Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Lunch! Budapest, 7. kerület: Ahol kraftsör is van ebédre

Mennyire jutna eszetekbe egy címeresen „Lunch!”-ot (vagyis ebédet) kiáltó helyről, hogy 6 sörcsapon kínál kraftsört is ebédtől éjjelig? A Lunch! Budapest a 7. kerület közepén egy étterem érdekes kocsmairányú fejlődéstörténettel. Mára dupla profillal kényeztet.

Szponzorált tartalom = szponzorált ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

A Lunch! esszencia: kraftsör és pubkaják angolosan

Ott tart sztori, hogy a Lunch! Étterem már 2 irányba működik: kaja a (HopTop Brewery) sörhöz és sör a kajához az (arany)Középső-Erzsébetvárosban. Ne egy nagyra kerekített gasztropubot képzeljetek el 3000 Ft-os beugró kajaárakkal. A Lunch! árak terén is középen maradt. A feje, Péter 14 év angliai és skóciai vendéglátásból inspirálódva közkedvelt ételeket akart barátságos árakon kínálni a környék lakosságának és turistáinak. Így főleg (de nem csak) burgerek, pizzák és fish & chips határozzák meg az étlapot, a brit rendhez hűen tisztességes sörcsap-sorral a nyomukban.

Egy meglepően ritka, előnyös kombó jött létre ezzel jól elérhető helyen, a 4-es-6-os villamosvonaltól gyalogtávra, amit innentől vidáman élvezhetnek tudói. Csapról viszonylag ritkább budapesti kraftsört kapható stabilan, a HopTop Brewery kinálata. Melléjük olyan áron ehettek jól két marokból, ami a bel-belváros menő helyein az előételek, a sztenderdebb helyein meg a széria-kocsmakaják szintje. Én az élelemsokadalomból először #FőlegVegán módon pizzán és vegán-babpogácsás burgeren teszteltem és mindkettőhöz rendszeresen visszavágytam.

Majd megérkezett melléjük a kiemelkedően finom falafel tál amerikai stílusú „coleslaw” káposztasalátával és pirítóssal. Magyarország top falafeljei közé került nálam:

Lunch! Budapest: az ebédtől az italig

A Lunchba véletlen találtam le. Budapesti napjaimon sokszor lakom a környéken. Naivan én is csak ebédelni menten és bumm! Már a külső táblán megütötte szememet a kraftsör. Örömmel találtam emögött a HopTopot, mert szeretem és ugye ritka is, főleg csapról. Az ebédem mellé rögtön kikértem két pohár sört.

A Lunch! Étterem digitális nomád-barát hely

Az irodaidővel meghosszabbított ebédszünet bevált. A Lunch! Budapest ugyanis példásan sok konnektort kínált az ablakai mellett, így hosszabb laptopos tartózkodásra is jó. Digitális nomád kompatibilis hely, szuterén létére jó a térerő és stabil a wi-fi.

3 sörcsappal még csak kraftsörös étteremként gondoltam rájuk, de ez is motivált vissza-visszatérni. Aztán egyszer csak már 6 csappal szembesültem és megtudtam, hogy hamarosan a kőbányai HopTop sörfőzde és a Lunch! Budapest kapcsolata a csúcsra hág!

Lunch! Budapest = belvárosi HopTop sörpont (is)

2022 márciusban küszöbre került, hogy a teljes dobozos HopTop portfólió elérhető legyen a 7. kerület közepén, sőt webshop átvevő pont legyenek. Gyakorlatilag egy éterem kraftöröző irányba fejlődött a szemem láttára. Nem is akkor számoltam őket Kocsmaturista állomásnak, amikor először jártam ott, hanem ennél a fejleménynél.

Ez a középső-terézvárosi és középső-erzsébetvárosi terület pár éve példás kisüzemi sörtengely volt. A Hunyadi tértől a Keleti pályaudvarig öt kisüzemi/kraftsörözőt érintve lehetett eljutni. Kevesen tudták ezt, de a haladó sörhívőket kényeztette. Sajnos ez egyedi történetekkel oda jutott, hogy 2021 év végén Péter kvázi egyedül pótolta ezt az ötöt. Azóta egy új nyitással fejlődött a helyzet, de a Lunch! lett az új kor első új kraftsör-fecskéje. Ráadásul ilyen intenzív HopTop pontként egyedi a pesti belvárosban. Nem kell Kőbányára menni a webshopos munícióért, ahogy húsgolyóért sem Svédországba. Ráadásul egy széfpostához képest menőbb úgy átvenni a szajrét, hogy közben csapról is ihatjátok a mannát kedvező árakon. A Lunchban csapolt sörözni ugyanis ár-értékarányban nagyszerű üzlet! 

HopTop csapolt sörárak a Lunch!-ban:

0,2/0,3/0,4 decis kiszerelések kaphatók. A legolcsóbb pikoló sör 425 Ft, a legdrágább 4 dl-es korsó 900 Ft. Ez budapesti viszonylatban szuper ár! (2022. március alapján)

Péter a stabil sörfajták mellett döntött. Ha cserél is, csak több hónap után.

A cikkíráskor aktuális HopTop hatosfogat:

világos lager + bécsi ászokbelga típusú meggy-,  illetve búzasör (witbier) + a Midnight Express stout és a Green Zone Amerikai IPA (az utóbbi az egyik legkedvesebb magyar IPÁ-m). De fogtam itt már ki csapon egy extrémebb különlegességet, a HopTop céklás „Beet Blood” nevű meglepően jó főzetét is.

A HopTop dobozos sörök már a webshop átvételi funkció megszilárdulása előtt is széles skáláról kaphatóak. Így az említett céklás is. Másik személyes tuti tippem a Dark Lager, utána-sóvárgósan finom.

A HopTop Sörfőzde híveinek nem is kérdés, de általánosan a kisüzemi sör kedvelőknek és érdeklődőknek is áldásos célpont lehet a Lunch! Még bátortalan kezdőknek is ajánlom, aki a kraft-Pilstől egészen a „Baklava” sörig juthatnak egy helyen óvatos léptekkel.

LUNCH! ételek

A sör mellett a másik főtermék maradt a kaja a Lunch!-ban. Nem eltávolodva a névtől, amit Péter a világ állítólagos első hamburger-étterme, a Louis’ Lunch után választott.

A sokféle hamburger mellett a vezér-triumvirátusba tartozik még a fish & chips és a pizzák. A zöldséges pizza a HopTop Green Zone IPA söre után kapta a Zöld zóna nevét. Péter koncepciója minőségi alapanyagokkal, elég nagy adagokkal és jó kombinációkkal dolgozni. 

A Lunch! mellékvonalon vegetáriánus- és vegánbarát is. A #FőlegVegán emberkísérletemmel személyesen érintett vagyok, és rajongója lettem a már kétszer kóstolt babpogácsás burgernek. A 100%-os vegánoknak mondom csak, hogy alapszósz nem vegán benne. A pizza viszont kapható növényi sajttal, ami királyság sok más hely így sajttalan kényszerlehetőségei között.

Vannak még egyéb húsos és nem húsos sültek és rántott cuccok, stb.. Hagymakarikát is luncholtam már steak burgonyával. 

A kajaárak is igen kedvezőek a tér-idő relativitáselmélete szerint: Például, hamburgerek 1690 Ft-tól indulnak (vega 1590.-től), pizzák 1490.-től. Falafeltál: 1690 Ft.

Az aktuális étlapot itt találjátok: https://lunchbudapest.hu/menu.php

LUNCH Budapest! egyéb italok

A sörkészlet fellendítésével a Lunch! az egyéb bárkínálaton is tudatosan emel. Ez már és még folyamatban van. Amint tettlegességig jutott, beszámolok. 

A Lunch! Budapest környékéről röviden

Budapestnek ezen környékével amúgy is érdemes ismerkedni annak, aki a 7. kerületnek csak a belső részén járt. Ez a pesti oldalon egy ritka jellegű városrész, amit az angol nyelv midtownnak hívna. A belváros pereme. Még elég mozgalmas és összetett, de már nem túlturistás. Vannak itt is egyedien jellemző ínyencségek, és a kocsmafélék közt is lehet kincsekre, akár érdekes hibridekre lelni. A Kocsmaturista küldetés is ezen a környéken indult 2015-ben.

A Lunch!-ban szinte romantikusan múlt idéző régi mesterségesek kis pinceműhelyei sorában lehet étkezni és italozni, akár külön-külön, akár egyszerre.

Dupla profil, dupla élvezet

A Lunch! dupla profilú egység, ahova egy nap akár kétszer is be lehet jönni, két külön élményért.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy Magyarországon ritkák, ezért kincset érnek az egész napos helyek, amik Olaszországban és a Balkánon remekül működnek. Lehet ugyanaz a nappali törzsebédelőtök, mint az esti törzskocsmátok. De ez a Lunch!-ban egyedi közeggel, nem olasz vagy balkáni helyek epigonjaként valósul meg.

Lunch! Budapest elérhetőségek

Lunch! honlap: https://lunchbudapest.hu/

Lunch! cím: Budapest, Izabella utca 27/A, 1077

A TÉMA MÉLYVÍZE

Érdekességek a Lunch! kapcsán

Péter személyes története: Amikor Péter 14 év külföld után hazaért, akkor már szülővárosában, Zircen is szembesült a kiforrott magyar sörforradalommal. 

Itthon is idegenforgalommal akart foglalkozni. Miután újra megmártózott a hazai turisztikában alkalmazottként vagy társsal, inkább úgy döntött hogy saját lábra áll. Mindenképpen budapesti belvárosban gondolkodott, ahol jól szót értene a külföldiekkel, ismerve nemcsak a nyelvet, hanem a sokféle gondolkodást is. Nem akarta a legközpontibb tumultust. Azt látta, hogy aki jól csinálja, kicsit kijjebb is tud érvényesülni. Így talált Középső-Erzsébetvárosra.

Már üzletre vadászó városjárás közben sok aktuális impulzus elérte. Például, hogy a hagyományos, de sztenderd magyar konyha képviselői finnyásan és hitetlenül kísérleteztek csak a kisüzemi sörökkel. Nála fordított hatást értek el, és inkább felkapta a fejét a magyar kraftsörre, köztük a HopTopra. Több márkát is kipróbált, de nem minden tetszett neki egyformán, sőt:

"Több embert is felhívtam, de voltak, akik vissza se hívtak vagy nem láttak fantáziát ebben a kombinált profilban. A HopTop alapítója, Sami annál inkább. Személyesen jött el bemutatkozni és onnan jutottunk el idáig, hogy HopTop képviselet leszünk."

Péter végül pont az államalapítás ünnepnapján adta az új életet ennek az üzlethelyiségnek. 2021-ben, ami talán még az 1000-es esztendőnél is keményebb volt. De jó fél év múlva mégis itt ülhetünk és ehetünk-ihatunk, az utóbbit is egyre jobban. Péter végül saját bevallása szerint az idegenforgalmi álmát egy átformált szállodával valósította meg, csak szobák nélkül.

Ez nem löncs: A „keresztapa” a Louis’ Lunch állítólag máig működik az USÁ-ban, Connecticutban. Idehaza kevesen ismerik a nevét. Péter először meg is ijedt, mikor az első vendégek rendre löncsnek kezdték hívni az éttermet. A ragadvány-becenév lehet jó dolog, de a félrevivő képzettársítás kevésbé. Beszállok az igeterjesztésbe: ez nem löncs, ez „láncs”!

Végszavaim valának

Ha finom kisüzemi sörökhöz ennétek jól jó áron, csökkentett turistaforgalmú, de még belvárosias pesti környéken, akkor a Lunch!-ot célozni bizony jó irány lehet!

Kocsmaturista Térképen a Lunch! Étterem is:

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

CIKKAJÁNLÓ

Más Kocsmaturista cikk közeli helyről:

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dunakeszi
  2. Szigetszentmiklós
  3. Veresegyház
  4. Fót
  5. Leányfalu
  6. Aszód
  7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki közületek szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Szólj hozzá!