Kocsmázva utazni, utazva kocsmázni

Kezdőlap » 4. kerület – Újpest

4. kerület – Újpest

Újpest, Budapest IV. kerülete egy meglepően gyakran kattintott tag a Kocsmaturistán, sőt még direkt rákeresni is szoktak. Sokaknak, akik nem jártasak arrafelé talán csak egy homályos folt a fantáziájában vagy pedig egy leegyszerűsített képzettársítás. Nekem is érdekes, hogy Kocsmaturistaként pár látogatásból többet figyeltem meg belőle, mint amikor fél évet ott éltem. Itt olvasható, hogy hol tart az ismerkedés:

Személyes élmény / hallomás alapon írok, nem nyújtok teljes képet, de folyamatosan frissítek. Egy hónap múlva lehet, hogy többet találsz már itt.

(utolsó frissítés. 2018 augusztus)

Újpesti városélmény

Újpest Budapestnek már külső kerületének számít, de fontos vonása, hogy kimegy oda a metró. Újpest Központ metróállomás környező utcáinak városképe egész nagy kiterjedésben jelentősen nagyvárosiasabb egyéb budapesti külső kerületeknél. A különböző érzetű városdarabok pedig jobban egymásba simulnak. Nem csak nagydarab, jól elkülöníthető kerületrészek váltják egymást, hanem a részletek is pepitásak. Újpest már akár egy utcán belül is olyan esetlegesen összetett képet mutat, mint amikor egy két éves gyerek rakja véletlenszerű sorba válogatatlan játékait. Ezt lehet szeretni is. Nekem sikerült. Egy péntek délutáni bolyongás közben direkt élveztem, fogalmam sem lehetett, hogy mi vár a következő sarkon. 

Ha feljövünk Újpest központ metrómegállónál, az általános ízlésnek több ponton nem kedvez, amit találunk (2018 július): felújítatlan utcák, káosz, retró hangulat, sok utcalakó. Ha a lehetséges négyből három irányba indulunk el, tovább igazoljuk magunknak ezt a képet, viszont a MENŐ ÚJPEST LÉTEZIK, csak tudni kell hol keresd! Nem mintha a fenti világ feltétlenül megjavítandó, irtandó lenne, de aki mást keres, az is megtalálhatja a számítását. A negyedik irányban, észak felé, bal oldalon vár Újpest méretes főtere (Szent István tér) az igen mutatós polgármesteri hivatallal, köztéri Újpest felirattal, modern szoborral, talaj-szökőkúttal, parkos területtel, hátul megújuló piaccal.

Újpest kocsmavilága

A főtéren találhatók az eddig feltérképezett Újpest kisvendéglátásának legfrissebb követei, a Központ Bisztró és a Calavera Mexikói Étterem és (Tequila) Bár. Ezeken a helyeken természetesen italozni is rendre szoktak a vendége, főleg nyáron, amikor főtérre nyíló terasszal is rendelkeznek. A Calaverát egészen Budapestre szóló különlegességként ajánlom és a hangulata is megnyerő, a megjelenése pazar, népszerű, és az erős mexikói étlap mellett egyenrangúan nagy választék van mexikói italokból (Tequila, Mezcal, Margarita, Corona sör – sőt extraként a csepeli Rizmajer sörfőzde Cortez nevű kukorica söre is), emellett koktélok, sőt sörkoktélok.

Újpesten a főtéren kívül is érdemes sétálni, mert alig pár utcát távolodva a metrómegállótól már beleütközünk a fent említett színesen összetett városképekbe. Ezeken a területeken különbözőségük (nagyvárosias, békebeli kisvárosias, kertvárosias, panelházas lakótelep) ellenére azonban csak szocialista-klasszikus kocsmákat sikerült még érzékelnem. Sokat nem jártam még végig közülük, de azt megfigyeltem, hogy a többi budapesti külvároshoz képest nagyobbnak mutatkozik rájuk a kereslet. Teraszaik egy nyári péntek délután és éjjel is is telt házzal dübörögtek, valahol már az ablakban is ültek a friss levegőre és a többiek társaságára vágyó jelenlévők. A kevésbé központi kocsmák inkább idősebb törzsvendégekkel teltek meg, míg a metrómegálló közelébe esőkben már fiatalabb vendégeket is tetten értem.

Egyéb érdekes célállomás lehet az Újpestről a vasúti hídon át megközelíthető Népsziget (becenevén: Szúnyog-sziget) is, amit a köztudat mostanában kezdett újra felkapni. Többek között kecskefarmájáról híres. Itt egy retró vendéglátó Vasmacska Söröző hely és az újhullámos Duna parti Kabin található, ami gyakorlatilag is nagy bárján és teraszán kívül valóban kabinokat takar a Duna parton

Újpest még mindig egy misztikum számomra is. Arról nem is beszélve, hogy Káposztásmegyer kerületrész még teljesen érintetlen. Ahogy haladok, folyamatosan frissítem ezt az oldalt.

Újpest sörfőzdéje, a FIRST

2017 óta Újpest kocsmavilágának megkerülhetetlen része, hogy sörfőzde nyílt a külső kerületrészen: FIRST Craft Beer Co. A sörfőzde a magyar átlaghoz képest nagyobb, és gyorsan is terjednek az országban. Egyre több kocsmában találkozom velük, de az lokalista szempontból extra öröm, hogy Újpest újhullámos helyein is fellelhetőek. Emellett a főzdének is van egy saját sörözője (Taproom) 10 sörcsappal, ahol rendszeresen rendezvényeket tartanak (zenés, játékos, sőt közügy), és maga a főzdetúrák keretében maga a főzde is látogatható. 

Eddigi Kocsmaturista ajánlások Újpesten

Újpesti Kocsmaturista állomások száma: 4 db (Ezek csak a szigorúan vett kocsmázások, de több személyes benyomásom van különböző helyekkel csak kávézás, étkezés, kíváncsiskodás által)

Az ajánlásokba a FIRST Taproomot kivéve nem írtam be olyanokat, amikről csak hallottam, de saját élményem nincs velük.

Színmagyarázat:

Kocsmáztam is ott

Voltam benn, de nem kocsmáztam (helyette kávé, kaja, stb.)

Nem fogyasztottam, csak bementem körülnézni

Kattinthatóak és külön cikk van mögöttük

Modern kocsmakompatibilis vendéglátóhelyek Újpesten:

 • Központ Bisztró
 • Calavera Mexikói Étterem és Bar
 • Kabinnyári hely a Népszigeten, a Duna parton
 • Wasser nyári hely a Népszigeten, a Duna parton – 13. kerületi oldal már, de Újpestről közelíthető meg jól

Kisüzemi Sörlelő helyek Újpesten

(1 fajta üvegsnél nagyobb kínálat esetén)

 • FIRST Taproom a főzdénél
 • Központ Bisztró (FIRST)
 • Calavera Mexikói Étterem és Bár (FIRST, de változó)
 • Kabin (FIRST csapon, Red Viking Co. üvegben – 2018 alapján)

Cseh sör lelőhely Újpesten

 • Móló – Szent István téri bódén nyáron – télen állítólag a polgármesteri hivatal pincéjébe költöznek. Primator sörök.)

Szimpatikus, érdekes retró kocsmák Újpesten:

 • Lutri Presszó
 • Kikötő Söröző

Kipróbált és ajánlott retró büfé Újépesten

 • Vasmacska Söröző (Népsziget)

Fiatalosabb kocsmák Újpestek:

 • Pépi Söröző

Újpesti kocsmák, amikre emlékezünk: 

NEMKOCSMA – Egyéb jóságok Újpesten:

 • Szent István tér (fő tér)
 • Nyaranta Szent István téren nagyszabású, kreatív közösségi tér, gyerekeknek és nem csak gyereknek (óriás homokózó, óriás sakk, szabadtéri csócsó, stb.)
 • Újpesti víztorony
 • Népsziget
 • Semsey Aladár park futópályával és szabadtéri konditeremmel
 • Deák Ferenc utca – lakótelepi aszfaltsétány fiatal és idősebbek fákkal övezve, végig padokkal és a padokon “csináldmagad” kreatív és fel is használt hamutartókkal (láthatóan kevesebb volt a csikk)

 

MegosztásShare on Facebook
Facebook

Figyelem, az oldal alkoholt tartalmaz!

Ugye elmúltál 18 éves?