Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

A Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyed: kocsmafélék és mások

Buda legüdébb, progresszív urbánus édene a Bartók Béla út központi tengelyén és számtalan párhuzamos és mellékutcájában nyúlik szét. Egymást érő galériák és a vendéglátás szinte minden árnyalatának masszája alkot vonzó és élménydús városnegyedet. Az itt tevékenykedő Bartók Boulevard Egyesület gasztronómiai páholyának tagjait mutatja be ez a cikk.

A cikk a BUM – Bevásárló és Tematikus Utcák Menedzsment és a Bartók Boulevard Egyesület támogatásával készült. Szponzorált tartalom = szponzorált ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

FIGYELEM: ebben a cikkben a Bartók Boulevard Egyesület tagjaira koncentrálok, és bár utalok a városnegyed általános adottságaira, kocsmai és egyéb kínálatára, a többieket jövőbeli cikkekben igyekszem majd kifejteni.

Tartalomjegyzék

Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyed áttekintő

Nem meglepő, hogy nemrég a világ 7. legmenőbb szomszédságává választotta Újbudát a globális városkalauz, a Time Out Csoport.

Messziről jött Budapest látogatóként odáig lennék érte, pont az ilyen környékeket zabálom legjobban más városokban: már nem tipikus turista-belváros, nem is az első számú bulinegyed, de mégis töményen ingergazdag, kínálatában pedig nagyon összetett.

Legalább percenként meg kell állni valamit felfedezni vagy megérteni, hogy éppen milyen kombinatív üzlettel állunk szemben ezen a kocsmafélékkel is szépen megpakolt környéken. 

Bár egyre többet hallani erről a negyedről, még nem tolakodik automatikusan a budapesti „kötelezők” toplistáira. Én annál jobban ajánlom elsők között megismerni a főváros látogató felfedezőknek. Már a Kocsmaturista blog első évében is kedvenc kocsmanegyedemnek neveztem írásban. Akkor, 2016-ban maga a Bartók Béla út gasztronómialag vagy modern kocsmás kínálatban még nem uralkodott ennyire saját címeres negyedében. A mellékutcákkal és a párhuzamos utcákkal együtt vitte a showt, de mára parádés gyarapodástörténetével megkerülhetetlenül megtelt új élettel és helyekkel. A Kulturális főutca aliast is kivívott, galériákkal pepitázott fővonal mellett a Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyed brand azonban magába foglal mellékutcás szereplőket is.

A BBB gasztropáholyának tagjai: kocsmafélék, részkocsmák, nemkocsmák

A Bartók Boulevard Egyesület sokféle környékbeli szereplőt fog össze, sok galériát, alkotóműhelyt, de még másik egyesületet és művészeti gimnáizumot is. A BBB gasztro páholy szakosodik kifejezetten a vendéglátásra. Ez az egység Kocsmaturista szemmel még tovább felosztható, például úgy, hogy ki közülük kocsmázásképes hely és ki nem. Persze ez a felosztás nekem sem az érdekes helyeket választja el a nem érdekesektől. Itt külön csattanós lett, hogy az érdeklődésre érdeklődéssel válaszul a szokásomnál intenzívebben ismertem meg „nemkocsmákat” is, például két kávézót és egy olasz éttermet.

A környéken szedetlenül nézve sokféle vendéglátóhely van a retró borozóktól, az egyetemista kocsmákon át a különös kombókig, szabad kategóriahatáros hibridekig, de a közös ügy keretében most a BBB tagokkal ismerkedtem és innentől róluk számolok be. 

A kocsmásabb-bárosabb-éjjeli kávéházasabb BBB tagok

A suszter és a kaptafa elv arra sarkall, hogy velük kezdjem, mert ilyesmik is sorakoznak itt. A BBB egyesületi tagok többsége nem színtiszta kocsma, inkább kocsmázásra is berendezkedett, alkalmas és nagyon is kihasznált helyek. A tőlem a szó lehető legszebb, mai fejlődő értelmében vett kocsmafélék (=legalább egyenrangú profilban alkoholos italmérő helyek is) közé vehető a nagy irodalmi múltú Hadik Kávéház mai változata sziámi ikrével a csuda-szemrevaló ingerágyú Szatyor Bár és a Galériával. Ugyanígy a videójátékos-társasjátékos, vagány stílusú Enter Bar. Veszélyes nagykutyának számít a 32 sörcsapos KEG Sörművház, ami egyben gasztrokocsma is. A Moha Café és Galéria is szívesen fogadja az italozókat, akik láthatóan otthonosan érzik magukat ebben a szerepben náluk. Visszacsalogat az irodalmi vonalra a Kis Présház, a Prae Kiadó saját kávézó-kiskocsmája. A Kelet Kávézó és Galéria pedig úgy hat mintha egyenesen egy könyvtárban söröznénk-boroznánk vagy ha úgy tetszik, kávéznak vagy étkeznénk. Csodaszép bohém hely a Béla. bár, étterem, lakás, arborétum, ami hangulatának fakírság ellenállni. Az új Hélium Drink Bár lenyűgöző italkínálattal töltött meg egy nagy falat padlótól plafonig. A csúcsmodern Mitzi Kávé, Konyha, Bár a nők nagy kedvence. Ilyen női arányt még csak a Púder Bárszínházban láttam, de ezzel együtt szépen koccanak a poharak is, nem csak az evőeszközök csörögnek. A főleg boros DiVino Bartók az élménykutatásaim során pont átalakítást élt át, így ott nem jártam.

Plusz élményfaktora a fenti helyeknek, hogy élve a kulturális főutca sodrásával többen működnek galéria szinttel, akár szimbiózisban egy galériával, de legalább rendszeresen tartanak falaikon kiállításokat, falaik között pedig kulturális eseményeket. Ez kis területen ilyen mértékben extra kincs.

A Bartók Béla Boulevard „nemkocsmái”

A semennyire sem kocsma kategóriából két kávézó, a 7:55 Coffeshop és a Kornél, illetve az etetők Császármorzsa és az ONO Poké Bowl & Bar tartoznak még a Bartók Béla Boulevard gasztro páholyába. A teljes körképért őket is megnéztem. Van egy félutas szereplő, az Allergo. Ezt az elegáns olasz éttermet már én sem sorolnám még részkocsmának sem, a legjobb szándékommal sem, de attól még italkulturálisan is figyelemre méltóak a bűvös nápolyi stílusú pizzák mellett.

Lejjebb ezen kocsmafélék és nemkocsmák (akár jóval) részletesebb bemutatóihoz is elvezetlek Titeket, de először térjünk ki kicsit a környék, a Bartók Béla negyed saját varázsára!

A Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyed közegélménye

Megérkezés a Bartók Béla Boulevardra

Kocsmázókedvűeknek ide is célszerű tömegközlekedéssel érkezni. Pesti oldalról a metrónál nagyobb szám a Szent Gellért tér-Műegyetem megállóhoz villamossal utazni (romantikus lelkeknek lehetőleg régivel). Felhangolásnak rögtön átmentek a mutatós Szabadság-hídon a Dunán, két oldalotokon Budapest egyik legszebb látképével, és a negyed kapujaként is funkcionáló örökkévalóan bámulatos Gellért Szálló épülete már recepciósként hívogat a Bartók Béla út elejére.

Főleg a nem budapestieknek érdemes vissza- és körülnézni ezen a ponton, a Gellért-hegyre és Gellért Szállóra és a Szabadság hídra, mielőtt elindultok a végtelen színes üzlettel, galériával és vendéglátóval szegélyezett Bartók Béla útra. 

Egy extra tipp a Bartók Béla út környéki kocsmatúrázóknak:

A Bartók Béla út környéki kocsmatúrát érdemes az újoncoknak lassan, környékélvezettel összekötve megtartani. Külön élmény mindkét oldalon végigmenni és figyelni a túloldal bámulatos házhomlokzatait. Nem csak új kocsmákért, de a hangulatokért és a látképükért is érdemes belesni és bemenni a párhuzamos és mellékutcákba is. 

Hétköznap este is roskadásig vannak a vendéglátóhelyek. 2022 őszén egyszer a negyedik helyen tudtam csak leülni, ott is csak mások asztalának végében. Az élet 23:00 órával, éjféllel hétköznap azért nagyjából megáll, egy-két hely kivételével (ebben még további változás várható, de én kivárom a végét a gyakorlatban. Többet írok erről a cikk alján.)

Meglátogatott kocsmafélék a Bartók Boulevard Egyesületből

Bónusz volt, hogy milyen sokféle helyen jártam ennek a küldetésnek a keretében. Blokkosítva nem is tudom őket szétszedni, annyira különböznek egymástól. Így szedetlen egymásutánban sorolom őket.

HADIK KÁVÉHÁZ és SZATYOR Bár és Galéria

Egy legendás irodalmi kávéház két új élete

A Hadik Kávéház a legrégebbi múltú az összes taglalt helyszín közül. Helyén működött Karinthy Frigyes író és irodalmártársai legendás törzs-kávéháza 1911 és 1947 között, mai nevén 1922 óta. A Hadikot 2010-ben élesztették újra, történelmi csatlós-vendéglőtársával, a szintén második életét élő Szatyorral (Szatyor Bár és Galéria néven). Bár a térfelosztás nem olyan, mint a mitikus előző életükben volt, a mai Hadik-Szatyor egység szépen megtalálta magát.

Az oda-vissza átjárható terek ma két külön élményt kínálnak: A Hadik elegánsabb, a Szatyorhoz képest visszafogott nappali-éjjeli kávéház, de mégis ugyanúgy csalogat a bohém életre, mint egy romantikus randira.

A Szatyor Bár és Galéria inkább a rom- és lomkocsma-stílus egyedi követe: Babos Zsili Bertalan művész szárnyaló képzeletének egyik manifesztációja, nagyon eredeti, sőt akár művészeti alkotássá nyilvánított elemekkel (az Ady ladikja című murália) a térben. Körülnézésre is nagyon ajánlom fogyasztással jegyet váltani a Szatyorba, de (köszönve a meghívást) megtapasztaltam, hogy milyen magasan finom ételek és koktélok követhetik a rendelésünket.

A Szatyor benne van Budapest legkirívóbb és legdekoratívabb vendégterei között. A Szatyor-Hadik kettősről már külön cikk olvasható a Kocsmaturistán:

Hadik-Szatyor cím: Budapest, Bartók Béla út 36, 1111

Hadik Kávéház honlap: http://www.hadik.hu/hadik

Nyitvatartás: Vasárnap-Szerda: 12:00-23:00, Csütörtök-Szombat: 12:00-24:00 

ENTER BAR: A társas- és videó-játéktér

A fiatalos, nagyon mai Enter Bar a videójátékos és társasjátékos extra élménykínálatával egyedi célpont, ami nem csak a környéken, de amúgy is ritka. Egy jól mutató, tágas, különösen igényesen kialakított szuterén helyiség. A hűvösen menő szürke, indusztriális alapot élénk színekkel ellenpontozták.

Külön cikkben mesélek az Enter Bar érdekes italairól, ételeiről, a retrotól a kortársig tartó videójátékkínálatáról, a társasjáték-felhozataláról és más progrjaimról, például kvízestekről. „Nyomjatok egy Entert a cikkre!”

Enter Bar cím: Budapest, Lágymányosi út 9, 1111

Enter Bar honlap: https://enterbar.hu/

Nyitvatartás: Kedd-Szombat: 17:00-23:00, Vasárnap-Hétfő zárva

KEG SÖRMŰVHÁZ: a világ sörei 32 csapon

A Bartók Béla úton a kisüzemi söröket egy igen nagyszabású söröző is képviseli, a 32+1 sörcsapos KEG Sörművház. Masszív gasztrokocsma is egyben az éheseknek és az ínyenceknek. 

Különlegességük többek között, hogy itt rendszeresen Magyarországon ritka vagy egyenesen egyedülálló külföldi söröket is lehet kóstolni a legkülönbözőbb nemzetektől.

Ezeknél már csak a sörfajták változatosabbak. A KEG már déltől nyitva van és ebédmenüvel is csábítgatja a környék lakóit, dolgozóit (Úgyis megkérdeznétek, igen, sörös ebédmenüvel is!)

Itt nyitható meg a kibővített külön cikk a KEG további érdekes részelteivel:

KEG Sörművház cím: Budapest, Orlay utca 1., 1114

KEG Sörművház honlap: http://www.kegsormuvhaz.hu/

Nyitvatartás: Vasárnap-Szerda: 12:00-23:00, Csütörtök-Szombat: 12:00-24:00

MOHA CAFÉ és Godot Galéria

A Moha Café a neves Godot Galéria alsó szomszédságában működik.

Esti órákban a Moha egy igényes kocsma képét mutatja, de a nagy sörös, boros, gin-tonikos és egyéb italos pörgés mellett a kávézó funkció is éjjelbe lóg (például teával, tejszínhabos forró csokival, tejeskávéval). Az eredeti cél teljesült: egy főleg italra (alkoholos/alkoholmentes) építő hely, ahol enni is jót lehet.

másik erősségük viszont pont az ételekről szól. Heti menüjükkel déltől háromig ők is beszállnak az ebédidő kajacsatájába. Az esti emblematikus főfogásuk a pizza, melyet egy 8 éves olaszországi tapasztalattal bíró pizzaszakács készít, eredeti olasz liszttel és alapanyagokkal.

A Moha Café sokszínű vendégköre jó hangulatot teremt esténként a közösségi térben, ami ilyenkor angol pub stílus nélkül is megidézi azt az életérzést, amit az angol pubokban nagyon szeretek.

A Moha Café részletei is saját cikkben vonulnak majd fel kis időn belül.

Moha Café cím: Budapest, Bartók Béla út 11, 1114

Moha Café honlap: http://mohakavezo.hu/galeria

Nyitvatartás: Hétfő-Szombat 10:00-23:00, Vasárnap: 10:00-16:00

KIS PRÉSHÁZ: Irodalmi kávéház és szórakozóhely

Az irodalomkedvelő és gyakorló körökben jól ismert Prae kiadó saját kicsi helye, a szóvicc alapon keresztelt Kis Présház irodalmi kávéháznak és szórakozóhelynek sorolja be magát. Én az újra elővett legjobb indulatommal jelölöm varázslatos kiskocsmának is, hiszen olyan sok mindent megtaláltam benne, amit a mágikus kiskocsmákban szívesen találok. És ez a fiatal kocsmaféle-generációban egészen ritka. 

Itt egy hangulatos, szinte meghitt környezetben ülhetünk le italolni, mindössze pár négyzetméteren, ahol összesűrűsödnek jelenetek, karakterek, egymásba kapcsolódnak beszélgetések. Minderről és az ezt kiegészítő érdemi italválasztékról, válogatott falatokról és vitális, népes programokról és az itt kapható Prae kiadó könyvekről, irodalmi koktélokról, sőt még a hely rendkívüli történetéről is írok a nagy Kis Présház cikkben. Lapozzatok bele! 

Kis Présház cím: Budapest, Bartók Béla út 44, 1111

Kis Présház FB oldal: https://www.facebook.com/kispreshaz/

Nyitvatartás: Hétfő-Vasárnap 10:00-23:00

BÉLA. bár, étterem, lakás, arborétum

A lazán csak BÉLA. keresztnevű hely a frissebb Bartók úti vendéglőnemzedék egyik legfelborozolóbb egysége. Nem lehet csak úgy elsétálni a már kintről ránk omló ingeráradata mellett. Tarka, buja, harmonikusan kaotikus, botanikus kavalkád. Éjjeli órákon kulturáltan, de mégis intenzíven italozós, vigadós, forgatagos össznép összjátéka fogad. Ilyenkor inkább érződik nemzetközileg is magas szintű bohém kocsmának, mintsem étteremnek, de nappali kávézáshoz ugyanilyen passzos. Persze falatoznak is mindenkor, hiszen van egy kompakt, de izgalmas étlap a csipegetnivalóktól a főételekig a minden irányban sokféle ital mellé.

Sosem akartam egy Bélának ennyire a hódolója lenni, mint ahogy itt sikerült, de ebben a formában több, mint bocsánatos. Ajánlom Nektek is! Ez a hely tényleg bárkié! Trehány eleganciájával egyszerre nőies és férfias, pont ahogy a közönség is. Estére kortárs kocsmautópia. 

Extra tipp: nézzétek meg mindhárom szintjét!

Béla. bár, étterem, lakás, arborétum cím: Budapest, Bartók Béla út 23., 1114

Béla. bár, étterem, lakás, arborétum honlap: https://www.belabudapest.com/

Nyitvatartás: Vasárnap-hétfő 11:30-23:00, Kedd-Szerda: 11:30-24:00 Csütörtök-Szombat: 11:30-01:00

HÉLIUM DRINK BÁR

A nagy választékú magas bárkultúra követeként a Hélium Drink Bár már a Móricz Zsigmond körtéren vár. A környék legeslegújabb itatóinak egyike, de régimódian közvetlen. Új stílus jelent meg vele a negyedben. Már a küszöbről letaglóz a hatalmas, padlótól plafonig tartó bárital-mennyiséggel, amihez indokolt a helyszíni létra bevetése. Az italkészletet könyvesbolthoz hasonlóan, kategóriákra bontva stócolták fel a méretes fal polcain: whisk(e)yk, rumok, vodkák, ginek, likőrök, konyakok, vermutok, stb., minden az alapoktól az ínyenc és ritka különlegességekig, féktelenül. Mellettük azonban borokra, pezsgőkre és sörökre is jut tér és fókusz. Sörcsapon kapható a nekem kedvenc fekete O’Hara’s ír stout és még Pilsner Urquell is. A még szebb, hogy mindezekről mesélni is tudnak. Ház ura, Gábor szerint ez a 21. drink bár! Én nagyon kedves klasszikus kocsmaélményt éltem itt át, barátias, órákig tartó beszélgetéssel a pult két oldala között. Itt jól érezhetik magukat a kiöltözött nők is az elegáns italokkal, de egy egyetemista is betérhet, mert a beugró italok árai barátiak. Nagyon kellemes meglepetés, több szemszögből telitalálat lett a Hélium Drink Bár.

Hélium Drink Bár cím: Budapest, Móricz Zsigmond körtér 2, 1114

Hélium Drink Bár Facebook oldal: https://www.facebook.com/heliumdrinkbar

Nyitvatartás: Kedd-szombat: 18:00-23:55, Vasárnap-hétfő: zárva

MITZI - Kávé, Konyha, Bár

Mitzike, a Béla 2019-es kishúga gondolkodtatott el a sorban legjobban, hogy bevegyem-e egyáltalán a szép értelmű kocsmaligába is: 1. Ám ők is a nevükre vették a bár szót. 2. Bárszékek nincsenek, cserébe van inkább régi nagyobb presszós, mint éttermes térérzetük és báros félhomályuk. 17:00 után pedig már az asztalok többségénél borozás, elegáns röviditalozás, nőknél meggysör-gyanús sörözés, a galérián új kiállítást építő művészek között pedig füles korsózás zajlott. Az italkínálat is dícső. Így maradt az egyenrangúan italozós helyek térfelén.

Inkább visszafogott beltere végeredményben kellemes esti koccintássorhoz, vacsorához, online munkához. Szép (és nagy adag) tálalások, kávék és kiadós desszertek is köröztek. Kezdetben vegyes volt a közönség: egyetemista tanulócsoport, egyedül söröző férfi, öreg barártnék, fiatal barátnők, randigyanús pár, elhidegedülés-gyanús pár, röhögő bohém srácok, a sorozatkávé mellett digitális nomádkodó csinos lány, az idők végezetéig keresztben tartott csizmás lábakkal. Aztán váltottunk matriarchális mikrotársadalommá, tízszer annyi nővel, mint férfival. És minden asztalnál alkoholt kortyolt legalább az egyik nő, finoman, ki így, ki úgy. Ez lehet az ideális női kocsma (is)? 

Ahogy az étel- és a kávélap, úgy az italkínálat is tartalmaz felcsigázó tételeket, de ha étkezéssel akarnék kirúgni a hámból, ide akkor is visszatérnék. A másik kipróbálatlan vendégmágnesük a Valami Swing – Valami Vacsora című teraszos programsorozatuk.

MITZI – Kávé, Konyha, Bár cím: Budapest, Bartók Béla út 1, 1114

MITZI Facebook oldal: https://www.facebook.com/mitzibudapest/

Nyitvatartás: Kedd-szombat: 18:00-23:55, Vasárnap-hétfő: zárva

KELET Kávézó és Galéria

A Keletnek is már régi hódolója voltam a futó BBB ügy előtt is, a nappali-éjjeli helyek rajongójaként. A Kelet pedig egész nap telt házzal dübörög. Foglalás nélkül asztalt találni csupán sorsjegyezés-esélyű.

Itt alapvető, hogy naiv első alkalmasként is rögtön egy könyvtárban vagy könyvesboltban érezhetjük magunkat miközben fogyasztunk, akár piát, kávét, teát, sütit, főételt.

Egy szombat délutánt váltó est idején a cseh söröm mellől a többi asztalnál láttam még söröket, borokat, de ugyanúgy kértek még chai lattet, vagy jöttek talpon állva ivott eszpresszóra.

Az abszolút női lélek-kompatibilis Kelet a mintavételemkor mégsem lányos, barátnőzős helyszín volt, inkább randizós. Annyi egy nő-egy férfi felosztású két fős asztalt láttam, mintha rapid randi lett volna, csak sosem cseréltek. Azért volt néhány barátnő duó, egyedül laptozó srác és nagyobb társaság is, a nagyon fiataloktól a 45+-ig.

A galériaszint falain épp egy aktivista vizuális forradalom folyt célzott ügyért. A Kelet programnaptárja tobozódik a változatosságtól.

A Keleties hatást inkább fenn találtam egy Buddha szobor és néhány kisebb dekorelem formájában.

A Kelet mindenképpen nagyon átélendő, akármire is. Pár éve finomat ebédeltem is itt. A mögülem a lapockámat borítóról bámuló Kőszívű ember fiai, pár évtizede, kötelező olvasmány korukban biztosan nem tudtak volna elképzelni engem egy ilyen vegyes környezetben, de az Élet megoldotta. Megérte! Megéri!

Élmények a Bartók Boulevard Egyesület #NEMKOCSMA tagjainál

Az eddig felvonultatott szereplők sem volt csak vagy többen nem is főleg kocsmák, most viszont kitérek az egyesület gasztro páholyának olyan tagjaira is, akik semennyire sem kocsmák, hiszen nem is árulnak alkoholt, vagy akiket a létező ital társprofil ellenére még részben sem sorolnék kocsmának.

BBB Éttermek, étkezdék

ALLEGRO ÉTTEREM

Van egy egészen fiatal, nagyon vonzó, otthonos és hangulatos olasz étterem, az Allegro a Bartók Béla úton, akik #nemkocsma létükre szintén nyitottan álltak a BBB-BUM-Kocsmaturista közös üggyel szemben. Végül én is nagy nyitottsággal térképeztem fel őket, pláne, hogy egyik főelemként nápolyi stílusú pizzát árulnak. A Kocsmaturista küldetés és blog beindító szikráinak egyike pedig pont Nápolyhoz köthető.

Az Allegro egyértelműen inkább étterem vagy romantikus randihely, családi, nagy baráti körös vagy népes munkahelyi csapatépítő evős-ivós lakoma ideális színtere, de nem kocsma. Az ételek gyönyörűek, végtelenül illatosak, és a kipróbált pizza alapján istenien finomak is, de az Allegrosok nem elégedtek meg ezzel és az italválasztékba beltettek padreit-madreit. Kínálkoznak eredeti olasz borok, ritkább olasz sörök, népszerű olasz és egyéb koktélok, különleges pezsgők. Ha jóllakottan tévedtek erre, akkor is szívesen látnak Titeket, megtelt asztalok mellett is a bárpultjuknál egy-egy italra. A többi részletet ebben az Allegro nagy cikkben találjátok:

Allegro Étterem cím: Budapest, Bartók Béla út 23, 1114

Allegro Étterem honlap: https://allegrodifragola.hu/

Nyitvatartás: Kedd-Vasárnap 12:00-23:00

ONO POKÉ BOWL & BAR

A hawaii eredetű slágerkaja, a Poké Bowl pár éve került a magyar köztudatba, sőt akár közkézre és közszájra is. Az eredetileg nyers halas és sok zöldséges, szószos egytálétel gyorsan lett nálunk is kedvenc. Nem meglepő, hogy egy ilyen gasztronómilag is átfogóan színes terület, mint a Bartók Béla Boulevard része. 

Az ONO ráadásul az elsők között képviselte a Poké Bowlt Budapesten. Nem csak ez kiemelendő bennük. A nevükben a bar szó nem csak egy üres dísz. Ez nem teszi őket még kocsmává, de bisztrójellegű helyhez képest alkoholos itallapjuk kiáll a környék kínálatával. Kreatív saját koktélok sora, széles bor- és rövidital-kínálat. Én pont alkoholmentes látogatáson jártam itt, nem készülve erre, így csak ettem. Nem vesztettem el a Poké Bowl szüzességemet, mert egy tekercs irányába csábultam. A halason kívül vannak egyéb, például vegán tofus változatok is mind tálból, mind wrapból és még egyéb dolgok. Aki már régóta kíváncsi (vagy most lett) az a Poké Bowlra egy Bartók környéki kocsmatúrán ezt is csillapíthatja kajaszünetben. Elég ideális helynek mutatkozott ehhez.

ONO Poké Bowl & Bar cím: Budapest, Bartók Béla út 34, 1114

ONO Poké Bowl & Bar honlap: https://pokebowl.hu/

Nyitvatartás: Hétfő 11:30-20:00, Kedd-Péntek: 11:30-21:30, Szombat: 11:30-21:00, Vasárnap: 11:30-19:30

CSÁSZÁRMORZSA

Császármorzsa? Mindnyájan ismerjük (vagy csak hisszük), de otthonokon és sulis menzákon túli gasztronómiában ritkán találkozni a nevével, főleg nem egy üzlet főprofiljaként. A Bartókkal párhuzamos szuperkellemes Bercsényi utcának egy kis üzlethelyisége azonban ezt is kipipálja! A klasszikusból kuriózummá lett császármorzsa itt több stílusban is kapható: a morzsásabb magyaros mellett a sokunknak újszerű osztrák palacsintatésztás változatban is. A kettőt vegyítve is lehet kérni Monarchia néven. Eredetileg áldozva a #FőlegVegán ön-emberkísérletemhez hű vegán levest akartam enni, hiszen a leveseitől szintén visszhangos már a Császármorzsa Budapest gasztrotérképén. No, de nem kocsmaidőben (zárásra) kellene beesni egy nappali étkezdébe… így kifogyott levesüstök mellett csak csalás-császármorzsa lett belőle nekem is. Bár személyesen nem lehet visszatérő mannám, be kell látnom, nagyon ízlett és a császármorzsa egy új szintjét és alakját ismertem meg benne. Különösen finomak volta a feltétlekvárok (azok legalább vegánok is voltak.) Extra érdekesség, hogy pont teljesen vegán beugrós pultossal találkoztam a Császármorzsában. A bármit evőknek kínál még a hely quiche-t, lepényt és szendvicset is. A párját ritkító célállomás faktor mellett szintén érdekes tartalékos lehet egy kocsmatúrához kajával alapozni.

Császármorzsa cím: Budapest, Bercsényi utca 9, 1114

Császármorzsa honlap: https://csaszar-morzsa.hu/

Nyitvatartás: Hétfő-Péntek 11:00-18:00, Szombat: 11:00-17:00

Bartók Béla Boulevard Kávézók

A 7:55 Coffee Shop és a KORNÉL galéria | bolt | kávézó a Bartók Boulevard Egyesületen keresztül külön támogatója volt az ő blokkjuk ráfordított idejének, így róluk hosszabb blokk készülhetett. (Bővebben erről…)

Bevallom, először megijedtem, amikor két kávézót is láttam a feltérképezendő helyszínek sorában, hogy mit kezdek majd velük alapvetően kocsamszeműként, de nem volt ok a pánikra. A túrám során néha hangulatos kisebb kávézókba is be szoktam ülni, és gyors belegondolás után is több nagyhatású, emlékezetes jó élmény is felszínre jön Magyarországról és külföldről is. Sőt még jegyzeteltem is róluk. „Még sőtebb” egyszer akartam is indítani egy #nemkocsma alrovatot a jó kávézókról a „világos oldal” néven. Az első írás el is készült, de sose jelent meg.

Most viszont új esélyt adott az élet, és a BBB projekt bedobott a mélyvízbe. Amikor beléptem az elsőbe, a 7:55-be, akkor úgy éreztem magamat, mint az izguló diák, aki végül nagyon jó tételt húz a vizsgán. Már az első percek gyorsan igazolták, hogy jó helyre érkeztem.

7:55 COFFEE SHOP

A 7:55 Coffee Shop egy kicsi és barátságos minőségi kávézó a Bartók negyed egyik legmozgalmasabb utcájában, a Lágymányosiban. 2021 augusztusában mai szellemű kávézóként alapultak, a tatai Awaken Company kávépörkölő pár hetente forgó új és új kávéira építve. A kínálatukért is érdemes belépni, hiszen különleges kávék és nemkávé italok mellett mindenféle és akár sokminden-mentes sütemények, szendvicsek, minőségi gyümölcslevek is kaphatók, a kávéik pedig csomagolva is elvihetőek. De ahogy a sok kedves kocsmámnál is, a hangulat és a közélet önkéntelenül itt is sok extrát tesz hozzá a helyszíni élményhez. 

A 7:55 önkéntelenül is pikk-pakk segítette az akilmatizálódásomat kocsma és kávézókategória közötti dimenziókapuban, mert bor vagy sör ugyan nem volt, de cserébe sok minden más, amit a kocsmákban unhatatlanul szeretek viszont igen: intenzív emberi jelentek és helylélek. 

Itt kevesebb időt töltenek az emberek egy kávéval, mint egy kocsmában egy sörrel, mégis gyorsan vidám közjátékok tanúja lettem. Pár példa:

Idősebb, jól szituáltnak tűnő úr: de jó illatú parfümje van a hölgynek…

„Hölgy”: Chanel…

A kávézós Timi az idősebb, jól szituáltnak tűnő úr felé: Ugye, hogy nagyon jó, pedig nem tolakodó?

Idősebb, jól szituáltnak tűnő úr: Én pedig azt reméltem, hogy fog a hölgy tolakodni…

Valaki más vegán kávéként kérte poénból a simán feketéjét. És még tudnám sorolni…

Timi szerint mivel ez egy kis hely, itt kikerülhetetlen a közvetlen kapcsolat a vendég és a pultos között. És ahogy láttam többször nem „kerülődik ki” vendég és vendég között sem…

A 7:55 kínálata:

Egyszerre egy kávéfajtát tartanak, amit 3-4 hetente cserélnek. Az aktuálisból persze minden kortárs közkincs-variáns kérhető: espresso, americano, cortado, flat white, cappuccino, ‘latte, sőt dirty chai latte és még mocha is. Filterkávé változatot is készítenek. Azt meg melyik mai kávézó meri megtenni lincsfélelem nélkül, hogy ne legyen nála sütőtökös latte ősz környékén. Na ugye? Ők se!

Többféle tejalternatíváik között ott a semlegesízű sárgaborsótej. Azzal próbáltam egy kardamomos chai lattet, ami hatásosan különleges és finom volt. Jöhetne akár mindennap! Készítik masalás és az ezekhez képest már egészen klasszikusan ható vaníliás ízben is. 

Személyes pacsival különösen bírtam, hogy van egy nemkávé nevű italszekciójuk a lapon. Mondom én…, akinek meg van egy nemkocsma nevű cikketapja. Megvolt a közös nevező az agyrugóink közül, pláne hogy „hétötvenöték” pont a #nemkocsma szakaszban szerepelnek itt. (Hol máshol?)

Az ő nemkávé blokkjukba tolakodnak olyasmik is, mint a matcha latte (mostanában ezt iszom kávé helyett, ha tehetem, és jóóóó), de van céklás latte (na, az lehet még csúnyán perverz!)…

Az gyümölcslevek is különlegesek, Szeged mellőli Zsombóról, a Lápastó Szociális Szövetkezet társadalmi vállalkozástól érkeznek, akik környezettudatosság követküldetéssel, és megváltozott munkaképeségűekkel dolgoznak.

A harapható vonalon tetten értem csokis muffint, browniet, cookiet, a vegán édesszájúakkal pedig kompatibilis lehet a browniekeksz vagy a banánkenyér és alkalmi tételek, helyszínelésemkor például a tápióka puding. A nem édesszájúaknak pedig ott a szendvics

A 7:55 név eredete

A név 7 óra 55 percet jelent. Eredetileg ekkor akartak nyitni, de aztán alkalmazkodva a 8:00 órára munkába járók igényeihez, előbbre hozták a nyitást 7:30-ra. A keresztség maradt, pedig napjainkban állítólag 7:27-kor már ott áll az első várományos az ajtóban.

A 7:55 térélmény

A 7:55 első ránézésre bár barátságos, otthonos, de még visszafogott. A részletekben azonban látszik az egyre élénkedő spiritusz. Egyedi művészi fali plakátai például berlini kávézós életérzést kölcsönöznek neki. Timi is külön örül, hogy a „sterilebb start után egyre jobban belakják a helyet.” A vendégek, partnerek új elemeket adnak az egészhez: szomszéd művész ajándékképe, a gyűjtőláda az Állatrendőrségnek vagy a Rubik-kocka, amit állítólag meglepően sokan ki tudnak rakni. A gyerekekre vár a feladat, hogy újra összekeverjék a következők próbálkozóknak. 

7:55 programok

Alkalmilag közösségi programjaik is vannak. A Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyedben vagyunk elvégre, nem? Bár következetes programnaptárjukat még nem meg írnám ötösre, de már láttam például olyan pop-up festménykiállítást, aminek a posztolt kocsmafestménye után szenvedtem, hogy nem vagyok ott.

A 7:55 coffee shop története

Két barátnő, Timi és Niki alapították a kávézót. Én csak Timivel találkoztam és Tőle tudtam meg, hogy az eddig még nekem is ismeretlen Niki a végzett barista az, akinek a mindene a kávé és elméletben és gyakorlatban is nagyon ért hozzá. Timi pedig laza és kedves háziasszony:

“Az környék mikroközösségnek nagyon gyorsan részesei lettünk. Ismerjük az összes kutyát névről. A gazdáikat még nem mind. Az elején azt hittük, hogy majd a diákok elviteles kávézója leszünk, de örömmel tapasztaltuk, hogy a környéken lakók és dolgozók törzshelye lettünk. Többen heti háromszor-négyszer is jönnek, és szeretnek helyben fogyasztani. A vendégeink már egymásnak is köszönnek az utcán. Nagyon jó vendégkörünk van. Pozitív, hogy egy év alatt egy bunkó vendéggel sem találkoztunk. Volt, hogy hirtelen szükség esetén két Alíz Csodaországban könyvet is összedobtak a gyerekeimnek.”

A 7:55-nek is vannak helyben olvasható könyvei: kölcsönkönyvek, amik mindig változnak és újakat hoznak helyette. Van, amit állítólag csak egy hétre hagynak itt, úgyhogy aki komolyan gondolja, annak gyorsan kell olvasnia. 

7:55 Végszavaim valának

Én is örömmel tapasztaltam, hogy milyen sok pozitivitás hangzik el itt, mintha nem is (a sztereotIp) Magyarországon lennénk. Mindenki megdícsér valamit, a jó kávéillatot („mitől van itt ilyen jó kávéillat?”), a „cuki helyet” vagy az „isteni kávét”.

Egy olyan hely, ami alapján szívesen lennék kávézóturista is. Ez azért persze ritka, de pont ettől is jó, hogy ritka!

7:55 Coffee Shop: A TÉMA MÉLYVÍZE
  • Helyi megtörtént legenda, hogy az egyik női vendég még szülés előtt, mielőtt a kórházba siettek, még beküldte a férjét a kedvenc cappuccinojáért.  
  • Timi pozitívan állt az alapvető kocsmatémámhoz is. Pont megismerkedésünkkor jöttem meg Békéscsabáról, amire válaszul megosztotta még fiatalabb korának emlékeit a városa múltjának végtelen kocsmáiról és a 90-es évek Dallasozó közönségről. Nem számítottam ilyen témára, de egy jól működő kávézó közege is minden közéleti témára jó. 
  • Egy apró minta az isteni színjátékból a háttérben. Aztán kiderült, hogy a még nem ismert Niki pedig kazincbarcikai. Egyik városból jöttem, a másikba pedig tartottam, amikor a 7:55-be mentem. 

7:55 Coffee Shop cím: Budapest, Lágymányosi u. 14, 1111

7:55 Coffee Shop Facebook oldal: https://www.facebook.com/people/755-Coffee-Shop/100068752751178/

Nyitvatartás: Hétfő-Péntek 7:30-17:00, Szombat 9:00-17:00

KORNÉL: Igyatok kávét, kultúrát és kreativitást! Egy helyen!

A Bartók Béla Boulevard kulturális negyed távolabbi peremén, a másképp, de ugyanannyira varázsos Feneketlen-tó partjának parkjánál található a színpompás és vibráló Kornél. Első pillantásra ugyanúgy el tudnám képzelni Notting Hillen, egy francia középváros utcasarkán vagy Berlin egy feltörekvő negyedében, de hálásak lehetünk, hogy itt van.

Összetett profilját már öncímzésében feltárja: galéria | bolt | kávézó. Minden profildarabot komolyan vehetünk, ráadásul egymásba kapcsolódó egységben.

Kiállító- és vendégtér, művészeti bazártér, és ezekkel együtt összetett élménytér.

Miközben kávét vagy mást szürcsöltök, nem is tudtok nem nézelődni, nem felpattanni a helyetekről és közelebbről megnézni valami talányos elemet. A nagy plakátoktól a kis kártyákig mindenhol körülvesz itt a művészet és a kreativitás. Ám minden, ami díszlet, szépség körülöttünk az egyben hazavihető termék is! A képeslapok, noteszek, füzetek, kreatív nyomatok, keretezett képek, Antihatáridőnaplók és az alapítótárs, Ötvös Enikő (Manufaktor Art Labor) bábjai,  árnyék- és papírszínházai, ujjbábjai, marionettjei, optikai játékai meg is vásárolhatóak, haza vagy ajándékba. Így a Kornél privát vagy éves ünnepek esetén aktív ötlettár is lehet. 

Van egy jótékony műterem-hangulata a Kornél közegének, ami a stabilan láthatón túl rendszeresen eseménytér is.

Gyorstalpaló Kornél történelem

A Kornél hármasság azzal is magyarázható, hogy egy trió vezényli:

  • Vágó Marianna Rita, pedagógus és gyógypedagógus, de ténylegesen színházi és kulturális területről jött
  • Komjáthy István, fotós, műbútorasztalos és papírsárkány-tervező
  • A kávé világából pedig Fülöp József érkezett

Ők együtt adtak új életet az egy klasszikus galéria után kortárs galériának otthonál szolgáló, majd egy darabig a Kornél vendégek szerint szomorúan üresen álló üzletnek.

Az alapítás óta már eljutottak odáig, hogy a környékbeli törzsvendég-körön túl már távolabbi városrészek lakóinak célállomás lettek.

A Kornél folyékony és szilárd csemegéi

Marianna eredetileg közösségi térként álmodta meg a komplex Kornélt, ahol a kávé a nulladik pillanattól főtermék:

„Nem specialty kávézó vagyunk”, de nagyon fontos nálunk a kávé minősége. Olyan kávékkal dolgozzunk, amit ismertünk, szeretünk és hiszünk bennük. 

A pesti Arch&Beans Kávéművektől hozzák a blendkávékat. Egyszerre mindig kétféle kávé van az őrlőkben. Az állandó a Ms. Brown, brazíliai alapú kávé, amit csomagolva és kapszulás formában, elvitelre is árulnak.

A másik mindig változik, volt már etióp, kolumbiai is a kínálatban.

A pesti Arch&Beans Kávéművektől hozzák a blendkávékat. Egyszerre kétféle kávé van az őrlőkben. Az állandó a Ms. Brown, brazíliai kávé, amit csomagolva és kapszulás formában, elvitelre is árulnak.

A másik mindig változik, volt már etióp, kolumbiai, stb.

A koffeinmentes kávét a debreceni Black Sheep Roastery & Coffee kávépörkölő manufaktúra termékeiből készítik. A szakértőknek biztosan többet mond a kétkaros Dalla Corte kávégép és a két „jó minőségű” őrlő, köztük egy Eureka.

A Kornélban elérhetőek a kortárs és az örök kedvenc kávéformátumok egyaránt: espresso, americano, macchiato, cappuccino, ‘latte, cortado és flatwhite, és a messzebbről kapcsolódó chai latte, ami természetesen kávéval is kapható, mindegyik kérhető alterTejekkel is. Saját kreálmányok pedig a ház cappuccinói: a Kornélia levendulalapú, a Kornél pedig chilis rózsaborsot tartalmaz, de adott saját készítésű sütőtök szirup is a „spicy pumpkin” tejeskávéhoz.

A kávén túl választhatunk limonádét, minőségi szálas teákat, forró csokikat, Mayer szörpöket, sőt még a Share – a jótékony ser két alkoholmentes változata is kérhető. 

Forró specialitásukat, a kurkumás-gyömbéres ízbomba aranytejet személyes kóstolás után meggyőzötten tovább ajánlom.

Nassoláshoz pedig sorakoznak sütiszeletek, cookiek és quiche-ek is. Én a kekszekből vagyok kétpróbás, egy bitang matchás és egy őszi szilvás kekszet ettem. Ezek közt glutén és/vagy laktózmenteset is találni.

Bőven jutnak tehát folyékony és szilárd jóságok a Kornélban töltött időhöz.

Kornél koncepciója, néveredete és az őrületes UniKornél

A kult&koszt sziporkával két szóban is jellemzik magunkat, játékosan kikacsintva terük névadójára, Kosztolányi Dezsőre is. A Kornél név is az ő novellahősének, Esti Kornélnak tiszteleg, de még ennél is tovább vitték a névalapot, őrült irányba: megszületett az UniKornél figurális átirat, mint a kávézó látens kabalaállata, aki még a Kornél logó K betűjében is szerepel.

A Kornél művészi éle

A Kornél profilszentháromság egyik áldása Marianna szerint az, hogy a kiállított vagy kínált portékák alkotói gyakran bejárnak az alkotásaik közé.

Közben a vendégek arcról gyakran nem ismerve a művészt, spontán pont a jelenlévőket dicsérik. Ők pedig inkognitóban személyesen gyűjthetik a visszajelzéseket.

Marianna gyorsan rátért arra, hogy a Kornélra ma már milyen sokféle élmény kapcsán számíthatnak a vendégek:

Olyan közösségi tér vagyunk, ahol a vendégek és az alkotók személyesen is interakcióba léphetnek egymással. Találkozó csomópont vagyunk, akár üzenőközpont a látogatóink között, de egy vendég kezdeményezésére indítottunk például kupongyűjtést is a tanároknak köszönetképpen. Randihelyszín is vagyunk, talán kevésbé a friss pároké, inkább a babysittertől kimenőt kapó házaspároké.

Mottónk, hogy itt kinézni is, benézni is érdemes. A kirakatunkban ülve olyannak tűnik a világ, mint egy kép. A kintről benézőt pedig pedig biztosan megszólítja valami idebent. A slow concept és az analóg jegyében működünk egy online jelenlétre épülő világban: Személyes találkozókra és interakciókra buzdítunk mindenkit. Ehhez nem csak teret biztosítunk, de szívesen kezdeményezünk beszélgetéseket a pultból is. Arra is bátorítjuk a betérőket, hogy nézzenek szét, amíg elkészül egy étel-ital. Sokaknak megakad a szeme egy-egy képeslapon vagy ajándéktárgyon, még ha nem is rögtön értették, hogy épp egy kávézóban vagy boltban időzik-e.

Pedig ez egyszerűen mindkettő, sőt mindhárom! Elővesszük a harmadinak az eseménytér szerepkört:

A kiállításokon kívül rendszeresek már a csoportos meseterápiás önismereti workshopok, lesz művészetterápiás sorozat, tartunk pop-up vásárokat alkalmi termékekkel, alkotótalálkozókat, kézműves foglalkozásokat. A Bartók Béla Boulevard programjaiba is be szoktunk kapcsolódni. Tervezünk a jövőben beszélgetős alkalmakat pszichológusokkal, további zenés programokat, családi workshopokat. A kiállításmegnyitónk sem klasszikusak, általában interaktív részvételt biztosítanak a jelenlévőknek. Jó időben interaktív felület még a borostyán a külső falon, amin versidézetek lógnak, de gyakori játékunk, hogy ki lehet rakni több idézetdarabból egy verset. A gyerekek számára plusz aktivitást jelentenek a színezők, és az, hogy megmutatjuk nekik a különböző játékok, tárgyak használatát..

Személyes szemelvények a Kornélról

Hogy milyen volt a Kornél főleg kocsmákhoz szokott szemmel? Örülök, hogy megismerhettem őket, mert a maguk ligájában nagyon valamilyenek, kreatívak, összetettek és több érdeklődési körnek okoznak örömet kombináltan

A közönség tippemre és előre leselkedésem alapján főleg nőkből áll. Erre rá is erősítettek helyi erők, de dél körüli hosszabb ottjáramkor pont 50-50% volt a nemek aránya: volt helyben dolgozó, volt sütire beugró, főleg kávéra beugrók, inkább egyesével. Időtöltésre is jó. Kíváncsi voltam, hogy mennyire homogén karakterekkel fogok itt találkozni, de nagyon nem!

Szellemi műhelyfoglalkozás is zajlott helyben a fülem hallatára. A kutyák is nagyon otthon érezték magukat, rögtön megindultak a stábhoz, a pult felé. A WC-ben pedig régi vendégüzenetek és rajzok csoportosulnak

Hogy kinek ajánlanám a Kornélt?

Cukiságdetetekorral működő nőknek mindenképpen, mert ez a felismerés látogatásomkor is sorozatosan beütött a jelenlévőknek: „milyen cuki ez a hely”, „nagyon kedves”, „mesekávézó”! 

Ugyanakkor nem csak cuki! Vannak a részletekben akár bohémebb, urbánusabb, vagányabb elemek is. Az aktuálisan kiállított plakátok közt még én is témámra akadtam.

A nívós kávé és érdekes társfalatok-italok zarándokainak, célpontnak vagy csak az ezekre fogékony környéken csatangolóknak. Vagy azoknak, akik szívesen vásárolnak kávézva kreatív kuriózumajándékokat vagy akik fogékonyak a fent sorolt programjaikra.

KORNÉL galéria I bolt I kávézó cím: Budapest, Kosztolányi Dezső tér 4, 1113

KORNÉL Facebook oldal: https://www.facebook.com/people/755-Coffee-Shop/100068752751178/

Nyitvatartás: Hétfő-Péntek 8:00-19:00, Szombat-Vasárnap 10:00-17:00

Itt és most végére értünk a Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyed 2022-es évvégi tagjainak részletezésének. Ha később új tagok csatlakoznak, igyekszem bővíteni velük ezt a cikket. Az egyes szereplők részletesebb cikkei pedig folyamatosan érkeznek. 

Panaszkönyv helyett: a 2023-as 23:00 órás zárásról

Friss fejlemények alapján 2023-ban egy erős nyitvatartási korlátozás lép érvénybe a Bartók negyedben. Pont a kapcsolódó felfedezéseim közepén ért el a hír. Nem posztom beleszólni, de mivel intenzív beszédtéma mostanában, jobb, ha én hozom szóba ahelyett, hogy egy esetleges első kommentnél kezdjünk bele. 

A nyitvatartás-korlátozás rövid lényege, hogy a teraszok alaphangon 22:00 óráig, a vendéglátó belterek 23:00 óráig lehetnek majd nyitva. Kivételre lehet engedélykérelmet benyújtani. A hozzáállásom általános, nem csak erre a hely(zet)re vonatkozik. Azt gondolom, hogy egy világváros világra nyitott városnegyedében a lakók nyugalmának biztosítása mellett végeredményképpen ezt hatékony és nyer-nyer („win-win”) szintű fenntarthatóan megoldani: legyen egy a nappali-estihez képest szűkebb, de az optimális célközönségnek mégis kielégítő mértékű választék a hajnalban (például 02:00-03:00-ig) is nyitva tartó helyekből is, mondjuk gyalog tíz percenként egy. Persze kritikusan fontos, hogy milyen helyek azok és hogy ők hogyan oldják meg a vis maiort kivéve zavartalan működést! Ez egy másik, hosszabb téma, amit végtelenül tudnék folytatni, de nem itt megyek bele jobban, de nyitott vagyok bárkivel beszélgetni erről részletesebben. 

Kimondottan a Bartók negyedben kivárom ennek a változásnak a végét, hogy mi valósul meg ezen a pályán a korlátokkal és a lehetőségekkel 2023 nyarára. Addig arról a Bartók negyedről szólok, amit megismertem.  

Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyed — végszavaim valának

A Bartók Béla út környéke energikus, színes, sokrétű, mozgalmas. Felemelő oda megérkezni, ott lenni. Budapesten kiemelkedően felfedezendő szomszédságnak tartom az alaphangulata, a fenti vendéglátóhelyek és egyéb vendéglátóhelyek miatt, eleve a változatos kínálat miatt, a sok kreatív, kombinált üzletprofil miatt. Külön érdemes a terület galériára, kiállító eseménytereire is figyelni. Öröm nézni, hogy mindig zizegnek, történik bennük valami és hatásosan megállítják a járókelő tekintetét a bentről kifelé is ingerlő tárlataikkal.  

Külön térképen a cikkben szereplő helyek:

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!t

A cikk helyei a nagy Kocsmaturista térképen is

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

CIKKAJÁNLÓ

Hasonló utcaprojekt cikk a Budapest 9. kerületi Ráday utcáról

Ráday utca, Budapest - Kocsmaturista

A budapesti Ráday utca és kocsmaélete

A „kiülőseiről”, teraszairól is nevezetes Ráday utca ellentmondásos jelenség, de Kocsmaturista szemszögből nagyon is a pozitív oldalra dől. Sokan szeretik a Rádayt változatosságának különböző elemeiért,

Tovább olvasom »

Itt pedig a szomszéd kerület már megkezdett bemutatója

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dunakeszi
  2. Szigetszentmiklós
  3. Veresegyház
  4. Fót
  5. Leányfalu
  6. Aszód
  7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!

“A Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyed: kocsmafélék és mások” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!