Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Karlóca és kocsmaélete — Bor és báj

Karlóca a Vajdaságnak már egészen déli városa. Már a Szerémség területéhez, ezzel borvidékhez tartozik. Így finoman borral átitatott a légköre. Másik fő vonása, a városi varázsa pedig töményen hathat a szép kisvárosok hangulatára fogékony ideérkezőkre.

Ha Karlóca eddig nem volt rajta a vajdasági, szerbiai célpontjaitok listáján, én már egy rövid kör után is meggyőzőtten javaslom rá. Intenzív hangulati erőtér. Derült égből szerelembe esés lett egy esős, októberi szombat délelőttön az Experience Balkán egyesületi programján (EZEN!). A cikkben következő városi érdekességek tudásmagját főleg nekik köszönhetem.

VIGYÁZZ, ÉPÍTÉSI TERÜLET!

Figyelem, ez az oldal egyelőre „Építési terület” fázisú. Még csak kezdő benyomásokat tartalmaz, az első rácsodálkozós fotókkal és az első pár kocsmaféle beszámolójával. 

Következő látogatás esetén ezt az oldalt frissítem tovább. Addig is kapjatok kedvet már ezek alapján, mint egy film előzetesből, és előzzetek meg a folytatással!

Karlócai városélmény

Karlóca a főtéren picit túl

A karlócai békéről nevezetes, ma nagyjából 8000 fős településnek jelen valójában elsőre kettős élménynek kellene lennie. Ezt azonban csak polkorrektség mondatja velem. A szépség és a romosság ugyanis pepitában él a szűk központot közvetlenül követő, amúgy végtelenül hangulatos kis utcákban is. Én vállalom, hogy nekem ösztönösen úgy tetszett, ahogy vanamíg nincs felújítva, addig nincs rosszul felújítva sem alapon. Így is tartja a régi idők máig vonzó kisugárzását. Persze, tudom én, hogy nem ez a dolgok rendeltetése, ideális állapota, de például rám jól hat így is patinája. Remélem, ha egyszer az állagmegóvás ráteszi a kezét az elgyengültebb pontokra, csak maximális stílusmegőrzés mellett teszi. Az én rajongásomat így vegyesen is kiváltotta.

A karlócai főtér és környéke

A fő tér és közvetlen környéke általánosan is nagyon szép és rendezett volt, több jelentős és látványos épülettel. Ezek viszont mind rendkívül szép állapotban tündököltek. Közülük az egyik legméltóságteljesebb a papi szeminárium épülete. Hatásos felütése a városközpont színe-javának.

A szemem eddigi kedvenc karlócai épülete: a szerb ginmázium

A főtér másik végén éppen túl magasodik ránk a részben Lechner Ödön által tervezett szerb gimnázium. Udvarával együtt gyorsan lenyűgöz. Turistákodni odabenn nem szabadott. Így csak kívülről csodáltuk.

A karlócai "négyoroszlános" kút mítosza

A főtér másik érdekessége és ékessége ez a kút, amihez egy római Trevi-kúthoz hasonló, de még annál is végzetesebb mítosz tapad. Eszerint, aki iszik az oroszlánok vizéből, az nem csak még visszatér Karlócára, de még az esküvőjét is tartja. (Ha kérdeznétek, nem ittam. Esküszöm, nem esküszöm.)

A karlócai Szent Miklós ortodox katedrális

A kutas képeken már feltűnő Szent Miklós ortodox katedrálist is kár lenne csak plusz egy templomként hanyagul átlapozni. Nemcsak gyönyörű letisztult eleganciája, hanem a mai nálunk ritka torony stílusa miatt és a belseje miatt sem. Az én eddig látott legszebb pompás ortodox templom belsőm. Benn tilos volt fotózni, így beltéri fotókkal nem ér szolgálnom. Itt jön képbe a hit. Higgyetek nekem és nézzétek meg belülről is!

Ezzel még a főtér környékével sem végeztem, csak első körben abbahagytam a felfedezését, mert mentünk tovább. De a kör végére azért még itt egy kép a szintén feltűnően mutatós karlócai városházáról is.

További karlócai belváros képek

Az egyik belső kedvenc alteregom, a „Kisváros-turista”. Na itt Karlócán szétrobbant a hőmérője. Remélem. sikerült hasonérzésű nézegetőket lázba hoznom a képekkel is, de most már térjünk át a kocsmafélékre! 

Karlóca kocsmaélete

Karlóca kocsmaélete kétbázisúnak érződött. Vannak a városi kocsmafélék és a borvidék követségei, a karlócai szerémségi (vagy szerémi) borozók. Az első fordulóba egy-egy fért bele, pedig az utcán mindkettő kategóriából ilyen csáberővel találkoztam még:

A meglátogatott karlócai kocsmafélék

CAFE NN

A Café NN (vagy Restoran NN) a fent mutatott papi szemináriumnál található. A sétanap előtti még futóbb esti látogatásnál kézenfekvő kínálkozóként választottuk. Mint főtér-menti hely, nem egy fővonalas kocsma, inkább domború bisztró-kávézó. De italozós célra is be tudtuk vetni, mindkét térfél egyetértésével. Az esős estén rajtunk kívül más vendégek nem is igazán voltak jelen, így az ő hozzáállásukat nem tudtam felmérni, de NN-ék nyitva vannak este 23:00-ig, támogatva a kimaradókat.

Italkategóriában az átlagosnál nagyobb ritkaságuk a bosnyák Nektar sör csapon. Sajnos csak a világos volt éppen kapható. A Nektar amúgy felületes ízlelés alapján hasonló élményű általános lager volt, mint a helyi LAV vagy Jelen.

Ezen kívül hozták a kimért borokat „cukiság”-formátumú kis kancsókban és néhány üveg röviditaluk is volt. De nem kérdés, ők önképviseletben is inkább maradnak a kajánál és a kávénál. Online nyomaikban láttam pizzát, reggelit, sült húsokat, salátát, de azért feldobva néhány élőzenés est régi emlékével.

Extra szexepiljük lehet jó időben a terpeszkedő teraszuk is. aki szereti a főtéri külterezést, itt megtalálhatja a számítását, akár kávéra, akár sörre-borra.

Café / Restoran NN Facebook oldal: https://www.facebook.com/RestoranNN021

Cím: Trg Branka Radicevica 15 21205 Serbia, Sremski Karlovci

Nyitva tartás: mindennap 8:00 – 23:00

VINARIJA KIŠ

A bel-belvárostól kicsit odébb már hamar megszaporodnak a borászatok. Igazi borvidéki élményű borozó csomópontokra bukkanhatunk. A Béke kápolnája melletti Karlovačkog Mira tengelyén sűrű borsor vár. Szemet szúróan szép volt itt a Vinarija Kiš portája. 

És bár alapvetően borkóstolásról szól ez a helyszín, vizuális élménynek is hatásos marad az udvaron is és bent is. Jól illik a környezet az alkalomhoz. 

Egy 2 évszázados múltú, Tarcal-hegységi (Fruška Gora) borászcsalád fogadóhelyisége, ahol elvitelre is lehet vásárolni, de helyben kóstolni, fogyasztani is. Akár összeválogatott menüt is választhattok, ahogy mi tettük. 500 dinár / főért kóstoltunk kétféle bort és a helyi jellegzetességet, a bermet desszertbort és ezt még tetőztük is plusz borral.

Kišék környékbeli borstílusokat is készítenek és világfajtákat is megformálnak a maguk módján. A Misterija fehér boruk mellett Portugieser kaptunk a menüben, ami intenzív, jóízű volt, de meglepően kis testességgel. Az önbónusz rosé hibátlanul nagyon ízlett. A bermet desszertbor, amiből létezik fehér és vörös is, nem édesszájúként is gyalázatosan meghódított.

Helena, a házi asszony nagyon kedves, vidám és segítőkész volt. Jól illeszkedő lelke a helynek. Már elhunyt édesapja, Slavko Kiš jelentős borásza volt a dinasztiának. Kinn a képe és a borlovag ruhája is a belső teremben.

Még csak Kišék által ismerkedtem én is a szerémi/szerémségi borvidékkel, de megnyerő kezdet volt. Kellemes stílus, jó fogadtatás és 4-ből 2 kiugró borélmény. Elsőre másnak is szívesen ajánlom belevenni őket egy karlócai bortúrába, akár kocsmatúrába is. A belvárostól amúgy nincsenek messze és nyitva tartási időben simán csak be lehet esni, csak nagy társaságoknak kell bejelentkezni.

Vinarija Kiš honlap: http://vinarijakis.com/

Cím: Karlovačkog Mira 46, Sremski Karlovci 21205

Nyitva tartás: mindennap 9:00 – 20:00

Karlóca személyesen — még csak előzetes és nem a film

Ez a karlócai villámkör olyan volt, mint megnézett ütős filmelőzetes, ami alapján őrülten kíváncsi lettem az egészre, de ez még közel sem a teljes film. A főműsor nekem is hátra van. Nem jártam még a karlócai Duna-parton, a Béke kápolnájánál, fenn a kilátónál, helyi borászatok további sokaságában, és még a kocsmaéletből is alig húztam lapot. És ki tudja, mi mindent nem tudok még. Elmélyedhetnék még csak a belvárosban is. Az esőben is élénk piac környéke is mágnesesen vonzott. Az elsők között készülök ide vissza a közelben járva, hogy befejezzem, amit megkezdtem.

Hálaadás Karlócáért is

Köszönöm az Experience Balkán Zolijának, hogy egy ilyen kincset tett fel a térképemre és inspirált a visszatérésre. Azt is, hogy idegenvezetőre hajazó felkészültséggel tudott nekünk barátian mesélni minden sarkon, minden épülethez legendákat és történeteket. Azt is, hogy érdekes anyagokat küldött segíteni az ismertek bővülését és mélyülését.

Baráti partneremként ajánlom az Experience Balkán egyesültet és interkulturális követ szerepüket a figyelmetekbe:

https://experiencebalkan.hu/

https://www.facebook.com/Experience.Balkan

https://www.instagram.com/experience_balkan/

A karlócai program a Macska-jaj életérzés” hétvége esemény része volt, amiből 2022 tavasszal ismétlés/folytatás várható!

Karlóca is fenn a nagy Kocsmaturista térképen a többi meglátogatott várossal és megénekelt kocsmával

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Cikkajánló

A szurdoki látogatás a Macska-jaj fő forgatási helyszínére ugyanennek a programsorozatnak a része volt. Figyelem, Duna-Tisza torkollatot is tartalmaz.

Másik közös program az Exprience Bakán Egyesülettel

Az Experience Balkan csapat Beloianniszban - Kocsmaturista

Beloiannisz és kocsmavilága

Gondolom, első hallásra ti sem Magyarországra böknétek a „Beloiannisz” településnevet találomra. Egy szomorú történet nyomában egy különleges településképű község jött létre Fejér megyében 1950 után görög

Tovább olvasom »

Környékbeli település bakancslista

Karlócától közelebb-távolabb északra a következő települések feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Újvidék
  2. Csúrog
  3. Temerin
  4. Nagybecskerek
  5. Törökbecse
  6. Óbecse
  7. Topolya
  8. Zombor
  9. Nagykikinda
  10. És Karlóca folytatása
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a bakancslistát, kérem, szintén osszátok meg velem! 
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Szólj hozzá!