Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Kazincbarcika, vagyis Kolorcity és kocsmaélete

Kazincbarcika a távolról legfélreismertebb magyar városaink egyike, ezért nagy itt az esély meglepődni, rácsodálkozni és lelkesedni. A 2013-ban Kolorcityként újraéledt régi iparváros mára saját színes útját járja falfestmények példátlan sokaságával, de példásan sok zöld területtel, kreatív köztéri alkotásokkal, óriási, akár futurisztikus játszóterekkel, de kocsmákból sincs hiány. Tovább ajánlom a felfedezéseimet, amiket rendkívüli módon egy könyv kapcsán mélyíthettem el.

A cikksorozat a Barcika Art Nonprofit Kft. támogatásával készült az Úti cél: Kolorcity című könyvvel összefüggésben. Szponzorált tartalom = szponzorált ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

Ezzel a cikkel háromféle célponthoz vezetlek el Titeket:

 1. Kolorcity újhullámos színes látnivalóihoz
 2. az alapvető Kazincbarcika egyéb kellemes helyszíneihez és érdekességeihez
 3. egy harmadik körben pedig majd a város ezért-azért legjobb kocsmáihoz

A cikk alján linkelem, hogy ezekhez hova kattintsatok, de előbb kezdjük a ősfordulattal, hogy Kazincbarcika nagyon nem az, aminek a messziről jött ember hinné. 

A Kazincbarcika tudatmódosulás

Magyarországon is vannak olyan kis- és középvárosaink, amelyekről szinte az alapműveltség része tudni, hogy menők. Ilyenek például Sopron, Szentendre, Tata. A felkészületlen köztudat magától még nem sorolná ide a Borsodi megyei Kazincbarcikát, pedig az utóbbi évtizedben ez a város egyedi fejlődéstörténettel nagyon is felnőtt oda, hogy másképp, de nagyon menő célpont legyen egy országos bakancslistán.

Az észak-keleti Kazincbarcikára eredetileg akár paraolimpiás versenyzőként is tekinthetünk egy városi toplista indulói között. Egy szocialista iparváros nem rendelkezik azzal a génjeibe kódolt szexepillel, mint amit egy tóparti vár köré épült település, egy romantikus régi rácváros kis házakkal kanyargó utcái, vagy gondolatban akár évszázadokkal visszerepítő, múltidéző óvárosok.

Bár a fiatal iparváros tudatos városrendezésének kétségtelenül megvoltak az előnyei már a tervezőasztalról lekerülve is, mint a szellős városszövet vagy a szándékosan sok zöld terület, de kellett valami, ami a 21. században is felteszi Kazincbarcikát az eszményi térképre és ez lett a Kolorcity identítás. Most már hangosan állítom, hogy azt, amit itt létrejött és még mindig alakul országunk minden részéről érdemes ismerni és legalább egyszer meg is nézni.

Esküszöm, a cikksorozat további részeiben magyarázatra lel az unikornis és a sárkány is.

Hogy ismertem meg Kolorcityt 2017-ben egy budapesti kocsmában?

A személyes Kolorcity történetem és lelkesedésem is egy kocsmában kezdődött 2017-ben. A megboldogult Budapest 6. kerületi Felni bárszékein ült mellénk egy kazincbarcikai lakos és lelkes mesébe kezdett városáról. Addig nem különösebben érdekelt Kazincbarcika, sőt inkább szürke, érdektelen iparvárosnak képzeltem. A bárszékszomszédom történetei azonban büszkén szóltak a friss Kolorcityről annak számtalan falfestményéről, extravagáns köztéri és körforgalmi installációiról, rekordméretű, jövőbe mutató játszótereiről. Ezeket képekkel is illusztrálta nekem. Ennyi kellett, hogy Kazincbarcika az országos célpont-listám elejére tolakodjon, és első adandó alkalommal elmenjek oda. 2018-ban adódott ez az alkalom, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének rendezvényén kazincbarcikai szállást is választhattam, méghozzá a HBH Sörházban. Éltem a lehetőséggel. Másnap reggel az akkor HBH-s Antal István lokálpatriótán körbevezetett a városon. Kiszálltunk a Sárkánynál, az Unikornisnál, láttam az első pár falfestményemet, akkor még a gumiabroncs szobrokat is. Már ekkor feltűnt előrevetítés nélküli plusz meglepetésként a kiugróan sok zöld terület és a rajtuk serénykedő szintén nagyszámú közterületi dolgozó. Egy parkos, kiemelendően barátságos, színes és zöld város villámképét kaptam, soknak ígérkező kocsmával, ahova azonnal visszavágytam. A visszatérésre mégis 4 évet váratott a történetem, de nem akármilyen kerettörténettel léptem újra Kazincbarcika földjére. 

Az Úti cél: Kolorcity könyv és a Kocsmaturista

Már számottevő években mérten jól összeszokott csapatomon, A Stábon keresztül nagyon megtisztelő felkérést kaptam 2022 őszére: csatlakozzak a messziről jött friss szempárként a város készülő „formabontó, színes könyvének” krónikásai közé. Kazincbarcikát főleg helyi vagy legalább onnét származó érdekes személy(iség)ek mutatták be saját szemszögükön keresztül, és én lehettem a kakukktojás, a vándor, aki szinte a nulláról térképezi fel Kazincbarcikát, magát a várost és a kocsmavilágát. Az alapvető lelkesedés megvolt ehhez a várossal szemben, ahogy már ekkor több, mint 270 másik település összehasonlítási alapja is. Nem kellett mást tennem, mint máskor, pár napra (egy hétre) befészkelődnöm a városba, és a befolyásolatlan spontán érdeklődésem és helybéleik tippjei alapján felfedeznem a várost és kocsmaéletét, amennyire az időből kijön. 2022. szeptember elején vágtam neki a kalandnak. A forradalmi különbség „csak” annyi volt, hogy a tapasztalataim megtiszteletésemre ezúttal első körben egy könyvbe és nem a blogra kerülhettek bele. Az Úti cél: Kolorcity könyv 2022. december 23-án jelent meg.

Folytatásaképpen indul, tisztes kivárással, Kazincbarcika születési havához igazodva indul ez a cikksorozat városról és kocsmaéletéről. Felültésnek nézzétek meg A Stáb kis riportfilmjét, amit a könyv kapcsán készítettek a csapattársaim velem a kazincbarcikai felfedezéseimről:

A Kazincbarcika cikkek az átélni- és látnivalókról

A Kazincbarcika városélmény két cikke

Innentől háromfelé választom a témát. Két külön cikkben mesélek kazincbarcikai városi életérzéséről. Egyrészt a Kolorcity jelenség főattrakcióiról és kevésbé ismert meglepetéseiről. Másrészt az eredendő Kolorcity előtti Kazincbarcika nevezetességeiről és mozaikváros jellegéből adódó alternatív célpontjairól. Ezeket a cikkeket itt találjátok:

Kazincbarcika kocsmavilága, kocsmatérképe és felfedezett kocsmái

Elindult még egy nagy cikk, útmutatóval Kazincbarcika kocsmaéletéhez, a város kocsmatérképével és felfedezett kocsmáinak beszámolóival, ajánlóival. Még bőven bővítés előtt áll, de már most is találtok benne célpontot.  

Itt pedig külön cikkben a kazincbarcikai progresszív értelmű kocsmaféle, a modern, helyben is fogyasztós borszaküzlet, a Borháló Borsod bemutatója nyitható meg:

HÁLAADÁS: Nagyon köszönöm a csapatomnak, a kreatív multiinger-gyáros A Stábnak, hogy velük közösen részt vehettem ebben az élményszinten is színes jó ügyben.

Amint lesz megrendelési linkje a könyvnek, ide fogom szúrni, addig Kazincbarcikán a Mezey István Művészeti Központban és az Álomgyár Könyvesboltban.

A könyv többi szereplőjével készült beszélgetések LEJÁTSZÁSI LISTÁJA ITT TALÁLHATÓ! Itt hallgathatjátok is a szemszögeket!

Környékbeli település bakancslista

Eger közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

 1. Dédestapolcsány
 2. Nagyvisnyó
 3. Bélapátfalva
 4. Szomolya
 5. Eger,
 6. Szép-asszonyvölgy
 7. Egerszalók
 8. Tarcal
 9. Tolcsva
 10. Tokaj
 11. Szerencs
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!