  fedőnevű pedig a HopTop Green Zone IPÁ-ját jelenti. Az utóbbinak különösen örülök, mert az az egyik legkedvesebb magyar IPÁ-m.

A harmadik csap körül pedig nagyot mozdul a világ 2021 év végén.

A Kispolszki saját söre

2021 december 6-án, Mikulásra debütál a Kispolszki saját söre, a Czerwony Lager (=Vörös Ászok). 

A ház söre szintén a HopToppal készül. Kettőjük közös története amúgy klasszikus: a HopTop sörfőzőmestere, Ádám már régóta visszatérő vendég a Kispolszkiban. Imre vele egyezett meg a signature sör mibenlétéről. Ez egészen rendhagyóan bécsi ászok típusú, ám ahogyan a Kispolszkiban talán semmi, ez sincs előtörténet nélkül. Imrének Lengyelországban ízlett egyszer nagyon egy regionális középüzemi “Vienna Lager”, és annak emlékére választotta ezt a típust. de direkt lengyel névvel. Ez ráadásul nemcsak csapról, hanem dobozolt változatban is kapható a Kispolszkiban 2021 december 6. után.

Mellette szintén dobozban árulják még a HopTop céklás sörét, de ez nem nyitás a magyar kisüzemi sörszaküzlet részprofil felé, csak egy összecsengés azzal, hogy a cékla Lengyelországban egy nagyon népszerű zöldség (pl. céklaleves formában).

A saját sör fontos lépése utáni terv bővíteni az üveges lengyel sör kínálatot.

Hogyhogy nincs csapolt lengyel sör a Kispolszkiban?

Ez a kérdés könnyen megfordulhat itt bárki fejében. Az enyémben is, de én meg is szereztem a választ.

Imre alapvetően nem egy lengyel kisüzemi árkategóriájú sörözőt kívánt nyitni. Vagy lengyel nagyipari vagy közepes regionális termékekben gondolkodott, de a gyakorlatban gyorsan beszűkültek az elméleti lehetőségek. Sőt a lepattanásokat egy hosszú előtörténetű hoppon maradás tetőzte. Így emlékezett:

Ott álltam a kibérelt kocsmámmal, hogy van lengyel sörözőm, csakhogy nincs lengyel söröm. Mi a kínomat áruljak? Leültem a számítógép elé és ekkor találtam a Perłat, megnéztem a kínálatot és rögtön írtam nekik, hogy Cserkuti Imre vagyok Budapestről. Itt szeretnék nyitni egy lengyel sörözőt rendes partnerrel, és a legnagyobb megrökönyödésemre egy-két nap múlva válaszoltak, hogy jaj de jó! 

Csapolt sört viszont a Perła sem ad ki Magyarországra. Az azóta elérhető lengyel kisüzemi sörök árszintjére nem akartam felemelkedni, és az utánpótolhatóságuk sem volt elég stabil. Így döntöttem a jelenlegi koncepció mellett.”

A Cydr Lubelski ciderei

Második lengyel sztáritalként 4 féle cider kapható a Cydr Lubelski cégtől: 3 féle- alma és egy körteverzió. Imre esküszik a lengyel gyümölcsök, főleg az alma kiemelkedő minőségére: “A lengyelek emellett nagy cidertisztelő hagyományokkal is bírnak, azért erre bővítettük a kínálatot. Hiába lengyel söröző a Kispolszki, ne csak a sör legyen lengyel! A ciderek amúgy ugyanabból a tartományból származnak, mint a Perła sör. Ezt is jóval körülményesebb beszerezni, mint itthoni szabványt rendelni, de  az vezérelt, hogy ha lesz egy saját helyem, az minél több szempontból legyen különleges.”

Egyéb italok a Kispolszki sörözőben

Elérhető 6 változatban a Soplica, a lengyelek nemzeti likőrje, a meggytől a dióig. Még 9 féle lengyel wódka. Például 3 eredetű Chopin: krumpli, rozs és kukorica. 

Félig gegnek polcon van még a Belvedere, ahogy Imre emlékeiben az összes 30 évvel ezelőtti hollywoodi filmben is. Így megvalósította, hogy ugyanaz lehet mögötte is, mint három évtizede Tom Cruise mögött a Koktélban.

Żubrówkaból is kétfajta van, a nálunk jobban elterjedt “füves” és a ritkább fehér amit Imre jobban kedvel.

A lengyelek mellett pedig sorakoznak még fontos magyar és nemzetközi röviditalok, magyar borok, meggysör és búzasör is.

Ételek a Kispolszki sörözőben

Imre papíron magyar szakácsként is perszehogy lengyel ihletésű kocsmakajákkal dobta fel italkínálatát, de szívesen teremt hibrideket is. Van 3 féle lengyel sült kolbásza, egy “nemzeti eledelnek” számító kenegethető töpörtyűs “Mazuri” zsírja. Vegetáriánus ételeknek pedig bryndza kőrözöttje, tojásos túrókréme és a híres lengyel Oscypek sajtja. Mindezek jópofa lengyeles fantázianéven, amelyek eredetéről kérdésre biztos kaptok érdekes mesét is.

A legtöbbjük lengyel alapanyagokból áll össze, vagy Lengyelországból vagy magyarországi lengyel árustól. A két csaló elem az uborka, mert az csőmagyar és a kőrözött, ami lengyeleknél is használt juhtúróval készül ugyan, de semennyire sem lengyel eljárással. Viszont Imre évtizedek óta híres barátok közt a kőrözöttjéről, így be akarta azt csempészni lengyelesítve.

A #FőlegVegán emberkísérletemmel még inkább “hop”-on maradok (vagy a finom kenyéren és a magyar uborkán). Remélem erre is lesz majd egy jó fejlesztés! 

Egyedülálló extra falat az ajándék édes sörkorcsolya a porter sörhöz. Saját párosítás egy gyömbéres és keserű csokis kakaós keksz a porter ízeinek kiemelésére.

Budapesti programok a Kispolszkiban

Az állandóság elvén túl a Kispolszkiban a változatosság különböző programokban van jelen. Csatlakoznak, ahova jó (pl. B32 Brunch és Utcabál a Bercsényin), de a saját programok a legeredetibbek, amelyekről Imre vall:

“95% ban magyar vendégeim vannak, az 5%-t pedig főleg a 25-30 éves korosztály multis lengyel dolgozói adják. Mindkét vendégkörömnek igyekszem jól megfelelni, de a magyarok felé van kulturális küldetéstudatom is, ezért rendszeresen lengyel témájú esteket tartok,

például tematikus lengyel sörkóstolókat akár lengyelországi kultúrtörténettel kísérve. Az utolsó alkalom nagyon jól sikerült Katona Csaba sörtörténész és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szlavisztika tanszékvezető, Pálfalvi Lajos József Attila-díjas műfordító duójával. Szuper, jó értelmű stand up-ot nyomtak együtt. A közönség is nagyon hálás volt. Csaba vitte a sörös vonalat, Lajos pedig az adott sörgyárak városainak neves szülötteiről és kulturális értékeiről mesélt.

De volt már lengyel vonatkozású könyvbemutatónk is. Dédelgetem még a lengyel filmklub ötletét, és nyitott vagyok fotókiállításokra is a kocsma falán. Kötődöm a lengyel kultúrához és jó a kapcsolatom a Lengyel Intézettel is. Szépen lassan minden terv kibontakozik majd, de a legfontosabbak az alapok, hogy mindig minden friss legyen, a kínálat stabil, a minőség állandó, pont jól hideg a sör és finom a kőrözött.”

A TÉMA MÉLYVÍZE

A Kispolszki - a lengyel söröző eredettörténete

A mély érdeklődőknek elmeséljük a Kispolszki hely összetett történetét is. Imrét tömörítem idézőjelben:

2006-ban második vállalkozásként elkezdtem lengyelországi expressz sátrakat forgalmazni Magyarországon. Évi 3-5 alkalommal utaztam ki Lengyelországba, meg is szálltam meg vagy egy faluban vagy városban. Ettem-ittam kint és nagyon megtetszett a lengyel nagyüzemi sörök minősége. Ki voltam borulva, hogy mennyivel jobbak, mint az akkori magyar nagybani sörök, és minden útról sok-sok doboz sört hurcibáltam haza és kóstolgattam barátokkal és a családdal. Szép lassan megérett a gondolat, hogy erre építem a húszéves bakancslistás dilim megvalósítását, hogy egyszer legyen valamilyen vendéglátóhelyem.

Letisztult, hogy akkor én megmutatom Magyarország első lengyel sörözőjét. Egyik reggel beugrott a Kispolszki név, hiszen ez a hely kicsi és lengyel, mint az autó. Ezt össze lehet kötni azzal, hogy ez egy kicsi Lengyelország.”

További Kispolszki söröző képek

Személyes sztorim a Kispolszki sörözővel

Amikor a Kispolszki megnyílt, pont Katona Csaba sörtörténész barátom hívott meg ide egy lengyel sörkulturális előadására, ami részben sajtóbemutató is volt egyúttal. 

Pont akkoriban hagytam abba sajtómeghívásos cikkeket írni. De kettőt, köztük a Kispolszkit még meg akartam jeleníteni. Nagyon tetszett, amit tapasztaltam, mégsem került rá sor. Akkoriban voltam nagyon elfoglalt az oldal átalakításával a  jelenlegi 2.0-s változatra. A meg nem írt anyagot azóta is nagyon sajnáltam és megígértem Imrének és magamnak is, hogy idén lesz “bosszúból” egy saját cikk a Kispolszkiról, holott az elsőre külön cikk már nem része a Kocsmaturista oldal koncepciójának

ÉLJEN SOKÁ A KISPOLSZKI, a lengyel söröző örökre!

Emelem korsómat a kielkedően pozitív és szimpatikus Kispolszki hosszú jövőjére a 2021-es járdateraszról is. Az utóbbiról Imre azt mondta:

Kicsi a teraszunk, de a miénk! A Kispolszki autó is kicsi volt…

Imrének annak idején amúgy Trabantja volt. Na micsoda M. Night Shyamalan  (pl:Hatodik érzék film) fordulat ez a végére, nem?

Cím: Budapest, Bercsényi u. 3, 1111

Facebook oldal: https://www.facebook.com/kispolszki

Nyitva tartás: H-Szo: 16:00 – 23:00, V: Zárva

 

A fotókat is maga a szerző készítette. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Szövegtördelés részben és képszerkesztés: Molnár Ákos

Az Kispolszki is a nagy Kocsmaturista térképen

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Cikkajánló

A 11. kerület egyéb megénekelt kocsmái:

Lengyelországi témák a Kocsmaturistán

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dunakeszi
  2. Szigetszentmiklós
  3. Veresegyház
  4. Fót
  5. Leányfalu
  6. Aszód
  7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki közületek szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

“Kispolszki — Lengyel kocsmai kiskövetség Újbudán” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!