Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Fergeteges Kocsma-jaj a Macska-jaj falujában: Szurdok, Szerbia

Gondoltatok valaha arra, hogy a visszhangos Emir Kusturica film, a Macska-jaj forgatási helyszíne mellett akár kocsmázni is lehet, a mai napig? Én nem, de azóta erőteljes emlék lett ebből is. Mesélem a történetet és az intenzíven ható Caffe Bar H1 kocsmát. 

Szurdok (szerbül Surduk) amúgy eléggé kis online nyomú falu a Vajdaság már délebbi részén. A túlnyomóan szerbtöbbségű falvak közé tartozik, de nagyon szívesen fogadtak és láttak bennünket egy helyi kocsmában, csoportosan is. Az Experience Balkán egyesületi kirándulásán vettem részt, amikor megérkeztem ide. Az egy hétvégés programsor pont a „Macska-jaj életérzés” után lett elnevezve. És akkor hogy is maradhatott volna ki Újvidék alatt pont a film egyik fő forgatási helyszíne?

Szurdok faluélmény

Mielőtt Szurdokba megérkeztünk a közeli hajóút a part mentén sétáló disznóval és a vízről meglátogatott hajóronccsal látszólag megalapozta a filmes hangulatot. De erősen le szeretném szögezni, hogy se a környék falvai, se a lakói nem Macska-jajos sztereotípiákat képviseltek. 

A két oka, hogy nem igazából láttuk a Szurdok falut

Szurdokból, a faluból két okból nem sokat láttunk. Az első ok, hogy az idő nagy részét a Duna-parton töltöttük, a fő forgatási helyszínen, a háznál. A másik ok pedig hogy az idő másik felét a falu H1 nevű kocsmájában töltöttük. Kezdjük az elsővel.

A Macska-jaj forgatási helyszín

A ház, ami fontos szerepet töltött be az 1998-as filmben a főszereplők otthonaként már nagyon romos, elhagyatott állapotban van. Átfúj rajta a szél. Ez egyébként szó szerint csak a filmfelvételi színtér volt, mert a cselekmény a forgatókönyv szerint a szerb-bolgár határon játszódik.

Nem különösebb Macska-jaj rajongóként a környezet, inkább, mint a Duna-partnak egy újabb megismert szakasza volt érdekes és látványos (sajnos szemetes). A Macska-jaj hívőknek attól még miliő-manna lehet egy ide beérkezés. Mi az Experience Balkánnal nekem nagyobb élményt adó partokon is jártunk a 3 napos túrán. Például a szomszédban, ahol Tisza és a Duna találkozik, vagy a „Halászok szigetén” Újvidéken vagy egy szigeten, ahol a lovak (és a disznók) szabadon, vadon legelnek (Krcedinska Ada). De attól, hogy itt is jártunk, csak kerekebb és összetettebb lett a kör. És nekem is csak lett volna a legkisebb kedvencem ez a megálló, ha nem jött volna az a kocsma, de jött, vagyis mentünk mi…

Caffe Bar H1, Szurdok

Szurdok nagyjából 1500 fős falujában elindultunk templomtorony-iránt. És alig, hogy beérkeztünk a központba, rögtön nagyon büszke lehettem Experience Balkán Zolira méltó cinkostársként. A közeli kocsma ajtófélfáján már Tarzanként lógva kiáltott tizennégyünknek, jelezvén, hogy megtalálta a mi helyünket. 

A Caffe Bar H1-ért, ahova Zoli beterelt bennünket, amúgy sem kellett aggódni! Egyrészt volt élet nélkülünk is. Az L alakú pultot „körbe”ülték a helybéliek. Tombolt a zene és a jókedv. Másrészt, a „ne a borítójáról ítéld meg a könyvet!” alapon nagyot fordult velünk a világ a küszöbön túl. A kocsmának otthont adó ház külső fala hiába fogadott bennünket tégláig mállva, de benn mégis egy mai igényű, pofás, takaros kocsma rejlett. Szép felületekkel és díszlettel, de mégis ugyanúgy jó környezetként egy szombat esti multatáshoz, mint egy délutáni kávéhoz.

Gyűjtemény a Caffe Bar H1 falán

Extra látnivalót is tartalmazott a tér. A bal/hátsó falon volt egy kis érdekes szerb tárgygyűjtemény kivilágítva, mindenféle katonai és más sisakokkal, vallási (jel)képekkel, és akár italüvegekkel, serleggel, zeneszerszámmal, kisautóval, de egyéb polcokon és a falon is volt szemcsemege. Még kalap is volt.

A forgatási helyszín szemszögéből is volt egy szép falufestmény rajta a házzal még sokkal jobb állapotban és egy a megismertnél jóval magasabb vízállású Dunával. A mű egészen jól reprezentálja a falu nevét is.

A lényeg a látványon túl az élmény volt

A Caffe Bar H1 is a fogadtatástól lett emlékezetes, majd a kialakult fergeteges kocsmabulitól. Képzeljétek csak el, szombat este beözönlik egy kis lélekszámú falu kocsmájába egy csomó idegen és azonnali szíves látás, érdeklődés, vegyülés. Kínáltak minket helyi rakijából. Az ott kortyolt szőlő-rakija a legjobb szőlőalapú gyümölcspárlat volt, amit valaha ittam. De még szőlőt és paprikát is lehetett csipegetni a pultról egy öblös tálból.

Aztán odáig jutott az alkalom, hogy táncparketté változtattuk a kocsmapadlót, kérhetünk, sőt tehettünk be számokat a pultban. Legendás szerb dalokra is buliztunk közösen: például. a Plavi Orkestartól a nagy kedvencem a Bolje biti pijan nego star (=jobb részegnek lenni, mint öregnek). Ráadásul a végén még a kocsmai szerb zászlójukat is odaajándékozták dedikálva az egyesületnek. Egyikünk pedig Experience Balkán pólót cserélt az egyik vendéggel.

Djuro a háza ura amúgy is nagy ceremóniamesternek tűnik a pult körüli törzsekkel, de velünk is nagyon interaktív és pacsizós volt. A végén majdnem meg is jártam. Kitöltött egy kilépőt, ami kapcsán pont itt és így tudtam meg, hogy szerb szokás szerint az egy kilépő az rögtön 3. A második után sikerült szégyenletesen elmenekülni. Maradtam volna tisztességgel a harmadikra, ha nem ismerném a határaimat, de jól ismerem és még várt az újvidéki éjszaka is aznap. Másnap azonban nem úsztam meg a 3. szerb kilépőt egy új terepen, de ez már egy másik bejegyzés története!

Nagyon maradandó, pozitív este lett. A Caffe Bar H1-et most már jobban kötöm Szurdokhoz, mint a Macska-jajt.

Köszönöm az Experience Balkán csapatának a nagyszerű érzéssel, gondosan összepattintott, sokoldalú egyesületi programon kívül azt is, hogy ennyire vevő a „Kocsmázva utazni, utazva kocsmázni” szemléletre is. Ezzel azt is, hogy közösen ilyen élményeket élhetünk át és ilyen helyeket fedezhetünk fel.

A Caffe Bar H1-ben, Szurdokon járva jó esélyesen lehet kedvező fogadtatásban részetek és a személyesen is átélhetitek a pulzáló szerb kocsmavirtust. Azért ide pont ne koszovói népviseletben menjetek. Abból lehetne fennakadás! De egyébként tártak a karok.

Szurdok is fenn a nagy Kocsmaturista térképen a többi meglátogatott várossal és megénekelt kocsmával

Szurdokhoz közeli élmény: A Duna-Tisza torkolat

Vízen jártunk ott is, ahol a Duna és a Tisza egyesül.

Két szeretett folyóm, amiket eddig külön-külön településekhez és élmények sorához kötöttem, most hirtelen egyszerre volt jelen a szemem előtt. Ott élhettük ezt át a vízen, ahol a talpunk és a hajótest alatt ők ketten már egy. Nagyszerű érzés és átszellemülés értékű élmény volt ez a tudat.  A Duna és a Tisza, a Kocsmaturista küldetés régi, gyakori kísérő, mint két másik szem néztek velem farkasszemet. Egészen mást jelent, mutat így a „Duna-Tisza köze ” is átölelhető méretűvé szűkülve. Kiköttünk a Tisza nullás kilométer táblájánál is. Már ezzel is van egy emlékem, megcsúsztam és dobtam rajzfilmes seggest a sárban. A Dunával és a Tiszával is sok tervem van még a folytatásos kocsmatúrán.

Szóval jó tudni Szurdokban a Duna-Tisza torkolat közelségéről, ahogy a Duna-Tisza torkolatnál is jó tudni Szurdokról. A még közelebbi Zalánkemén települést is meg megjegyeztem egy legközelebbi meglátogatásra.

Cikkajánló

Másik közös programok az Exprience Bakán Egyesülettel

A karlócai látogatás ugyanennek a programsorozatnak a része 

A beloianniszi program pedig az első közös túránk volt 2019 elején.

Az Experience Balkan csapat Beloianniszban - Kocsmaturista

Beloiannisz és kocsmavilága

Gondolom, első hallásra ti sem Magyarországra böknétek a „Beloiannisz” településnevet találomra. Egy szomorú történet nyomában egy különleges településképű község jött létre Fejér megyében 1950 után görög

Tovább olvasom »

Baráti partneremként ajánlom az Experience Balkán egyesültet és interkulturális követ szerepüket a figyelmetekbe:

https://experiencebalkan.hu/

https://www.facebook.com/Experience.Balkan

https://www.instagram.com/experience_balkan/

A szurdoki program aMacska-jaj életérzés” hétvége esemény része volt, amiből 2022 tavasszal ismétlés/folytatás várható!

Környékbeli település bakancslista

Szurdoktól közelebb-távolabb északra a következő települések feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Újvidék
  2. Csúrog
  3. Temerin
  4. Nagybecskerek
  5. Törökbecse
  6. Óbecse
  7. Topolya
  8. Zombor
  9. Nagykikinda
  10. És Karlóca folytatása
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a bakancslistát, kérem, szintén osszátok meg velem! 
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?