Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Kazincbarcika kocsmavilága, kocsmatérképe és megismert kocsmái

Vajon milyen kocsmavilág tartozik ma egy ilyen kettős városhoz, mint Kazincbarcika? Először úgy volt ismert mint „csinált” szocialista iparváros. Majd újabban, mint a régi keretből kitörő progresszív, kreatív és látványos Kolorcity. Itt egy cikk arról, hogy hova mehettek kocsmázni, amikor itt jártok megnézni a város színes látnivalóit. 23 helyi kocsmalátogatás közvetítek és adok útmutatót. 

A cikksorozat a Barcika Art Nonprofit Kft. támogatásával készült az Úti cél: Kolorcity című könyvvel összefüggésben. Szponzorált tartalom = szponzorált ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

Ha a kazincbarcikai kocsmaéletre vagytok legkíváncsiabbak, pörgessetek csak tovább lefelé!

Ha a városi látnivalók érdesek előbb, akkor ezeknek a cikkeknek a mentén induljatok el:

VIGYÁZZ, ÉPÍTÉSI TERÜLET!

Ez Kazincbarcika kocsmaéletének a még folyamatosan bővülő oldala, amelyen idővel listázom az összes meglátogatott kocsmát. Egyelőre a feltöltés folyamatában vagyok. Rendszeres frissítéssel jelennek meg az új helyek. Érdemes vissza-visszanézni erre az oldalra újdonságokért.

Előszó

A kazincbarcikai kocsmaélet személyes átélésével (más városi jelenségekkel feltáltva) 7 nap, 7 éjszakát töltöttem 2022 szeptemberben, majd még 2 napot, 1 éjszakát 2022 októberben és párszor visszatértem 2023-ban is. Távol állok a mindentudótól, de viszonylag nagy tudatossággal és összehasonlítási alappal érkeztem. Előfordulhat, hogy nem minden naprakész, de 3 a témában jártas „helytartóval” egyeztettem megjelenés előtt az aktualításokról. Változás alkalmával igyekszem frissíteni.

Kazincbarcika kocsmatérképe szavakkal

Kazincbarcikán egyértelműen úgy érződik, hogy sok a kocsma, mai viszonylatban és a városmérethez nézve. Szinte akármerre mászkáltok, egészen könnyű spontán is valamilyen itatóba ütközni, és ez külső városrészeken, sőt akár a város szélén is lehet érvényes. A BorsodChem kieső környékén vagy a Kertvárosban is kettőt-kettőt találtam, a belvárosban pedig egész kocsma-csomópontok érhettőek tetten. (Ez 2022. szeptemberi állás, de helyi kocsmai mindentudó Kovács István által aktualizálva 2023. márciusban)

Kazincbarcika legkocsmásabb területei

Érdekesség, hogy a főutcán, az Egressy Béni út belvárosi szakaszán pont csak két kocsmaképes célpont található, a Belváros Kávéház Söröző és a Borháló Borsod. Cserébe a párhuzamos Mátyás király út és folytatása bővelkedik leginkább a kocsmakompatilis helyekben. Az út mentén, ha kicsit beljebb is gondolkodunk, minimum 7 kocsmaféle található. Nem hívnám hivatalos kocsmanegyednek, de ha sűrű kocsmatúrát tartanátok, ezt a tengelyt ajánlom legjobban: 

Mátyás Király Söröző (csak csütörtöktől szombatig), Depresszivó Söröző, Viktória Kávéház Söröző, Randevú Café, Ancsa Bár, Mini Büfé és kis kihagyással a Fapados Söröző már az Iskola utcában. Sőt a legelszántabbak +1-nek ezen a vonalon még az italozáshoz is illő Retró Étterem és Pizzériában is megállhatnak ezen a vonalon.

Második kisebb csomópont az Egressy Béni út külső szakaszának végében található, itt a Terá-Pia Söröző, a Szívtipró Söröző és a „kertek alatt, hátulról” közelítve a Veszkó található.

Kazincbarcikán nem is árt sűrű kocsmatúrát tervezni, mert ügyesen kell beosztani az időt a kimondottan szűkös nyitvatartások miatt. Sok kocsma csak késő délután nyit ki, de maximum este 22:00-kor, inkább korábban már bezár.

Az én tesztem alapján nyitvatartási napjain legtovább a „Matyira”, és alapvetően a Terá-Piára lehetett legjobban számítani. Mentsvárt jelentett néha az Ancsa Bár is.

Kazincbarcika kocsmái a belvároson túl

Kertváros városrész

Az ideális kazincbarcikai kocsmatúrát a Kertvárosból, a Taki Sörözőből kell indítani és onnét csorogni befelé, a felsőfokú hely- és helyi kocsmaismerő, Kovács István szerint. Talán végig is tudná mondani az optimiális kör koordinátáit, de már a kiindulási pontnál hitelessé tette őt, hogy a felkeresett takaros Taki Sörözőtben ő egyszer csak szintén megjelent a biciklijével.

A következő állomás befelé a Zorro Söröző, az egykori legendás Sport világának maradéka, erőteljes időutazás! Aztán a befelé tartás után a belváros határmezsgyéjén, a távolsági buszmegállónál még vár ránk a retró, intenzív közösségi életű Kincsem Presszó. Utána már elérjük a belvárost.

Túl a Hadak útján, vagyis a 26-os úton

Kazincbarcika már tágabb belvárosának gyakorlati határa a 26-os út, Hadak útja néven. Ezen túl már csak 3 kocsmát sikerült felfedeznem, de köztük elég fontosakat, amelyeket kár lenne kihagyni. Itt van a város sörfőzdéje, egyben vendéglátóhelye, a HBH Sörház, Étterem és Panzió, ahogy az alagutat képező szőlőugasától mesésen hangulatos Papó Sörözője is. A harmadik pedig a nappal népes terasszal üzemelő, láthatóan közönség-összetartó Szivárvány Söröző. A nevét nem úgy kell értelmezni, mintha Berlinben lenne.

A belvárosból a BorsodChem felé

A BorsodChem Kazincbarcika legnagyobb vállalata és munkahelye, történeti utódja az egykori, mondhatni városteremtő Borsodi Vegyi Kombinátnak. Hatalmas, kisebb hollywoodnyi kulisszái a mai város észak-keleti határát képzeik. A belvárosból a BorsodChemhez vezető Sajókazinc városrészben is találunk két kocsmát, az idilli kertjével a családi házas Vén Diófa Sörözőt és az emletes lakóház aljában kínálkozó jó közéletű Kabala Sörözőt. A folytatás már a BorsodChem vonalában vár, a nyilván nem sulibüfé típusú Pepsi Büfé és a Kazincbarcikai Vegyész Teke SE sportkocsmája formájában.

Kazincbarcika 24 kocsma után

Kazincbarcika kocsmaféle-kínálata stílus szerint

A környékek után nézzük, hogy milyen kocsmafajtákkal találkozhattok Kazincbarcikán! A leggyakoribb kocsmaféle a retró kocsma. A klasszikus kávéházasabb stílusúsakkal egybevéve az állomány nagyjából 90%-át teszik. Többségük azonban nemcsak vállalható, hanem akár ezért vagy azért érdekes is, sőt kellemesek is akadnak.

Nyugodt szívvel ajánlom a bátor kocsmázást, kocsmatúrázást Kazincbarcikán.

Innentől indul a lista, ahova majd sorra felvezetem a helyeket, de előbb kezdjük a kivételekkel, a nem retró, nem klasszikus kocsmafélékkel.

Kazincbarcika különcebb, modern kocsmatípusai

Személyesen kettő olyan egyedi itatót tártam fel a városban, ami kifejezetten nagyon elüt a kínálat többi részétől. Ezek közül az egyik a város sörfőzdéje és sörháza, a HBH Bajor Sörház Étterem és Panzió, illetve a Borháló üzletlánc kazincbarcikai kirendeltsége, a Borháló Borsod, ami a borszaküzlet mellett egy helyben fogyasztós, haladó szellemű borbár is egyúttal. Hozzájuk mutatok utat először.

HBH BAJOR SÖRHÁZ, ÉTTEREM ÉS PANZIÓ

Egy város saját sörfőzdéjét mindig az első célpontok közé veszem, pláne ha a szállásom is ott van. 😉  A HBH Bajor Sörház Étterem és Panzió egy kisebb komplexum. Itt történik a sörfőzés, mellette egy terebélyes fedett terasszal, kis verandával, sőt még szabad ég alatti kerti bútorokkal is működik az sörház és az étterem.

Fenn pedig több emeleten tornyosulnak a panzió szobái. A HBH ottjártamkor 6 sörcsappal és teljes étlappal üzemelt. A sörök között szűrt és szűretlen világos lagert, barna lagert, világos és barna meggyes sört kínáltak. A bajor búza épp nem volt elérhető. A sörtechnológia újításán pont látogatásomkor (2022 szeptember) voltak túl, így egy rövid főzdelátogatáson elsők között kóstolhattam frissen, tartályból az akkor új szűretlen lagert 2022 szeptemberében, és kifejzetten ízlett. Zamatosabb és élvezhetesebb volt, mint az elődjei. Kiemlekedően jó élmény volt a barna lager, ami egészen ritkaság Magyarországon. A meggyes lager, ahogy máshol sem, itt sem lett az esetem. A barna lagerrel párosodó meggyes barna viszont ínyencség volt, mint egy sörbonbon. Azt ajánlom a meggyes söröktől inkább tartozkodó „sörstársaimnak” is kipróbálni.

E törzsportfólión kívül szezonsörök is felbukkanhatnak, például tavaszi-nyári belga búza vagy télire vaskosabb főzetek. A sörfőzde-látogatás előre egyeztetve pedig másoknak is lehet opció.

A sör mellé egyéb italkínálattal is készülnek, a borokat a lejjebb linkelt Borháló Borsodból szerzik be. Mellékprofilként is van mindenből: vörös, fehér, rozé és direkt tartanak környékbeli borstílusokat is: furmintot és szamorodnit. Röviditalok közül az alap whiskey-likőr-keresű kínálat tetejében a közeli Bükkaranyosi Pálinka választéka emelkedik ki.

Az ételválaszték a napi ebédajánlattól a komplett házias és urbánus à la carte-ig terjed. Legnépszerűnek a rántott húsváltozatok és krumpliköret kombóját láttam körülöttem, de képről a hamburger is komolynak tűnik. Én #FőlegVegán ön-emberkísérlet módban csak tallérburgonyát rendelhettem (például), de abból több emberes kazalt kaptam. Csak olvasásra amúgy övéké az egyik legizgalmasabb étlap Kazincbarcikán. 

A HBH pikantériája a ritka hangulatkeveredés. 2018-ban még kívül-belül bajoros sörház-miliőben ettem itt. 2022-re a belteret átvarázsütötték egy hűvösebb eleganciájú, szürke-fekete domináns, nagy festményes, sörházhoz szokatlan, inkább művház kávézós jellegűre, 

míg a külvilág maradt apácarácsos, muskátlis, fapados. Aki már régebb óta követ, tudhatja hogy az utóbbi hozzám jóval közelebb áll, a verandán voltam igazán helyemen sörre sörrel, de ez ízlés kérdése.

A HBH felkereséssel és a sörkínálatukkal ismerkedéssel kerek igazán a Kazincbarcika látogatás. A helyi sörfőzdét kistelepülésen soha nem szabad kihagyni egy kocsmaszívű embernek! Ráadásul jóval barátibb árakon csapolják a klasszikusaikat egy nagyvárosi kraftfőzdéhez képest.

Extra helyi program lehet minden hónap második péntekjén a HBH Termelői Piac az udvaron, ami a környék egyes kistermelőt koncentrálja. Akár össze is lehet kötni a sörfőzde-sörözőlátogatással. 

A HBH Bajor Sörház, mint szállás

Amikor választhattam, hogy az Úti cél: Kolorcity című könyvprojekt kapcsán, hogy hol lakjak, természetesen prefráltam egy sörfőzde szállására beköltözni. Pont ahogy 2018-ban is döntöttem már így. A szállást is felújították, igényes lett, szuperkényelmes ággyal. 

Jó volt ide kuckózni, mert tele bevásárlási lehetőséggel a környék, gyalog 10 sincs a főtértől, de közel az EBBEN A CIKKKBEN (KATT!) taglalt idilli falusias városrészhez és a régi-régi református templomához. De jó kiándulási pont egy Sajó-parti sétához is. A helyszíni sörözésen kívül gyorsan elérhető a kocsmahívőknek a Papó sörözője, a Szivárvány Söröző és a Veszkó.

HBH Bajor Sörház, Étterem és Panzió honlap: https://bajorsorhaz.hu/

HBH Bajor Sörház, Étterem és Panzió cím: Kazincbarcika, 1/B, Bercsényi u., 3700

Nyitvatartás: V-Cs: 11:00-21:00, P-Szo: 11:00-22:00

BORHÁLÓ BORSOD - BORBOLT ÉS BORBÁR

Kiugróan kellemes meglepetés volt Kazincbarcikán, hogy a város egyik legkedveltebb szokatlan kocsmaféléje egy franchise borszaküzlet borbárja, a Borháló Borsod volt, főleg, hogy nem ok nélkül. Engem is azonnal megnyert magának.

Egy külön megbízásban saját cikk készült progresszív természetéről, várakozáson felül összetett kínálatáról és közösségi aktivitásairól:

Borháló Borsod Kazincbarcika cím: Kazincbarcika, Egressy Béni út 4, 3700

Borháló Borsod Kazincbarcika Facebook oldal: https://www.facebook.com/borhalokazincbarcika

Borháló Borsod Kazincbarcika nyitvatartás: K-Cs: 10:00-20:00, P-Szo: 10:00-21:00

GINGIN: többszörösen hiánypótló egész napos menő hely

2023 április 15-én végre egy erősen hiánypótló, összetett új hely nyílt Kazincbarcikán, ami a nagyvilági, nagyvárosi szellemet hozta el a központi Völgypark szélébe, a Mezey Művészeti Központba, az egykori Mezey Kávézó helyére.

Egy egész napos hibrid vendéglátóhely, amely a reformreggelitől a nappali sokféleségen át az esti (például) koktélozásig kínál szüntelen kreatív opciókat. Még a névadó ginből is saját gin-koktél kreációkkal operál gin-tonik helyett.

Az országosan egyre visszhangosabb Designer Szörp Gyulai Évije áll mögötte. Mivel a GinGin az estében is versenyez, a helyben eddig hiányos magas-italkultúra képviselőjeként, én sem hagyhattam érintetlenül, és nem is csalódtam. Egyrészt a váltás sokkal karakteresebbé tette a helyiséget az előzőnél, másrészt végre megvan az a várva várt hely, ami tarkaságával is illik Kolorcityhez, hiába nem volt tervezett a küllemeknek ez a nagy összhangja.

Bár a GinGin, ha választani kell inkább nőiesebb, mint férfiasabb, de mivel vagányul urbánusan nőies, gyakorlatilag bárki jól érezheti ott magát. A nők a közegtől, a férfiak pedig a nőktől (is). 

A saját koktélok mellé sorakoznak kisüzemi sörök (The Beertailor), válogatott borok, specialty kávé és kaphatóak itt Évi eredendő Designer Szörpjei is.

Egyébként ritkán találkozok ennyire csábító alkoholmentes részleggel az itallapon, és mivel egyes hiedelmekkel ellentétben nagyon is tartok alkoholmentes napokat, tudom, hogy ez mekkora hiányosság! Ettől még alkoholos koktéllal avattam az új helyet, méghozzá Rómában, mint a rómaiak módjára a saját tervezésű (?Designer?) Rumos meggyel. Minden cseppje élmény volt, még sokáig eldédelgettem volna.

Évi az ital- és étlap minden szakaszában igyekszik újat mutatni és ízlést formálni. És ha már itt tartunk, örömmel fedeztem fel a #FőlegVegán ön-emberkísérletemmel kompatibilis elemeket a színes ételkínálatban. Kazincbarcikának a másik nagyon hiánypótló GinGin vetület az pedig a nagyvilági reggeli kínálat és a specialty kávé. Legközelebb harapva folytatom, de az már kevésbé ingem vagy kaptafám, inkább csak élvezni akarom. Sok kalapommal a GinGinnek! Nagyon örülök a jöttének, már csak a még hosszabb nyitvatartásért szorítok.

EXTRA TIPP: ajánlom a megamenő Völgyparkra nyíló teraszt jó időben kiélvezni.

GinGin cím: Kazincbarcika, Rákóczi tér 9, 3700

GinGin Facebook oldal: https://www.facebook.com/GinGinBarcika

GinGin nyitvatartás: H-Cs: 7:30-19:00, P: 7:30-19:30, Szo: 9:00-20:00, V: 10:00-18:00

Kazincbarczika egy további fiatalos kocsmája

Az újhullámos reformstílusok mellett a „sima kocsmák” között is kitűnt nekem egy olyan hely Kazincbarcikán fiatalosabb, kortársabb stílusával. Ez a Matyi, vagyis Mátyás Király Söröző! Képes beszámolója hamarosan érkezik!

Kazincbarczika retró(bb) vagy klasszikusabb kocsmái

Ide azokat a helyeket gyűjtöm majd, amelyek vagy klasszikusabb kávéházas megjelenéssel vagy retró kocsmás/presszós berendezéssel és stílussal bírnak. Ez a kategória sem egynemű, az itt szereplő helyek élesen elüthetnek egymástól is. Bár a legtöbbjük külvilágában jellemzően nem volt semmi kirívó, azért többükben akadt valami érdekes felfedeznivaló.

A két utóbbi blokkba innentől rendszeresen töltöm fel a kazincbarcikai kocsmákat képekkel és leírással, amíg fenn nem lesz mind a maradék 20.

JÖN: BELVÁROSI KÁVÉHÁZ-SÖRÖZŐ: központi nyűzsgés délelőttől estig

Kazincbarcika főutcája, az Egressy Béni út fő szakasza sok mindentől, de pont nem a sok vendéglátóhelyétől egyedi és kiemelkedő. Legjobb tudásom szerint két fagyizón, egy döneresen és a torta- és cukrászműhelyen mellett a mi kocsmatémánkba csak a fenti Borháló Borsod és a Belvárosi Kávéház-Söröző vág. Ezért is nagyon megbecsülendők, persze nem csak ezért!

A Kazincbarcikai kocsmaéletről általában

A kazincbarcikai kocsmaélet kulturáltsága

Több magyarországi rossz példával szemben kisvárosi szinten Kazincbarcikán kulturáltabbnak tűnt a kocsmaélet, több jó kedélyű, jófej emberrel. Mindenhol pozitív fogadtatásban részesültem. A helyek nagyjából felén ismeretlenül beszélgetésbe kezdtek velem a vendégek vagy a pultosok, üzemeltetők. Még ki is mondták, hogy Barcikán szívesen fogadják az idegenek, nem pedig beléjük kötnek. A Veszkóban a hirtelen felhőszakadás elől befutva így fogadtak a bárszéknél: ülj le, csinálok helyet!

Dánia, Lengyelország, Bécs és környéke mellett ilyen mértékű szíves fogadtatást nálunk főleg Északkelet-Magyarországon találtam, de Kazincbarcika még saját régiójában is kiemelkedett.

Művelt, tájékozott, pozitív értékrendű, szívesen mesélő emberekre emlékszem. És az előítéltekkel meg a rossz példákkal szemben mondhatom, hogy az átlagosnál gyakrabban a munkásruhában ivók is polgári kultúráltsággal szólaltak meg. Volt, hogy jól megnevettetek. A legtöbb helyen a vendégek felszabadultak voltak, és legfeljebb is csak kicsit, de nem zavaróan harsányak, max csak a fináléra a kocsmakapu-zárási pánikra ráivásban turbozódtak túl.

Arra is hallottam, sőt láttam példát, hogy kimondottan nem szeretik a balhésokat és a trágárokat, így volt, hogy a törzsvendégek szóltak rá más vendégekre. Vagy mások konfliktusát tompitandó vendégek léptek közre, de ilyen is csak két eset volt a sok látogatásból, az alaphangulat kifejezetten nyugodt és barátságos volt.

A kazincbarcikai kocsmaélet a kazincbarcikaiak szerint

A legtöbb mesélő a sok régi kocsma bezárását sajnálta. Egykor állítólag 72 kocsma volt a városban, a látogatásomkor 23 legalább felében kocsmázáskompatibilis helyszínt tártam fel. A főprofilban étterem, de sörözőként is nagyon számottevő Buffaló Sör és Ételbárt sajnos elvesztettük, pedig ott kétszer is jártam és nagyon tetszett. 22-ről azonban újra 23-ra kerekedhet az állomány azzal, hogy 2022 április közepén megnyílt a fenti GinGin. 

A tömeges régi kocsmabezárás pedig már a Covid és a válság előtt is egész országos jelenség volt, ezt nem lehet Kazincbarcika számlájára írni, de teljesen megértem, mindenkinek a magáé hiányzik. A legnagyobb kazincbarcikai hiányérzetet két régebben bezárt hely, a Csónakázó-tó melletti romantikus emlékű Sörkert és a zenei élet (rock és diszó) korabeli központjai, a szomszédos Diamond és Sport vívták ki. Sajnos ezeket már nem lehet visszahozni, de én elég nagy összehasonlítási alappal azt mondthatom, hogy Kazincbarcikán a 22-23 itató a városmérethez mai viszonylatban dicsőnek számít. 

A spontán megkérdezettek vagy megnyilatkozók különösen becsülték a valamivel kiemelkedő fiatalosabb vagy az átlagosnál színvonalasabb kocsmákat: a legtöbben a Papó Sörözőjét és a Borháló Borsodot dícsérték, de kiemelték a HBH-t, a Belvárosi Kávéház – Sörözőt és a Viktória Kávéház Sörözőt, sőt a Mátyás Király Sörözőt is. Szintén többeknek volt kedves a Vén Diófa, a Taki, a Kabala és a Szivárvány. Sőt extra alternatívaként még a Don Bosco Sportközpont kávézója, a Caffe Pianta is kétszer szóba került, amit én még csak nappali üzemmódban próbáltam. 

Egyéb kazincbarcikai kocsmavilág jellemzők

A viszonylag élénk kazincbarcikai kocsmaélet

Kazincbarcika kocsmaélete szeptember-októberben „lepipálta” a köztéri életet. Más hasonló méretű városokhoz képest, általágos napokon inkább kevesebbnek tűnt az utca, a tér, és a park népsűrűsége, de a kocsmák jellemzően élénkek voltak, barátságos és szociális emberekkel. Az általánosan korai záróra ellenére minden éjjel sikerült találni egy-egy kocsmát, ahol aznap sokáig tartott az élet és a beszélgetés. 

Kovács István szerint még az is gyakran fut ismerősökbe a kocsmákban, akinek alapvetően nincs sok ismerőse. Bár a helybéliek visszasírják a régen még nagyobb kocsmaéletet, egy országos kocsmajáró magyar viszonylatban ezt nem fogja kevésnek érzékelni, mert egy vasárnapi esti kivétellel, mindig mindenütt szépen volt mozgás, sőt.

Az magyarországi főleg férfikocsmák jelensége Kazincbarcikán is tetten érhető a régi versenyzők között. A helyek, ahol nőkkel is lazán lehetett találkozni: a Borháló Borsod, a HBH Sörház, a Matyi, a Viktória, a Papó, az Ancsa, a Randevú és kisebb mértékben, de a Terá-Pia és a Belvárosi Söröző – Kávézó.

A többiek az ottjártamkor csak férfiakat koncentráltak, legfeljebb egy-egy férfiakat lepipáló módon ivó nőt fél pontért.

A hétvégi éjszakai élet a kazincbarcikai kocsmákban

Péntek-szombat este több kocsmában is vidám nagy élet zajlott. Két helyen is tomboltak a Reptérre, van, ahol eltolt székek asztalok között még pörgős-forgós táncolásnak is tanúja voltam.

A legstabilabb és legkeresettebb késő esti-éjjeli bázisnak egyértelműen a Matyi tűnt. A tegnapot nehezen elengedők végső mentsvára viszont többször a Terá-Pia volt. 

Kazincbarcikai kocsmai kínálat és árak

Nagyarányú volt a Kőbányai sör jelenléte, akár csapon is. Helyi HBH-t a Sörházon kívül csak egy helyen, a Szívtipróban csapoltak. Ennél is jobban meglepett, hogy Borsodi milyen kis mennyiségben volt fellelhető a saját felségterületén. Talán csak két kocsmában tudom felidézni csapon.

A nagyobb városi árakhoz képest a jó hír a Kazincbarcikán kocsmázóknak, hogy itt aktuálisan érezhetően olcsóbb volt a kocsmaélet. Persze az árak 2023-ban őrült módon változnak, de a mindenkori intervallumon belül, megszavazom, hogy viszonylag olcsó marad Kazincbarcika.  

A Röfi Ropi és a Borsodi ropi, mint helyi rágcsajellegzetességek, több helyen visszaköszöntek.

A cikk kocsmái a nagy Kocsmaturista térképen is

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

Még több Kazincbarcikáért legyen az Úti cél: Kolorcity

Az Úti cél: Kolorcity könyv („Kazincbarcika formbabontó színes könyve„) volt az apropója, hogy a Kazincbarcika felfedezésem ennyire meglendülhetett 2022 őszén. Nagy megtiszteltetésemre ebbe a városkönyvbe is készült egy terjedelmes fejezetem a városról, naiv vándorszemszögből kivételként a helyi érintettségű krónikások, sőt akár lokálpatrióták között.

Ha szeretitek a Kazincbarcikát vagy csak érdekel Titeket a máig fordulatos, rendkívüli történetével, akkor nagyon szívesen ajánlom ezt a kötetet sok érdekes részlettel. Válogatott, változatos hátterű megszólalók szemszögéből figyelemkényeztetően, alaposan ismerkedhettek vele, sőt még én is bőven tudok újat mondani a Kocsmaturista cikkekhez képest. Más városi vetületeket is felvonultatok, de ugyanarról a témáról is új szögből, más gondolatokkal mesélek.

HÁLAADÁS: Nagyon köszönöm a csapatomnak, a kreatív multiinger-gyáros A Stábnak, hogy velük közösen részt vehettem ebben az élményszinten is színes jó ügyben.

Amint lesz megrendelési linkje a könyvnek, ide fogom szúrni, addig Kazincbarcikán a Mezey István Művészeti Központban és az Álomgyár Könyvesboltban.

Nézzétek meg ráadásnak a velem készült szintén A Stáb alkotta Úti cél: Kolorcity riportot is. Kattintsatok a képre a videóért:

A fotók nagy részét is a szerző készítette, kivéve ahol más fotógazda-megjelölés van. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Képszerkesztésük: Molnár Ákos

Környékbeli település bakancslista

Eger közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dédestapolcsány
  2. Nagyvisnyó
  3. Bélapátfalva
  4. Szomolya
  5. Eger
  6. Szép-asszonyvölgy
  7. Egerszalók
  8. Tarcal
  9. Tolcsva
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!

“Kazincbarcika kocsmavilága, kocsmatérképe és megismert kocsmái” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!