Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Bátaszék és a Cikádor büfé

Bátaszék a tolnai, egykor jelentős német lakosságú kisváros felfedezésre érdemes – ezt már a fekvéséből megállapítottam a dombvidék és az Alföld határán. Felfedezni pedig egyelőre van mit, hiszen a Bajára tartó (CIKK) utamon nem jutottam a vasútállomás közvetlen szomszédságánál távolabb. Mégis olyan ízelítőt kaptam a városból, ami visszatérésre csábít.

Bátaszék: próba-szerencse. Hát szerencse!

A második átszállás tehát Bátaszéken ért, és a hangulata azonnal megfogott: a kisvárosnak hatalmas állomása van, ahol mintha megállt volna az idő, a sínek üresek, az állomásépület kihalt és indokolatlanul nagy. Túl sok időm nem volt átszállni, a korábbi sárbogárdi tapasztalat sem biztatott (kilométereken át semmilyen vendéglátóegység), de azért kiléptem a váróteremből az utcafrontra, próba-szerencse. Hát szerencse!

Cikádor büfé, Bátaszék - A testen kívüli resti

A vasútállomásról kilépve az első épület egy füves placcon. Ha kívánhatnék egy állomási kocsmát egy 6000 fős kisvárosba, ez lenne az.

Az épület kívülről felújított és belülről is takaros: távol van a füstös késdobálók hangulatától, de a kellemetlenül steril kávézókétól is. Bent masszív tömörfa asztalok és székek, ettől szinte vendéglői a hangulat. De a pult sötétbarna lambériája már kocsmás, ahogy a felső polcokon álló kupák is.

A vendégkör rajtam kívül délután háromkor két ötven körüli férfi, egyikük biciklivel. Fröccsöznek és kávéznak.

A kínálat nem több és nem kevesebb, mint amire egy ilyen kocsmában számít az ember: a csapon Soproni, ezen kívül Pécsi Szalon és Krusovice üvegesen, és helyi folyó borok (Bátaszék a szekszárdi borvidék délnyugati vége). . Bennem dolgozik a regionális sörtudat, így pécsi sört iszom. Eszembe jut, milyen kár, hogy Tolnának vagy Bácskának nincs saját nagy sörgyára.

 

A Cikádor büfé rágcsálnivalói sajnos kimerülnek a szokásos chips-ropi-mogyoró háromszögben, de terasza mindenért kárpótol. A ránézésre ötvenéves, fűzöldre mázolt vasasztalok olyan egyediek, hogy még zöld műanyag székek sem képesek elrontani az összhatást. Sajnos a teraszon csak három asztal használható, valószínűleg ennyire van igény. A többi összeláncolva, de igény esetén felszabadítják őket. Ezt már a kocsmárosnőtől tudom meg, ahogy a Cikádor név eredetét is. Ez volt Bátaszék középkori neve, mielőtt elnéptelenedett volna a török érkezésekor.

A Cikádor büfé saját Erzsébet- és Árpád-hídja

A kocsmához kapcsolódik még egy híd is a falu irányából, egy vizesárok fölött. A híd mellett fatábla: Árpád híd. A falu felől nézve a másik oldal: Erzsébet híd.

 Erről már a vendégeket kérdezem meg. Tizensok éve az egyik törzsvendég Árpád volt, a kocsma tulajdonosa meg Erzsébet, róluk kapta a nevét a híd először a vendégek száján, aztán félhivatalosan is. A fatáblát szintén egy vendég faragta.

A bő fél órám fájdalmasan gyorsan eltelt, miközben egy kocsmátlan állomáson ez idegtépően lassan telne.

Minden vasútállomásnak azt kívánom, legyen mögötte egy Cikádor büfé az Árpád hídon innen, az Erzsébet hídon túl.

Bátaszék a nagy kocsmaturista.hu térépen

E cikk szerzőjéről

Ezt az írást a Kocsmaturista weboldal első vendégírója, „Kocsmográfus” Levi készítette.

Bemutatkozik a Kocsmográfus

A fotókat is maga a szerző készítette. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges. 

A képszerkesztések és a tördelés javát köszönjük Molnár Ákosnak.

Ez a cikk a bajai bemutató oldalhajtásaként született. Bajáról két Kocsmográfus cikkben is olvashattok.

Az első az egyedülálló bajai városélményről szól:

Ahol még a Duna is lelassul: Baja

A második Baja kocsmavilágát közvetíti az eddig kipróbált állomásokon keresztül:

A déli világ vonzásában: Baja 6 kocsma után

Környékbeli település bakancslista

Baja közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések feltérképezéséhez fogadunk köszönettel aktív segítséget:

  1. Szekszárd
  2. Hajós
  3. Kalocsa
  4. Paks
  5. Mecseknádasd
  6. Tolna
  7. Villány, Villánykövesd
  8. Harkály
  9. Siklós
  10. Zombor (Szerbia)
  11. Eszék (Horvátország)
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsük még a bakancslistát, kérem, szintén osszátok meg velünk! 
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturista oldalt a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista oldal az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

“Bátaszék és a Cikádor büfé” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. A bátaszéki Cikádor söröző kerékpár túráink kedvelt kezdő és végpontja. Az Erzsébet-, illetve Árpád-híd felirat felfedezésekor nagyokat nevettünk és fényképeket készítettünk róla, hogy a barátok is láthassák. Erre halljuk a teraszról két helyi törzstag beszélgetését:
    – Ferikém! Nézd már hogy tetszik a turistáknak az új híd.
    – Tényleg János! Kellene csinálni egy hídavató bulit!
    Nehezen tudtunk felszállni a bringákra a röhögéstől! Imádjuk ezt a helyet! 🙂

    Válasz
    • Köszönöm Gábor a remek sztorit! Simán lehet, hogy az általam látott két vendég is Feri és János volt, mert hasonlóan jókedélyű volt mindkettőjük. És az egész helynek (talán pont ezért?) volt egy fantasztikusan vidám hangulata, ami az ilyen állomás melletti kocsmákra alig jellemző.

      Válasz

Szólj hozzá!