Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

4. kerület – Újpest

Újpest, Budapest 4. kerülete egy meglepően gyakran kattintott tag a Kocsmaturistán, sőt még direkt rákeresni is szoktak. Sokaknak, akik nem jártasak arrafelé talán csak egy homályos folt a fantáziájában vagy pedig egy leegyszerűsített képzettársítás. Nekem is érdekes, hogy Kocsmaturistaként pár látogatásból többet figyeltem meg belőle, mint amikor fél évet ott éltem. Itt olvasható, hogy hol tart az ismerkedés:

Személyes élmény / hallomás alapon írok, nem nyújtok teljes képet, de időről időre frissítek. Egy hónap múlva lehet, hogy többet találtok már itt. Képekkel is igyekszem mielőbb feltölteni az oldalt.

Újpesti városélmény

Újpest Budapest a fejekben már Budapest külső kerületének számít, de fontos vonása, hogy kimegy oda a metró. Újpest Központ metróállomás környező utcáinak városképe egész nagy kiterjedésben jelentősen nagyvárosiasabb egyéb budapesti külső kerületeknél. Kijjebb a különböző érzetű városdarabok itt valahogy jobban egymásba simulnak. Cserébe a központi kerületrész magában is pepitás. Újpest Központ tágabb környéke akár már egy utcán belül is olyan esetlegesen összetett képet mutat, mint amikor egy két éves gyerek rakja véletlenszerű sorba válogatatlan játékait. Ezt lehet szeretni is. Nekem sikerült. Egy péntek délutáni bolyongás közben direkt élveztem, hogy fogalmam sem lehetett, hogy mi vár a következő sarkon. 

Ha feljövünk Újpest központ metrómegállónál, az általános ízlésnek több ponton nem kedvez, amit találunk (2019. július): sok felújítatlan utca, káosz, retró hangulat, sok utcalakó. Ha a lehetséges négyből három irányba indulunk el, akkor kicsit még tovább igazoljuk magunknak ezt a képet, viszont a MENŐ ÚJPEST LÉTEZIK, csak tudni kell hol keressétek! Nem mintha a fenti világ feltétlenül megjavítandó, irtandó lenne, de aki mást keres, az is megtalálhatja a számítását. A negyedik irányban, észak felé, bal oldalon vár Újpest méretes főtere (Szent István tér) az igen mutatós polgármesteri hivatallal, köztéri Újpest felirattal, modern szoborral, talaj-szökőkúttal, parkos területtel, hátul nemrég megújult fedett vásárcsarnokkal.

Újpest kocsmavilága

Újpest Központ kocsmái

A modern újpesti kocsmák

A főtéren találhatók az eddig feltérképezett Újpest kapcsolódó vendéglátásának legfrissebb követei, a Központ Bisztró és a Calavera Mexikói Étterem és (Tequila) Bár és a ténylegesen a polgármesteri hivatal(!!! < nagyszerű érzés) sarkában a K14 Újpest és teraszos időben a nyári változata, a Molo Terasz kinn a téren. Ezeken a helyeken természetesen italozni is rendre szoktak a vendégek, főleg nyáron, amikor a kisebbek is főtérre nyíló, nyitott terasszal is rendelkeznek. A Calaverát egészen Budapestre szóló különlegességként ajánlom és a hangulata is megnyerő, a megjelenése pazar, népszerű, és az erős mexikói étlap mellett egyenrangúan nagy választék van mexikói italokból (Tequila, Mezcal, Margarita, Corona sör – sőt extraként a csepeli Rizmajer sörfőzde Cortez nevű kukorica söre is), emellett koktélok, sőt sörkoktélok.

Újpesten a főtéren kívül is érdemes sétálni, mert alig pár utcát távolodva a metrómegállótól már beleütközünk a fent említett színesen összetett városképekbe. Ezeken a területeken különbözőségük (nagyvárosias, békebeli kisvárosias, kertvárosias, panelházas lakótelep) ellenére azonban csak szocialista/rendszerváltás-klasszikus kocsmákat sikerült még érzékelnem. Sokat nem jártam még végig közülük, de azt megfigyeltem, hogy a többi budapesti külvároshoz képest nagyobbnak mutatkozik rájuk a kereslet. Kis teraszaik egy nyári péntek délután és éjjel is is telt házzal dübörögtek, valahol már az ablakban is ültek a friss levegőre és a többiek társaságára vágyó jelenlévők. A kevésbé központi kocsmák inkább idősebb törzsvendégekkel teltek meg, míg a metrómegálló közelébe esőkben már fiatalabb vendégeket is tetten értem.

Egyéb szimpatikus kocsmák Újpest Központban

Egy számomra meglepően érdekes egység, az Újpest Központ aluljáróban üzemelő Betta Drink Bar, ami aluljárós kocsmáktól teljesen szokatlan módon egy jó közegű és közönségű és csinos kocsma. Ha beljebb lenne és felszínen, talán nem említeném ennyire lelkesen, de az, hogy egy közösségi törzsvendég kocsma tud működni egy metró aluljáróban évek óta igenis kiemelendő! Úgy tűnt, hogy szinte mindenki ismer mindenkit, és intelligens beszélgetések, biztató arcok, tiszta WC elég WC papírral, szappannal, működő szárítóval (ami egyszerű magyar kocsmákban szinte lehetetlen együttállás). Egészen széles italválaszték, borok csapról is (Katona Borház), naprakész nagyüzemi sörök több cégtől is, divatos megjelenés, és ötletes díszítő elemek is (pl. Betyárok önéletrajzai kis képekben a falakon). Elvileg nagy energiák vannak a közösség megszűrésében, de úgy látom, hogy az akció meghálálta önmagát. Örülök, hogy meglátogattam ezt a helyet és láttam, hogy ilyen példa is van.

Másik szintén meglepő stílusú szimpatikus egység egy sarokra található délre az Árpád Áruháztól. A 2019-ben 24 éves Pépi Brasserie már felszíni hely, viszont ez egy barátságos sötét kocsma, ami a német besorolás ellenére inkább Hollandia és Belgium bruin café-inak („barna kocsma”) közegét idézi. Nekem elsőre nagyon beütött és ezt mások is érezhetik, mert elég vegyes társaság veszi birtokba egy vasárnap este is. Szokatlan módon jön harmincas vegyes társaság, egyik két éves kisgyerekével. És két a félhomályban igényesforma kedves, intelligens érettebb nő is itt veszik bele finom mozdulatos italemelgetések közepette a válás, a férfiak, a felnőtt gyerekek és az új lakások varázslatra váró világába. A pultos hölgynek a nála idősebb középkorú jóábrázatú törzsvendég a régi belehabarodásairól beszél. És jönnek, biciklivel, focijáték friss emlékével. Tetszik, hogy van itt egy ilyen sötét, vagány és belevaló, de mégis igényes és szép kocsma. Nagyon ajánlom. Három polc röviditallal, három sörcsappal: Bell-Vue-Kriek, barna Leffe, Stella (2019 május)

Omnia Terasz - jövős menős retro kocsma-kávézó az Újpesti piac mellett

Az pár éve megújult Újpesti Piac és Vásárcsarnok melletti található a (ha jól értelmezem) az Újpesti Virágpiac máig retró épülete, ami igazi időutazás a szomszédos nagytesóhoz képest. Addig kell megbecsülni, amíg tart és aktívan őrzi az emlékét egy eltűnő kornak. Az ebben található Omnia terasz is jól illeszkedik hozzá. A jól esően retro élmények kedvelőinek különösen ajánlom.

Március közepi késő délelőtt (2023) szinte a kedves délszláv caffe barjaim intenzív jövés-menését idézte. Azzal a különbséggel, hogy magyarosabb szokás szerint itt a legtöbben alkoholos italt ittak, de azért volt kávézó, üdítőző, alkoholmentes radlerező vendég is. Főleg idősebb és középkorú férfiakból állt a vendégkör, akik  többen otthon érezték magukat itt, de voltak azért nők és fiatalabbak is és persze piacozni hozott kutyák is. Én jól éreztem magamat, tetszett a közönség jókedélyűsége. A pultos pedig különösen kedves és segítőkész volt.

Borból csak Vargát láttam, sörcsapon Soproni volt. A kisüveges Dreherem 550 Ft-ba került. Árultak még német DAB sört is, sőt tőlük prémium készletet is. A pulton szalámis szendvicseket is kínáltak. Retrokocsma kedvelői újpesti kocsmatúrába tegyétek be, Újpest látogatásba vegyétek bele az Omnia Teraszt. 

Tavasztől felfelé még sütkérezni is jó a teraszán! Állítólag vissza kell jönnöm egy későbbi napszakban is, mert jó hangulat szokott lenni.

Omnia Terasz cím: Budapest, Szent István tér 12, 1042

Omnia Terasz Nyitvatartás: H-P: 5:30-17:00, Szo-V: 5:30-13:30

A Népsziget újpesti oldala

Egyéb érdekes célállomás lehet az Újpestről a vasúti hídon át megközelíthető Népsziget (becenevén: Szúnyog-sziget) is, amit a köztudat mostanában kezdett újra felkapni. Többek között kecskefarmájáról híres. Itt elsőnek egy főleg a hekkéjről nevezetes retró büféjellű vendéglátóhely, a Vasmacska Söröző (KATT!) található. 2018-ban szomszédja lett az újhullámos Duna parti Kabin (KATT!), a Római parti Fellini ifjabb testvére, ami gyakorlatilag is nagy bárján és teraszán kívül valóban kabinokat pakolt ki a Duna parton. Melléjük települt 2020-ban a szintén nagy teraszos Perem (KATT!).

A Népsziget teraszos helyeiről, a 13. kerületeikkel együtt, ebben a külön cikkben olvashattok:

Újpest többi része még mindig egy misztikum számomra is. Az elsőre ingerszegényebb megyeri területtel jóval kevésbé lelkesen ismerkedtem egy séta alapján. Arról nem is beszélve, hogy Káposztásmegyer és KÁP2 kerületrészek még teljesen érintetlenek. Ahogy haladok, frissítem ezt az oldalt.

Újpest sörfőzdéje, a FIRST

2017 óta Újpest kocsmavilágának megkerülhetetlen része, hogy sörfőzde nyílt a külső kerületrészen: FIRST Craft Beer CoA sörfőzde a magyar átlaghoz képest nagyobb, és gyorsan is terjednek az országban. Egyre több kocsmában találkozom velük, de az lokalista szempontból extra öröm, hogy Újpest újhullámos helyein is fellelhetőek. Emellett a főzdének is van egy saját sörözője (Taproom) 10 sörcsappal, ahol rendszeresen rendezvényeket tartanak (zenés, játékos, sőt közügy), és maga a főzdetúrák keretében maga a főzde is látogatható. 

Eddigi Kocsmaturista ajánlások Újpesten

Újpesti Kocsmaturista állomások száma: 14 db (Ezek csak a szigorúan vett kocsmázások, de több személyes benyomásom van különböző helyekkel csak kávézás, étkezés, kíváncsiskodás által)

Nem írtam be olyanokat, amikről csak hallottam, de saját élményem nincs velük.

Színmagyarázat:

Kocsmáztam is ott

Voltam benn, de nem kocsmáztam (helyette kávé, tea, kaja, stb.)

Nem fogyasztottam, csak bementem körülnézni

Kattinthatóak és külön cikk van mögöttük

Modern kocsmakompatibilis vendéglátóhelyek Újpesten:

 • Központ Bisztró
 • Calavera Mexikói Étterem és Bar
 • Kabinnyári hely a Népszigeten, a Duna parton (jelenleg zárva – 2019 június)
 • Wasser nyári hely a Népszigeten, a Duna parton – 13. kerületi oldal már, de Újpestről közelíthető meg jól
 • UP Kávézó az Újpesti Piac épületének tetején, a rendezvényhelyszín részen, a kilátás mellett. Abszolút nappali jellegű hely kávékülönlegességekkel és süteményekkel domborítva, de voltak Monyo és Szent András Sörfőzde sörök, borok, pezsgők, Panylai pálinkák és egyéb elterjedtebb röviditalok. Tágas, világos hely, jó onnét dolgozni és egy ritka MONYO sörbe is beleütköztem.  
 • Móló Terasz Szent István téri modern fabódé nyáron – zárt egységük a polgármesteri hivatal(!!! < még mindig nagyszerű érzés) pincéjébe a K14 Újpest. Primator sörök – 2018 nyár alapján)

Kisüzemi Sörlelő helyek Újpesten

(1 fajta üvegsnél nagyobb kínálat esetén)

 • FIRST Taproom a főzdénél
 • Központ Bisztró (FIRST)
 • Calavera Mexikói Étterem és Bár (Rizmajer Cortez söre és FIRST, de változó)
 • Kabin (FIRST csapon, Red Viking Co. üvegben – !!!2018 alapján. 2019 júniusban még zárva!!!)
 • UP kávézó (Újpesti Piac – Monyo, Szent András)

Egyéb fiatalosabb kiskocsmák Újpesten:

 • Betta Drink Bar
 • Pépi Söröző

Szimpatikus, érdekes retró kocsmák Újpesten:

 • Lutri Presszó
 • Kikötő Söröző
 • Hörpintő Söröző
 • Omnia Terasz

Kipróbált és ajánlott retró büfé Újpesten

 • Vasmacska Söröző (Népsziget)

Újpesti kocsmák, amikre már csak emlékezünk: 

NEMKOCSMA – Egyéb jóságok Újpesten:

 • Szent István tér (fő tér)
 • Nyaranta Szent István téren nagyszabású, kreatív közösségi tér, gyerekeknek és nem csak gyereknek (óriás homokózó, óriás sakk, szabadtéri csócsó, stb.)
 • Újpesti víztorony
 • Népsziget
 • Semsey Aladár park futópályával és szabadtéri konditeremmel
 • Deák Ferenc utcalakótelepi aszfaltsétány fiatal és idősebbek fákkal övezve, végig padokkal és a padokon „csináldmagad” kreatív és fel is használt hamutartókkal (láthatóan kevesebb volt a csikk)
 • Újpesti Piac, modern vásárcsarnok a Polgármesteri Hivatal mögött, ami sajnos a régi piac életébe került 2018-2019-ben, de mégsem tudom nem szeretni. Kívülr rideg és nem az esetem, de belülről egyrészt hozza a régi piaci jeleneteket, másrészt pedig élet van és árubőség. És a nép is még vegyesebb. A régi piacra járó típusfigurák, de a fiatal közösségi generáció akár innét dolgozik. Az étkezőkertjére sem lehet panasz, A Bundás nevű hely nagyon njól nyitott nálam a finom fűszeres rizzsel töltött gombafejjel és a zöldfűszeres grillkolbásszal. Az Újpesti Péklegénynél pedig egy igen jó péksüteményt, a „Dalmát Rácsost” ettem paradicsommal és mozzarellával töltve a szentendrei egyik kedvenc helyem a Dalmát Szamár tisztelére. Mindennek tetejében pedig úgy tűnik, kocsmát is fogok találni A Sarok néven, ha időben érkezek.