Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Kazincbarcika a Kolorcity karakteren túl

A borsodi Kazincbarcika a 2013-as Kolorcity újjászületésével minden új látogató számára felülkerekedhet a régi „szürke iparváros” képzettársításán. Egyre többen ismerik meg a megújult várost színes látványosságairól, de a mai Kazincbarcika is több, mint szabadtéri falfestmény- és kirívó szobortárlat. Ebben a cikkben a megismert Kazincbarcikám Kolorcityn kívüli célpontjaihoz adok iránytűt. A kocsmáké a 3. cikk (ITT!)

A cikksorozat a Barcika Art Nonprofit Kft. támogatásával készült az Úti cél: Kolorcity című könyvvel összefüggésben. Szponzorált tartalom = szponzorált ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

Ha mégis Kolorcityvel kezdenétek az ismerkedést, a 40-nél több tarka falfestménnyel, az extravagáns körforgalmi díszekkel, más installációkkal, színes épületekkel, akkor ide, a Kazincbarcika cikksorozat első részére kattintsatok:

A középhaladó kazincbarcikai érdekességek és területek cikke

Ebben a cikkben igyekszem megmutatni, hogy a Kolorcity projekt látványjövevényein túl milyen érdekességeket és változatos városrészeket, területeket találtam a mai Kazincbarcikán egy intenzív hét és kis visszatérések alatt. Ez egészül majd ki a sorozat befejező részében a meglátogatott 23 kocsma beszámolóival. Természetesen a város helyi vagy profi ismerőseihez képest így is kezdő vagyok, de törekszem az utánam érkezőknek sok újat mutatni. Kezdjük most az egyik városi főtémával, a főutcával!

A kazincbarcikai főutca, az Egressy Béni út

A kisvároshoz képest eleve kirívóan hosszú főutcának, az Egressy Béni útnak a hangulata azonnal megragadó és nagyon elüt a különböző gyakoribb főutcákél. Nem egy óvárosi szürkén térkövezve felújított sétálóutca, nem is a tipizálható kaotikus, diszharmónikus kisvárosi főutca. Saját kellemes karaktere van, harmonikus színvilága, tovább tarkító bicikliúttal, sok fával, kis terekkel övezve jobbról-balról. A tereken pedig további szobrok, padok sokasága, fák, virágok fogadnak. 

Jó sokszor megtettem én is teljes hosszában az Egressy Béni utat egy hét alatt és azóta történt visszatérésekkor és mindig szívesen érkeztem ide. Ma erőteljes bónusz velejárója az egykori Lenin útnak a „lelátó padozat” az utca talán teljes hosszában. A lépcsőzetes ülőfelületek megléte magában is kuriózum egy főutcán, de a mennyiségükkel együtt fenomenálisan hatottak. 

Természetesen a főutcát főleg kísérik a gyakori színjátszós szökőkutak és egyes Kolorcity falfestmények. Nem is lehet meglepő, hogy a névadó Egressy Béni képmása mellett kápráztat itt más murália is. Ráadásul itt található a látványos Kolorkerámia művészi ülőhely is. 

És ha már ülőhelyről volt szó, a „Kazincbarcika a padok városa” is jelenség bámulatosan kidomborodik itt. A lelátó padozaton kívül is számtalan pad kínálkozik az utca mentén és a kis tereken. Volt, hogy csak az én oldalamon és csak előttem huszonszámú padot számoltam meg.

A főutcai homlokzatok és erkélyek itt-ott domborművekkel, az ablakok pedig díszkeretekkel teszik érdekesebbé a régi iparvárosi lakóházakat.

Ráadás-bájerővel hatottak a nosztalgikus üzletfeliratok.

Egy másik retrofelirat mögött pedig egy kocsmafélét, a Belvárosi Kávéház-Sörözőt találtok. Pihenjetek meg benne az utca derkán!

És ha a Fő tértől indulva végig értetek, jutalom az Egressy Béni őt végén (na nem a Kőbányai, hanem…) a nyitvatartási idejében a #nagyszerűhelyszín, a Borháló Borsod borbár:

Az Építők útja, a második kedvenc

Az Építők útja az Egressy Béni utat kicsit idéző hangulata és a sok zöld mellett a nagyon nem mindennapi erkélyei miatt tetszett meg leginkább. Még a már (még?) elnyűttebb állapotukban is nagyon figyelemre méltónak találtam őket.

Azt sajnos már csak a távozó buszom ablakából szúrtam ki, hogy itt van a város egyik legismertebb régi generációs jeles szobra, a Kiáltás/a Kiáltó. Ahhoz túl hamar kanyarodtam le, de legalább van miért újra az Építők útjára lépnem.

A zöld és csak azért is tiszta Kazincbarcika

A mai Kazincbarcika sokszínű palettáján a zöld kiemelkedő szín. Messze Kolorcity előtti, veleszületett jellemzője volt és maradt a városnak: hatalmas belvárosi parkok (Völgypark, Fő téri Pihenőpark és a Csónakázó-tó közeli Jubileum „Jubi” park), még több kis park, sőt a házak között annyi terebélyes zöld parkos tér, hogy azokat sok más városban már külön parkként ünnepelnék.

Ezekhez jön hozzá a Kazinbarcikát körülölelő csalogató dombos zöld környezet

És ez a sok „összehordott zöldség” nagy többségében rendezett is. Már a 2018-as villámlátogatáson feltűnt, hogy milyen rekordgyanúsan sok köztisztasági dolgozó mozdul egyszerre a városért. Erősen ezt tapasztaltam 2022-ben is, és nem csak ahol a papok piknikeznek, hanem kiesőbb területeken is. Egy Kazincbarcikát reprezentáló legókészletbe az elsők között szavaznék meg legógereblyét. A motoros fűnyírósok pedig úgy gyülekeztek, mintha rallyra készültek volna. Hasonlítottam már Hollandiához Kazincbarcikát, de amikor azt mondom, hogy gyakran éreztem itt fűillatot, akkor pont másra gondolok. 

Kazincbarcika rangosan a „szemetesek városa”

Kazincbarcika nagy részén a távolsági buszmegálló kivételével szinte szemtelen szeméttelenség honolt. Hallottam ezt megerősíteni felkészült Kazincbarcika-értőktől is, de persze becsmérléssel is találkoztam. Szerintem ez egy fontos téma! Mindig kiábrándultan nézem a nagyon szemetes városokat, cserébe el kell ismerni és éltetni a kiemelkedő ellenpéldákat. Mégha nem is látványosságértékű, akkor is nagy hatása van az összképben. Sajnos nem vehetjük természetesnek, ha egy város ennyire tiszta. És nem, nem a maximumhoz képest, de az átlaghoz képest feltétlenül. A jó magától adódónak tűnik, és sajnos, hogy ez értéknek és nem alapvetőnek számít, de ezt tudatosítani kell, sőt városi szimbólumként őrizni. DemagOFF! 

Ebben a jó „társasjáték” eredményben része lehet a sok-sok szemetes könnyítő faktorának is. Amint megérkeztem Kazincbarcikára, a buszmegállóból szétnézve azonnal 6 szemetes fogadott (és még meg sem fordultam). Van olyan nagyobb magyar város, ahol ugyanez a teszt a központi vasútállomás parkos környezetében nullás eredményt hozott vagy olyan külföldi főváros, ahol a központban is utcákat tudtam talpalni egyetlen szemetest sem találva. Szóval — vegye mindenki csak jó néven — de én büszkén szavazom meg Kazincbarcikának (sok más mellett) a puritán „szemetesek városa” rangot is. 

Kazincbarcika menő játszóterei: A Villámvölgy Játszótér és társai

Kazincbarcika „játsztótérturista” szülőkörökben is könnyen híres lehet a hatalmas és jövőbe mutató völgyparki Villámvölgyi játszótérről. Ez volt országunk első interaktív, mozgás közben készségfejlesztő okosjátékokkal is ellátott játszótere. Tényleg lenyűgöző méretű, szuper-összetett, elsőre felnőttként érthetetlennek tűnő játékokkal is megpakolt csodaterep. 

Biztos elégedett kisgyerekeket eredményez egy zarándokolat ide, de én érintetlenként is még tovább éringetném ezt a témát: a kazincbarcikai játszótér-parádé ugyanis nem áll meg a Völgyparkban. Tesójánál, a Fő téri Pihenőpark játszóterénél sem. Eddig mehetett volna ez a téma akár a Kolorcity cikkbe is, mert annyira összekapcsolódik a Kolorkorral ez a fejlesztés, ám a köztéri játékosság itt szinte városhatárig jellemző. Átlag felett gyakran feltűnik egy-egy valóban élményméretű és kínálatú játszótér. Méretes példányt találtam például a Csónakázó-tónál, sőt ottjártamkor éppen duplázták. De akár a BorsodChem felé vezető területen, a központtól már érezhető távra is felbukkant egy mutatós, tematikus hajós szerkezettel, ahol a gyerekek kalózkodhattak, míg a szülők boldog lusta matróz módjára nyúlhattak el a környező padokon (főleg Kazinbarcikán: hol máshol?)

Kazincbarcika a szobrok városa is

Kazincbarcikát messze nem én nevezném először a szobrok városának is. Antal Károly szobrászművész képes könyve már címében így aposztrofálta évtizedekkel ezelőtt. Ám ez 2022-ben sem csak múltbéli kulturális referenciának, hanem még mindig élő köztudat-kincsnek bizonyult ez a címzés a kocsmákban és kocsmákon túl is. Kazincbarcika már törekvő új szocialista város dekádjaiban is kivette a részét a közterületi örvendeztetésből. Nem posztom felvenni a kazincbarcikai szabadtéri szoborkurátor szerepét, így nem is okoskodnék a részletekről. Azt viszont állíthatom, hogy naiv, köztéri alkotásokban csak sima örömét lelő látogatóként is örülhettem jópár Kolorcitynél jóval régebbi szobornak, mint sok között az Anyaság, a Borjút terelő fiú, Diana őzzel, a Játszó gidák, a Szüret, a főleg fából készült John Lennon emlékszobor és még jóval több. Néhány szobor városi legendáiról cikkbővítés után a TÉMA MÉLYVÍZE rovatban olvashattok tovább.

(A negyedik fotó tettese: Busák Attila – A Stáb)

Kazincbarcika az eddigi legkisebb mozaikvárosom

Szívesen hívok olyan településeket mozaikvárosnak, amelynek határain belül nagyon különböző hangulatok és kisvilágok élhetők át. Ezek általában nagyobb városok, mint Bécs vagy Hága. Kazincbarcika viszont ebből a szempontból is jól elkényeztet: a Kolorcity városon belül, de belvároson kívül járhattam vadregényes folyóparton, még vadregényesebb elhagyott pincesoron, idilli belvárosi tóparton, még idilibb falusias városrészen. A következő bekezdésekben és képsorokban ezeket vonultatom fel. 

A kazincbarcikai Csónakázó-tó és környéke

Kazincbarcika alternatív városrészei között a legismertebb a szinte belvárosi Csónakázó-tó és környéke. Húzzuk alá kétszer azt a jelzőjét, hogy szinte belvárosi, mert felfedezések közben sokszor tapasztaltam, hogy a városokhoz tartozó ugyan gyönyörű tóért sokszor számottevő száz métereket/kilométereket kellett megtenni a központból. Kazincbarcikán inkább csak néhány száz métert. A belvárosból nagyon gyorsan ott lehettek egy teljesen elütő élményvilágú környezetben. A kazinbarcikai Csónakázó-tó vonzó vízpart, szinte romantikus domború kis híddal, szerelmes kacsapárokkal, kettőskereszttel a vízben, parkkal és játszóterekkel körülvéve. Hamarosan pedig futópálya is várható körülötte.

Ráadásul, ha nem a kézenfekvő Mátyás király útról, hanem már a Hadak útjáról lekanyarodtok, akkor a Tardona-patak mentén egy bónuszkörnyéket, az enyhén üdülővidék beütésű patakmenti kertes házsor váratlan hangulatvilágát élhetitek át.

A ráadás ráadásaként pedig, ha pont a jó helyen tértek vissza a városba (pár perc), akkor a Mátyás király úton, a nyitvatartási idejükben egy csokor kocsmaféle várhat Rátok rátölteni a feltöltődésre: Mátyás király söröző („Matyi”), Viktória Kávéház Söröző és a Depresszivó Söröző.

Felsőbarcika idillien falusias utcái

Ha hosszabban tartózkodtok Kazinbarcikán megéri kilátogatni Felsőbarcikára és megnézni a hangulatáért vagy csak esettanulmánynak az élő „múltért”. A Felsőbarcikai Református Templom kapcsán nem csak saját maga, a város legrégebbi temploma, sőt állítólag legrégebbi épülete a nagy szám. Külön értéke van a környező utcák és házak nosztalgikus látképének. Szinte minden birtokon, portánál, kerítésen látni valami más időkbe repítő elemet, motívumot. Az festményre való vidékies zsánerképek elevenednek meg az. A tarka macska felszalad az ugató kutya elől a terasztetőre. 

A Felsőbarcikai református templom.

A vélhetően akár 12.-13. századi templom már kívülről, körbejárva is nagyon vonzó a kis terével együtt: 

Bár alapvetően zárva van a templom, az egykori HBH Sörházas Antal István segítőkészségének hála sikerült belülről is megnéznem. A rikítóan kék elemekkel feldobott, karakteres belső tér szántszándékkal sem illhetne jobban Kolorcityhez.

Ha Ti is szeretnétek bejutni, Kolumbán Gábor lelkipásztort keressétek: +3630 638 2798

A TÉMA MÉLYVÍZE szakaszba is érkezik még egy friss érdekes sztorit is a Felsőbarcikai Remformátus Templom kapcsán. 

Felsőbarcikának ez a környéke templommal egy kiemelkedően hangulatos kis falu a városban. Azért jobb mégis, mintha valóban faluban lenne, mert nem elszigetelt, és ha megnéztétek a vidékies idillt, akkor nincs vége a programnak, hanem visszatérhettek az érdekes városba, aminek ez is része. Amúgy a HBH Bajor Sörház és a Sajó-part is egészen közel van.

A kazincbarcikai Sajó-part

Természetesen a természetes Sajó-partra is kíváncsi voltam. A városon kívül, már a síneken túl folyik. Először futással közelítettem meg, és mint kiderült nem a legjobb helyről, de mégis a legjobb eredménnyel: nagy tisztásokon át, ahol Kolorcity színeit már a rét virágai rajzolták tovább. Ha szerettek zabolátlanabb zöldben sétálni, kirándulni, ez is egy jó irány lehet. Többnyire vannak kitaposott utak a fűben. Legközelebb már út közben megismert rutinos Sajó-parti kutyasétáltatókkal tértem vissza, akik megmutatták a kutyáikkal közös kedvenc pontjukat.

A régi pincesor a Csónakázó-tó mögött

Az elhagyatott pincesor a már a szinte titkos, ínyenc (Urbex élmény felé mutató) kazincbarcikai érdekességek közé sorolható. Én is véletlenül találtam rá a neten, majd helyben is ajánlották. Ez az eddigi Kazincbarcika legvadregényesebb útja nekem. Háttal a városnak állva a tó jobb oldalán menjetek még kifelé, az épülő Vízi komplexum útján. 

Itt (a képen) lesztek rajtvonalnál, lépjetek a hátra, a domb felé vezető kis útra.

Jobbra tartva hamarosan ide érkezhettek:

Ennek a járatlan útnak a légkörébe én is épp csak belekóstoltam, mert a távozásom előtt ez volt az utolsó helyszínem, de legközelebb innét folytatnám, mert nagyon érdekes volt. Kíváncsi vagyok, hova vezetne még az út. 

További #épületesélmény Kazincbarcikán

Még „képmutatok” néhány kazincbarcikai épületet, amelyek nem a Kolorcity imázsnak tisztelegnek, mégis különlegesek voltak nekem. Most csak a talán legkedvesebbeket emeltem ki, de a tűzoltóságtól a régi uszodán át a modern tornacsarnokig többen is tetszettek. Kedveltem a sok nyerstégla épületet és hogy a modern templomok karakteresek, ahogy azt is, hogy micsoda csoda társas kompozíciót alkot a két sajókazinci templom. Az Akropolis Disco épülete teljesen más szemszögből ragadta meg a figyelmemet. Nagyon vad, hogy itt diszkó működik. Már csak a helyszín miatt is kuriózum célpontnak kellene lennie. 

Kazincbarcika kiterjesztése, a vonzó zöld környék és azon is túl

Bár az első nagykörös felfedezés első körben csak Kazincbarcikáról szólt, folyamatos csáberőt jelentett a vidéke. A körülvevő zöld dombok már magukban is csalogattak, de a helyben hallott lelkesítő mesékkel együtt még inkább. Ezek kiterjedtek nemcsak a közvetlen, de a tágabb környékre is, sőt még a határon is átíveltek, a mai Szlovákiába. 

Tetézés egy kívül-belül kivételes épülettel: a Mezey Művelődési Központ

Bevallom, a Völgypark melletti Mezey Művelődési Központba eredetileg nem önmagáért mentem be, hanem a 2018 óta misztikusan eltűnt abroncsszobrok után nyomozni, de azokat nem találva, már önmagáért maradtam. Kezdetnek meglepett a Mezey’ belső udvara, ami saját kis Kolorcityt tart: vannak falfestményei a névadó Mezey István festvőművésznek tisztelegve. Mellette meséskönyvszerű utak kanyarogtak az udvaron, távolabb meg mintha törpék vertek volna hippytábort. 

Benn idegenként is különösen kedves idegenvezetést kaptam, kezdve a bebocsátással az addig nekem még ismeretlen Mezey István Emlékszobába, ahol nem csak a művészete tetszett meg gyorsan, hanem maga a gondosan, emberközelien kialakított emlékhelyiség is. Kiemelten ajánlom a városba érkezőknek.

A felső szinten újabb ismerkedés történt, méghozzá Kabarcival, Kazincbarcika a város címeres színeibe öltözött saját kabalájával, (Nagy Gyula, lokálpatrióta animációs filmrendező műve). Nagyon bitang, hogy Kolorcitynek megtestesült szelleme van. Kabarci szerepel falfestményen is, sőt továbbihlette például a szintén emeleti Gyermekek háza-Kézművesház alkotóit, amitől csak még jobb a jelenség, bár én nem nyugodnék meg, míg a következő körfogalmi dísz nem belőle lesz. 

A Gyermekek-Háza Kézművesház volt a dicső finálém a Mezey’ben. Az a kezdet, hogy egy nagyon becsülendő több művészeti bázisú tanulóműhely, ahonnét többek között ilyen kortalanul is megdöbbentő alkotások kerülnek ki:

Ám innét hamar visszacsatlakozunk a Kolorcity vágányra, és ilyen formában térnek vissza itt a falon, a két kazincbarcikai város cikk ismerős helyszínei:

Mi minden városa Kazincbarcika ebben cikkben?

Felfedezések közben viccesen kirajzolódik, hogy mi minek a címeres területe lesz számomra, ahogy Szarajevó például a mindig megszúró fémdarabok városa, Vas megye a banánpálinka megyéje. Kazincbarcika és Kolorcity viszont a köztudatban is sok minden városa például: a szobroké, a falfestményeké, de én még több tényezőnek dedikálnám. Kezdjük a sor a legszembetűnőbbel:

Kazincbarcika, a padok városa

Kazincbarcikán talán eddigi városlátogatásaim legnagyobb pad-népsűrűségét tapasztaltam, a főutcai lelátó padozatig a külvárosi kis parkok állományáig. Elképesztő: egy sima főutcai sarok le tudta nyomni Eger egyik legfőbb terét padszámból. Egyszer kinéztem magamnak egy barcikai padot evéshez és majdnem bosszankodtam, hogy pont elfoglalták előlem, de aztán körülnézve felröhögtem, hogy nincs miért, hiszen itt vagyok a padok városában. Rögtön volt mellette öt másik.

Kazincbarcikai új generációs utcabútorai között lehet figyelemreméltóan formásakat is találni, főleg a Völgyparkban, de nem csak ott.

Ezen kívül Kazincbarcika volt már a városi cikkek két részében nálam a parkok és a szökőkutak városa, de a ugyanígy lehetne:

  • a kisboltok városa (átlag felett sok kisbolttal találkoztam főleg a belvároson túl)
  • a bevásárló szatyrok városa (még sehol máshol nem figyeltem meg ennyi járókelőt bevásárlószatyorral az utcán, mint egy barcikai hétköznap délelőttön). 

Épül Kazincbarcika

Kazincbarcika nemcsak a lejárt képzettársításokhoz, de a városméretéhez is kimondhatóan sokat nyújt, de a történet még ma is aktívan folytatódik. Épül a többrétű Vízi komplexum a Csónakázó tónál, és a KolorPlatz, egy nagyon menőnek ígérkező extrém sport- és szabadidő központ, egy szinte kisebb városrésznyi területen. Már mindkettő előrehaladottabb lehet, mint a 2022-es őszi képeim. Izgalmas perspektívákat tartogatnak, és egyszer majd új kirakósdarabokkal egészíthetik ki a mozaikvárost. Igyekszem ezeket a fotókat egyszer majd az elkészült új valósággal lecserélni:

Az eltűnő Kazincbarcika

Kazincbarcikának nemcsak a jósgömbjébe nézhettem bele a városi napjaimon, hanem szerencsémre az eltűnő múlt egyes elemeivel is ismerkedhettem. A kocsmázás során megismert Kovács István az utolsó pillanatok egyikében mutogatta körbe az egykor legendás Sport Rock Klub lebontás előtt álló maradványait. Hálás vagyok, hogy a meséivel élővé tette a múltat, és legalább elképzelhettem, hogy milyen volt itt régen.

Hasonló élmény volt legalább kívülről látni a régről sokat emlegetett, de már évek óta bezárt strandot és hozzá kapcsolódó szellem-vendéglátó egységet. Amikor egy hónap múlva visszatértem már szinte teljesen megette a markológép. Nem tudtam biztosra, hogy szinte a végső eséllyel élve örökítettem meg.

A TÉMA MÉLYVÍZE

Egyéb érdekességek a téma mélyebb érdeklődi számára

A Felsőbarcikai Református templom mennyezetének kétgenerációs időkapszulája

Antal István mesélte nekem, hogy amikor a templomot legutóbb felújították, egy időkapszula-értékű régi papi feljegyzést találtak a kazettás mennyezetbe rejtve. Arról szólt hogy mi történi akkoriban a templommal és egyáltalán a városban.

A megtalálók lefénymásolták maguknak, az eredetit pedig megtartották. A másolatot visszatették a mennyezetbe kiegészítve egy általuk írt aktuálissal arról, ami a friss felújítás idején történt.

Még be van betárazva néhány háttér-érdekesség. Szépen idecseppegtetem őket az idővel a téma érdeklődinek. 

És mivel a Kazincbarcikával közös történetem külön örömömre azóta sem ért véget, bármikor becsapódhat ide egy kis frissítés. (Amúgy meg nem végeztem a felfedezésekkel sem. Maradt még a célpont a listámon.)

Kabarci, mint horrorfigura?

Kabarcin kétszer lepődtem meg. Először a létén, aztán azon, amikor láttam, hogy az interneten pár cikkben szörnyetegnek, horrorfigurának nevezték. Na, ez jutott volna utoljára eszembe róla, de innét kell nyerni. Én pont, hogy inkább vagányabbá, és szeldítebbé: tenném Kabarcit: a helyében kiszedném a szempillákat, dobnám a pirettes belépőt. Azok akiknek eddig is ijesztő volt, ezután egyenesen retteghetnének.

Még több Kazincbarcikáért legyen az Úti cél: Kolorcity

Magam felé is hajló szent KÖNYVAJÁNLÓ

Az Úti cél: Kolorcity könyv („Kazincbarcika formbabontó színes könyve„) volt az apropója, hogy a Kazincbarcika felfedezésem ennyire meglendülhetett 2022 őszén. Nagy megtiszteltetésemre ebbe a városkönyvbe is készült egy terjedelmes fejezetem a városról, naiv vándorszemszögből kivételként a helyi érintettségű krónikások, sőt akár lokálpatrióták között.

Ha szeretitek a Kazincbarcikát vagy csak érdekel Titeket a máig fordulatos, rendkívüli történetével, akkor nagyon szívesen ajánlom ezt a kötetet sok érdekes részlettel. Válogatott, változatos hátterű megszólalók szemszögéből figyelemkényeztetően, alaposan ismerkedhettek vele, sőt még én is bőven tudok újat mondani a Kocsmaturista cikkekhez képest. Más városi vetületeket is felvonultatok, de ugyanarról a témáról is új szögből, más gondolatokkal mesélek.

HÁLAADÁS: Nagyon köszönöm a csapatomnak, a kreatív multiinger-gyáros A Stábnak, hogy velük közösen részt vehettem ebben az élményszinten is színes jó ügyben.

Amint lesz megrendelési linkje a könyvnek, ide fogom szúrni, addig Kazincbarcikán a Mezey István Művészeti Központban és az Álomgyár Könyvesboltban.

Nézzétek meg ráadásnak a velem készült szintén A Stáb alkotta Úti cél: Kolorcity riportot is. Kattintsatok a képre a videóért:

EXTRA háladás: Kovács Istvánnak a legkomplexebb kocsmaajánlómnak, aki aktivan is elvezetett kocsmákba, és a múlt emlékeihez, sőt a plusz 1 napomon még szállással is segített. 

A fotók nagy részét is a szerző készítette, kivéve ahol más fotógazda-megjelölés van. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Képszerkesztésük: Molnár Ákos

CIKKAJÁNLÓ

Ha Kazincbarcika kocsmakínálatára és kocsmaéletének jellegzetességeire vagytok kíváncsiak, erre a cikkre kattintsatok:

Környékbeli település bakancslista

Eger közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dédestapolcsány
  2. Nagyvisnyó
  3. Bélapátfalva
  4. Szomolya
  5. Eger,
  6. Szép-asszonyvölgy
  7. Egerszalók
  8. Tarcal
  9. Tolcsva
  10. Tokaj
  11. Szerencs
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?