Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

ŐriBird Sörfőzde – az Őrség vidékének saját, madaras sörei

Bónusz jó hír a közkedvelt Őrség zarándokainak, hogy 2022-től már méltó sörség is kapcsolódhat a látogatáshoz. Egy vállalkozó szellemű, kreatív csapat ugyanis kitalálta és elkészítette az Őrségnek dedikált söreit. Kezdő létük ellenére már most nagy gázzal bővítik a portfóliót. Megmutatom közelebbről az ŐriBird világát!

Ez a cikk az ŐriBird Sörfőzde támogatásával készült. Szponzorált tartalom = ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

Már magában is öröm, ha egy karakteres tájegység saját sörrel is várja a látogatóit. Onnét viszont már önjáró külön sztoriról beszélünk, ha ez a sörmárka nemcsak egy ügyes opportunista, de fantáziátlan tisztelgés a környék népszerűségének hátán, hanem magában is nagy élmény kreatív körítéssel. Az ŐriBird Sörfőzdére ez messzemenőkig igaz.

Az ŐriBird kreativitásának alapjai

Nem is kérdés, hogy már a névnél elkezdhetjük az Őri Bird kreatívitást taglalni. 

Az ŐriBird néveredet

Az „Early bird catches the worm gyakorlatilag a „Ki korán kel, aranyat lel” angolnyelvű megfelelője. Ha a mondást nem is hallottátok, az „Early bird” jegytípusról biztosan ismerősebb lehet. A korai madárból, az Early (ejtsd: őrli) Birdből ered az őrségi sörrokon, az ŐriBird neve. Az már csak ráadás, hogy a valódi őrségiek maguk között csak „Őribe” mennek.

Az ŐriBird címkék 

A madarászás nem áll meg a szójátéknál, hanem „madárnak nézhetjük” a sörcímkéket is, amelyek bemutatják az Őrség égi szárnyasait, sőt nem csak képekben! Egy kis bemutató is található minden címkén a névadó madárról a rajza és a részletes sörmeghatározás mellett. 
A címkedizájn kialakításánál, és egy-egy madár megjelenésénél egy fiatal, felfutó művésszel, ink_dippel (Hegedűs Gergely) működnek együtt. Ez a hozzáállás amúgy is jellemző ŐriBird Sörfőzdére.

Az ŐriBird sörporfólió: fajták és élmények

A kezdő sörportfólió sem a kötelező sémalistát követi. Van benne „german pils”, málnás witbier (belga típusú búzasör), (fekete) amerikai stout és New England stílusú ködös IPA. Pont látogatásomkor készültek el a Jégmadár nevű sima witbierrel és folyamatban volt az első savanyított sörük is. 
 

Már kóstolt ŐriBird sörök

Egyébként a lényeges tényleges fogyasztói élmény szintjén is remekül szerepeltek a kipróbált sörök. 
A Királyka nevű german pils beteljesíti az eredendő küldetését, és tényleg jól sikerült középút a malátásság és a komlósság között, markáns eredménnyel. 

A friss Jégmadár — witbiert még az palackos érésének elején bontották meg nekünk, és az illata még nem hozta azt a jól eltalált fajtafinomáságot, amit a még fontosabb íze viszont már igen. 

Gondolom, csak idő kérdése és az illat is felzárkózik, de addig is jobb ez így, mint fordítva. 

A Süvöltő — New England IPA (a következő képen) nagyon szép ködös, szúrósan komlós, eléggé egyedi főzet. 
A többiekkel, még én is csak várom a találkozást, anyakönyvezett neveiken a:
  • Búbosbanka — málnás búza
  • Darázsölyv — fekete stout
  • és a még névtelenül a fészekben, tojásban érlelődő savanyú sör.

A jövő új ŐriBird italai lehetnek...

A kísérletező kedv és a haladás azonban a savanyú sörrel sem fékez. Már látogatásunkor játszottak még külön házi vonalon a saját cider kidolgozásával. Pont ahogy a sörfőzést is házi sörfőzőként kezdték. A nem publikus házi ciderből kaptam egy kóstolót, és már így is brutál jó volt, természetesen hazai almából. Nincs kétségem, hogy Őriéknek lesz helyük a cider-ágazatban is. 
 
A másik féltett saját kamrás ínyencségük, amivel megörvendeztettek, a fagyasztva desztillált Eisbock sörfajtához hasonló extrém finomság volt, csak épp fekete stout sörből. Megtiszteltetés, hogy felbontották. Csodálatos volt, isteni középút a sör és a likőr között. Remélem, egyszer ebből is közönségi termék lesz.

Az ŐriBird zalai kezdő helyszíne csalás is lehetne, de mégsem az!

Mondjuk ki kezdetnek a legdurvább tényt nyersen: az ŐriBird Sörfőzde sörei egyelőre nem az Őrségben készülnek, hanem alaphangon a szomszédos Zalában! Az őrségi Mácsek Attila és a zalai Bódai Péter, barátok (egykori főnök és beosztott), otthoni garázs-sörfőzőként kezdték. Első sörüket 2021 januárjában főzték le közösen. Az első elismerést a Királyka – német pils házi változatával aratta: a X. HÁZISÖRFŐZŐK NEMZETKÖZI VERSENYE – MAGYARORSZÁG megmérettetésen 3. helyezést értek el könnyű lager kategóriában. Azt, hogy a hobbiból hivatalos sörfőzde és kereskedés lett, Attila felesége, Zsóka 2021 augusztusi ötletének köszönhetjük. A kivitelezés már szeptemberben elindult. Ez projekt nemcsak családi vállalkozás, ez „kétcsaládi” vállalkozás! A családok összefogtak és összeálltak egy nagy csapattá, ötkerék meghajtással: Péter és felesége, Nárcisz, illetve Attila és felesége, Zsóka, és a fiatalság szupererejével fiúk, az egyetemista Áron. Mindnyájuknak megvan a saját szerepe és feladatköre az ŐriBird világában.
 
A sörfőző maradt Peti, aki egyébként a közeli keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdasági Karán végzett (és másik profilban máig gyakorló) szőlész-borász is. Üzlettársa Attila azonban pöccre az Őrségből származik. Máig oda jár haza a szüleihez, és sörfőzdőjét az Őrségnek dedikálta, de ez több is lesz, mint plátói múzsaviszony. A végső vízióban a sörfőzdét az Őrségben is képzelték el, de első körben létrehoztak egy valóban házi jellegű, az átlagosnál szó szerint kézművesebb sörfőzdét a Zala megyei Nemesbükön, Hévíz közelében. Közben a jól bevált főzeteket nagyobb mennyiségben gerillamódban más, általuk választott sörfőzdéknél készítették el. Átmeneti megoldás a végleges terv megvalósításáig.
 
Az ŐriBird logójában az Őrségre és Zalára is jellemző régi harangláb teremt egyensúlyt az érintett vidékek között. Az Őrséghez azonban már most is tettlegesen közük van, hiszen a nulláról ez volt a főhelyszín, ahol a helyi közönséget célozták a termékeikkel, már a nulláról. Az őriszentpéteri Őrségi Termelői Piacon szombatonként saját faházuk van, ahol csapról folynak és üveggel fogynak az ŐriBird sörök, és egyéb kísérő alkoholmentes nedvek, például limonádék.
 
2022 augusztusban mindkét helyszínen meglátogattam őket gyors egymásutánban.

Az ŐriBird Sörfőzde kezdő főhadiszállása 2022-ben: Nemesbük

A zalai Nemesbük település Hévíz közelében egy jellemzően dimbes-dombos vonzó zalai kis falu, ami azonban eggyel több jósággal kecsegtet az átlagnál, egy itt virágba boruló sörfőzdével. Egy elsőre sem átlagos kék házban készülnek a sörök. Ez Attila feleségének, Zsókának a családi öröksége. Egykor boros pince volt, tehát mindig is az emberiség földi örömeinek szolgálatában állt.

A kézműves sörfőzdeség fokozottabb szintje az ŐriBird Sörfőzdében  

A családi hagyományőrzés további részletekben is ragyog, például Zsóka 1908-as születésű nagymamájának a mozsarában törik a koriandert a belga búzasörhöz, de még az is esélyes, hogy anno a mama se újonnan vette.
Emellett is tele van mikroüzem kreatív, akár házilag eszkábált eszközökkel.
 
A kezdeti ŐriBird az egyik legegeslegkézművesebb sörfőzde, ahol valaha jártam. Ha csak ilyen kis üzemeket illetnének ezzel, még szeretném is ezt a kifejezést. Itt tényleg ül. Ott fekszik az üstön a főzőkanál.
A párfős kiscsapatból pedig tényleg folyamatosan csinál valaki valamit kézzel a helyszínen. Sok kis plusz folyamatrész derül itt ki, ami a sörfőzés folyamtának ábrázolásakor se barlangrajzra, se templomfreskóra nem kerülne. Közben Peti zenére rázva mosogatja az eszközöket. Kézzel persze! Van rock ‘n’ roll az itteni sörfőzésben, sőt akár gengszterrap is. 😀
 
Ennek ellenére minden ki van találva a hivatalos, profi és minőségi eredményhez, sőt a modern digitális elemek is be vannak építve a rendszerbe, főleg a pontosság érdekében és az ellenőrzés fázisába. A mai felállás egy annyira hibrid, jó indulatúan esetleges sörfőzde, hogy még az ellenőröket is váratlanul éri. Őriék 2022 augusztusban leginkább az amerikai garázssörfözőköhöz hasonlították magukat. 
 

Peti értéket akár létrehozni és változtatást elérni: 

Ha csak egy ember azt mondja, hogy ittam az ŐriBirdnél egy jó sört, az is elég jó. Lábnyomot akarunk hagyni. Ha csak két emberöltő emlékszik, az már elég!

Nemesbük egyelőre még kísérletező sörkonyhának is felfogható. A sikeres főzeteket gerilamódban befőzették nagyban. A saját nagyobb főzde több, mint vízió, de örülök, hogy ebben a „romantikus szakaszban” is sikerült elcsípni őket.

A környékbeliek és az Őrség látogatói érdeklődőkedvükkel gondoskodnak a támogatásról, annyira, hogy Őriék maguk is meglepődtek a mértéken és hogy folyamatos utánpótlásra van szükség.

Az Őrségi Termelői Piac élménye

Örömmel repültem valóban az Őrségbe, valóban „Őribe” az Őrségi Termelői Piacra is a csapat után. Most még saját kocsma híján (ez is változhat!), itt lehetett őket nyilvános, csapolós környezetben megtalálni. Ám ez annyira fix pontjuk, mintha lenne egy mozgó kocsmájuk, ami heti egy napon, szombatonként 8:00 és 12:00 óra között van nyitva. Lehet számolni velük. 

Az őriszentpéteri piac amúgy is sokféle érdekes terméket felvonultató piac, amit eddig is érdemes volt átélni, ŐriBird után meg pláne. Így lehet a piacon, a piacozáshoz jót sörözni is, de ajándékba is lehet üveges sört is vinni. Állítólag mindig szétkapkodják a készletet. Ottjártamkor a szemem láttára lett ez igaz.

Az ŐriBird jövő

Az ŐriBird várhatóan költöző madár lesz és nem sokára valóban az Őrségben lehet megtalálni őket. Én már a jómadarakon tartom a szememet, várom a termékeik gyarapodását, a saját főzdéjüket és persze a saját kocsmájukat. Velem így lehet madarat fogatni. Biztosan vagytok így még páran. 

Itt keressétek az ŐriBird söröket

Bognár Étterem (Őriszentpéter)

Fűszertár (Orfalu)

Sárkány Bio Panzió (Csöde)

Őrségi Népi Műemlékegyüttes Látogatóközpont (Pityerszer)

Kraft Sörszaküzlet (Zalaegerszeg) KOCSMATURISTA CIKK RÓLA ITT!

Italvár (Keszthely)

Hamarosan indul az ŐriBird webshop is!

Én pedig azt remélem, hogy mielőbb kocsmákkal is gazdagodik a repertoár. Én megelőlegeztem! 

ŐriBird elérhetőségek

A TÉMA MÉLYVÍZE

Érdekesség, hogy az ŐriBird sörfőzde csapatával személyesen környékbeliként is (Zala megye a bázisom) véletlenül Budapesten ismerkedtünk meg.

Kevésbé meglepő, hogy kraftsörözőben, nagy kedvencembe a Csapszék Rádayban, amelynek cikkjét IDE KATTINTVA olvashátjátok.

A képen Petivel és Áronnal vagyok, de Attila is ott volt. Innét indult a közös történet.

Az ŐriBird Sörfőzde a kulisszák mögött

Bódai Petitől kapott képek

CIKKAJÁNLÓ

Más érdekes Vas megyei település krónikája a Kocsmaturistán

Környékbeli település bakancslista

Az Őrség közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Magyarszombatfa
  2. Szalafő
  3. Velemér
  4. Szentgotthárd
  5. Körmend
  6. Szécsisziget
  7. Németújvár/Güssing (Ausztria)
  8. Szentelek (Ausztria)
  9. Dobronak (Szlovénia)
  10. Lendva (Szlovénia)
  11. Muraszombat (Szlovénia)
  12. Jeruzalem (Szlovénia)
  13. és még Őriszentpéter

Ugyanez Nemesbük környékén:

  1. Hévíz
  2. Keszthely
  3. Gyenesdiás
  4. Vonyarcvashegy
  5. Cserszegtomaj
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!

“ŐriBird Sörfőzde – az Őrség vidékének saját, madaras sörei” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?