Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Csúrog és kocsmaélete, Vajdaság, Szerbia

Csúrog a Vajdaságban, Holt-Tisza parti nagyjából 8000 fős település, amiről személyeset egyelőre 2 extravagáns kocsmaféléjén keresztül tudok mesélni. De már csak ezek magukban is megérik a kitérőt-betérőt azoknak, akik a környéken járnak, a határtól 90 kilométerre.

A csúrogi dupla kocsmázás nekem is váratlan bónusz volt. Nyugi, nem dobtam a „kocsmázva utazni, utazva kocsmázni” szemléletből a városfelfedezést, de itt nem volt közöm a forgatókönyvhöz. Egyszerűen vittek, mint a kutyát a gazdái, én meg örömmel hagytam. És ugyanígy örömmel ajánlom tovább.

Az Experience Balkán Egyesület Macska-jaj hosszú hétvégéjén történt ez is. Sofőrünk, Gojko csúrogiként lepte meg a bandát egy kis kocsmai betekintésével városában. Remélem, egyszer hamarosan visszatérve Csúrog városát is dicsérhetem itt egy blokkban, de addig jöjjön a már „biztos tuti”, a két meglátogatott hely.

VIGYÁZZ, ÉPÍTÉSI TERÜLET!

Figyelem, ez az oldal egyelőre „Építési terület” fázisú. Még csak a városfelfedezése megkezdése előtti kocsmázás beszámolókat tartalmazza.  

Következő látogatás esetén ezt az oldalt frissítem tovább. Addig is kapjatok kedvet már ezek alapján, mint egy film előzetesből, és előzzetek meg a folytatással!

Csúrog kocsmaélete

TIHA TISA - trópusi érzés Holt-Tisza parti tarka kavalkádban

A vajdasági Holt-Tiszának ma gyakorlatilag egy tó. Egyik környező települése Csúrog. Üdítő meglepetés volt ide is kitérni az Experience Balkán „Macska-jaj” túráján. Ráadásul ez a látogatás még október elején sem maradt extravagáns kocsmaélmény nélkül. A teljes nevén Riblja Čarda Tiha Tisa itt működik.

A Tiha Tisa szezon után

Teljesen odáig voltam ezért a környezetért. Egy átláthatatlan kisebb mindenség. Van egy központja ugyan, a kunyhóban üzemelő bár/kávézó formájában. Nevében és netes nyomok szerint szezonban aktív halászcsárda is.  

Ehhez viszont még több kültéri nyúlvány, mint plusz élmény-gócpont tartozik: mólóterasz, homokos plázs-szimuláció tiki-bárral, játszótér, elvonulós pergola, stb. Tiszta tiszai trópusi hangulat.

Már az nagyon érdekes, ahogyan a helyszín hatásos szórványokban felvezeti magát belépésnél. Látványos, váratlan, szinte kültéri lomkocsmás elemekkel: amerikai postaláda, varrógép, régi telefon, mielőtt megérkezünk a most listázott vibráló élménykatyvaszba.

És egy kis jobb kanyarral egy kisállat-kertbe is megérkezünk nyúlakkal, pávával. De az éppen játékosan egerésző házimacska mellett szabadon ugráló nyúl és kapirgáló díszes baromfi élménye is megadatott.

Szóval jó sok minden ez az összetett kirakós tér, de nem idegenkednek a kocsmafunkciótól sem. Olyannyira nem, hogy amikor hallottak a folytatásos kocsmatúrám küldetéséről, itt rángatták át a szerb 3 kilépő tűzkeresztségén. Nem hagytak elmenekülni: „Please, this is my kocsma”. Tudjatok erről, akár óvaintés ez számotokra, akár felbújtás! De akárhogyis, akármire is nagyon ajánlom a Tiha Tisát, kávéra vagy keserűre, vagy nyári falatozásra, de ezt a teret látni kell. A főszezon zsongásában még én is kíváncsi maradtam rá.

Riblja Čarda Tiha Tisa cím: 

Kralja Petra I, Čurug, Serbia

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Riblja-%C4%8Carda-Tiha-Tisa-1910965032463902

VINARIJA PUHAČA -- beavatási szertartással felérő borászat

Ekkor 6 év kocsmatúrázás egyik legextravagánsabb és legváratlanabb látogatása volt a csúrogi Vinarija Puhača (borászat), de Ti már direkt csináljátok utánam a környéken járva. Nekünk így történt:

A város széle felé hajtottunk az Experience Balkán kisbuszaival és elhangzott, hogy lesz még egy villám-villámlátogatás Gojko sofőrünk jóvoltából. Talányosan feltűnt egy élénk kékben és hófehérben pompázó családi ház a város peremén. Mint egy kisebb tisztelgés Santorininak. Hát nem oda jöttünk?

Két nagyobb darab fogadó személy nyitotta a kaput szinkronban, egyikük sose látottan porcelánfehér mosollyal. Ezen a ponton azt vártam, hogy elénk hajt a kertben egy ezüstlimuzin, kiszáll belőle rapzenérre egy aranyöltönyös tag és bor helyett porral kínál. Cserébe Nedeljko Puhača úr a világ jó értelműen legszerényebb borászaként autentikusan munkaruhában, rajta a munka porával és halászsapkában lépett elénk és invitált be minket pincéjébe.

A barátságos, de már modern pincében a borok párhuzamosan értek műanyag tégelyekben és fahordókban. 

A bemutatkozás és a jövő sok tervének vázolása után gyorsan kóstolás következett egy pergolában, de nem akármilyen vidéki vendéglással, üdvözlő rakijával, házias koktélfalatokkal. Puhača úrnál, már csak felesége volt kenyérekenhetőbb.  Ő még hozta a gyönyörű üvegekben az isteni likőröket és ágyas rakijákat is. Pazar volt és megható!

Jó olyan embereket megtapasztalni, akiket sugárzó örömmel tölt el, amit csinálnak és maguk is látványosan boldogok, ha szó szerint „vendéget látnak”.

A borokból, mint főtermékből is többfélét kóstoltunk, vörösból és fehérből is. Az olaszrizling-chardonnay cuvée-t úgy hívták, hogy Sunce u čaši, vagyis napfény a pohárban.

A helyi kóstolón kívül persze lehet innét elvitelre is bőséggel választani.

És ekkor a térről még nem is beszéltünk. Úgy futkoztam a birtokon, mint egy gyerek Disneylandben. Egyrészt a ház kirívó kék színei a borászat profiljában is kisütik a szemünket, a saját Hollywoodként díszelgő figyelemfelkeltő Vinarija Puhača feliratban.   

A felirat melletti talányos kis piros piramis ikon akkor nyert értelmet, amikor Puhača úr így szólt: kár, hogy nem akkor jöttetek, amikor már felépült a pramis. MIIIIIII??? Nem vicc, piramis alakú kóstolóteret készül építeni a kertben. Ez veszélyezteti Fogarasi Árpi és a privát atombunker szilárd pozícióját az extrém kerti építmény valahol tán jegyzett kategóriájában. Hogyne mennék vissza örömmel, amikor felépül a piramis?! De addig is bárkinek ajánlom. A birtok vendégterén túl ott vár ott a gyönyörű lugas, amivel minden kezdődött és újrakezdődik.

Vinarija Puhača cím: Dimitrija Tucovica 4 21238 , Curug Serbia

Köszönöm az Experience Balkán Egyesületnek, hogy Csúrogra is eljuthattam. Igyekszem visszatérni a városért is. Gojko Gole Viskovicnak pedig köszönöm mindnyájunk a nevében ezt a két nagy hatású extravagáns helyet!

Csúrog is fenn a nagy Kocsmaturista térképen

a meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Cikkajánló

A karlócai és szurdoki látogatás ugyanennek a programsorozatnak a része 

A beloianniszi program pedig az első közös túránk volt 2019 elején.

Az Experience Balkan csapat Beloianniszban - Kocsmaturista

Beloiannisz és kocsmavilága

Gondolom, első hallásra ti sem Magyarországra böknétek a „Beloiannisz” településnevet találomra. Egy szomorú történet nyomában egy különleges településképű község jött létre Fejér megyében 1950 után görög

Tovább olvasom »

Baráti partneremként ajánlom az Experience Balkán egyesültet és interkulturális követ szerepüket a figyelmetekbe:

https://experiencebalkan.hu/

https://www.facebook.com/Experience.Balkan

https://www.instagram.com/experience_balkan/

A szurdoki program a Macska-jaj életérzés” hétvége” esemény része volt, amiből 2022 tavasszal ismétlés/folytatás várható!

Környékbeli település bakancslista

Szurdoktól közelebb-távolabb északra a következő települések feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Újvidék
  2. Csúrog
  3. Temerin
  4. Nagybecskerek
  5. Törökbecse
  6. Óbecse
  7. Topolya
  8. Zombor
  9. Nagykikinda
  10. És Karlóca folytatása
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a bakancslistát, kérem, szintén osszátok meg velem! 
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Szólj hozzá!