Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

London és kocsmaélete

Anglia közel 9 milliós fővárosa szinte magyarországnyi lépétkével ijesztően is hangozhat. De 5 alkalom és legutóbb 17 nap ott tanyázás után, bátorítom a látogatóit. Sokkal barátságosabb és befogadhatóbb, mint gondolhatnánk. Kocsmázóknak pedig London angol pub világa hetedik mennyország a hetediken! 

Ez az oldal konkrét kocsmatippeket ad és útmutatót kínál a londoni kocsmaélet sajátosságaihoz haladói európai kocsmafelfedezői szemszögből. Nem helyettesítheti, csak kiegészítheti a helyiek látásmódját, de igyekszem őket is idézni.

Ez egy dinamikus oldal, tartalma idővel bővülhet. Történhetnek pontosítások, kiegészítések, sőt új témák, helyszínek is megjelenhetnek.

Minden, amiről innentől írok, a koronavírus előtti világban volt igaz. Hogy mi marad belőle, és mi lesz a koronavírus után világban, az majd kiderül. Nagyon szorítok a megismert értékes és érdekes helyek és jelenségek fennmaradásáért.

Témák

Ha pedig a tágabb angliai kocsmaéletre vonatkozóan kapnátok tippeket, olvasnátok érdekességeket és Londonon túl egyéb helyszínekre is kíváncsiak vagytok, akkor ezt a cikket ajánlom:

A londoni városélmény

London több szempontból hazudtolta meg méretét számomra. Az átlag turistáénál összetettebb teszt és tapasztalások után is egyrészt feltűnően tiszta! Másrészt 17 napig sok irányba sok kilométert sétálva is egészen sallangmentesnek mutatkozott. Szinte nem is találtam unalmas átvezető részeket a városrészek között. Minden eddigi irányba érdekes és pezsgő volt.

Sok közismert érdekessége van, amik többségét első látogatásnál valóban érdemes sorra vennetek, de ha csak sétálni szeretnétek a belváros egy véletlenszerű pontján, akkor sem fogtok unatkozni. Magyarországi szemmel kirívó, újszerű élmény. Másrészt kitűnő példája, ahogy harmóniában megfér egymással a klasszikus és a modern városkép, vagy ahogy kiegészítik egymást a világhíres városemblémák az ismeretlen mellékutcák kimeríthetetlen, váratlan érdekességeivel. 

A feltűnően hívogató kerek London Tube metrójelek, a fehér és téglaépületek pepitája, a fekete „cab” taxik, a tűzpiros dupla-fedélzetű buszok és már csak dekorációsorsú haszonszínű telefonfülkék valósága mintha csak egy élénk filmes fantáziavilág lenne. Nagyon is megéri átélni.

London fő látnivalóitól túlcsordul az internet, ezért, ahogy a képeim se ezekről szólnak, saját leltár helyett csak a két szélső pontomat említem.

A „kötelezők” közül a személyes kedvencem Camden Town és Notting Hill voltak. Legkevésbé vonzó pedig számomra a Buckingham palota és környéke volt. 

Egyszer szívesen írok majd saját #nemkocsma városi bakancslistát is Londonhoz, de addig csak három kulcsszót súgok: parkok, piacok, Temze-parti séta, és máris rátérek, a kaptafámra, a londoni kocsmavilágra!

A londoni kocsmaélet

 

Londonban, eddig úgy tűnik, az egész város kocsmanegyed, és pubot is mindenfelé lelni. Aki szeret kocsmázni és hangulatvadász, Londonba utópiába érkezett.

A nem központi, nem felkapott negyedekben is pár sarkonként várt egy igényes, hangulatos és stílusos régi pub, sőt ezeken a területeken volt, hogy még jobban. Egyes turistásabb területek már jobban a globalizálós divat mentén változnak.

Neves londoni városrészek Kocsmaturista szemmel

(Kattanjatok a Nektek érdekesre!)

London főbb kocsmanegyedei

Persze vannak kocsmalogisztiailag az alapnál még erősebb területek, például a visszhangos Soho vagy Camden Town, vagy állítólag  a mostanában hájpolt Shoreditch, de Hackney Wick neve is többször hangzott már el, mint napjainkban felkapandó zóna. Ez utóbbi kettő még nekem is hátra van még. (2020. január szerint)

Camden Town

Eddigiekből én elsőnek mindenképpen Camdent ajánlom, ahol a környezet és a kocsmavilág együttesen felemelő. Az utcaművészettől színes utcák, sokféle, nyüzsgő piac és gasztropiacok és a területen átfolyó Regent’s patak mellett tényleg szuper kocsmákat lehet lelni nagy területen, sokszor élőzenével. 

Soho - Milyen volt London ikonikus éjszakai epicentruma?

A leggyakoribb külvilági asszociáció London éjszakai életével máig a Soho, kocsmaszempontból eddig engem nem győzött meg két rövid próbakocsmázgatás és plusz egy-egy éjszakai, illetve nappali séta során. Lehet, hogy még mindig nem találtam meg a velejét. Szemlém alapján itt is lehetnek jó kocsmák, de se a mennyiség nem tűnt kiemelkedőnek a Londonban általánosan is sokhoz képest, se a különlegességértékük. A menő gyors éttermek, bisztrók, éttermek még többnek is tűntek a pubokkal szemben. A pubrokonok között az ír pubok és a klubjellegűek voltak nagyobb arányban mint máshol, és gyakoribb volt a kitűzött LMBTQ szivárvány zászló, de eddig az se tánt dominánsnak. A leglátványosabb jelenség itt számomra a kínai negyed főutcája volt.

Waxy O’Connors – Egy elvarázsolt erdő a Sohoban

Ajánlásra mentem vak bizalommal, nem is lestem előre. Meglepődtem. Egy kisebb erdőszimuláció várt a Sohoban, egy pub közepén. És a legendák szerint közvetve tényleg erdő. Ugyanis azok az élethű faelemek állítólag javarészt egy természetes halált halt élőfa maradványai. 

Sok labirintusos, és szinteltolásos terme teszi még misztikusabbá az ír stílusú pubot. Egy híres dulbini gyertyakészítőről nevezték el. Nagyon egyedi hangulata van szépen ácsolt fafelületeitől is. Csak gratulálni tudok a készítőinek és az ajánlóinak is (Köszi Dancsa Timi és Holló Kata). Ahhoz képest, hogy milyen kiugró élmény, mennyire látogatott, és az eddigiekhez sajátos sörválasztéka van, nem is drágább az átlagos puboknál. 

Rajta van az ingerküszöböm toplistáján!

Greenwhich - Ütőképes tartalékos városnegyed

Extra titkos tartaléknak ajánlom a kevésbé emlegetett Greenwhich-et, a „Föld felét”. Nagyon jó zóna sétálni és kocsmázgatni is.

Van szuper panoráma Londonra és hatalmas zöld park. Itt van a Föld hivatalos felezővonala, és körülötte nagy felhajtás, történelem darabkák és látványos épületek. Van egy remek gasztropiac és a városképe is szép kellemes. Minden van, ami London belvárosában, csak a tömeg kisebb.

 

Ráadásképp nagyobb szórásban, de sok vonzó kocsmát tartogat, inkább a klasszikus stílusból, de akár angol és nemzetközi kraft sört is találni. Tipp: The Greenwhch Union. Főleg, de közel sem csak a környékbeli, nálunk is forgalmazott MeanTime Brewing sörére épít elsősorban és még signature sörük is van tőlük. 

Másik kiemelkedő élményem a Morden Arms nevű sarki, kicsit elvont törzsvendégkocsma, barátságos-barátkozós közönséggel, ahol éppen egy kedd esti fekete-fehér filmvetítés ment a kocsmában, cider pohárban felszolgált popcornnal. 

Egyéb népszerű londoni területek kocsmatúrázó szemmel is

Notting Hill környéke és kocsmavilága

Notting Hill városrész híres az azonos című film után. A cselekmény fő helyszínének, a Portobello Road szűkebb környékének tényleg van filmes városi romantikája. Sok motyós kis üzletet találni, mutatós kirakatokkal. Az utca bolhapiac-jellegű kirakodó piaca, a Portobello Road Market és kapcsolódó tematikus piacterei (pl. kajapiac, ruhapiac) is ingergazdag, egyedi élmények. Viszont nem áll meg a terület vonzereje csak ennél az utcánál. A közeli Holland Park is nagy szám és a tágabb környezet magában is csinos és jó sétapálya.

Tipp: A Notting Hill Gate Tube megállótól tartsatok csillagtúrát!

A fő csapásirányt az összképhez illő sokszínű vendéglátás jellemzi. A kocsmák is, mintha még látványosabbak lennének errefelé. Köszönöm Holló Katának az idegenvezetést. 

Két mutatós Young’s Pub-ba jutottunk itt el, amik egymáshoz képest is külön világok. Íme a The Duke of Wellington:

és az Elgin:

The Churchill Arms - Látványosság kívül-belül

A Notting Hill Gate metrómegálló tágabb körzetében található The Churchill Arms Pub is kiemelt kocsmaínyenc célpont. Az épületét bámulatos mértékben, fél dzsungel módjára díszítik virágok. Belépve sem okoz csalódást. Egy tematikusan tagolt lomcskoma és egy klasszikus angol pub keveréke. Szuper fesztelen barátságos légkörrel és sok-sok csapolt sörrel. Köszönöm szepének az ajánlást.

Rajta van az ingerküszöböm toplistáján!

Covent Garden környéke és kocsmavilága

Covent Garden is felkapott, visszhangos londoni városrész. A környezet inkább elegáns, belvárosias és magasabb színvonalú. Hozzáadódik egy kis alternatív hatás az utcaművészek, a kreatív kézműves termékek és egyéb dizájnaktivitás által. A terület gerincét adják a közepes méretű üvegház-burok piacok (leghíresebb az Apple Market). Convent Gardennek teljesen más élménye van, mint a hasonlóan intenzív Camden Town vadabb világának. Inkább nőiesebb vonalként érzékeltem süti- és csokiboltokkal, bigyós-cukiságos üzletekkel, vintage stílussal, stb. 

The Porterhouse - sok sör, sok emelet, steampunk hangulat

Covent Garden látogatói London belvárosához hűen szintén elegendő kocsmára találhatnak. Elsőnek ajánlásra mentem a szomszédos lenyűgöző Porter Houseba, ami egy saját skót sörmárkára épített labirintusos hodály. Szó szerint vehető, hogy ez egy ház, több szinten. Van egy nem tolakodó cyberpunk alaphangja a miliőjének. Házi söreik l bizonyítottak. Több párpultjuk, sokszor annyi csapjánál kaphatóak állandó sláger-sörfajták és ínyenc tételek is, élükön egy signature kaviáros stouttal. Melléjük magas-pubkaja választékot és terebélyes egyéb italkínálatot is felmutatnak.

Kiemelten jó helyszín, a munkaidő utáni angol pubozás társadalmi jelenségét átélni.  A pultosok is közvetlenül hülyéskedtek, és kóstolót is adtak.

Nagy találat volt! Köszönöm Holló Katának és szepének [link] az ajánlást.

Rajta van az ingerküszöböm toplistáján!

És melyik volt az eddigi legkevésbé vonzó londoni terület kocsmák szempontjából?

A legkevésbé vonzó terület kocsma szempontból számomra a „city” (=City of London), az 1. kerület, a bel-belváros, de azon túl már bárhova lehet menni random kocsmákért. A 2. kerület, a sokkal nagyobb City of Westminster, ahonnan a Soho is nyílik, például már rögtön kezes a célra.

A kimeríthetetlen Londonból még így is rengeteg feltáratlan zóna maradt hátra nekem is. Bármikor folytatnám. Az írást mindenképpen, mert külön bejegyzés készül további érdekes részletekkel és még több kocsamtippel. Ha kész, itt lesz a linkje.

Kocsmaturista térképen a cikk londoni kocsmái is

Köszönetnyilvánítás

Köszönöm a társaságot a londoni kocsmák felfedezéséhez:

  • Kv_ZoOnak (más néven Pubinak)
  • Az 52.000 kocsmánál is többet bejárt, szó szerint mesteremnek, Bruce Masternek
  • Holló Katának

Cikkajánló

Anglia eddig meglátogatott kisüzemi / „kézműves” / kraft / craft sörözőinek listája, ajánlók, élménybeszámolók, köztük pár olyan egészen extravagáns londoni helyszínnel, amelyek ebben a cikkben nem szerepeltek:

Kisüzemi / “Kézműves” / Kraft / Craft sörözők Angliában

 

Környékbeli település bakancslista

Angliában a következő települések feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Manchester
  2. Birmingham 
  3. Liverpool 
  4. Newcastle
  5. Brighton
  6. Bournesmouth
  7. Portsmouth
  8. Bath
  9. Kent
  10. Norwich
  11. Leeds
  12. Sheffield
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a bakancslistát, kérem, szintén osszátok meg velem! 
 
Előkészítésnél tart egy yorki és egy cardiffi (Wales) látogatás. Skócia és Írország megkezdéséhez azonban szintén keresek hátszelet. 
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

“London és kocsmaélete” bejegyzéshez 5 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?