Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Kazincbarcika alteregója, Kolorcity és látnivalói

Ha Kazincbarcikára érkeztek, élvezzétek ki intenzíven az egyedi városkarakterét, a különbözőségét más településekhez képest! Tartsatok falfestmény-vadászatot, keressétek fel az rendkívüli köztéri alkotásokat, sétáljatok a tömény városi zöldben, csodálkozzatok rá modern játszótér-paradicsomára! Attól függően, hogy mennyi időtök van, tovább is van… Az itt kezdődő cikkduóban a 2020-as évek Kazincbarcikájához, kimondottan a városhoz adok egy kettős útmutatót, a Kolorcity imázson innen és túl. A kocsmákkal pedig egy harmadik cikkben folytatom.

A cikksorozat a Barcika Art Nonprofit Kft. támogatásával készült az Úti cél: Kolorcity című könyvvel összefüggésben. Szponzorált tartalom = szponzorált ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

A Kazincbarcika cikksorozat felvezető részében ITT írtam a nagy kazincbarcikai tudatmódosulásomról: arról, hogy hogyan tudtam meg spontán egy kocsmában, hogy a mai Kolorcity pont az ellenkezője a szürke borsodi iparvárosnak, ami sokunk fejében van (az enyémben is az volt), és hogyan ismerhettem meg jobban a mai várost egy megtisztelő könyves projekt kapcsán.

Ezzel a cikkel már fejest ugrunk a tapasztalataimba, a tovább ajánlott élményekbe a Kazincbarcika rövidebb-hosszabb látogatói számára. 

Kazincbarcika mai magmája, a Kolorcity

A tudatos Kolorcity profil egy új színes réteg és új imázs a régi Kazincbarcikán. Ez mozgalom 2013-ban indult, és szándékosan ellensúlyozni kívánta az egykori iparváros egysíkúbb képét. A keretében erőteljes vizuális élmények keletkeztek a város különböző pontjain: többféle méretű és alakú házfalakon sok-sok kreatív falfestmény és az extravagáns köztéri alkotások, például körforgalmi díszek. Az eltelt időben mindebből csak több lett. 2023-ban Kazincbarcikán már több, mint 40 tartalmas falfestményt lehet felkutatni. 3 színes, látványos, jól komponált körforgalmi installációt találni, összefüggésben Barcika régi vagy aktuális jelképeivel és ezeken kívül is sok színes meglepetést tartogat a város. 

Ráadásul Kazincbarcika Kolorcity alterego előtti, korábbi örökségei és egyéb városai adottságai is összetett vonzerőt jelenthetnek, de ebben az első cikkben maradjunk először a színes vonalon, a „Kolorlineon”. 

Kolorcity falfestményei, a mai Kazincbarcikai vezérélménye

A falfestmények egy felkészületlen, naiv városba érkezőnek is hamar feltűnnek, és nem csoda, ha gyorsan lázba hozzák őket. Én 2022-ben viszont rájuk kiélezett tudattal érkeztem, de így is, egy héten túl is kimerítetlen maradt a falfestmény-vadászat játék. Nem készítettem magamnak pontos menetrendet a végigjárásukra, hagytam, hogy a spontán városfelfedezés a teljesség igénye nélkül vezessen el hozzájuk. Aktuális célpontjaim, akár kocsmák, akár egyéb városi attrakciók, vagy csak ügyes-bajos teendők felkeresése közben spontán jöttek szembe sorra a falfestmények. A legtöbb városban főleg a kocsmákkal vagyok így, itt viszont a falfestmény-vadászat egy teljes plusz dimenziót ad a településhez.

Tudni jó róluk, hogy ezek az alkotások nemcsak szimplán léteznek, hanem érdekesek, kreatívak és vagy elgondolkodtatók vagy viccesek.

Mivel Kazincbarcika falfestményei messziről is feltűnőek, elég volt, ha csak felbukkant egy a horizonton, és máris gyorsan megváltoztattam az irányt, hogy megnézhessem. Ez kiugróan egyedivé élménnyé teszi a város feltérképezését.

Az is megesett, hogy hirtelen a hátam mögé nézve, lebuktatva egy kimaradó festményt, szaladtam vissza Tetris alakzatokban a házak között, hogy pótoljam. 

Egyes alkotások reagálnak a környezetükre vagy Kazincbarcika történeteire, ikonikus városelemeire vagy pont a kollektív emlékezet kincseit idézik meg.

Ráadás, hogy más-más szemszögből másképp mutatnak és harmonizálnak a városszövettel. Néha önkénteleül (vagy esetleg tudatos számítás eredményképpen???) kiegészülnek a valósággal, így jöhet ki valódi lombot öntöző kislány vagy gabolyodhatnak össze a valóság faágai a festett faágakkal.  

Külön élmény, hogy a művek nemcsak egyenépületeken jelennek meg, hanem a változó méretű lakóházak mellett előfordulnak akár átjárókban, különböző alakú intézményeken, irodaépületeken is.

Mindenképpen érdemes megismerni őket és egyesével elidőzni velük. Magyarországon Budapesten kívül közel sem tudok hasonló példányszámot, ráadásul itt kisebb város lévén könnyebben bejárható területre koncentrálódnak. Összességében viszont elég nagy a szellős Barcika, így azért masszív sétaprogram mindet végigjárni. Nem akarom az összes poént lelőni fotókkal, viszont igyekszem a jövendőbeli kocsmatérképre kivételesen minél több falfestményt is feltenni, hogy tervezhető legyen egy kocsmatúra a falfestmények köré. Amúgy mindkettőre, a kocsmákra és a falfestményekre is jellemző, hogy több helyen csokorban bukkanak fel a városban. 

A téma végére itt egy kakukktojás kép egy ház előtti fáról, ami nem falfestmény, de Kazincbarcikán akár az is lehetne.

Egyéb Kolorcity tarkaságok

A körforgalmi díszek: az unikornis, az oroszlán és a Színrobbanás

Kazincbarcika rendhagyó, sajátos körforgalmi díszei ízlésesen harsány, emblematikus elemei a város több pontjának. Messziről jött emberként még azt is gondolhatnánk, hogy a kortárs kislány ikonok ihlették a leghíresebbet, az egyszarvút, de ennél mélyebb helyi gyökerekben találjuk a megoldást: az unikornis az oroszlánnal együtt ugyanis Kazincbarcika régi címerállata. Így a jelenleg 3 extravagáns körforgalmi installációból kettőt őt tesznek ki. Szerencsére nem ugyanarra a szabványra épültek, hanem két egyedi alkotás jött létre.

A harmadikkal, a Színrobbanással Kolorfesztivál logóját testesítették meg. Lehetne Kolorcity születésének (ősrobbanásának jelképe). Ez dísz második helyén már a központon kívül, szinte a város szélén található.

A tűzfalfestményekkel együtt ezeket a körforgalmi alkotásokat is felteszem majd a Kolorcity és kocsmái térképre. 

Bónusz tipp hozzájuk: Mindhármukat érdemes éjszaka is megnézni, mert más élményt nyújtanak a különleges megvilágosításukkal.

A kazincbarcikai Kínai sárkány

A főtéri sárkányt már hiába keressük Kazincbarcika címerén. Ennek más története van. A városban régóta működő BorsodChem kínai cégcsoporttal való rokonság kifejezése. Esztétikailag és ideológiailag is megosztó jelenség, de én látogatóként mindenképpen a sárkány pártján állok. Ritka rendkívüli főtéri elem. Fontos, hogy legyenek a régiónkra, ránk jellemző vonások, amelyek meghatározzák főtereink karakterét, és ezzel is valamilyenné tesznek minket, de a kivételek ugyanígy lényegesek és nagyon is érdekesek. Ez az elsőre sehonnani, de legalább talányos sárkány még jobban feldobja Kazincbarcikát, még kivételesebbé és emlékezetesebbé teszi az utazók számára, és nagyon illik a Kolorcity imázsba is. Ebből biztosan nincs kettő itthon, talán nem is lesz, és csak erősíti Kazincbarcika különleges célpont értékét.

A kazincbarcikai főtéri vízijáték-show

A ̶n̶y̶ú̶l̶o̶n̶ sárkányon túl van a főtérnek még egy lapítóbb, de dicsfényében annál szebben kibontakozó látványossága. Ez a vízijáték-shownak keresztelt zenélő padló-szökőkút. Esti főműsoridejében figurázva és muzsikálva programértékű szórakozás, egy komplett zenei lejátszási listával. Örömmel láttam a városlakókat valóban kihasználni, élvezni ezt az ingeregyüttest. Felteltek a szomszédos padok, mint a moziban. A szembeszökő fény- és hangjáték mellett nyugdíjasok beszélgettek, párok bújtak össze. A gyerekek szaladgáltak körülötte, ahogy egy régi filmben. Volt, aki buzgón fényképezte.

Sőt a vízijáték-show meglepni is képes. Amikor nem számítottam rá és a környező park túlsó felén siettem a Borháló Borsodba, hirtelen betette szőkőkút a Somewhere over the rainbow című dalt, mint egy szabadtéri zenegép. 

Kazincbarcikát az Egressy Béni főutcája mentén amúgy is kikiálthatnánk a szőkőkutak városának, természetesen Kolorcity-hűen tarkán ragyognak a különböző kisebb-nagyobb fényjátszó szőkőkútak.

Kolorcity egyéb váratlan színes alkotásai

A fenti Kolorcity főattrakciók mellett további színfoltokat szúrhatunk ki a város különböző pontjain.

A főutcai Kolorkerámiától, a központi Völgyparkban pedig a Mesélő ülőszobrától és a Nem Ádámtól felváltva éreztem magamat újra egy random holland városban és a barceloniai Güell Parkban is.

Ezzel Kazincbarcika viszont elöljáró települések között van Magyarországon. Nagyon szeretem, amikor a közterek meg tudnak lepni. Ezek közel-távol sem tipizálható elemek, amiket gyakran találnánk magyar parkokban és tereken.

(A bal fotó tettese: Busák Attila – A Stáb)

Egyébként vicces, hogy a második cikkben kitérek arra, hogy Kazincbarcika a padok városa, és most is az előbbi három alkotásból kettő ülőalkalmatosság is egyben.

És még nem mindent mutattam meg, lehet még további kisebb színes meglepetéseket találni és remélem, hogy a jövőben majd még ennél is többet. 

További színes épületek Kolorcityben

Kazincbarcika színesítéséből egyes épületek is kivették a részüket, akár a koncepció részeként, akár önkéntes alapon. Így találkozhatunk az Összevont óvodák jelképszerű, még ízléses mértékben színpomázó rácsaival, de láthatunk akár olyan tagóvodát is, amit joggal gyanúsíthatnánk meg, hogy legóból épült. Rajtuk túl találtam olyan iskolát, amit mintha Piet Mondrian, holland festő használt volna vászonnak. Talán még jobb az, hogy helyi cégek, lakóházak falai vagy akár egy-egy étterembelső is jó csapatjátékos módjára egyedi színekben úsznak, és ugyancsak: ízlésesen. Nem lesz Kazincbarcika ettől egy kiborított színes ceruza készlet, csak itt-ott váratlanul felvidítő és derűs.

Poén-ráadás, hogy itt-ott nemcsak épületek ”kolorcityisek”, hanem más elemek is. Vannak, amik önkéntenesen, és vannak amik az égi forgatókönyv humorérzékénél fogva önkéntelenül.

Kolorcity eseményváltozatban: KolorFesztivál

A KolorFesztivál Kazincbarcika évenkénti nagyszabású, tarka városünnepe 2013 óta. A napjaira a város megtelik zenés és egyéb programokkal és még több színnel.

Én még nem jártam KolorFesztiválon, de a 2023-asra aktívan készülök, sőt jó eséllyel még egy programmal is. Addig álljon itt helyette egy közös kép a 2022-es szüreti vigalomról Kolorcity kabaloroszlánjával.

Nézzük tovább Kazincbarcikát a Kolorcity karakteren túl!

Jó tudatosítani, hogy Kazincbarcika azért nem a Kolorcityvel született. Már az 1974-es „ószövetsége” alapján érdekes város lehetett a mélyebb érdeklődésű urbanistáknak, a mai azonnali nagy adag ingerdózis nélkül is. Sok pozitívitás és finomság rejlik a régi idők örökségében, amit szintén élvezhet a mai látogató: ilyenek a sok belső zöld terület, a levegős városfelépítés, a seregnyi szobor, de ilyen még az egyedi főutcája a különösen barátságos Egressy út. Ezekről és Kazincbarcika alternatív célpontjairól szól a városbemutató cikkduó következő része:

 • A csónakázó tó és környéke
 • A régi pincesor világa
 • Felsőbarcika idilli falusias városrésze
 • A Sajó-part
 • A Mezey Művészeti Központ

És azt is összegzem, hogy mi mindennek a városa Kazincbarcika.

Ebben a még bővülő cikkben pedig Kazincbarcika kocsmaéletébe indulunk el:

Még több Kazincbarcikáért legyen az Úti cél: Kolorcity!

Magam felé is hajló szent KÖNYVAJÁNLÓ

Az Úti cél: Kolorcity könyv („Kazincbarcika formbabontó színes könyve„) volt az apropója, hogy a Kazincbarcika felfedezésem ennyire meglendülhetett 2022 őszén. Nagy megtiszteltetésemre ebbe a városkönyvbe is készült egy terjedelmes fejezetem a városról, naiv vándorszemszögből kivételként a helyi érintettségű krónikások, sőt akár lokálpatrióták között.

Ha szeretitek a Kazincbarcikát vagy csak érdekel Titeket a máig fordulatos, rendkívüli történetével, akkor nagyon szívesen ajánlom ezt a kötetet sok érdekes részlettel. Válogatott, változatos hátterű megszólalók szemszögéből figyelemkényeztetően, alaposan ismerkedhettek vele, sőt még én is bőven tudok újat mondani a Kocsmaturista cikkekhez képest. Más városi vetületeket is felvonultatok, de ugyanarról a témáról is új szögből, más gondolatokkal mesélek.

HÁLAADÁS: Nagyon köszönöm a csapatomnak, a kreatív multiinger-gyáros A Stábnak, hogy velük közösen részt vehettem ebben az élményszinten is színes jó ügyben.

Amint lesz megrendelési linkje a könyvnek, ide fogom szúrni, addig Kazincbarcikán a Mezey István Művészeti Központban és az Álomgyár Könyvesboltban.

Nézzétek meg ráadásnak a velem készült szintén A Stáb alkotta Úti cél: Kolorcity riportot is. Kattintsatok a képre a videóért:

A könyv többi szereplőjével készült beszélgetések LEJÁTSZÁSI LISTÁJA ITT TALÁLHATÓ! Itt hallgathatjátok is a szemszögeket!

A TÉMA MÉLYVÍZE

Egyéb csemegék a téma mélyebb érdeklődi számára

 • Az Unikornis, az Oroszlán és a Kínai Sárkány szobrát egytől egyig Szőke Gábor Miklós extravagáns szobrászművész készítette, aki országosan rengeteg ikonikus szobrot jegyez, de már nemzetközi alkotásai után is egyre nevesebb. Az alapvető stílusa és a legtöbb műve nekem kimondottan tetszik, bár tudok pár szélőséges ellenpéldát is, de semmiképp sem a kazincbarciaiak között.
 • A Színrobbanást viszont a Hello Wood szintén népszerű és híres szuperkreatív, tehetséges csapata alkotta. 
 • Természetesen a falfestmények mögött is alkotók állnak egyével (vagy akár több mögött egy-egy művész). Egy 40+-os listával nem nyújtom még meg ez cikket, de a jövőendőbeli térképen elkövetőstől bököm helyre a muráliákat
 • A jelenlegi Unikornis már a második alkotás. Az elsőt ugyanis filmesen elfújta a szél, ezért megerősítve építették vissza.
 • Még be van betárazva néhány háttér-érdekesség. Szépen idecseppegtetem őket az idővel a téma érdeklődinek. 

És mivel a Kazincbarcikával közös történetem külön örömömre azóta sem ért véget, bármikor becsapódhat ide egy kis frissítés.

A fotókat is maga a szerző készítette. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Környékbeli település bakancslista

Eger közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

 1. Dédestapolcsány
 2. Nagyvisnyó
 3. Bélapátfalva
 4. Szomolya
 5. Eger,
 6. Szép-asszonyvölgy
 7. Egerszalók
 8. Tarcal
 9. Tolcsva
 10. Tokaj
 11. Szerencs
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?