Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Lunch! Budapest, 7. kerület: Ahol jó sör is van ebédre

Mennyire jutna eszetekbe egy címeresen „Lunch!”-ot (vagyis ebédet) kiáltó helyről, hogy 4 sörcsapon kínál ritkább söröket is ebédidőben, illetve este-éjjel? Az új nevén Lunch! CraftBeerBistro a 7. kerület közepén egy étterem fordulatos kocsmairányú fejlődéstörténettel. Mára dupla profillal kényeztet.

Szponzorált tartalom = szponzorált ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

Az alapvető Lunch! esszencia: válogatott sörök és összetett étlap

A fordulatos előtörténetű Lunch! CraftBeerBistro együtt fejlődött a közönsége igényeivel. 2022 eleji megismerkedésünkor ott tartott a kettős profil, hogy kaja a sörhöz és sör a kajához a(z rany)Középső-Erzsébetvárosban, akkor még minimalista kiegészítő bárkínálat mellett. 2023 év végén betérve, viszont csak kapkodtam a fejemet, alig ismertem rá a bárpolcokra. Olyan piakínálat-duzzasztáson ment át a Lunch!, hogy abba belepirulna a legtöbb tisztességes ebédmenü.

Csak azért is baráti árak, sőt!

Amúgy a Lunch! esetében eleve ne egy nagyra kerekített gasztropubot képzeljetek el 3000 Ft+-os beugró kajaárakkal, sőt. A Lunch! árak terén idővel inkább szembe ment a széllel, és megkísérli azt, ami a legtöbb helyen sci-finek hangzik: a drasztikus drágulás világában szívós minőségtartás mellett még jobb árakon kínálni a javait, mint valaha.

A Lunch! feje, Péter 14 év angliai és skóciai vendéglátásból inspirálódva eredetileg is közkedvelt ételeket akart barátságos árakon kínálni a környék lakosságának és turistáinak, de az ártartás és az újabb és újabb hiperkedvező ajánlatok komponálása pont az áremelkedések korábban váltak a Lunch! küldetés egyik fő célkitűzésévé. Az árak így már nem csak barátiak, hanem legjobb barátaik, sőt még testvérek között is azok.

A választék a legújabb Lunch!-korban viszont csak a burgerek terén maradt a kiindulási angol pubkaja-vonalon, de ezt Peti már más főfogásokkal, például izgalmas tésztaopciókkal, tépett húsos szendvicsekkel és frissensült slágerekkel, levessel és napi deszertajánlattal egészítette ki. A brit rendhez abban maradt hű, hogy tisztességes sörcsap-sort és palackos palettát rendel mindezekhez. A Lunch! egy jó ideig a magyar HopTop Brewery egyik legfőbb képviseleteként is működött, de a még újabb törekvés sörfronton is az lett, hogy itt minél jobb áron lehessen az általános magyar kínálattól elrugaszkodó minőségű és ritkább csapolt vagy üveges sörökhöz jutni, ezért főleg cseh útra tért. 

Egy viszonylag ritka, előnyös kombó jött létre ezzel jól elérhető helyen, a 4-es-6-os villamosvonaltól gyalogtávra, amit innentől vidáman élvezhetnek tudói. Csapról viszonylag ritkább sörök kaphatók stabilan. Melléjük olyan áron ehettek jól két marokból, ami a bel-belváros menő helyein az előételek, a sztenderdebb helyein meg a széria-kocsmakaják szintje. A napi ajánlatoktól pedig szó szerint tátva maradt a szám. A lehetetlen szintjén érintik.

Én a legújabb étlappal személyesen még nem ismerkedtem, de emlékszem, hogy amikor korábban gyakran a Lunch! felett laktam, a régi menüből olyan törzskedvenceim voltak, hogy azokat csak felidézve is szó szerint összefut a nyál a számban. A bizalmam Peti tehetsége iránt töretlen maradt, már csak (t)ettlegességig kell jutnom az új felhozatallal. Feltétlenül beszámolok majd.

Lunch! Budapest: az ebédtől az italig

A Lunchba véletlen találtam le. A fentiek szerint ugye budapesti napjaimon korábban sokszor laktam a környéken. Naivan én is csak ebédelni menten és bumm! Már a külső táblán megütötte szememet a kraftsör, akkor még a HopTop. Az ebédem mellé rögtön kikértem két pohár sört, és onnantól nem volt megállás, visszatérő vendég lettem. Sajnos a környéket már elhagytam, de a Lunch!ba visszavágyom, úgyhogy tudatosan felkerekedek majd mielőbb újra tesztelni a jelent.

A Lunch! CraftBeerBar korrekt digitális nomád szemmel

Az irodaidővel meghosszabbított ebédszünet nekem bevált. A Lunch! Budapest ugyanis példásan sok konnektort kínált az ablakai mellett, így hosszabb laptopos tartózkodásra is jó. Digitális nomádkompatibilis hely, szuterén létére jó a térerő és nekem jól működött a wi-fi is. Ilyenkor fontosnak tartom hozzá tenni, hogy a digitális nomádok is legyenek vendéglátáskompatibilisek és ha betévednek egy ilyen helyre, ne az óradíj nélkül közösségi irodát lássák benne egy kávé árán óráig, hanem a tartózkodásuk arányában korrektül fogyasszanak. Ilyen szimbiózisra nagyszerű tér lehet a Lunch! 

Sörök a LUNCH! CraftBeerBistroban

Hamarosan…

LUNCH! ételek

A sör mellett a másik főtermék maradt a kaja a Lunch!-ban. Nem eltávolodva a névtől, amit Péter a világ állítólagos első hamburger-étterme, a Louis’ Lunch után választott.

A sokféle hamburger mellett a vezértételek közé tartoznak még többek a különféle csábító tészták, többféle tépett húsos szendvics és olyan örökzöld frissensültek, mint a cordon blue vagy a rántott csirke, de csavarosabb változatok is, mint a tejszínes pestos csirkemell vagy az édes-csípős csirkemell csíkok, ananászos-sajtos csirkemell vagy kolbászos-baconos-hagymás csirkemell. Eléjük leves, mögéjük desszert! Péter koncepciója minőségi alapanyagokkal, elég nagy adagokkal és jó kombinációkkal dolgozni. 

Nekem személyes gyászom a #FőlegVegán ön-emberkísérletemmel, hogy a több vendég nem tartotta el a korábbi kedvenc vegán opcióimat, így csak ad hoc vegetáriánus ételek maradtak a Lunch!-ban, de ahogy mondtam, a közönség igényeivel változott a Lunch!, én kisebbségben maradtam, és győzött a többség. Elfogodam az osztályrészemet és majd kitalálgatunk Petivel nekem pár freestyle vigaszt.

Amúgy egyszer-kétszer Lunchos ételfotózás után a legális kiskapumban sorra kósoltam a csak modellnek készült húsos ételeket, mert úgy nekem is értr. Így azt is megállapíthattam, hogy jól jár itt a mindenevő.

LUNCH CraftBeerBistro egyéb italok

A sörkészlet átalakításával a Lunch! az egyéb bárkínálaton is tudatosan emelt. Alkoholmentes napon szaladtam le szembesülni és sóvárogni. Így akkor gyorsan meg is szöktem. Még egy újralátogatás után erről részletesebben is beszámolok.

A Lunch! környékéről röviden

Budapestnek ezen környékével amúgy is érdemes ismerkedni annak, aki a 7. kerületnek csak a belső részén járt. Ez a pesti oldalon egy ritka jellegű városrész, amit az angol nyelv midtownnak hívna. A belváros pereme. Még elég mozgalmas és összetett, de már nem túlturistás. Vannak itt is egyedien jellemző ínyencségek, és a kocsmafélék közt is lehet kincsekre, akár érdekes hibridekre lelni. A Kocsmaturista küldetés is ezen a környéken indult 2015-ben.

A Lunch!-ban szinte romantikusan múlt idéző régi mesterségesek kis pinceműhelyei sorában lehet étkezni és italozni, akár külön-külön, akár egyszerre.

Dupla profil, dupla élvezet

A Lunch! dupla profilú egység, ahova egy nap akár kétszer is be lehet jönni, két külön élményért. Ehhez mérten sziesztás rendben is működik, ebédre délben és kocsmázásra este, ahogy Olaszországban  ugyanaz a nappali törzsebédelőtök, mint az esti törzskocsmátok. De ez a Lunch!-ban egyedi közeggel, nem olasz vagy spanyol helyek epigonjaként valósul meg.

FIGYELEM: újralátogatás után új képekkel frissítem a cikket. A régiek nagyrészét most levettem, hogy ne legyek félrevezető.

Lunch! Budapest elérhetőségek

Lunch! honlap: https://lunchbudapest.hu/

Lunch! cím: Budapest, Izabella utca 27/A, 1077

A TÉMA MÉLYVÍZE

Érdekességek a Lunch! kapcsán

Péter személyes története: Amikor Péter 14 év külföld után hazaért, akkor már szülővárosában, Zircen is szembesült a kiforrott magyar sörforradalommal. 

Itthon is idegenforgalommal akart foglalkozni. Miután újra megmártózott a hazai turisztikában alkalmazottként vagy társsal, inkább úgy döntött hogy saját lábra áll. Mindenképpen budapesti belvárosban gondolkodott, ahol jól szót értene a külföldiekkel, ismerve nemcsak a nyelvet, hanem a sokféle gondolkodást is. Nem akarta a legközpontibb tumultust. Azt látta, hogy aki jól csinálja, kicsit kijjebb is tud érvényesülni. Így talált Középső-Erzsébetvárosra.

Már üzletre vadászó városjárás közben sok aktuális impulzus elérte. Például, hogy a hagyományos, de sztenderd magyar konyha képviselői finnyásan és hitetlenül kísérleteztek a jobb sörökkel.

Péter végül pont az államalapítás ünnepnapján adta az új életet ennek az üzlethelyiségnek. 2021-ben, ami talán még az 1000-es esztendőnél is keményebb volt. De jó fél év múlva mégis itt ülhetünk és ehetünk-ihatunk, az utóbbit is egyre jobban. Péter végül saját bevallása szerint az idegenforgalmi álmát egy átformált szállodával valósította meg, csak szobák nélkül.

Ez nem löncs: A „keresztapa” a Louis’ Lunch állítólag máig működik az USÁ-ban, Connecticutban. Idehaza kevesen ismerik a nevét. Péter először meg is ijedt, mikor az első vendégek rendre löncsnek kezdték hívni az éttermet. A ragadvány-becenév lehet jó dolog, de a félrevivő képzettársítás kevésbé. Beszállok az igeterjesztésbe: ez nem löncs, ez „láncs”!

Végszavaim valának

Ha ritkább sörökhöz ennétek jól jó áron, csökkentett turistaforgalmú, de még belvárosias pesti környéken, akkor a Lunch!-ot célozni bizony jó irány lehet!

Kocsmaturista Térképen a Lunch! CraftBeerBistro is:

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

CIKKAJÁNLÓ

Más Kocsmaturista cikk közeli helyről:

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dunakeszi
  2. Szigetszentmiklós
  3. Veresegyház
  4. Fót
  5. Leányfalu
  6. Aszód
  7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki közületek szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Szólj hozzá!