Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Foltos Farkas, Kecskemét: A Sörfőzdék Sörözője

A Foltos Farkas Kecskemét 2021-es elkötelezett kisüzemi sörözője. Lelkes, nagyon „igazi” hely. Ott rezeg a légkörében, hogy megvalósított álma egy a kraftsörért személyesen rajongó párnak, Esztinek és Misinek. Több szempontból mágnest hoztak létre: egyedi hangulat, remek kínálat, jó közösség és lesz még tovább…

Ez a cikk spontán „barterben” készült = Eszti és Misi egy hirtelen helyzetben technikailag bőven az átlagon túl segítették a kecskeméti Kocsmaturista projektet. Ez a véleményemet nem érintette, de annak teret adott, hogy külön cikk készülhetett a Foltos Farkasról. (A külön cikkek kiindulási lehetőségeiről ITT…)

Hú, micsoda fordulat! Képzeljétek el, ahogy 2017-ben spontán megismerkedek Kecskemét első kultikus kisüzemi sörözőjében, a régi Szakkörben egy kraftsör-hívő párral

Egy asztaltársasággá leszünk, majd 4 és fél év múlva az ő meghívásukra térek vissza Kecskemétre, a saját szupermenő kisüzemi sörodújukba

Rendszerint mindig én adom a cikkek (al)címét, de Foltos Farkasék saját szlogenje, „A Sörfőzdék Sörözője” annyira annyira találó volt, hogy nem keltem versenyre. Eszti és Misi tényleg azt adják másoknak, amit maguk is mániákusan szeretnek: válogatott (magyar) kisüzemi söröket. Ha valakin, akkor rajtuk le tudtam mérni, hogy ez nem csak duma! Házi sörfőzőként kezdték, aztán továbbgondolták. Álomdédelgetési fázisban beszélgettünk először. Az álomgyár első fele egy „utazó sörcirkusz” korszaka volt. Aztán megvetették mancsukat Kecskeméten, a városuk közepén.

A Foltos Farkas új élete a vadnyugaton

Ha ma beléptek a Cifrapalotától pár sarokra, de a kecskeméti fősodornak mégis kicsit háttal található Foltos Farkas sörözőbe, akkor úgy tűnik, mintha a díszletet alapjaiban ennek az indián profilnak találták volna ki.

Farkaskomáim ugyanis átvették a régi vadnyugati tematikájú Wanted Sörözőt és saját képükre formálták. Bevallom, hiába volt szó szimpatikus ismerősökről a nyeregben, én megijedtem. A 90-es évek kevés rokonszenves örökségéihez tartoznak a kalózos, vadnyugati, stb. stílusú sörözők, éttermek. Ezeket örökre megőrízném korszakos emlékként olyan stílusban, amilyenben létrejöttek. Eszti és Misi meséjében ez még kapóra is jött. Ők a Foltos Farkast profilt a sörcirkuszhoz találták ki. Hogy ennyire rímeltek az egykori, szerte Kecskeméten ismert Wanteddel, az már a végzet besegítése. A sörözőtér nagy részében pont western alapra simul az indián tematika. Ennél többet is tettek.

Közvélemény-kutatás mozgósítására a tér egy részét világosabbá változtatták. Az egyveleg csak izgalmasabb lett, de harmonikus maradt. Az új stílus nem dominálja le, csak kiegészíti a régit, és a korjegyek keveredésével elég egyedi a közeg.

Feldobták mindez még lomkocsmás dekorációval, amiket majd a TÉMA MÉLYVÍZE szekcióban tovább boncolgatok. Érdemes oda is pörgetni, mert több elemnek van érdekes egyedi története. Sok minden nem is érthető magától mert belső poén. De ha inkább helyben kérdeznétek, ezeket hozzátok szóba:

 • Mi a két darabban kiállított bicikli háttere?
 • Miért pont 108 féle sör kapható?
 • Miért van iránymutató tábla a Red Rockhoz és a Logi Klubhoz is?
 • Mit jelent, hogy a Magyar Népköztársaság hősét soron kívül szolgálják ki?

Itt a látványt isszátok aperitifnek. A körülnézés hosszú lesz, érdemes már sörözve csinálni. Kezdhetitek mindjárt az extravagáns izlandi zuzmóval beültetett sörcsappal!

Nekem eddig példátlanul egyedi a „Tudsz egy jó…?” fal, amin mindenféle szakit és szolgáltatást ajánlgathatnak egymásnak az vendégek. Micsoda, „van olyan ismerősöm, aki…?” pótló.

Infantilis agyközpontomnak az is kedvére van, hogy az egyik ülőhely hinta. Ilyet is ritkán láttam, talán 2+2 saját élmény van a fejemben 2560-nál több kocsmaféléből. 

Sörök a Foltos Farkasban – Kecskemét legnagyobb kocsmai magyar sörválasztéka

Foltosék 6 sörcsapról kínálnak gyorsan forgó szándékosan „most és mindörökké” magyar készletet. Forgalmasabb pillanatokban olyan mozgékony volt a sörtábla, mintha a pörgő tőzsdét nézném, vagy az induló vonatok táblát egy világvárosi központi állomáson.

A ház koncepciójában csapon állandó sörfajta a lager, a búza- és a meggysör, de az, hogy épp melyik sörfőzde melyik söre az szintén gyakran váltakozik. És ez nem mindig csak a műfaj sztereotip példányait takarhatja. Meggysörből például meggyes sajttorta ízű savanyított sört ittam (Reketye Brewery: Pop My Cherry) Magamtól nem kóstoltam volna, de hallgatva, hogy milyen szenvedéllyel ajánlotta Eszti másnak, én is elcsábultam. Ilyen egy profi „szakasszony” és tényleg emlékezetes élményhez jutatott vele.

A gyulai Viharsarok Sörfőzdetől gyakori szereplő a „cseh lager”, ami óriási rajongótábornak örvend. Érkezésemkor épp nem volt csapon, de 2 napig döbbenetes arányban keresték. A búcsúpillanatig vártam rá, de megérte. Számomra is az egyik legjobb magyar lager lett.

A csapokon túl főleg dobozban és pár palackban pedig tudatosan fixen 108 féle sört kínálnak. (A megfejtést adó számmisztika a cikk alján van!)

És mi a farkastáp? ÉTELEK:

Kapható a Lepényes 11 féle portékája és isteni finom bazsalikomos házi sült édesburbonya és még zsíros kenyér is. Az utóbbiból valakit egy snowboard méretűvel láttam. Fajgazdagabb az átlagnál a rágcsák rendje is: mogyin, ropin, chipsen túl vár még kesudió, popcorn, keksz és kréker. Bónusz, hogy az első sörhöz minden hét más mini sörkorcsolya jár. Ez Magyarországon eleve ritka, de ilyen koncepciós formában még nem is láttam ezt.

Egyéb italok a Foltos Farkas Sörözőben

Egészen kiterjedt az egyéb italválaszték is a Foltos Farkasban, de kiemelt figyelmet hívnak fel a személyesen ideválogatott magyar termékekre, mint a Békési Manufaktúra Single Barrel Whiskyje, a Fenegyerek pálinkák vagy a Búzavirág Gin

Plusz egy dimenzió: A HÁTSÓ TERASZ

Ha nem lett volna mindez így is elég jó, felfigyeltem az egyik útmutató tábla biztató szavára, és így szóltam: „Nehogy azt mondjátok, hogy van terasz is!?” Bizony, van egy hátsó kellemes kis terasz és ha minden jól megy, növésben van és idén nyárra óriás lesz. Ez még egy remek perspektíva!

Sokféleség a Foltos Farkas falkában: A KÖZÖNSÉG

Az, hogy a Foltos Farkas Kecskemétnek ennyire jó kínálatú, egyedi, otthonos és gondos helye, nem maradhat következmények nélkül. A helyiek gyorsan kezdték szeretni, és hamar nagy közönsége lett. Sok országon belüli „bevándorló” talál rá első törzshelyként is, amikor új a városban. Így szegedi, bajai, stb. visszatérők is vannak. Pont a bácsalmási túrám után találkoztam bácsalmási vendéggel is.

És ahogy a profil kereti indokolják, jellemzően kulturált, jó fej, beszélgetős közönség jár ide.

A TÉMA MÉLYVÍZE

Érdekes részletek a Foltos Farkas Sörözővel kapcsolatban. 

A Foltos Farkas név története: Eszti és Misi még házisörfőzőként, egy éttermi „gerillafőző” esten bemutatott rézszínű sörüket nevezték el Foltos Farkasnak, a kóstolás közben a TV-ben játszott Gyorsabb a halálnál című westernfilm ihletésére. A film indiánja azzal hencegett, hogy nem fogja fehér ember golyója. A sör így generált szlogenje pedig az lett, hogy nem fogja fehér ember mája, ezért vigyázzon, aki vele kezd a kocsmában. A sör nevét megörökölte az utazó sörcirkusz, majd a sörcirkuszét a söröző.

A Foltos Farkas megtestülése, az indián portás: Ha nyitva van a söröző, azt egész Kecskemét jól láthatja, ugyanis a megtestesült Foltos Farkast portásként állítják az ajtóba. Egy próbababát ruháztak fel többek között Misi kinőtt nadrágjával és övként azzal a madzaggal, ami a büféházban a sörcsapolót tartotta össze.

FIGYELEM INNEN SPOILERVESZÉLY: Innentől elárulom a fenti misztikus tárgyak háttértörténetét. Csak az olvassa el, aki nem élőben akarja megismerni:

Belső poénok az iránymutató táblákon:

Vannak érhetetlen és érthető irányjelzők is a térben. Azt, hogy miért mutat irányt egy tábla a pultosig, nem kell magyarázni. Ez egyébként még a Wanted Söröző öröksége. Az üzemeltetője Fice volt, akivel Eszti és Misi jóban maradtak miután átvették a helyet. Nos Ficéjé még a Red Rock Pub is, és úgy tisztelegnek neki, hogy arrafelé is „nyilaz” egy tábla. Egy megoldva! (Amúgy a Red Rock Pubban is jártunk, lesz beszámoló!)

Misi gyerekként egy számtech. klub tiszteletbeli tagja volt, akikkel 30 éve barátok. A srácok segítettek a felújításnál és előre törzshelyül választották a Foltos Farkast. A Logi Klub nyílt a törzsasztalukra mutat.

A két darabban kiállított bicikli története: Foltosék ezzel egy dalt képeztek dekorációba:

♫ „…ellopták a biciklim, a piros fehér biciklim, aminek a kereke ott maradt a Deák téri pad alatt.” ♫

Az ihletadó videóklipre ITT koppintsatok! – HAM KO HAM: Ellopták a biciklim

Ez a „dalban mondom el” fordítottja, a „tárgyban mondom el a dalt”. Nem emlékszem, hogy ilyesmire láttam volna példát korábban. Nekem eredetin hat!

A 108 különböző sör története:

Eszti és Misi eleinte csak kiírták, hogy mennyi sör kapható épp. A maximum a 134 féle volt. Előfordult, hogy lefogytak 85-re, de mikor egyszer véletlen elérték a 108-at megállapodtak ennél a fix számnál, a buddhizmust gyakorló vendégek tanácsára. „A 108-ban benne foglaltatik a teljesség.” És azóta tudatosan ezt a mennyiséget tartják fenn.

Itt a WC-ben is van sörökön-sörökké változó aktuális sörajánló:

Állati szomszédok: Ugye a valamilyen állat gyakori kocsmanév-szerkeze, és Kecskeméten most kettő szomszédságba is került: a Foltos Farkas és a „Fekete Macska” (Black Cat Pub).

Misi dupla védőszentje: Misi főállásban tűzoltó, ezért neki törzs-védőszentje Szent Flórián, aki egyszerre a tűzoltók és a sörfőzők védőszentje is.

Végszavaim valának

Szerelem lett első és legutóbbi látásra is! Egy régi hely életben és szinten tartása, plusz feltuningolása sok jóval. Emlékezzetek, nem Cifra Farkas a Foltospalotánál, hanem Foltos Farkas a Cifrapalotánál!

Kocsmaturista Térképen a Foltos Farkas is:

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

Cikkajánló

Egyéb kecskeméti kocsmatémák a Kocsmaturistán:

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

 1. Dunakeszi
 2. Szigetszentmiklós
 3. Veresegyház
 4. Fót
 5. Leányfalu
 6. Aszód
 7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki közületek szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Szólj hozzá!