Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Szeged 23 kocsma után – A napfény városa egy kocsmakincstár

Szeged kocsmaélete mindent vitt! A Kocsmaturista kutatómunka jelen állása szerint Magyarországon a főváros után Szeged rendelkezik a legfigyelemreméltóbb kocsmavilággal. Ha választani kellene egy magyar várost, hogy hova menj élmény-kocsmatúrázni a sokszínűség, a naprakészség és a választék jegyében, 2018 júliusában, kocsmaturizmusom 3. évében azt mondom, hogy Szeged legyen az! A színteret adó város ehhez csak hozzátesz, ahogy ez a kocsmaélet is hozzátesz a városhoz. Kifejtem:

FIGYELEM: Ez egy DINAMIKUS BEJEGYZÉS, FOLYAMATOSAN FRISSÜL, MÍG EL NEM ÉRJÜK A 23 KOCSMÁT! A bejegyzés egy olvasásra egészen hosszú, de kezeljétek úgy, mint egy Wikipedia szócikket és lapozzatok oda, ami érdekes. Igyekeztem jól tagolni.

Szegedi városélmény

(A városképeket messze a teljesség igénye nélkül válogattam)

Szeged Magyarország harmadik legnépesebb városa, növekvő lakosságszámmal:

Szegedi kocsmák - Dugonics tér és Szegedi Nagyáruház József Attila szoborral - Kocsmaturista

Szeged egyetemi város is:

Szegedi kocsmák - JATE - József Attila Tudomány Egyetem

Történelmi város is:

Szegedi kocsmák - Szeged 750 éves - Kocsmaturista
„Szeged 750 éves” emléktábla (1997)

Átfolyik rajta a Tisza, két folyóparton terül el. Van két városi hídja.

Szeged kocsmái - Tisza part - Kocsmaturista

Szeged kocsmái - A Belvárosi híd - Kocsmaturista

Tele van szép és nagy városi terekkel a és változatos városképű körzetekkel és lenyűgöző épületekkel:

Szeged kocsmái - Víztorony - Kocsmaturista
Szecessziós víztorony a Szent István téren (1904
Szeged kocsmái - Reök Palota - Kocsmaturista
A Reök Palota (1907) felújítva (2007)
Szegedi kocsmák - Széchényi tér széle az Anna kútnál - Kocsmaturista
A Széchényi tér széle az Anna kútnál

Mindezek sok urbanista jósághoz kiváló alapot jelentenek, de építkezni is tudni kell rájuk. Nos, a szegedi kocsmaélet tudott:

A szegedi kocsmaélet

Sok szegedi kocsma van, büszkén sok. A szegediek és a valaha Szegeden tanultak gyakran kihúzzák magukat és mosolyognak, ha a kocsmáikról vagy azok emlékéről van szó. Akadnak neves, emblematikus szegedi kocsmatúrák is. (Ilyeneket hallottam, hogy „villamostúra”, „sárga túra”)

Szegedi kocsmák - Mozaik - Kocsmaturista

Sokféle kocsma van: diákkocsmák, művészkocsmák, modern kisüzemi sörözők, retrókocsmák, lomkocsmák, és még a kiesőbb városrészeken is sikerült kincseket találni.

– A kisvendéglátás” egyéb ágai is tolakodnak. Az eddig megismert magyarországi városokénál nagyobb a választék újhullámos helyekből: kis kávézók, reggelizők, hamburgerezők, egyéb street food. Végre élő példát láttam Magyarországon arra, hogy egy városban, ami nem Budapest, a városlakók össze tudják mérni a különböző élményeiket és újdonságokat tudnak ajánlani egymásnak, mert van miből. Örülök, hogy egy ilyen gyakran „vízfejűnek” bélyegezett országban ez valahol már nem megy csodaszámba, hanem természetes.

Szeged kocsmái - A gasztronómia egyéb ágai - Kocsmaturista
Véletlenszerű válogatással: Kelesztő (egész napos reggelizőhely), a Hungi Vigadó és Sörkert ebédmenü idején, a City Pan Fish&Chips és a Hét Kávézó

 – Szeged kocsmáinak volt még egy jellegzetessége, amit a helyiek talán alapvetőként kezelnek. Az átlagnál sokkal több a kocsmai falfestmény. Néha összetett koncepciókkal és izgalmas megjelenéssel lehet találkozni, de az egyszerűbb kocsmákban is nagy arányban jellemezte egy legalább egyszerűbb fali grafika.

Szeged kocsmái - Kocsmai falfestmények - Kocsmaturista
A Vár Söröző, a Nyugi Garden, a Törpe Bár és Kávézó és a Zöld Tündér Abszint Bár

Sok kellemes szegedi kocsma is nyit viszonylag korán, már akár 9:00-kor (Nyugi Kert, Vár Söröző, Pivo Vár)

– Az átlagos italok és egyéb kocsmai fogások (kávé, szendvics) szempontjából a budapestiekhez képest sok jó kocsmában jelentősen alacsonyabbak az árak, miközben maguk a kocsmaélmények viszont hozzák a szintet.

A szegedi sörhelyzet is kifejezetten szimpatikus: A 2018 januári állás szerint öt jellemzően kisüzemi sörözőt tartanak számon, ami Magyarországon máshol példátlan, de szórványosan más kocsmákban is lehet kisüzemi sörökre bukkanni, legmeglepőbben például a diákkocsma soron” a Nyugi Gardenben hirtelen támadó menő HopTop sörökkel. A közeli Zsombón készülő Häfen márkával több állomáson is összefutottam (Fülig Jimmyben, Pivo Várban). Ők inkább a klasszikusabb vonalat képviselik, de van meglepő bambergi füstös sör is a palettájukon. A vöröset én szívesen ajánlom tőlük. Szegednek amúgy saját főzdéje is van, a Szögedi Sörfőzde, de az inkább a üzleteket lát el retró sörökkel petpalackos kiszerelésben. Kocsmai szinten, a Szent István téri Csomi Kocsma köthető össze velük, ahova eddig csak belesni sikerült időzítés okán, pedig szimpatikus volt. Épp kártyáztak.

– Egyéb sajátossága Szegednek a tudtommal jelenleg országosan is egyedülálló italspecifikus egysége, a Zöld Tündér Abszint Bár.

– Borokat tolakodó mennyiségben csak az A.platzban sikerült tetten érnem (26 féle), és a Nemegri bezárása után látni, hallani sem lehetett hangsúlyos borozót, se régivágásút, se újhullámost.

Ezek mellett maga a kocsmatúra is legendás volt, szuper példája a közösségi kocsmázásnak, ami új embereket is összehozott és végig nagyszerű hangulatban telt, sok poénnal, nevetéssel, gondolatcserével, rácsodálkozással és élménnyel. Köszönöm Jánosnak a Villányi Gergő barátomon (blogja: http://digitalispszichologia.hu/keresztüli meghívást és azt, hogy fogadta még részemről egyik legrendszeresebb útitársamat Timit és közös barátunkat, Écit is, aki egyúttal Eztettem bloggere.

A túrán vendégeskedtünk Bába Ákosnál, többszörösen díjnyertes házi sörfőzőnél is, aki nem volt rest kinyitni nekünk a hűtőjét. (Erről is írok még). Itt megismerkedtem egy kollégával, a Szűretlen sörblog részéről, Sárközy Andrással. Párjával ők is velünk tartottak két állomáson.

Szeged kocsmái - közösségi szemszög - Kocsmaturista

Szeged kocsmái

A hat nap alatt Szegeden mennyiségileg is szép 23 darab kocsmahelyiséget sikerült bejárni. Lássuk, kategóriákra bontva, hogy mivel találkoztam! A részekből talán összeáll, hogy miért szerettem annyira.

A kategóriák persze nem kizárólagosak, csak iránymutatóak. Tűröm velük a vitatkozást, hiszen még én is tudnék vitatkozni magammal. Mivel 23 kocsmáról lesz szó egyetlen írásban, így most elsőre mindegyikről rövidebben szólok az átlagnál, de későbbi leválogatásokban visszatérhetnek részletesebben is.

Szegedi diákkocsmák

Diákkocsmának leginkább azokat soroltam be, amik a jelenkori diákság körében népszerűek, és többségében diákokat találtunk ott, de a közönség sehol nem volt szigorúan homogén, és persze szépen mutatkoztak olyanok ívóhelyiségek is, amik a visszajáró „véndiákok” hódolatát is minduntalan élvezik. Ugyanakkor azokat válogattam ide, amik valamennyire a mai diákság igényéhez korszerűsítettek és fiatalosak.

Vár Söröző (1) – Modernizált kocsmavár

Az első szegedi kocsmám volt, a Tisza part és a Belvárosi híd közelében. Érékezésemkor it találkoztunk Jánossal. Nevét a postacím szerinti Vár utcáról, közvetve pedig az egykor errefelé terebélyesedő Szegedi várról kapta. A korábban „vérretró” mivoltáról nevezetes söröző legújabb felújítását a régi ismerői mind jelentős történelmi fordulatként kezelik, a mesélő ízlése szerint narrálva. Ma finomra csiszoltságával és domináns szürke színeivel első blikkre ingerszegénynek tűnt, mint egy vártömlöcben tengődős filmjelenet, de a belsőbb teremben itt is üde falfestmények vártak, profilba vágó témában:

Szeged kocsmái - Vár Söröző - Kocsmaturista

Nekem visszatérős hely is lett, mert a pult közelében volt egy jó kis konnektoros asztal, így többször mentem ide munkálkodni. Gyanús is lettem az egyik diáknak, hogy ki lehetek és mit csinálok ott. Pedig nem csak diákok fordultak meg itt, hanem sokféle népek…

Alap, de kerek italválasztékkal, fiatal személyzettel és visszafogott árakkal vár a Vár központi helyen. Alapozó kocsmának, gazdaságosan italozni és gazdaságos fogyasztás mellett innen dolgozni is ajánlom. Illetve ha már korán nyitó, de még későn is nyitva tartó helyet kerestek:

Nyitvatartás: 9:00-2:00, pénteken: 9:00-3:00, szombat-vasárnap: 11:00-2:00

Pivo Vár (2) – Az örök diákkocsma

Még egy vár, de ennek neve már szójáték, a szinte/talán pánszláv „sörfőzde” (Pivovar) szóra építve. A belvárosi Vitéz utca / Ady tér négy kocsmás kínálatában sorakozik. Ügyesen komponált, jó értelműen kocsmázós kocsma sok faanyaggal, félhomállyal, és ezeket feldobó színes retróreklámokkal, falfestményekkel.

Szeged kocsmái - A Pivo Vár nagyon hangulatos szegedi kocsma - Kocsmaturista

Szeged kocsmái - Pivo Vár - Kocsmaturista
Csapon a közeli Zsombón készült Häfen söröket is megtaláltuk.

Összhangban él a múltjával és a jelenével. Azt éreztem a levegőben, hogy boldogok az emberek, hogy épp itt vannak. Közös kincse sokféle vendégének. Régi diákok nosztalgiakocsmája is egyben. Örökérvényűként őrzi a kilencvenes évek végének kocsmastílusát, és mégis friss, mégis mai. Télen inkább benn telt meg, de színes kerti bútoros udvarral is fel vannak fegyverkezve. Rendszeres a jövés-menés, sok a történés, sűrűek és vidámak a kortyok.

Ráadásul az árak is diákbarátok. Hamarosan pedig a konyhát is újra nyitják.

Ajánlom hangulatvadászoknak és környékbeli sörökkel szívesen kísérletezőknek is.

Nyitva: Hétfő-Péntek: 8:00-24:00, Szombat: 12:00-24:00, Vasárnap: 17:00-22:00

Nyugi kert (3) – A szegedi visszhang 

Egy ikon, egy legenda a városban. Ez a szegedi visszhang! Akár városrész is lehetne, annyit emlegetik. A Pivo Vár szomszédjában 1998 óta létezik Nyugiként, 2012-es újraindítással! Már nagyon másképp fest, mint 2011-ben, amikor először jártam itt, még előtte mindennek. Egykor állítólag lovarda volt. Ma friss és menő! Akár Berlin egyik bohémnegyedében vagy a londoni fenekestől felfordult Camden Town-ban is is illene és ott is kiemelendő kocsma lenne. Ez (talán valaha először leírt szó jön:) a „legfalfestményesebb” minden szegedi kocsma közül.

Szeged kocsmái - Nyugi Kert - Kocsmaturista

Itt lehetne akár fordítva is, lehetne a kocsma a falfestmény univerzum dísze, ahonnét a síkidom vízi hősök bámulnák a térbeli ívókat, a rózsaszín szoknyás lányokat és a pultnál vízszintes libasorban várakozó vagy a bejövés után rögtön újra kivonuló cigizős bandákat, és ezt az egészet tömeget, aki úgy ül meg a Nyugiban, mintha meccsen vagy moziban ülnének össze: a főprogram kedvéért. A Nyugi főprogram. És sugározza, amit a neve sugall: érzed, hogy nyugi van.

Gyakorlati különlegessége a méretes udvar, a külön kajapult és a kapcsolódó szabaduló szoba. Az árak normálisak, a kajapulté töredéke egy budapesti hasonlónak. Italválasztékukból ajánlom az üveges HopTop söröket.

Ajánlom mindenkinek mindenért, Szegedért, a vizuális élményért, a katyvaszos hangulategyvelegéért

Nyitva tartás: Hétfő-Péntek 9:00-01:00, Szombat 12:00-2:00, Vasárnap: 16:00-24:00

A.platz (4) – A színes mindenes

Futó, a többiektől szinte kizsarolt kocsmalátogatás volt a Pivo Vár és a Nyugi Kert során két célkocsma között, mert ígéretes volt, vonzó és érdekes. Közegélmény alapján vadabbnak, nyersebbnek, mint az előző két állomást. Diákok kedvencének hírlik ez is, de itt azon szombat éjjelen látványosan idősebb volt az átlag korosztály és hangosabbak, mozgékonyabbak és ittasabbak is voltak az akkori vendégek. A két szintes A.plaz amúgy nagyon pofás, figyelemfelkeltő, sok az érdekes, ízléses részlettel. Látszik, hogy gondozzák és haladnak a korral. Jelen formáját kb. három évesnek mondták. Van benne ötlet és őrület.

Szeged kocsmái - A.Platz - Kocsmaturista
Ajánlom figyelni a díszlet kreatív részleteire, például a fiókos fal és a dohányzó asztalnak használt üveglappal fedett kád tartalma.

A sokarcúság sugallatával szimpatikus. És miközben átélted a szombati esti láztól hepajosabb, ricsajosabb valójában, simán bele tudod látni azt is, ahogy egy hétköznap délután teáskanálban visznek mosolyogva extra parmezánt kérésre egy „cézársalira” a szomszéd asztalhoz.

Ajánlom figyelni a díszlet kreatív részleteire, például a fiókos fal és a dohányzó asztalnak használt üveglappal fedett kád tartalma.

Extrája, hogy 26 féle borra büszke. Csomagolt sulibüfé szendvics is kapható volt a pulton még szombat éjjel is.

Nyitva tartás: Hétfő-Csütörötök 9:00-24:00, Péntek: 9:00-2:00, Szombat 11:00-2:00, Vasárnap: Zárva

Törpe – (5) Falra hányt csudavilág

Biztos nem mindig ilyen csendes, mint szombati zárás előtt. „Falfestményesség” (<kicsinálom ezt a szót) szempontjából a legnagyobb kihívója a Nyuginak. Kiállításlátogatóként vesztem el a falak tartalmában. A bohókás zűrzavar terült szét a falakon. Milyen jó, hogy valakik egyszer úgy döntöttek, hogy kocsmafalon osztják meg mindezt a nagyérdeművel. A WC is külön univerzum ebből a szempontból.

Egyéb berendezések is kreativitást képviseltek, például raklap bútorok, iskolai tornatermes bukfencmatracokkal.

Szeged kocsmái - Törpe - Kocsmaturista

Végül mégis úgy értékeltem, hogy csak félig voltam a Törpében, mert azt hallottam, hogy a Törpének a tetejére is kell menni és onnét látni be a kivilágított várost és a tornyokat.

Üdítően vidám és látványos, belvárosi, jó árfekvésű kocsmaként ajánlom! 

Nyitva tartásról még várom az infót.

Szegedi retró(bb) kocsmák

Az idegyűjtött kocsmák semmiképp sem mesterségesen retrósítottak, hanem egyszerűen régebbi kocsmastílust képviselnek. Nem egyforma mértékben retrók, tehát a kategórizálásással nem célom őket egy kalap(om) alá venni.

Vakegér Söröző (6) – Az újszegedi lakótelep főkocsmája

Mivel első éjjeli szállásadóim Újszegeden laktak (örök hála Helga és Zsolt, itt ért a reggel és itt kerestem magamnak kocsmát, ahol eltöltsem a nap dolgos részét. Újszeged a Tiszának a nem annyira óvárosi / belvárosi partján van, és Belvárosi hídon átérve gyorsan lakótelepet érünk. Ennek a fő-kocsmájában, a Vakegérben kétszer is hosszú órákat munkálkodtam, és az így átélt élmények jól kiegészítették az első benyomásokat.

A Vakegeret figurálisan is kötelezi a név, a Disneys Hamupipőke egéralakjaira épít. Kirakatmatricákban is jelen van. Ez fiatalítja a kocsmát, de amúgy is humorosan kommunikál önmagáról: Vakegér Tudakozó, Falatozó – Az utcai büféablaknál pedig Vakegér MekDonáldcnak is becézi magát.

Szeged kocsmái - Vakegér kívülről - Kocsmaturista

A Vakegér nagyobb merítésből koncentrálja társadalmat, mint elsőre gondolnánk. Ennek egyik fő oka lehet, hogy szimbiózisban él a szomszédos falatozó részleggel, ami kiadóablakot működtet a kocsma irányába is, és a kocsmatérben is elfogyaszthatod a hamit. Így a főleg nyugdíjas törzsvendégeken kívül akár egy anya is beül a kislányával két bögre teára és hasábburgonyára, de üzletemberek megfordulnak itt, külföldre költözött szegedi barátok együtt nosztalgiázni ugyanúgy.

Szeged kocsmái - Vakegér beltér - Kocsmaturista

Kiemelem róla, hogy példásan tisztán tartott kocsma.

Ajánlom a régi hangulatok kedvelőinek, a vegyes társadalmi képkockák híveinek és azoknak, akik kantinfalatokat szívesen esznek kocsmában.

Nyitva tartás: Mindennap 6:00-22:00

Gól Eszpresszó – (7) Felsővárosi sportivó

A felsővárosi Gól Presszó a belvárostól fél óra sétára csak a ráadás volt az egyik éjjel János rezidenciájához közel, míg bevártam a többieket.

Szeged kocsmái - Gól Eszpresszó - Kocsmaturista
fotó: Gól Eszpresszó Facebook oldal

A nevét a szomszédos SZEOL (szegedi focicsapat) pályának köszönheti az Etelka sori Sportcsarnok mellett, de mivel folyó közelben is van, hosszabban elnyújtott Tisza parti séta után is lehet itt feltöltő „energiaitalt” fogyasztani, biliárdozni. Egyéb okokból elsőre nem kvalifikált célforgalmi állomásként. Dicséretére legyen mondva, hogy zárás előtti hajnali percekben is nagyon nagy élet zajlott, és a távozásom utolsó pillanatáig jöttek új vendégek. Érkeztek idősek és fiatalok is, nyughatatlan éjszakai lelkek. Az otthoni ruhás vendégektől a rockeren át a bulira kiöltözött fiatal lányokig mindenféle ember volt. Az utolsó képkocka, amit még elcsíptem távozáskor az volt, hogy egy vékony lány beült egy kétszer terebélyesebb másik lány ölébe szemből és tekeregni kezdett. Ezen kívül volt perec és viszonylagosan alacsony árak.

Szegedi kocsmák - Gól Eszpresszó - Kocsmaturista

Környékbeli vegyülősöknek és éjszakázónak, Tisza parton hosszút lépő kirándulóknak, focidrukker alapozóknak, barátságosan vad közösségi kocsmák kedvelőinek is ajánlom.

Rolling Stones  (8) – Megbúvó éjfélező 

A Rolling Stones kocsmalátogatást meglepetésként kaptam Jánostól vasárnap estére. Azt hittem, hogy már csak hazafelé tartunk a Szamosból, de az oktalannak tűnő kerülőút egyszer csak kocsmába torkollott. A Rolling Stones is felsővárosi kocsma. Talán az első  szegedi válogatás legkevésbé kirívó kocsmája. A pultos lány sem tudott sokat mesélni róla, és így vasárnap éjnek évadján magában is hallgatag volt azon kívül, hogy kincset ér, hogy vasárnap is éjfélig nyitva van ezen a környéken. Amúgy egészen bensőséges volt és rendben is tartották. Volt két belső terme akár kényelmesnek tűnő kanapékkal, (télire fóliastáras) nagy terasz, néhány sok kocsmából ismert fali retrókép és néhány számomra ismeretlen is.

Szeged kocsmái - Rolling Stones - Kocsmaturista

Dreher sörkínálat, télen forralt bor, csócsó, darts és melegszendvics. Vasárnap este inkább kisebb társaságok tömörültek, de megfordult egy melegszendvics-Dreher Bak kombót TV előtt vacsorázó egyedülálló középkorú férfi is. Plusz pont, hogy beengedtek minket „kiskutyával.”

Szeged kocsmái - "Kiskutyával" a Rolling Stones-ban
Másenyka

Felsővárosi éjfélig kocsmázáshoz ajánlom, nyáron környékbeli teraszos kocsmának is.

Nyitvatartás: Hétfő-Csütörtök: 10:00-24:00, Péntek-Szombat: 10:00-02:00, Vasárnap: 12:00-24:00

Róluk találtam egy websétát is a netenhttps://data.webseta.hu/r152137/vendegter_9/861,59/16,19/100,00/

Mignon  (9) – Egy cukrászda második élete

A város egyik legrettegettebb kocsmájaként utaltak rá többen is, de egy véletlenszerű látogatásból nem találtam benne semmi ijesztőt vagy rendkívülit. Nagyon belvárosi is, hiszen az Anna fürdő a Széchenyi tér közelében található. Kintről színes, nagy színes betűkkel hívja fel magára a figyelmet. A betűk jópofán mignon / muffin papírban ülnek. Az először meglátott vendégek pedig fedett teraszon ülhettek. A benti élet alapján hangulatában is színes kocsma, sokáig zsongó élettel. Épp egy szülinapi buli is volt hétfő éjjel.

Szeged kocsmái - Mignon - Kocsmaturista

Mi pultnál ülve nagymenüztünk, és hiába nem nagymenőn (felezett Soproni Démon, kicsi Unicum / pálinka és két víz), a bárszék szomszédunk jó arc volt velünk. A Mignon normál áras, de nem az  „occsókocsma” típus. Nekem ekkora már pont nagyon hiányzott egy ilyen pezsgő, vegyülős közösségi hely a példásan dizájnos, de felparcelázott, ültetési rendes éttermi felé mutató világa után.

Közösségi, bandázós, laza kocsmák kedvelőinek ajánlom, azoknak akik bírják a nagyobb zűrzavart és a sok történést a térben.

Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 11:00-1:00, Szombat: 18:00-2:00, Vasárnap: 11:00-1:00

Fülig Jimmy Pub (10) – Fülig jókedv hajnalig

A másik „rettegett kocsma”, amitől inkább óvtak, de eredménytelenül. Ide egyedül mentem és kifejezetten jófej és barátkozós emberek sorozatával találkoztam. A régi híre talán már a múlté. A pultnál egymást váltó vendégek mindegyike beszédes és kedves volt, főleg a jó humorú színes hajú pultos leány. A kocsma küllemére sem volt panaszom: barátságos, boxos, lambériás, bőr-sarokülővel, boltívvel, egy akkor fedett terasszal, némely asztalon abrosszal. Voltak kocsmakaják is, pl. zsíros kenyér, pattogatott kukorica és a Lepény. Itt is csapoltak zsomlyói Häfen sört és helyi italspeckókat kínáltak, amiből a legtöbb biztatást kapott Isten nyilát rendre meg is kóstoltam. Végül két szerb sráccal találkoztam és beszélgettem, akik nem rég költöztek Szegedre. Örültünk egymás ívótársaságának.Ráadásul egyike Szeged legtovább nyitva tartó kocsmáinak és még bőven jól megközelíthető ponton, a József Attila sugárúton.

Szeged kocsmái - Fülig Jimmy - Kocsmaturista

Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 15:30-3:00, Szombat-Vasárnap: 16:00-3:00

Szegedi kisüzemi sörözők

Szeged kocsmavilága mellett egyik legerősebb érv, hogy mennyire elöljárónak a szegediek kisüzemi sörözők tekintetében országos szinten. Öt darab így kategorizálható egységről sikerült tudomást szerezni, négybe meg is fordulni. Ezek kínálatban naprakészek és szerteágazóak, stílusuk modern, megjelenésük menő, karakteresek és igényesek is. Nagy arányban minőségi, változatos kajából is büszkén van mit felmutatniuk. Látszik, hogy szeretik a fiatalok, középkorúak, ránézésre inkább a jobb módúak. Sokan elegánsabban öltözve is járnak ezekbe, és sokkal nagyobb a nők aránya, akik önkéntelenül reprezentálják, hogy mennyire lehet sikkes ital a mai sör a megfelelő kezekben. Mégsem lesz olyan formális és távolságtartó, mint egy étterem. Félút az étterem és egy egyszerű kocsma között. Egyre jobban meggyőződésem, hogy több szemszögből korunk kávéháza a kisüzemi söröző. Kellenek az ilyen minőségi evő-ivók a kerek egész részeként. Fontos színvonalfelhúzó alapok Szegeden is.

Maláta Kézműves Sör- és Grillkert (11) – Menő múzeumi sörkantin

A legmodernebb szegedi kocsmák egyike 2014 óta. A műemlékjellegű, látványos Fekete Házban található a belvárosban, a Móra Ferenc Múzeummal közös épületben! Nyáron valóban a sör- és grillkertje a lelke, de már télire is nagyon szépen bekuckóztak egy képzőművész szárnyaló képzelete segítségével.

Szeged Kocsmái - Maláta Sör- és Grillkert - Kocsmaturista

A fennkölt, elegáns alapokon nyugvó, de őrült részleteket rejtő, színes berendezés mégis barátságos, stílusos, de nem giccses. A disznó visszatérő elem. A Maláta udvara külön világ, ami januárban is megsúgta, hogy milyen hangulatos lehet nyáron. A sörök mellett valóban jelentős velejárója a helynek a kaja. Nem is csodálkoztam, hogy szinte minden vendég eszik is valamit. Igényesen tálalt, emberes fogások jönnek asztalhoz. A sörválaszték pedig halad a korral és ritkaságok és prémium termékek is kaphatóak voltak.

Az árak budapesti hasonló színvonalú sörözőkhöz képest mérsékeltebbnek tűntek.

Ajánlom a minőségi bisztró- és utcakaják és a naprakész, választékos kisüzemi sörök szimultán kedvelőinek. Azoknak is, akik elegánsabb helyen szeretnek inni. Randihelynek is alkalmas. 

Nyitva tartása: Hétfő-Csütörtök: 14:00-23:00, Péntek: 14:00-1:00, Szombat 12:00-1:00, Vasárnap 12:00-23:00

Sörök háza (12) – Üvegezni ér

Ez alapvetően egy sörbolt a belváros közepén két szinten, nagy választékkal, külföldi és magyar sörökből is. A jól kiépített helyben fogyasztási opció teszi kocsmává is. A felső szinten jó hangulatban lehet sörözni. Több akár társasági asztal kínálkozik. A díszlet szigorúan tematikus, sörplakátokból és egyéb falra való marketing anyagokból áll, őrizve az áhítatos kapcsolatot az italfajta és a fogyasztó között. Ezzel együtt ez a leglazább, legsportosabb, legférfiasabb a kipróbált új hullámos sörözők közül.

Szeged kocsmái - Sörök Háza - Kocsmaturista

Inkább a példás választékért érdemes céltudatosan felkeresni, nem spórolással spekulálva, mert diszkontárakra (január alapján) nem számíthatunk. A többieknél nem drágább, de nem is feltűnően olcsóbb csak azért, mert főleg kereskedés. Ha pedig fel akarnál töltődni a sörkör előtt, kávé is kapható!

Nyitva tartás: Hétfő-Szerda: 10:00-21:00 Csütörtök: 10:00-23:00 Péntek-Szombat: 10:00-01:00

Cirmi Kézműves Gasztrokocsma (13) – Büdös macska, büdös macska, mivel itatsz te minket?

A Szegedi Nagy Áruház mögött található a Tisza Lajos körúton, és a környék egyik gasztronómiai éke lett az utóbbi három évben. Sokan ismerik, szeretik, éltetik. Ez az üzlethelyiség korábban átkozott volt a rossz és jó nyelvek szerint is, amíg be nem tette a lábát a macska. A vicces név mögött egy nagyon mutatós, nagyon mai gasztrokocsma van, aminek név-hű sztársöre, a Tropical Kitty, IPA ami az Ország Sörtesztjén legutóbb szakmai zsűri által választott ország söre lett. (A Zentus Craft Beer sörfőzde és Ábrahám Máté – ex Horizont – sörfőző közös alkotása.) Valóban kóstolásra érdemes zarándokelixír. Ritkán van tartalma a szókapcsolatnak, hogy a ház söre. Itt van! Amúgy hat csapról folynak változó sörök. A Reketye Brewing Co. márka jelenléte intenzív. 

A beltér két látványos teremből áll, sok elmacskásodott részlettel. Nyáron van hátsó terasz is, amiből januárban csak kivilágítatlan sanda pillantások jutottak, a kinn cigizők füstjén keresztül. A télidei kedvenc elemem az utazóbőröndökből összerakott álló fal, illetve a kinyitott könyvek kollázsán a rajzok (bicikli, agancs, stb.)

Szeged kocsmái - Cirmi GastroPub - Kocsmaturista

Legendás kajájuk a thai leves, amit vissza is tértünk megkóstolni. Az egyik Thaiföldön jártas kolléga kérésére került menüre. Az étkezés itt is alap (hamburger az egyik főprofil, de összetett bisztró menü van). Több barátnő duót láttam itt vacsorázni és hozzá nőiesen sörözni. Sok a női vendég. A női sörforradalom az ilyen helyeken történik.  A Cirmi elnevezés is állítólag az üzemeltető pár hölgytagjának beceneve után jött.

Nyitva tartás: Vasárnap-Csütörtök: 12:00-23:00, Péntek-Szombat: 12:00-1:00

Napfény Műterem (14) –

A fő-főtér (Széchenyi tér) egyik peremén található, szintén egy vendéglátással többször próbált helyiségben (pl. Popper Mór Mulatója lomkocsma). Egy legendás, műemlékvédettség alatt álló társasházban talált rá színterére. Egykor valóban napfényműterem működött az átriumában. Ha más sem lenne magabiztos ezt a kifejezést illetően: a régi fotográfiában egy olyan technikai helyszín, ahol sok természetes fényt tudtak koncentrálni a megfelelő szögből a profi képek elkészítéséhez.

Ez a helyiség a mai Napfény Műterem része, egy méretes, látványos beltér bónuszaként. Ez a gasztrosöröző gyakorlatilag a Maláta második felvonása, annak a sikerreceptjére alapozva, ugyanattól az üzemeltetőtől, Csongortól. Csak még nagyobb a választék, a tér, és ha lehet még a Maláta szépségénél is szebb. Folyamatosan ingerli a nézelődőt sok növénnyel, sok színnel, de mégis egy kiegyensúlyozott, visszafogott alapra rászórva mindezt. A részletekre figyelő vendégeket akár a félreeső őrült tereptárgyak és dekorációk is jutalmazzák, pl. a pulton vagy a WC falán.

Nyáron a fedetlen belső udvarában pedig mesés terasz működik. Egy júniusi átutazáskor kipróbáltam. Mivel különböző árszínvonalú söröket kínálnak, az átlagos kisüzemi sör árfolyam alatt is ki lehet jönni, de sok budapesti hasonló színvonalú helyhez képest is jelentősen olcsóbb. Az üveges sörválasztékból és borból is izmosak. A sokféle divatos kocsmakaja (gourmet burger, tépett disznó szendvics, stb.) közül én a legkisebbért külön is emelem kalapjaimat: a finom sörperec meglétéért. Fontos és követendő, hogy az egyszerű sörkorcsolya szint is képviselve van.

Szeged kocsmái - Napfény Műterem - Kocsmaturista
A felső sarokban a szegedi vendéglátói egyesült csapatával, Jánossal, Helgával és Zsolttal

Nyitva: Hétfő-Csütörtök: 14:00-23:00, Péntek: 14:00-1:00, Szombat: 12:00-1:00, Vasárnap: 12:00-23:00

További szegedi kocsmákért nézz vissza később! A bejegyzés addig folytatódik és frissül, míg el nem érjük a 23 szegedi kocsmát.

Köszönöm minden közreműködőnek a Szegedi élményt:

Jánosnak és Masenyka kutyának vendéglátást és a sok közös kocsmalátogatást, a titkos és meglepetés kocsmákba vezetést és az oktatást abszint kultúrából. 

Helgának és Zsoltnak, és szobatársamnak, Nala macskának a vendéglátást, és azt hogy végül csak eljöttek a Napfény Műterembe. Sok boldogságot az esküvő után!

Timinek, Écinek és Gergőnek a társaságot a túrához.

Bába Ákos, sztár-házi sörfőzőnek a vendégségeget és a kerekasztal sörkóstolót! (erről is mutatok majd képet) 

Ha budapesti, magyarországi és európai kocsmatúrával egybekötött városfelfedezések, kocsmaélet és kocsmakultúra beszámolóit olvasnátok rendszeresen, akkor a Kocsmaturista Facebook oldala itt követhető: www.facebook.com/kocsmaturista

A kapcsolódó Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Folyamatosan várom az ötleteket, javaslatokat a meglátogatásra érdemes kocsmákról, izgalmas kocsmaélettel rendelkező városokról, környékekről vagy arról, hogy ti miről olvasnátok szívesen! Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra.

 TÉRKÉPEN AZ EDDIGI SZEGEDI KOCSMÁK IS:

Médiaajánló: Van valaki, aki nálam sokkal több szegedi kocsmát járt már be, az ő blogja itt található Szegedi Kocsmák néven:

https://szegedikocsmak.blog.hu/

Egyéb városi kocsmaélet bemutatók a Kocsmaturistán:

Miskolc és kocsmái első látásra – Cáfolat az ítéletekre?

Pécs 20 kocsma után (A 13.-20. látogatás beszámolóival)

SZÉKESFEHÉRVÁR és kocsmái ELSŐ LÁTÁSRA

 

 

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?