Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Tik-Tak Presszó, a régimódi modern művészkocsma Budán

A Tik-Tak Presszó Buda egyik legidősebb működő kocsmaféléje (1948). Nemcsak ritka méltóságos korlenyomat, hanem máig hatásos, örökifjú közegélmény. 2021-ben új löketet kapott. A mai Tik-Tak tere tudatos értékőrző, profilja viszont úttörő kísérletező.

Szponzorált tartalom = szponzorált ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

Tiktak-tiktak! Mit mutat ma az óra a Presszóban?

A mágikus, videóklipes hangulatú „hegyvidéki” Böszörményi úton is kirívóan hívja fel magára a figyelmet a korálló neonsárga és neonkék Tik-Tak felirat. A csábítást azonnal hódítás követi a Tik-Tak teraszán és belterében.

A Tik-Tak számomra évek óta egy magyar etalon, még előadásban is többször példálóztam vele. Egy kocsmastílus, amiből nagyon soknak örülnék Magyarországon, mégis nagyon kevés van belőle. 

Állítom, régi budai presszómiliő elevenedik itt meg azoknak a „későn születetteknek”, akik eddig ezt csak elképzelhették. Gondolhatnám, hogy csodabogár vagyok ezzel a kattanásommal, de a Tik-Tak látványos módon vonz nagy vendégsereget és emberek sokféleségét. Ezzel Budán még inkább oázis szerepet tölt be, mintha Pesten lenne.

A Tik-Tak, a "régimódi modern művészkocsma"

A Tik-Tak alapvető varázsa a közege, de a jelenkorban tudatosan túl akar lépni azon, hogy csak egy vonzó korlenyomat legyen. Zsuzsi és Gergő, a mostani „órásmesterek” arra törnek, hogy a vendégeiket korunk lehetőségei és ízlése szerinti művészeti, zenei és főzőprogramokkal és változatos, modern étel/italkínálattal is megörvendeztessék. 2021 október 1. óta tiktakolnak az óramutatók Zsuzsi és Gergő ritmusára.

A Tik-Tak Presszóban ritka példaértékű, hogy 3 évtizede családi vállalkozás. A mesterpáros Zsuzsi édesapjától egyik napról a másikra kapta meg az üzletvezetői kormányt. Pikantéria, hogy „Apu”, Gábor valóban egy órásmester fia. 

Amikor 2022 februárban, a Zsuzsi és Gergő újkorban másodszor jöttem, a nehéz újrakezdés kemény hónapjai után Gergő mosolyogva, szinte felnevetve fogadott:

Vasárnap este van és február közepe, és ezt nézd meg!  Nálunk már egész héten péntek volt.

Tényleg alig találtam egy sarkot, ahova leüljek. Példásan működött a hely, nagy társaságok, triók, duók, randizók, apa és fia. Három sorban álltak-ültek az emberek a pult körül és a terasz is minden irányban tele volt. Hipszter sapkák és ősz kontyok kortalanul férnek egymás mellett a Tik-Tak világában. A szülők, nagyszülők fesztelenül érkeznek gyerekkel is. Ők meg tanulnak itt önállóan és illedelmesen rendelni. Ez a közeg nekik is komfortos.

Minden szempontból tarka a társaság. Mikor ezeket a sorokat írom és körbeszámolok a galérián, a nők és a férfiak pont egálban vannak. A bárnál a környékbeli lakos pedig épp angolul beszélget két brittel a hűtő 6:3 söréről. Gergő erre is kitért:

"Nagyon szépen működik az is, hogy már ennyiféle italunk van. Nemrég behoztunk egy új italcsaládot és több, mint a fele elfogyott az első nap. Megnyitottuk az embereket az újra. Akik korábban csak a szokásosat itták, mára kísérleteznek. Az italaink nagy részéről hosszan tudok beszélni és szívesen is teszem. Persze kivételek még vannak, de folyamatosan bővítem a tudásom a kínálatról.

Gyanúsan üres volt az FB hírfolyamuk, Insta oldalt nem is találtam. Ez valóban mind helyszíni inspirálásnak tűnik.

Italok a Tik-Takban

Csináltunk egy gyors létszámellenőrzést 2022 februárban (de a lista folyamatosan bővül):

 • 14 féle whiskey (Köztük magyar is: Békési Irish Cask „18”.  Még Gergő is meglepődött, hogy már háromszor jöttek társaságok tudatosan whiskeyt kóstolni.)
 • 20 féle pálinka és tsa. (Az Etyeki Czimeres Pálinka például kétféle sörpárlattal is kikötött itt. A pilsenit imádom! Új beszálló a Budapesten egészen ritka Salgótarján melletti Cruxx italcsalád). Bővülés várható!
 • 6 féle vodka
 • 7 féle gin  (Ebből 1 olasz, 2 angol, 4 pedig magyar, köztük a hazai origót jelentő Opera Gin és a Tattoo Company The Criminal Gin és Fekete „bárány” Gin. Az utóbbinak épp jöttek a hírére, mikor ott voltam.)
 • Nagyságrendileg 21 féle Szent András Sörfőzde sör. Egy közülük csapon is – én a Laza Moral Session IPAt fogtam ki – és a teljes törzssör-porfólió üvegben). 

Ennek tetejébe meghalljuk a vendégek kívánságait, és akár egy kérésnek is igyekszünk eleget tenni. Az új italok 80%-a vendégötlet volt, nem saját döntés! Beszélgetünk és kiderül, hogy mire vágynak.

Nem csak duma, minden új látogatásomnál egyre nagyobb a palacknépsűrűség a polcon. Egyedül a magas minőségű rumból van „Dictadura”. Gergő állhatatosan őrzi a Dictador rum monopóliumát, de abból több fajtát tartanak, köztük szenzáció egy magyar különkiadás: egy 31 éves, tokaji hordóban érlelet rum. A 384 elkészült palackból az egyik, a 280. számú a Tik-Takban landolt. A 12 éves alapvető Dictador rum mellé várható még egy 20 éves és egy 8 éves narancsos változat is.

A ház bora a soltvadkerti Eifert Borháztól folyik: fehér, kékfrankos vörös és rozé. Kérhető még más márkáktól 2 vörös- és 3 fehérbor. Érdekesség a „Glass of Jazz” – villányi vörös cuvée, borszállítójuk, Dávid Dániel saját bora. Hamarosan egy syrah csatlakozása is várható. 

A nagyüzemi csapolt sörök a Borsodi Sörgyár kínálatából kerülnek ki. Tikiék az első két budai hely között voltak, ahol a csapolt Guinnesst is csapra verték.

A Tik-Tak Presszó 2022 március körül debütáló új kávémárkája a Mantaro. Gergő igyekszik az írországi barista képzését is kamatoztatni itt. Külön kávéból készül majd a fekete és a tejes vonal.

„Magyar gint magyar tonikkal” indulóra tartanak még ürömi Balatonicot is.

Gratulálok a nagy italkészlet-tudatosságért: a folyamatos bővítésért, a magyar termékekre fókuszálásért és különlegességek gyors képviseletéért.

Ételek a Tik-Takban

A Tik-Tak romantikájához hozzátartozik, hogy rendre kajával is készülnek. A retró melegszendvicsen és virslin túl a Lepényes kínálata (7 sós és 1 édes lepény) képviseli a kortárs kocsmakaja vonalat. 

A rágcsaszinten a mogyin, ropin túl Balaton és Sport szeletet is tartogat a Tiki.

Azt #FőlegVegán-ként sem vitathatom el, hogy milyen híresen szépen tálalják itt a virslit.
 
Kocsmakultúra-emelő küldetésem szemével jó látni, hogy van, hogy itt zsinórban minden vendég eszik is, gyerekekkel is.

Programok és extrák a Tik-Takban

Gergő: A Tik-Takba az elmúlt években is szépen jártak a vendégek, beültek, összeültek, beszélgettek, megitták az italaikat, elmentek és visszatértek. Az én szememben az eseménytér mégis befásult rendkívüli, ünneplő alkalmak hiányában. Ezt igyekszem felrázni új energiával, pezsgő programokkal. Minden évszakváltáskor tervezek, szervezek egy-egy eseményt. Ez az évszakváltó rendezvénysorozat. Volt már fotókiállítás a Tiki falán a szomszédos fotóművész, Tihanyi Károly 10 évet átölelő analóg fotóiból. Kővári Eszter Sára, volt operaénekes zenei estje pedig a télből a tavaszba kísért minket. Készülünk még kisfilm-rövidfilm estre, Cseh Tamás emlékestre (ő itt törzsvendég volt), Ady estre Víg Mihály előadásában, de akár mozgalmasabb eseményekre is, mint pong bajnokság, közösségi főzés, tatár beefsteak készítő verseny. Nem rendszeresen, de alkalmilag várható kocsmakvíz is és mindezeken túl nyitottan fogadjuk a saját társasjátékkal érkező vendégeket is.

Ezen a ponton rögtön megkérdeztem, hogy a Tik-Taknak is van-e saját társasjátéka, így ismertem meg a kockapóker és a kártya említésén túl derült égből a röfipókert.

Tik-Tak könyvtár és merchandising

2022. márciusban folyamatban van még 2 újdonság:

 1. „merchandising” részleg:
  • Az ikonikus 1948-as Tik-Tak lógót például házi tervezésű kreatív rajongói pólókon ölthetitek magatokra vagy adhatjátok ajándékba.
 2. Tik-Tak könyvtár:
  • Újabb helyszíni programlehetőségként várható polcról.

Az az "ütős" Tik-Tak hangulat

Lehet sokáig sorolni az elemeket, és akármilyen jók, a lényeg mégsem ezekből áll össze. Itt még az ördög is jobban rejlik az egészben, mint a részletekben. A hangulat nagyon laza, Gergő és pultosai, ottlétemkor Rebi „spanba'” vannak a visszatérő vendégekkel, tényleg pacsizós lazaságban. Egyszer aszia Uram” című paródiadal áradt a hangfalból és a vendégek már ismerték (talán), és énekelték a szöveget. Ugye mennyivel jobb, mint amikor a „szia Uram” hangzik el hirtelen, paródia nélkül? 🙂

És itt mindig történik itt valami, főleg a pultnál, de random Tik-Tak négyzetmétereken is.

Találkoztam már spontán utazó-instagrammerrel, Annával, a lakókocsival utazást népszerűsítő vanlifehungary részéről. Beszélgettem Hollandiáról ott szuperjártas környékbeli nyugdíjassal, és cseréltem bécsi retró kocsmákról tapasztalatot törzsvendéggel. 

Hasznos a nyitott fül mellett a nyitott szem is. Nézzetek is körül!

A jelenlévők szeme nem véletlenül akad meg gyakran a régi tárgyakon. Jó látni, ahogy alulról is tudatosan fel-feljönnek a galériára körülnézni. Vagy ahogy egy pár azt vonja le a régi fotókon elmélázva, hogy „50 év múlva így fognak bennünket is nézni”. Az is különleges, ahogy kiszúrok még itt olyan karaktereket is a vendégek között, akik akár be is léphetnének a fekete-fehér képekre a falon, és ott folytathatnánk a beszélgetést. 

A TÉMA MÉLYVÍZE

Érdekességek a Tik-Tak Presszó kapcsán

Miért tartom ritka jó példának a Tik-Tak Presszót korának örökségei közül? Mert bár sokféleképpen lehetne régi romantikájú egy hely, sajnos a valódi pozitív példa kevés Magyarországon. Ritkák a 100 évet akár csak közelítő kocsmafélék az országban, de ha bele is futottam néhányba, sajnos nem a korral nemesedést láttam rajtuk. Jellegtelenek voltak, nem voltak kincsként kezelve. A Tik-Tak Presszó az a legidősebb hely a fejemben a maga 74 évével, ami a jelenében is délceg és nagy múltjához méltó zarándokhely.

Jelenkori honi példa a nemzedékek közti továbbvitelre: Ez idehaza talán még nagyobb ritkaság. Nyomában stílusmegőrző, de tartalomkorszerűsítő a családon belüli vérfrissítés. És így „Apu”, az előző 3 évtized kapitánya is hozzá tud szólni, hogy merre alakuljon tovább öröksége. Ez a gyakorlatban két generáció, tripla döntés: 

Gergő: Minden lényegi döntést hárman, családilag viszünk végig Zsuzsival és Gáborral. Valakiben felmerül, és a többiek validálják. De az elmúlt 30 év minden üzletvezetője alakította a Tik-Tak szellemiségét. Zsuzsival a hatalmas kirakóba eddig arányaiban két kis puzzledarabot tehettünk bele, de reméljük, hogy idővel egyre többet teszünk majd hozzá.

Tik-Tak Gergő mikrointerjú

Milyen érzés volt csupán egy nap alatt átvenni egy ilyen nagy múltú helyet?

Mindenképpen ijesztő volt. Nagyon hirtelen jött a lehetőség „Aputól”, és azonnal kellett dönteni. Rögtön felmerült, hogy tudunk-e majd méltóképpen bánni vele, de másnap beadtam a felmondásomat. Aztán belevágtunk, és elkezdtünk megismerni az itteni vendégeket. Tőlük azóta pozitív visszajelzések jönnek, de ez nem érv a belekényelmesedésre. A Tik-Tak egyszerre egy pár és egy gyermek. Folyamatosan törődni kell vele és tutujgatni kell.

Milyen felelősséggel és küldetéssel jár Nektek ez az új szerep?

Kötelességünk megóvni, fenntartani és tovább vinni. Úgy, hogy közben a Tik-Tak ne csak új vendégeket vonzzon, hanem az évtizedek törzsvendégei továbbra is törzsvendégnek érezhessék magukat. Ezt mi várjuk el magunktól, ez nekünk is fontos.

A közösségépítés elemi része ennek a lehetőségnek: újra utat nyitni a környéken is szociális kapcsolódásnak a járvány után, például egy jó Guinness-gulyás főzéssel.

Mit adott hozzá az írországi tapasztalatod a mostani szerepedhez?

A 10 évből nemcsak a vendéglátás transzformált, hanem a teljes multikultúra. Mindenféle náció képviseltette magát. Épp csak antarktiszi lakossal nem találkoztam ott, de olyannal igen, aki járt ott. Mindez nagyon nyitottá tett az emberekkel kapcsolatban és jó rálátást engedett arra is, ki mit hogy rendel, hogy eszi-issza, ki hogy szolgál fel. Még a rossz példák is formáltak, hogy „na így nem szeretném csinálni”. De alapvetően az írek nyitottságával, jókedvével és humorával igyekszem én is a vendégeinkhez állni.

A Tik-Tak bárlámpái: az előző vezetés mellett lekerültek a pult feletti retró márkalámpák és igaz, hogy stílusazonosan olyan szép lámpákra cserélték őket, amik még a kocsmalámpa-fetisiszta Hollandiának is dicsőségére válnának, de nekem azért hiányoznak azok is. Bár ennyi baj legyen…

Vannak számomra is kiemelten kedves retrókocsma-félék  Budapesten (lejjebb cikkajánlóban van a gyűjteményük), de a Tik-Tak egyedi utat bejárt példányként sajátosan különleges. 

A személyes történetem a Böszörményi úttal és a Tik-Takkal:

A budai, „hegyvidéki’ Böszörményi út szerelem volt első látásra. Pont annyira egyedi, mint maga a Tik-Tak. Szuper jól passzolnak. Amikor először jártam a 12. kerületnek ezen a hegyre még épphogy felszaladó aranyközép-utcájában, azt mondtam, hogy itt akarok lakni. Jó pár év múlva ez gyakorlatilag teljesült. Igaz, hogy pár házzal odébb egy mellékutcában találtam meg az új, akkor már alkalmi fővárosi bázisomat.

A Tik-Tak szintén szerelemként, beteljesületlen futó románcként nyitott nálam. Pannival az első 12. kerületi kocsmatúrán pont „takra” zárásra érkeztünk és már csak egy kegyelemitalt kaphattunk és secperc alatt menni kellett ebből az akkor először látott mágneses közegből. Pár év múlva egy vasárnap délután tudatosan térem vissza egy igazit randizni a Tikivel.

A Böszörményi út mellé költözve extra boldog voltam, hogy ilyen közel lakhatok majd a Tik-Takhoz. Többször vitt oda az utam, de nem éltem a lehetőséggel annyiszor, mint szerettem volna. „Otthonról” nem jártam át dolgozni, és rendre túl későn értem haza. Így még mindig van mit kompenzálni a vissza-visszatéréssel.

A Borsodi Sörgyár rekorderei?: Gergőtől hallottam, hogy a Borsodi területi képviselője szerint Budapesten a Tik-Tak adja el a legtöbb Borsodi terméket! 

Szent András sörök magyarul: Gergő egyedileg műfordította a Szent András sörök neveit angolra. Rendkívüli jó gesztus a külföldiek felé.. Én is mindig szeretem tudni, hogy mit jelent például egy cseh sörnév. Nem lövöm le a poént, de bónuszpályán ezzel is lehet ismerkedni.

Tik-Tak legendák a múltból:
 
Általános iskolás korában Schmitt Pál állítólag itt zongorázott pénzért.
 
Tik-Tak legendák a jelenből:
 
Az egyik világpolgár törzsvendég ült mexikói börtönben „csavargásért”.
 
Egy másik napiszintű vendég máig veterán kocsmAktivistája Budapestnek. Sok nagy emléket és ma is élő helyet indított útjára.
 
Egy pedagógus vendég mesélte Gergőnek, hogy egyik tanítványa a Tik-Tak pultjánál adta le a dolgozatát, mivel gyakran látta itt tanárnőt.
 
Tik-Tak Aranyköpések:
 
Vendég a visszajáróra: Nehogy adjál vasat!
Gergő: Inkább az én pultom szakadjon le, mint a Te zsebed??!
 
Vendég: Milyen melegszendvics van?
Gergő: Igen vagy nem! 😉
 

Végszavaim valának

Az itteni közösségnek gyorsan örömteli tanújává vagy akár villám-részesévé léphet egy környéken megszálló, vendégeskedő vagy ideköltöző újonc. Ezért a ritka jó budai életérzésért érdemes kicsit elhagyni a megszokott pesti oldalt is. Az egyik legidősebb hely ebben a nagy városban, és azok közül az egyik legdélcegebb a maga kategóriájában és mégis jár hozzá nagyvilágias szellemű kínálat és programok.

Kocsmaturista Térképen a Tik-Tak Presszó is:

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

Gyűjtemények, amikben a Tik-Tak szerepel

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

 1. Dunakeszi
 2. Szigetszentmiklós
 3. Veresegyház
 4. Fót
 5. Leányfalu
 6. Aszód
 7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki közületek szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

“Tik-Tak Presszó, a régimódi modern művészkocsma Budán” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Fantasztikus! Mikor először jártam ott már akkor megfogott a hangulat, a melegség pedig hideg tél volt. Jókedvűén villamosoztam haza az est után. Majd egy fotó kiállításra kaptam meghívást, no ott aztán csak tátott szájjal és szemmel néztem a történéseket egymás után. Szeretve fogadtak,kínáltak és vezettek be az igazi Budai borozó füst nélküli és mégis kicsit szürkés emeletére,életébe. A meghívottakat köszöntötték,kínálták mindenféle különlegességekkel (étellel,itallal) és ezután a képek megtekintése és hosszú-hosszú beszélgetések, anekdoták,történetek, sorba egymás után. Na és az új ismeretségek, barátságok kialakulása, melynek soha nem akart vége lenni. Sajnos már alig értem el a villamosomat,de nagyon jól éreztem magam. Ha újra Budapesten járok, biztosan , hogy nem hagyom ki . Köszönhetem ezt Tihanyi Károly barátomnak aki egyben a fotókat készítette és kiállította. Nagykanizsáról: Cser Gyuri

  Válasz
  • Nagyon köszönöm ezt a hozzászólást! Öröm volt olvasni. Méltó kiegészítése a cikk anekdota-világának. Örülök, hogy (messze) nem vagyok egyedül a Tik-Tak-KatTanással 🙂 Üdvözlettel: „Zalaegerszegről”: Ulu, a Kocsmaturista

   Válasz

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?