Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Paris, Texas Kávéház – a Ráday utca örökifjú nagy örege

A Paris-Texas Kávéház, „esti-éjjeli jellegű” kávéház a mai budapesti Ráday utca egyik legrégebben egyhuzamban működő vendéglátóhelye, 1993 óta. Nosztalgikus, de egyedi hangulat mellett meglepően bensőséges hely fogad itt. 

Ez a cikk a BUM – Bevásárló és Tematikus Utcák Menedzsment, a Ráday Soho Egyesületen keresztül Ferencváros Önkormányzata és a Paris, Texas Kávéház támogatásával készült. Szponzorált tartalom = szponzorált ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

Egy bámulatos 1910-es épület homlokzata alatt szinte kecsesen hullámzik a már kívülről bohém eleganciát sejtető Paris, Texas Kávéház. 

Ne akadjatok meg a besorolásán! Ez az a fajta hallgatólagosan, de gyorsan nyilvánvalóan esti kávéház. Itt a szó szoros kávé helyett más italoké a főszerep. 

A Paris, Texas verbális alaprajza

Egy szokatlan színvilág, régi keretes fotók és egy-két plakát adják a már küszöbről tekintetpörgető miliő javát. A valóban kávéházas hangulat szolidabb kocsmajelenetekkel keveredik. Rendszerint ülnek a bárnál és az ablakban,

de nyáron persze az események fő színpada az egész nagy teraszuk, ami az utca túlsó partján folytatódik.

Ennek ellenére erősen javaslom körülnézni egyrészt beljebb, ahol a bárterem stílusa még töményebben folytatódik, még több képpel és érdekes tárggyal. Egyes sarkokban Indiana Jones filmjelenetekben érezhetitek magatokat. 

Két nagyon jellegzetes ereklye a régi fonott babakocsi és a földgömb a bárpultnál.

Másrészt az alsó teremben (, ami főleg télen van nyitva) egy teljesen más világ fogad. Lebújusabb, misztikus-kultikus hangulatú akár zártkörú terem, ahol szinte keresitek a szemetekkel a vámpír-bárzongoristát:

Lenn is érdekes lehet jól körülnézni, mert a részletek csemegéket rejtenek:

A Paris, Texas egyik különlegessége a kora

A Paris, Texas elengedhetetlen érdekessége, hogy az utca egyik legrégebbi alapítású vendéglátója. A témánkba vágó kocsmafélék közül pedig a második leghosszabban szakadatlanul működő egység 1993 óta létezik. Ez már általánosan is jelentős kornak számít Magyarországon.

Mai (második) gazdája, Zsófi korábbi Paris, Texas vendég, aki még mindig emlékszik az itteni régi bulikra, ahogy szerinte a 40 körüli korosztályból sokan. 2021-ben vette át a boltot és tudatosan megőrizte az eredeti szellemiséget.

A mai Paris, Texas légköre és gazdaaszonya

Zsófi tulajdonosi aktív jelenléte és helytállása kiugróan pozitív példa volt: jó kapcsolat a törzsvendégekkel, sőt a törzskutyákkal. Mondták előre, hogy Zsófi a kedvence, de Füge, a Paris, Texas nagy fekete kutyája valóban elé szaladt, amint megjött. Simán beugrik két sört csapolni a pultosainak, ha arra van szükség. Vele valóban van gazdaasszonya a helynek. A jól kiválasztott pincérek, Robi és Józsi is sokat tesznek hozzá az itteni jóvilághoz (történetüket lásd a cikk végén)!

Tartottam tőle, hogy a Ráday utcai kocsmavilág kötetlenebb felének felfedezése után mindenki más már túl lesz egy vastag határvonalon. Lehetnek jók a maguk nevében, de már mások lesznek. Zsófinak is hála a Paris, Texas, (régi becenevén PT) nem volt túl a vonalon, egyértelműen a lazábbak felé dőlt középről is. Bár egy nagyobb és nagyobb múltú, nevezetesebb, külföldiek által is jobban ismert és használt helyről van szó, tudtam itt laza törzsvendég jelentek vagy pultos-vendég jelenetek tanújának lenni és volt úgy is, hogy csak magyar szót hallottam. 

A Paris, Texas italai, ételei

A Paris, Texas italválaszték egészen széles és naprakész, például tolakodtak már a legújabb ízű Kalumba ginek, de kimondottan extravagáns tételeket nem találtam, nem ajánlottak. A sörcsapokat a Soproni adja, egészen a Mort Subite belga meggysörig. A csapolt Krusovice a tűnt az egész italkínálat legnépszerűbb termékének. A sörök különösen baráti áron voltak. A ház whiskeyje a Singleton. A különböző színű és szárazságú-édességű borok (fröccsnek is) a Frittmantól, az Evinortól és a Feindtől kaphatóak.

A legkülönösebb italokat a koktélfélék között találtam. Az első az ártatlannak hangozó, de ginnel készülő Paris, Texas limonádé. A második a Paris, Texas (shot)koktél, ami csináld magad módon shakerben érkezik, és a kirendelői saját ritmus szerint tálalhatják ketté. Ezt próbáltam is és kegyetlenül finom volt. 

Bár a Paris, Texas „főételként” csak nachost kínál, de szimbiózisban működnek a szinte szemben lévő Ukrán Udvar étteremmel, még étlapot is tartanak tőlük. Így lehet az Ukrán Udvarból ételt rendelni és helyben, benn vagy a teraszon is elfogyasztani. Ez a modell egyébként öröksége a megboldogult szomszédos Pink Cadillac-kel együttműködésnek. 

A PARIS, TEXAS TÉMA MÉLYVÍZE

Haladó érdekességek a Paris, Texas téma kapcsán.

Volt szerencsém beszélgetni az alapítóval is, aki nagyon színesen mesélt azokról az időkről, amikor a Paris, Texast az egykori Kívánság Presszó helyén megalapította és amikor az utca még nem ismert díszburkolatot, sőt busz is járt rajta. Ők ekkor igényelték meg az azóta teraszairól is kiemelten nevezetes utca első teraszát. Akkor, amikor a teraszengedélyre még normális formula sem létezett, és alternatívan kellett jóváhagyni. A terasz azonnal közönségsiker lett, és mivel nem volt engedély, nem volt határa sem, így akár hajnali 6-ig düböröghetett. Ők kísérleteztek először mindennapos élő zenével is, így mondhatjuk, hogy az újszülött Paris, Texas a maga korának iF Jazz Caféja volt. Ahogy azóta is lenni szokott, az akkor újkeletű vendégparadicsom a lakók ítéletének áldozatává vált, de szerencsére nem bezárással, csak ma már természetes terasz nyitvatartás korlátozással járt.

A Paris, Texas kezdeti koncepciójának tudatos része volt, hogy inkább a helyiekre, magyarokra építettek. Jó ideig voltak a visszhangos „Ráday Klub” és a „Közgáz” bevált alapozóhelye. Bár részben a külfödiek is megszerették, és náluk is híre ment, ez állítólag anélkül történt, hogy valaha is célozták volna őket hirdetéssel. 

A Paris, Texas nevének eredete

Az alapító kedves filmje volt az 1984-es Paris, Texas című dráma, de tovább is van, mondom még: Texasban tényleg létezik Paris nevű település. Az ő városlogójuk egy Eiffel-torony, rajta egy cowboy kalappal. A Ráday utcai Paris, Texas a múltból valóban kapott a texasi Parisból ajándékokat, amelyek egy időben a díszlet részét is képezték.

A Paris, Texas keretes képeinek története

A keretes régi fotókat eredetileg az alapító kezdte gyűjteni, és a kollekció alapját régi valódi családi képei adták. Majd kiegészítette ezt utazási során vásárolt hasonló stílusú régi képekkel. Aztán a gyarapodással a vendégek is beszálltak és hozzáadták saját fényképes családi örökségüket. Így sokuk családjának múltja lelehető fel a falakon.

A legérdekesebb sztori mind közül talán az volt, amikor az egyik visszajáró vendég nem egy valóban régi fotót adott a gyűjtésbe, hanem egy szépia effekttel régiesített mai képet. Aztán, amint az öccse nagykorú lett, elhozta ide inni, és mellé azt a feladatot adta neki, hogy találja meg ezt a családi fotót.

Zsófi szerint ezen kívül is gyakori, hogy a több évtizedes emlékeikért is visszajönnek ide az emberek vagy pedig a legifjabbak arról dicsekednek, hogy már a szüleik is idejártak. Már pont van annyi idős a Paris, Texas, hogy ez a képlet kijöhessen!

A Paris, Texas egyik visszatérő programja bizonyos szombatokon a Rapid Randi a belső teremben. Egyszer a 17 fős Ráday Kocsmatúrán pont ezzel párhuzamosan estünk be. Amikor mentünk megnézni az alsó szintet, az ott várakoztatott meglepetés-férfiakat pont velünk szemben engedték és terelték fel a nőkhöz a szűk lépcsőfordulóban. Nem mindennapi élmény volt.  

A Paris, Texas pincéreinek közös útja 18 éve tart

Robi és Józsi fix arcok a Paris, Texas új időszámításában. Zsófival érkeztek 2021 tavaszán és azóta is stabilan kitartanak, energikusan járják a teret, és jókedv jár a nyomukban. A hosszan kitartás amúgyis jellemző rájuk, például egymás mellett is. 

Még a vendéglátós iskolapadban ismerkedtek meg egymással 18 évvel ezelőtt, és azóta is jelentősen sokszor dolgoztak együtt. Előző közös helyükről is együtt költöztek ide, a texasi Parisba Budapesten. 

Paris, Texas Kávéház cím: Budapest, Ráday u. 22., 1092

Paris, Texas Kávéház Facebook oldal: https://www.facebook.com/parizs.kavehaz

Paris, Texas Kávéház nyitvatartás:

H-Cs: 16:00-00:00(/utolsó vendég), P: 16:00-03:00(/utolsó vendég), Szo: 16:00-02:00(/utolsó vendég), V: 17:00-00:00(/utolsó vendég)

A fotók nagy részét is a szerző készítette, kivéve ahol más fotógazda-megjelölés van. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Képszerkesztésük: Molnár Ákos

Kocsmaturista Térképen a Paris, Texas is:

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

CIKKAJÁNLÓ

A nagy Ráday utca cikk, ami a Paris, Texas cikket is megszülte:

Ráday utca, Budapest - Kocsmaturista

A budapesti Ráday utca és kocsmaélete

A „kiülőseiről”, teraszairól is nevezetes Ráday utca ellentmondásos jelenség, de Kocsmaturista szemszögből nagyon is a pozitív oldalra dől. Sokan szeretik a Rádayt változatosságának különböző elemeiért,

Tovább olvasom »

Másik közösségi nagyszerű helyszínek az utcából

Külön cikk a Ráday utca gasztrokocsmáiról

Benne a Púder Bárszínház részletes bemutatójával

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dunakeszi
  2. Szigetszentmiklós
  3. Veresegyház
  4. Fót
  5. Leányfalu
  6. Aszód
  7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!

“Paris, Texas Kávéház – a Ráday utca örökifjú nagy örege” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?