Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

A Ráday utca gasztropubjai vagy étterem-kocsma hibridjei

A Ráday utcában, Budapesten, Belső-Ferencváros gasztronómiailag legmozgalmasabb tengelyén különösen sok az etető és itató kategóriában is ütős hibrid. Az új generációból ez a leggyakoribb vendéglátó-típus itt, érdekesebbnél érdekesebb példányokkal, ezért külön listát érdemelnek.

A Ráday utca cikksorozat a BUM – Bevásárló és Tematikus Utcák Menedzsment 2022-es támogatásával készült. Szponzorált tartalom = ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

A Ráday utca legutóbbi virágkorában inkább volt ismert az éttermekről, mint sima kocsmákról. Az utóbbi másfél évtizedben, a mai kocsma-paradigmaváltásban, mint tudjuk ez a két profil már nagyon gyakran együtt fejlődik. A kortárs új vendéglátó egységek gyakran gasztrokocsmák vagy étterem & bárok, párhuzamos evés-ivás fókusszal. A RÁDAY UTCA NAGY CIKK (ITT OLVASHATÓ!) készítésénél felfigyeltem arra, hogy itt még az átlagosnál is nagyobb ezeknek a száma és aránya. Ekkor jött ennek az alcikknek az ötlete, ami ezeket gyűjti össze.

Tehát, ha egyszerre kerestek érdemi étel- és italélményt, egy átlagos étteremnél lazább hangulatot, egy átlagosnál kocsmánál jóval komolyabb ételmenüt, akkor ez a lista lehet a kettős iránytűtök az Ráday utcához!

TARTALOMJEGYZÉK

A LISTA

Induljunk meg a Kálvin tértől és nézzük sorban a szereplőket!

FIGYELEM: ide a sima éttermeket nem sorozom, ahol hagyományosan másodhegedűs az ital az étel mögött vagy általános italkínálattal van lefedve. Ugyanígy nem a feszesebben éttermi légkörű helyszíneket sem. Csak azokat válogattam be, akiknek élesebben van kocsmás/báros karaktervonása akár a hangulat, akár a kínálat, akár mindkettő tekintetében. 

PÚDER BÁRSZÍNHÁZ - extrém dizájnba forgatott kulináris-kulturális tér

A Púder Bárszínház nemcsak a Ráday utca, de egész Budapest egyik leglátványosabb vendégtere is. Teraszidőben már kívülről is extravagáns, tarka kaptárminta-installációval és egy óriás mutáns, gumicukorra emlékeztető macival. 

Benn csak még extrémebbre és bizarrabbra fordul a megjelenés. Óriás rovar néz ránk fenyegetően, horrorisztikus próbababa-fejű ruhaállványok lógnak a mennyezetről, tépett tapéta alól ló támad ránk. Mindezt egy nagyon tágas, saroktól sarokig bombázó, élénk színű térben kapjuk, folytatva a galérián és a rendezvénypincében is.

Ez nem véletlen, ez profi térművészet! Babos Zsili Bertalan művész alkotása. Ritkán lelkesítenek vagy nyűgöznek le kocsmakompatibilis vendégterek dizájnermunkái. Sokszor nem több a hozzáadott „értékük” a divatkövetésnél. A Púdernél viszont nem kérdés az ovációm, ahogy Zsili egyéb budapesti műveinél sem (például Csendes Létterem vagy a Bartók Béla Boulevardon (CIKK!) a Szatyor Bár (CIKK!), stb.)

Persze a Púder Bárszínház közel sem csak egy látványbomba vagy egy passzív kiállítótér. Nagyon is élő étterem és bár, ahol esténként energikus vigalom honol az asztaloknál. Az intim kiskocsma atmoszférától persze nagyon távol áll, de bármelyikőtöknek javaslom, hogy próbáljátok ki, hogy milyen ebben az erőteljesen hatásos közegben jól érezni magatokat ital, akár étel-ital mellett. 

A Púder italkínálata kiterjed:

 • Sokféle válogatott borra
 • Sopronis-Heinekenes széles csapsorra (Mort Subite meggysör és Edelweiss búzasör is)
 • A First Brewing Co. pár csapolt sörére
 • Dobozos-palackos kisüzemi sörökre
 • Összetett bárválasztékra
 • Saját, kreatív nevű Bar Theather (=bárszínház) kreatív koktélokra

Az izmos étlapról a legnépszerűbbek főleg a hamburgerek, de a tépett húsos szendvicseket és a padlizsánkrémet sem engedné dobni a törzsközönség.

A Púderre már déltől lehet számítani, az ínyenc ebédmenü ligában is. Progresszíven új közönséget kényeztet vagy képez a húsmentes hétfő vegán és vegetáriánus fogásaival. Az Aperolistáknak pedig az Aperol szerdákra érdemes figyelni.

A Púderben bár nem színház az egész világ, a bárszínház kifejezés mégis ül, sőt. Valódi kis színpaduk van hátul színdarabokhoz, előadásokhoz, „több, mint koncertekhez”. Kulturális rendezvények sokaságát sorozzák eseménynaptárukba: tematikus estek, kvíz, kulturális italkóstolók, rendhagyó irodalom óra, stb.

A művészetpártolás vizuálisan is Púder sajátosság, 2022-ben hónapok át stabilan 0036mark magyar karakteres „pop street art” utcaművész remekeit találtam a kirakaton. 

Ajánlom a Púdert, ha egyszerre szeretnétek ital-, étel- és vizuális mámor-csemegét. Ha az egyedi kultúrkocsmai programjaik is érdekelnek Titeket, akkor kövessétek őket figyelemmel!

PÚDER Bárszínház cím: Ráday utca 8. Budapest 1092

PÚDER Bárszínház nyitvatartás: V-Cs: 12:00-1:00, P-Szo 12:00-20:00

(Fontos, hogy a ritka vasárnap is nyitvatartó Ráday utcai helyekhez tartozik!)

PÚDER honlap: https://puderbar.hu/

VISSZA A TARTALOMJEGYZÉKHEZ! >>>

JELENKE: a finoman bohém bisztró

FIGYELEM: 2023. nyarán a Jelenke átalakult Mata Hari Bisztróvá. Még nem tudom, hogy mennyire illik majd az új profillal ebbe a gyűjteménybe. Látogatás után frissítek. A Jelenkéről szóló sorok innentől emlékiratot alkotnak.

Csak egy sarokkal kell tovább menni, hogy a túloldalon elérjük a Jelenke Bisztrót. Nyáron a hangulatos teraszával is feltűnik az utca két partján. Az egykor a korábbi Corvin Áruház verzió aljában működő közkedvelt Jelen kistesója. Ők megtestesik az evős-ivós „beülős hely” utópiát, hiába nem szeretem ezt a szót. Hangulatvilágukban ugyanúgy jól érzik magukat a férfiak sorozatos korsókoccintással, mint az amúgy túlerőben lévő nők végtelten italkavargatásos csevejben. A Jelenke szép és kiadós ételei lehetnek a főműsorszám az italozás tetejébe. Italfronton is lehet izgalmakat találni, például a ritkán kapható budapesti kisüzemi Big Face Sörfőzde termékeit.

Még több infót találtok a Jelenke kínálatáról és történetéről a nagy Ráday utcai cikk EZEN A PONTJÁN!

Jelenke cím: Budapest, Ráday u. 11-13., 1092

Jelenke Facebook oldal: 

https://www.facebook.com/Jelenke

Jelenke nyitvatartás:

K-Cs: 17:00 – 23:00, P-Szo: 17:00 – 23:30

VISSZA A TARTALOMJEGYZÉKHEZ! >>>

iF JAZZ CAFÉ - Italok és étkek mindennapos élő jazz-zenéhez

Az iF Jazz Café végtelenül egyedien menő attól a ritkaságtól, hogy naponta játszanak élőben jazz-zenét. Fellépőik között vannak akár nemzetközi legendák, de feltörekvő új tehetségesek is. Ehhez gazdag bárital- és étlapjuk is van egy felemelően derűs környezetben. Ezekről és más érdekességeikről is olvashattok az iF saját oldalán a Kocsmaturistán:

IF Jazz Café cím: Budapest, Ráday u. 19. 1092

IF Jazz Café Facebook oldal: 

https://www.facebook.com/IF-Cafe-Jazz-Club-119649694670

iF Jazz Café nyitvatartás: H-Cs: 17:00-24:00, P-Szo: 12:00-02:00 V: 12:00-24:00 (A kevés vasárnap is nyitva tartó Ráday utcai hely egyike!)

VISSZA A TARTALOMJEGYZÉKHEZ! >>>

SHIRAZ LOUNGE & RESTAURANT >>> Perzsa ételek, vízipipa, kiugró italkínálat

A Shiraz Lounge & Restaurant a legegzotikusabb helyszín a gyűjteményben. Közel-keleti ízekkel dobja fel a Ráday utcát, de most mindenki söpörje ki a fejéből a tipikus aluljárós kebabost, ez jeles éttermi szint a húsfalót a vegánig bárkinek: növényi alapú mezze fogások, isteni házi falafel és hummusz, nyársas kebab és khoeresh „edényétkek”, stb. Másrészt a kulturális képzettársítással szemben bőségesen készültek alkohollal is: perzsa kultúrára kacsintó különlegességekkel, mint a datolyapárlat, a perzsa dogh vagy az anar koktél, mellé kellően nagy borválasztékkal, ritkább európai csapolt sörökkel, ráadásként koktélokkal és kevert italokkal, alkoholmentes fronton pedig a limonádékkal emelkednek ki. Mindezt egy élénk, alkalmanként egészen bulis teraszon élvezhetitek. 

A Shiraz nagy cikkben részletezem, magyarázom a kínálatot, bemutatom a különleges teret és díszleteket és elmesélem az érdekes háttértörténetet is:

Shiraz Lounge & Restaurant cím: Budapest, Ráday u. 21., 1092

Shiraz Lounge & Restaurant Facebook oldal: https://www.facebook.com/shirazrestaurants/

Shiraz Lounge & Restaurant nyitvatartás:

H-V: 17:00-00:00 (A kevés vasárnap is nyitva tartó Ráday utcai hely egyike!)

VISSZA A TARTALOMJEGYZÉKHEZ! >>>

INPUT KITCHEN & BAR - Étel, ital és látvány bevitelre

FIGYELEM: 2023. júliusban az Input tragikus hirtelenséggel sajnos bezárt. Az oka egyedi, nincs köze a világi tendenciához. Az Input blokk hamarosan emlékoldalra kerül innét. Az üzlethelyiség utóéletét pedig amint csak lehet, megírom itt.

Az Input Kitchen & Bar vadul bombázó ételekkel és italokkal és egy kirívóan látványos, fiatalos stílussal csábítja a vendégeket. A felkavaró megjelenés mellé a konyha és a koktélműhely egyformán izmos lábuk. Ha jót ennétek és innátok egyszerre, itt jó eséllyel maximalizálhatjátok a kombinált élményt. Egyébként bőséges borválogatásuk és kisüzemi söreik is vannak, köztük egy saját márkás sörrel, a cseh sörhívőknek pedig Pilsner Urquellt is csapolnak. Személyes kedvencem mégis a Tiramisu Martini lett. Erősen ajánlom. A többit a cikkben mondom el! 

Input Kitchen & Bar cím: Budapest, Ráday u. 30, 1092

Input Kitchen & Bar honlap: https://input.hu/

Input Kitchen & Bar nyitvatartás:

H-Cs: 11:30-23:00. P-Szo: 11:30-23:59

VISSZA A TARTALOMJEGYZÉKHEZ! >>>

CLARO BISZTRÓ - Étterem nemes kocsmahangulatban

A Claro Bisztró kitüntetten teljesít kocsmaként is a felsorolt helyek között. Bár e lista mindegyik eleme alkalmas az italozásra is, mégis a Claro az, amit erre legintenzívebben használnak is a törzs- és nem törzs vendégek. Ez jótékonyan rátapad a hangulatára is, de éttermi komolyan vehetősége ettől nem csorbul. A Claro ráadásul két műszakos, éjszaka mulatás zajlik, délben színvonalas ebédeltetés, de a legelszántabbak már ekkor megnyitják a báréletet. Az ételek finomak és bőségesek, lehet érdekes, minőségi borokat kóstolni, akár különtermet foglalni, a falak moziplakát gyűjteményt kiállításként megnézni. Mindezek és egyebek kifejtve ebben a cikkben találhatók:

Claro Bisztró cím: Budapest, Ráday u. 35, 1092

Claro Bisztró Facebook oldal: https://www.facebook.com/clarobisztro

Claro Bisztró nyitvatartás:

H-Cs: 11:00-00:00. P: 11:00-1:00 Szo: 12:00-1:00 V: zárva

VISSZA A TARTALOMJEGYZÉKHEZ! >>>

JEDERMANN - Példás egész napos hely a reggelitől az éjjeli jazzkoncertig

A Jedermann a még Budapesten is egészen ritka eléggé napos helyek alfa-mintapéldánya, ahol sok olasz vagy a délszláv helyekhez hasonlóan ugyanott lehet az esti kocsmátok, ahol a reggeli kávézótok, sőt itt reggelizőtök is. A Jedermann ugyanis, hiába a legkevésbé éttermi hangulatú egység a listán, egész nap etet is, este pedig a rendszeresen zenei vagy egyéb kultúrprogramokkal lakat jól bármilyen ital mellé.

Egy reggeltől éjszakáig rendelkezésre álló kitűnő hangulatú hely.

Ismerjétek meg gazdag háttértörténetét, dekorációit, étel-ital- és programkínálatát a most következő cikkből. Hátra hagytam, hiszen élőben is hátul van, a szenzációs, árnyas, zöldben futó hátsó kis kerthelyiségét. 

Jedermann cím: Budapest, Ráday u. 58, 1092

Jedermann Facebook oldal: https://www.facebook.com/jedermann.budapest/

Jedermann nyitvatartás:

H-V: 08:00-00:00 (A kevés vasárnap is nyitva tartó Ráday utcai hely egyike!)

VISSZA A TARTALOMJEGYZÉKHEZ! >>>

Videókban is a Ráday utcai helyekről

A fenti és további Ráday utcai helyszíneket megtaláljátok ebben a Ráday a radaron 2022-es videósorozatban is:

https://www.facebook.com/watch/100063547781225/664981228249547

A fotók nagy részét is a szerző készítette, kivéve ahol más fotógazda-megjelölés van. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Képszerkesztésük: Molnár Ákos

Kocsmaturista térképen találhatóak többek között a cikk Ráday utcai gasztrokocsmái és étterem-kocsmái is:

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

CIKKAJÁNLÓ

Elsőnek itt az eredeti nagy Ráday utca cikk, aminek ez egy kivonata:

Ráday utca, Budapest - Kocsmaturista

A budapesti Ráday utca és kocsmaélete

A „kiülőseiről”, teraszairól is nevezetes Ráday utca ellentmondásos jelenség, de Kocsmaturista szemszögből nagyon is a pozitív oldalra dől. Sokan szeretik a Rádayt változatosságának különböző elemeiért,

Tovább olvasom »

Itt a Ráday utca nagyszerű, javában csak itatóinak bemutatóit találjátok:

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

 1. Dunakeszi
 2. Szigetszentmiklós
 3. Veresegyház
 4. Fót
 5. Leányfalu
 6. Aszód
 7. Gyömrő
 8. Solymár
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!

Szólj hozzá!