Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Oroszlány városa és kocsmavilága

Oroszlány város ugyan nem tartozik Magyarország fő idegenforgalmi célpontjai közé, de mivel a folytatásos kocsmatúrám útja engem történetesen oda is elvezetett, szeretnék egy profilba illő képet adni arról, hogy nagyjából mire számíthat az, aki hozzám hasonlóan újként köt ki a városban.

Oroszlány városélmény

(2018. május alapján)

Oroszlány belvárosa elsőre rendezetten, takarosan kisvárosias, jelentsen ez valakinek akár jót, akár rosszat. Nem a tipikus romantikus kisváros, tehát a macskakövek és a kanyargós kis utcák várományosai itt éhen maradnak. Viszont jó példa arra, hogy egy szocialista városmag 2000-es évekhez igazított, fejlesztett, szépített és még fejlődő, szépülő verziója is lehet kellemes: kifejezetten jól eső, sajátos utcákkal és piaccal, jó élményekkel a környéken. És azt is kiemelnem, hogy arányosan sok pozitív, szimpatikus emberrel találkoztunk itt.

Személyes történetem Oroszlánnyal

Oroszlány lett a túrámon a 100. Kocsmaturista település, amit meglátogattam.

A kalandos és fordulatos odajutásomról itt olvashattok:

Praktikák a bokodi Lebegő Faluhoz – a 100. Kocsmaturista város sztorija

Oroszlányba Katona Csaba barátom május 1-ei sörtörténeti előadásának alkalmából érkeztem.

Örömmel tapasztaltam, hogy milyen jó fogadtatása volt itt a műsornak.

Kiemelem a közönségből Sólyom Jörant, akivel alkalmanként azóta is beszélünk, és aki a városi kultúra és értékek szívén viselése mellett a sörkultúrát is pártfogolja, és már további ötletekkel jött elő a folytatáshoz. 

A városi és kocsmai idegenvezetést Csaba barátjától és druszájától, Nagy Csabától (a Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezetének elnöke) kaptunk, aki szenvedélyesen komolyan véve vállalt küldetését, végigvezetett bennünket Oroszlány több kocsmáján, egy látványos amerikai éttermén és egyes a városhoz kapcsolódó jelentős történelmi vagy kulturális helyszínén (eredei katonasírok, Majki Kamalduli Remeteség). Köszönjük! Nagy Csaba a képen jobbra látható:

Czermann Panzió - Egy hol volt, hol nem volt sörfőzdében aludni!

Témámba vágó érdekesség az oroszlányi kalandban, hogy véletlenül kiderült, hogy találomra foglalt szállásunk egy 1990-es években ugyan megalapított, de sajnos végül meg nem nyitott sörfőzde, a Czermann” helyén ugyanilyen névvel alapított panzió volt. Kellemes szálláshely, barátságos fogadtatással és árakkal. Szívesen ajánlom:

Oroszlányi kocsmaélet 5 kocsma után

Első kör alapján Oroszlánynak többségében régimódibb, egyszerűbb kocsmái voltak, azok együtt járó pozitív és negatív vonásaival (pl. átalában visszafogottabb árak és visszafogottabb kínálat karöltve) .Az eddigi felkeresett állomások főleg a belvárosban és környékén csoportosulnak.

Ha épp rokoni, baráti látogatóba jössz, vagy ha épp munka vagy üzleti ügyben töltetsz itt időt, és a napi ügyek végeztével kimennél beülni egy italra vagy megnéznéd az esti / éjszakai életet, akkor eddigiek alapján a legurbánusabb, leginkább nagyvilági kocsmának a művelődési ház saját kocsmája, a Enbo’s Presszó tűnt. Eleve különszám és szimpatikus, hogy egy művelődési háznak kocsmája van.

ENBO'S PRESSZÓ - A Művház kocsmája

Az Enbo mozaik szó, két régi üzlettárs nevéből. 11 éve működnek (2018-ban). A Facebook benyomások még hétvégi bulikat is sejtetnek itt. 

Cím: Oroszlány, Szent Borbála u. tér 1, 2840

Nyitva: Vasárnap-Csütörtök: 16:00-00:00, Péntek-Szombat: 16:00-20:00

Ha különlegességet találnál:

 

V8 VENDÉGLŐ – Veterán amcsi kocsik boldog túlvilága

A környéken csak Oroszlányban fellelhető eddigi legkülönlegesebb helyként kivételesen nem is egy kocsmát, hanem egy éttermet ajánlok, a V8 Vendéglőt! Italozni persze itt is ér! De az, hogy enni is lehet a piához, az oroszlányi kiskocsmák kínálatához mérve jelentős plusz. Ez egy amerikai stílusú étterem, szinte rád ordító amerikai rendőrautóval a portája előtt.

A belső részt is ehhez az imázshoz szabták, túlnyomóan régi legendás, amerikai veterán V8-as motorú autók eredeti alkatrészeiből. Minden darab Amerikából, Miamiból származik. Vannak sárvédők, dísztárcsák, abroncsok, de a fűműsor az, hogy autóülésekbe ülve fogyaszthatsz.

Ehhez az elrendezés és berendezési stílus is valamennyire amerikaias, boxos. Az ételek viszont akár kontinentálisak is, de van pizza és hamburger is.

A Nyitva tartással vigyázni kell, mert korán zár. Mindennap: 11:00-20:00. Szerencsére, utána van hova átmenni.

Cím: Oroszlány, Kossuth Lajos u. 12, 2840.

Oroszlány egyik legtovább nyitva tartó kocsmája:

BOROSTYÁN VENDÉGLŐ

Ha végtelenbe nyúló beszélgetésekhez, hosszú ünnepléshez keresed az akár legtovább nyitva tartó helyet Oroszlányban, akkor úgy tűnt, hogy a Borostyán Vendéglő a befutó. Ott jártunkkor még éjfél után is lehetett rá számítani. Érdekessége, hogy üzemel egy nappali önkiszolgáló étterem műszakja is (nem véletlen az a besorolás).

Amúgy sok faberakásos és sörrelikviás, bányászsapkával is díszített, csomó régi bútoros, textilabroszos, művirágos nosztalgikus miliőjű volt ez az akkor 15 éves vendéglátó hely, a hátsó teremben a korábbi személyzet és talán egyes vendégek régi tablóival.

Hangulatáról korábbi bejegyzésemet idézem:

„Jógyerekként hazafelé, már majdnem a Czermann Étterem és Panzió Oroszlány szállásnál láttuk, hogy bátorítóan, de kétesélyesen pislákoló fények szűrődtek ki a Borostyánból. Mentünk, hogyne mentünk volna…
Péter, mint valami mondabeli lángőrző fogadott bennünket messzi vándorokként, akik éjjel kopogtatnak az erdei lakban egy démont legyőző talizmánt keresve. Elvarázsolt hely volt: vegyülete egy szó szerinti kisvendéglőnek, egy éjszakázó kocsmának és egy önkiszolgáló étteremnek. A szocialista báltermek, a nyári táboros menzák, a soha véget nem ért lakodalom hangulata mind ott volt a levegőben. Enyhén thrilleres filmjelenetben érezhettük magunkat. Majd prózaibbá tette a snittet, hogy bejöttek még négyen, rendeltek egy tálca Kozelt és elkezdték félhangosan meginni.”

Vicces története van a szamovárgyűjteménynek, amire rá is kérdeztük. – Volt egy első valahonnan, majd a vendégek azt hitték, hogy gyűjtjük és elkezdték hordani. – reagált Péter.

Nyitva tartás: Vasárnap-Péntekig: alapjáraton 10:00-23:00 (de vendégek függvényében rugalmasan), Szombaton 10:00-04:00 élőzenével

Cím: Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 92, 2840

A „kedves” kiskocsmák kedvelőinek

A kiskocsma / presszó kategória bizonyos szempontból rekorder nálam Oroszlányon. Amikor a kísérleti „Számoljuk együtt a kocsmákat” című Facebook albumomban megosztottam a Városkapu Presszó és a Hegyalja Büfé képeit, a helybéliek engem is letaglózó, mondhatni megható módon sokan kedvelték, szóltak hozzájuk és osztották meg. Jó látni, hogy „kedves” kiskocsmák vagy presszók és személyzetük egy város lakói körében igenis meghatározóak lehetnek! Sokféle emberre voltak hatással, nemre, korosztályra, személyiségre való tekintet nélkül és jó emlékeket idéztek meg, jó érzéseket ébresztettek bennük.

VÁROSKAPU PRESSZÓ – Preszóbb az átlagnál!

Ide is a korábbi jegyzetemet idézem:

„Ritkán felel meg bármelyik máig presszónak címkézett kortárs vendéglátóhely a kocsma szóhoz hasonlóan, csak kis fáziskéséssel leamortizált presszó fogalom eredeti sajátosságainak. Mivel a presszók még csak nem is élik semmilyen reneszánszukat, egy mai „presszó” nem feltétlen sok jót sejtet. Ám az oroszlányi Városkapu mellett, hangulatos utcaszakaszon, egy élettel teli teraszon a vendégek ismerik az arra sétáltatott kutya szokásait, odabennÖrök Magdi néniként” mutatkozik be a pultos hölgy, miközben lángol a vendéglátás szeretete a szemében és virágvázás, terítős asztalok parcellázzák a teret, és mint régi idők presszóiban, és mai idők olasz bárjaiban, együtt várja fogyasztóját a jégkrém és a cukrászsütemény az itallal.”

Miután a Kocsmaturista Facebook oldalán írtam a Városkapu Presszóról, Kulcsár Ambrus üzletvezető megkeresett E-mailben, hogy kiegészítőleg beszámoljon a Városkapu Presszó Darts-Klubjáról és havi rendszerességgel megrendezett dartsversenyeiről. Tőle kaptam ezeket a képeket, amiket örömmel megosztok, mert szimpatikus nekem minden kezdeményezés, ami közösség-összekovácsoló és közösség-összetartó:

Nyitva: Mindennap: 06:00-21:00

Cím: Fürst sándor utca 5-7., Oroszlány, 2840

HEGYALJA BÜFÉ – Kiskocsma a gyümölcsösből

SAJNOS BEZÁRT, INNENTŐL EMLÉKIRAT:

Hegyalja Presszó néven is találkoztam vele, de a büfé besorolás volt a gyakoribb. A valóság a presszónak elsőre jobban megfelelt. Íme az esemény utáni jegyzetem:

Meglepetés ráadás volt Oroszlányban, mikor már készültünk volna visszatérni az első kocsmába. Az „idegenvezetőnk”, Csaba egyszer csak felkiáltott: – Menjünk fel Miki bához!
Én pozitívan megkérdeztem, hogy Miki bá ugye kocsma? Magáért beszélt, felkanyarodtunk hozzá egy szinte nem is létező kanyarban.
A nagy képen maga Miki bá látható, a lányával Anikóval. A ” Hegyalja” családi vállalkozás. Takaros, karban tartott hely, sörcikk-gyűjteménnyel, még bányászkorsó is van. Elvileg egyformán szeretik fiatalok és idősek, ki-ki a maga órarendje szerint. Ők meg alkalmazkodnak a nyitva tartással.
Valamikor gyümölcsös volt itt, míg azt nem mondta valaki Miki bának, hogy de jó lenne, ha kocsma lenne. Miki bá egy órát gondolkodott, látá, hogy ez jó, és kocsma lett. Már 26 éve. (2018)

Nagyon szomorú frissítés: Miki bá a beszámoló óta sajnos meghalt. Az elmesélek szerint „szolgálatban”, a vendégei között érte a halál. A családon, barátokon kívül külön részvétem a törzsközönségének is. Az, hogy az életével, szerepével ilyen nyomott hagyott a helybéliekben, nagyon nagy dolog, valódi örökség.

A tragikus fordulat egyúttal a Hegyalja végét is jelentette. Az üzletet állítólag eladták, és még nem nyitott újra. Remélem, méltó utódra talál, és valaki tovább viszi Miki bá életművét.

Nyitva: 17:00-24:00 (A nyitva tartás rugalmas) – Ezzel Oroszlány másik legtovább nyitva tartó kocsmája lehet.

Cím: Oroszlány, Széchenyi István u. 40, 2840

További meglátogatott oroszlányi kocsmák

Luxor Söröző – lojális vendégek bázisa

A fentieken kívül egyelőre csak a főtér mögötti egykori lottozóból lett Luxor Sörözőben fordultunk meg, de ott túlságosan futólag ahhoz, hogy kerek legyen a kép. A jelenlévők viszont nagyon dicsérték, mondván, hogy ennél jobb kiszolgálást és ennél őszintébb hozzáállást Oroszlány szerte nem kapsz és a többi kocsmát el is lehet felejteni, mert ez a legjobb kocsma a városban.

Hétköznap délutáni elsőre blikkre inkább idősebb férfivendég túlerőt mutatott, de élénk narancssárga falaival, kocsmasport játékaival és zenegépével tippemre egy péntek este akár más korosztályt és vendégtípust is bevonz.

Nyitva: Minden nap 06-22

Cím: Oroszlány, 2840, Rákóczi Ferenc út 72, 2840

Oroszlány kocsmáinak még folytatása következhet…

Újabb városlátogatás és kocsmafelfedezések esetén kiegészítem ezt a listát. Szívesen fogadok tippeket, hogy hova érdemes még betérnem.

Addig pedig szeretnék megemlékezni azokról az egyéb városi jelenségekről is, amik ugyan nem kocsmák, de mégis nagyon tetszettek Oroszlányban és környékén.

Oroszlányi #NEMKOCSMA kedvencek:

A megismerés sorrendjében

Gresók pékség, kávézó és sütiző (1) – Olaszos élmény Oroszlányban – Olaszlány?

Ritkán fordult elő, hogy pékséget emelek ki a kocsmákon túl, de ez túl jól sikerült, hogy ne említsem. Már eleve a cégértől nagyon laza, fiatalos a „Greskó tesók” mozaik szóból származó márka. Jó értelemben haladó szellemű, mégis a maga útját járja. Reggeli társadalmi gyűjtőhely, jó kávéval, látszik, hogy egyesével gonddal megkomponált termékekkel a pultban és gazdag választékkal. Ehhez a városmérethez nem feltétlenül gyakran dukál egy ilyen hely. Megbecsülendő! Nem csoda, hogy mozgalmas, nagy életet koncentrált és szívesen időztek is itt a betérők. Bennem az olaszországi hasonló kávézó pékségek reggel is nyüzsgő élményvilágát idézte meg. Külön jó pont, hogy császári eredete ellenére fali képein is lokálpatrióta oroszlányi és környékbeli referenciákat sorakoztat. 

Gresók Nyitva tartás: 5:30-19:00

Cím: Rákóczi Ferenc út 78, Oroszlány 2840

Oroszlányi Piac (2)

Nem is gondoltam volna, amikor távolról megláttam, hogy ennyire fog tetszeni. Messziről ingerszegénynek tűnt, ahogy egy nagyobb területen, viszonylag kevés ember és kevés árus szóródott szét. Megérte azonban beljebb menni, közelről másképp hatott, és így szellősen is hangulatos, jó értelemben piacos volt. Főleg a faház küszöbén túl lett megnyerő a falatozója, a Porció Büfé és annak kültéri padjai plusz az országosan egyik legfinomabb nagy adag, házias tojásrántotta segítségével. Az utóbbi nekem top 4-es, mert titokban van rántotta toplistám is. Itt is igen jó az élménye, ahogy a piacon frissen vett gyümölcsöddel (is) leülsz a választott kajád mellé, és nézed a piac népét, pl. azt, ahogy a palántaárus minden szavát isszák a vásárlók, és úgy néznek rá, mint prófétára, jövendőmondóra. A piacon, a faház mögött levezetésnek pedig még ínyenc sajtokat is árultak.

A majki Kamalduli Remeteség (3)

Nagy Csaba elvitt minket, a külterületre, Majkpusztára is, ahol erdős-tavas tájon régi kolostor és remetelakok várnak. Én pont azt szeretem, ha így hozzuk ki a lépést a „kocsmázva utazni, utazva kocsmázni” égisze alatt: nappal nagy részében várost nézünk, történelmet és kultúrát hajszolunk, este jókat kocsmázunk.

Majk ma már csak turistákat fogad, de valóban idilli környezetének máig van varázsa, és közegélménye térugrást jelent egy másik világba Oroszlány belvárosához képest.  

Megéri kilátogatni annak is, aki jellemzően nem kolostorjáró, mert ez bárkire lehet hatással. 

Némaságot fogadott szerzetesrend mindennapjait idéző a közérthető tárgyi kiállítás vár, akár szimulációként rekonstruált helyiségekkel (még istálló is volt). A mesélős, sztorizós idegenvezetés pedig valóban érdekes. Közben egy nagyon látványos  épületegyüttest és szép kertjét járhatjuk be. 

Kocsma ugyan nincs itt, de cserébe volt egy kis kávézó, ami azzal gyúrta fel a lelkesedésemet, hogy szórakoztató kávétörténelmet oktatott a fali tábláin.

Nagy Csabának köszönjük szépen az idegenvezetést!

KOCSMATURISTA TÉRKÉPEN OROSZLÁNY ÉS KOCSMÁI IS

Oroszlányi bakancslista

Azon kívül, hogy a városi kocsmák meglátogatását folytatni készülök, Oroszlányban a következő célpontom a Bányászati Múezum, amiről jókat hallottam. Addig is az útitárs blogon olvashattok róla:

Látogatás az Oroszlányi Bányászati Múzeumban

Környékbeli település bakancslista

A szűkebb környék és kocsmaéletének felfedezését alkalomadtán Komárommal, Pannonhalmával és a Móri borvidékkel készülök folytatni. Ha bárki szívesen működik közre ebben és segítené ezt a felfedezést (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra!

ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló élménybeszámoló, kérlek, egy percig se fogd vissza a tippjeidet! Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező, de legalább egy ikonikus, látogatásra érdemes kocsmával bíró városok hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva ne hagyjam ki őket! Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Hasonló Cikkek a Kocsmaturistán

Ha tetszett a cikk, osszátok meg olyan ismerőseitekkel, akiket érdekelnek városlátogatások és a kocsmatúrázás!

Ha pedig naprakészen követnétek a magyarországi és európai kocsmafelfedezések, városfelfedezések helyzetjelentéseit, akkor a Kocsmaturista Facebook oldala itt követhető: www.facebook.com/kocsmaturista

A kapcsolódó Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

“Oroszlány városa és kocsmavilága” bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. Elismerem,hogy nagyon szép város bemutatás.Nem jártam ott, de ismerek valakit aki onnan származik, ezért érdekelt.

    Válasz
  2. Oroszlányon nem voltatok a ki hagy-
    hatatlan „Magyar Vándorba”ahol remek
    kézműves hambi is kapható.És persze sok más finomság.Ja meg Csiki csapolt sör.

    Válasz
    • Szia Zoltán. Köszönöm a tippet! Az mindig a legértékesebb. Írom is fel legközelebbre. Szerencsére ez folytatásos cikk és következő látogatásnál bővítem.
      Sajnos hamarosan egy nagyon szomorú dologgal is frissíteni kényszerülök. Miki bácsi a Hegyaljából ugyanis azóta meghalt.

      Válasz
  3. Halihó!

    A Hegyalja ismét nyitva áll, méltó módon, Mikibá emlékét hűen tükrözve!
    A Luxor elköltözött („Czermannba”), az Enbos bezárt, sajnos a Magyar Vándor is.
    Érdemes legközelebb a Rákóczi Presszót is meglátogatni, ahol (majdnem) minden pénteken kocsmakvíz is van.
    És persze Majkon befejeződtek a felújítások, így újból el lehet oda kirándulni! 🙂
    Remélem tudtam segíteni!
    Üdv: Péter

    Válasz
    • Szia Péter!

      Bocs, hogy csak most válaszolok. Nagyon szépen köszönöm az infókat. Nagyon is sokat tudtál segíteni. A Hegyaljának nagyon örülök, a többinek nyilván nem. A Luxort szívesen megnézem az új helyén és szívesen vissza is térek. Már mentem is volna, csak egyedül drága lett volna a szállás, így nem tudtam hol optimálisan megszállni és elmaradt, amikor a közelben voltam. Most az országkártyával könnyebb lesz.
      A cikket majd frissítem. Most ez elég nehéz téma, mert már van 300 cikk az oldalon. Nemrég belekezdtem, hogy egyebek mellett a frissítés is mindennapi teendő legyen. De ebben olyan vagyok, mint a Google autó. Valahol nemrég járt, valahol meg pont a legrégebben. Igyekszem.
      Tavaly amúgy egy új gyakorlatilag oroszlányi helyről írtam itt. Ha gondolod nézz rá. Ismered amúgy?
      https://kocsmaturista.hu/2019/01/20/praktikak-a-bokodi-lebego-faluhoz-a-100-kocsmaturista-varos-sztorija/#bloripecatanya

      Válasz

Szólj hozzá!