Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Zenta és kocsmaélete – mágikus kisváros elsöprő kocsmákkal

Zenta a Délvidék/Vajdaság egyik legjelentősebb magyartöbbségű városa és ugye a híres zentai csata élő emlékhelye. Ám nemcsak ezért ajánlom elsők között a mai határainkon túl szívesen kalandozóknak. Elragadó hangulatú, nosztalgikus barátságos kisváros tele jósággal és impulzív kocsmaélettel. 

VIGYÁZZ, ÉPÍTÉSI TERÜLET!

Ez lesz Zentának és kocsmaéletének oldala, ami városról is szól majd, sok-sok hangulatképpel, a Tisza partról, a piacról, a belvárosról, a Népkertről és egyéb csatangolásokról akár kis mellékutcákban. És persze listázom az összes meglátogatott kocsmát is. De egyelőre csak megnyitom a cikket a messze földön híres Mojo Clubbal, ami a folytatásos kocsmatúrám egyik legtöbbet ajánlott és végül rám is egyik legnagyobb hatású állomása volt. Az oldal ezzel csak “építési terület” fázisú, a többi téma folyamatosan érkezik.

Mojo Club -- "Ez a világ közepe!"

Világra szóló zenés klub 1991 óta

A Mojo club epikus prológusa

A Mojo Club gyorsan lett első helyezett a legtöbbet ajánlott határon túli kocsmák fiktív gyűjteményében, de egy idő után rájöttem, itt annál is többről van szó. Ösztönösen állítom, hogy az egész túrám holtversenyben első legtöbbször ajánlott kocsmaféléje. A másik a budapesti Szimpla Kert. Vajdaság/Délvidék említésére sokan olyan ösztönösen vágják rá a Mojo Club nevét, mint Budapestre a tapasztalt külföldi látogatói a Szimpla kert nevét. Előre hódolója voltam a Mojo Clubnak féktelen kultikusságáért. Ide én is kitűntetett kíváncsisággal mentem, már akkor is túl a 2400 kocsmafélén. Mintha a tök jó kis purgatóriumból engedtek volna át a sokat hypolt mennyországba.

Szlogenjük a “making happy people since 1991”, tehát a “boldog embereket okoz” 1991 óta, 30 évvel később még mindig ért. Engem tényleg boldoggá tett. A Mojo Clubban 6 és fél nap Zentázásom során ötször fordultam meg, pop-up törzshelyem lett. Legszívesebben mindenhova magammal vinném!

Mi is az a Mojo Club?

Tegyük kicsit kézzelfoghatóbbá a legendát! A Mojo Club sok mindenre jól használható csomópont: 

 • elsőrangú hangulatú, amerikai filmes érzetű, jól sötét közösségi kocsma
 • gasztrokocsma napi ebédtől a kocsmakajákon át a 
 • korlátlan időkben féktelen zenei központ, állandó koncertekkel és egyéb rendezvényekkel
 • még egy kis terasza is van az utcán

Miből áll a Mojo Club mojoja?

Maga a mojo szó is olyasmit jelent afrikai törzsi nyelvből az amerikai blues kocsmavilágba átemelve, hogy belső varázserő.

A Mojo Club lebilincseő kisugárzása nem is lehet kérdés. Ahogy belépünk a küszöbön, ez a környező országokban ritka, de itt tudatosan amerikai filmes kocsmás miliő azonnal magába szív, és függővé tesz. 

Ehhez jön még egy lomkocsmás kreatív tárgygazdaság, hogy két szinten (földszint és galéria) kismilliárd érdekesség szóródik szét a térben, a ficakokban, a falakon, a pult mögött. WC deszka szögelődött a galériára, tuba lóg a biliárd asztal felett. “Töke van a mennyasszonynak” nagydarab kocsmakabala, csábos próbaba, nagy teddymackó szolgáltatnak figurális társaságot az egyedül érkezőknek is.

A dekorációban bújnak azok a magnókazetták is, amiket a 90-es éves években még tényleg hallgattak itt. Több apróság épül belső poénokra, amin a vendégek meg a pultosok összenevetnek, de kívülállók talán észre sem veszik őket. Kérdezzétek meg őket, talán elmesélik vagy megmutatják őket. 

Az emberi erő még a tárgymágiánál is jobban hatott a Mojoban! Eleve ott volt a két legjobban megismert Mojo csapattag, Paku Yoza és Ljubo karakteres személye. A világlátott Yoza a nulláról olyan, mintha személyesen megismernétek egy kultikus szereplőt valami brit zenés művészfilmből. Ljubo is sokat próbált kocsma doyen horvátországi és magyarországi tapasztalattal is. Futólag a többiek is jó arcok voltak a pultban, de a vendégek a maguk térfelén is méltón zárták kerekre az emberi pluszt. Ahogy a törzsvendégként és csapattagként is tündöklő Timi, akinek az itteni Mojo blokk címét köszönhejtük: “Ez a világ közepe!”

Mojo Club ételek és italok

A Mojo összetett bárja sok mindent magába foglal a szerbiai és a nemzetközi italkínálatból, de még Unicum is kapható.

A Mojo sörei főleg a híres szerbiai Jelen forgalmazójának sörkínálatából sorakoznak csapra és üvegbe (Apatinska Pivara – Molson Coors). 2021 október szerint az 5 sörcsapról ritkábbságnak számít főleg a Blue Moon belga típusú búzasör. A montenegrói Niksicko sör barna változatát én nagyon szerettem, de jó lehet vele vigyázni, mert rendesen üt. A holland Bavaria sincs minden sarkon, de az egy sima bár jól esően csúszó világos lager. Üvegben azonban a cégnek 15-20 sörét tartják. Csapolt sörből kihívásnak lehet kérni sörmétert és sörzsiráfot is.

A ház bormárkája a Vinarija Kovačević, kimérve és palackban is, a közeli Tarcal-hegységről (szerémi/szerémségi borvidék) számtalan bortípussal.

A Mojo étlapja elég összetett. Helyben ajánlott két büszkeségüket ki is próbáltam. A pizzát veganizáltam, de úgyis csúcsélmény volt a mennyei szósszal. Az apróhalakkal (“girice”) csak kivételt tudtam enni a #FőlegVegán emberkísérletből (2 és 1/3 év alatt 5x ettem hal főételt). Megint jól használtam fel a “kupont”. Ezen kívül még a remek lepényt és a tésztát próbáltam, plusz a természetesen a konyhazárás utáni jolly-joker mannát, a vödrös popcornt. 

A többi ételt megtaláljátok a Mojo honlapján is:

https://www.mojoclub.rs/meni

Mojo, mint zenei klub

Sajnos ez az itt meghatározó élmény eddig pont kimaradt a szeszélyes járványidők miatt. Yoza rögtön visszahívott egy koncertre. Én utaztam is rá vissza Magyarkanizsáról, mint a jó gyerek, de a zenészt pont akkor “koronázták meg”. Remélem, hamar jön az új esély, mert a Mojo életérzés már csak ezzel lehet még kerekebb.

Rengeteg plakát, jegy és egyéb relikvia őrzi a falakon a 30 év sok-sok zenés emlékét. Magyarországon is többször futok a zentai Mojoban is fellépett bandába vagy olyanokba, aki vágynak oda. Egyéb rendezvényeket is tartan a Mojo Club, még akár jótékonyságit is.

 

Mojo Club érdekességek

 • Az alapítás és az inspiráció: amellett, hogy a mostani üzemeltetőt, Imrével szerencsésen találkozhattam, volt rá kísérlet, hogy megismerkedjek az egyik alapítóval, Viktorral is. Ez is legközelebbre marad, de sokat meséltek a helyi erők a kezdetekről. A Mojot állítólag valóban személyes amerikai utazási minták ihlették, az ottani zenés blues kocsmáknak tiszteleg. 
 • A két másik Mojo: Még kettőt Mojo alapítottak Magyarországon is az eredeti vérvonalon. Az egyik Szegeden, a másik Szombathelyen van. Ezek elvileg mind egyedi profilú, egymástól elütő egységek. A szegediben jártam csak bőven Kt.e. (=Kocsmaturista előtt). Sietek mindkettőbe. Vicces kocsmai legenda, hogy egyszer szombathelyi Mojosok érkeztek Zentára, és franchiseként kezelve az itteni Clubot, automatikusan kérték volna a hazai “szokásost”, de koppantak az egyedi kínálaton. Ha folytak az árral, szerintem ezt sem bánták meg. 
 • Egyéb Mojo rokonok és legendák: A budapesti és a székesfehérvári Marxim is a Mojo rokonságába tartozik, és ez tetten érhető a Vajdaságban jóval jellemzőbb, de Közép-Magyarországon ritkább pizzaszószon. Fehérváron még szájhagymány-szlogen is él ezután: “szeretlek, mint a Marximban a szószt.”. Mindez közvetve ugyancsak a zentai Mojoból ered.
 • Mi a helyi nyelv a Mojoban? Amikor először beléptem a legendás Mojoba, kíváncsi voltam, hogy milyen nyelvet hallok előbb, magyar vagy szerbet. Meglepetésemre angol lett az, egy friss oda költöző brit úr diskurált a pultnál, akivel hamar újra találkoztam Magyarkanizsán.
 • Tímea megható, személyes Mojo története: “Itt nagyon könnyű törzsvendégnek lenni.” –Más is mondta, és kicsiben én is átéltem. A fenti Timi, aki dolgozik és vendégeskedik is a Mojoban, még mágnesesebb viszonyt ápol a hellyel: „amíg a Mojo létezik, és én is létezek, addig mindennap jövök”. Elmesélte, hogy szülei 15 évesen hozták el ide először, és eleinte be se akart jönni. Aztán semmi perc alatt jutott oda a történet, hogy “haza se lehet hozni ezt a lányt.”
 • Kocsmaturista univerzális kapcsolat, hogy a Mojo fellépői között volt a Bad Times zenekar, akinek a bajai frontemberével, Gyurosovics Attilával, Gyukával volt szerencsém 5 állomásos bajai közös kcsmatúrán résztvenni. 

Mojo végszavaim valának

A Mojo varázs nekem is nagyon beütött. Teljesen érthető a szinte példátlan rajongás az irányába. Már beálltam az élő legenda híresztelőinek sorába. Azóta is hiányzik!  Tényleg a túrám egyik legeslegnagyobb hatású állomása.

További Mojo Club képek

Egy-egy lapozható fekvő és egy állóképgalériában:

Köszönöm Timinek, Yozának, Ljubonak és a Mojo többi aktív vendégének és pultosának, hogy nagyban segítettek ahhoz, hogy ennyire otthon érezhessem magamat Zentán vándorként is.

A Zenta cikk folytatódik

A Zenta cikk a Mojo Clubbal csak kezdődött, de még bőven folytatom. Még sok egyéb zentai kocsmaféle és városi élmény és meglátás beszámolója kerülnek erre az oldalra egy-két hónapon belül, folyamatos feltöltéssel, érdemes benézni.

Zenta is fenn a nagy Kocsmaturista térképen

a meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Cikkajánló

A zentai felfedezőkaland a “Valahol közel délen” Kocsmaturista küldetés része volt, aminek során főleg délvidéki/vajdasági településekkel ismerkedek. A felfedezés első, az Experience Balkán csapatommal közös állomásairól született cikkeket itt találjátok:

Környékbeli település bakancslista

Szurdoktól közelebb-távolabb északra a következő települések feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

 1. Újvidék
 2. Temerin
 3. Nagybecskerek
 4. Törökbecse
 5. Topolya
 6. Zombor
 7. Bezdán
 8. Nagykikinda
 9. Karlóca folytatása
 10. Csúrog folytatása
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a bakancslistát, kérem, szintén osszátok meg velem! 
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Szólj hozzá!