Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Hangulat Borozó, Budapest: Kőbánya kincse és kincstára

Igen, érdemes Kőbányát nyakatokba venni egy különleges kocsmajellegű célpontért is, legalább egyszer, és nem csak egyszer… Ez a cikk a Kada utcai Hangulat Borozó egyediségéről mesél!

Szponzorált tartalom = szponzorált ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

Budapesten sokan csak a belvárostól várják a nagy hatású, jó helyeket, és a többségi minta alapján nem is véletlenül. Ám a külső kerületeknek is akadhatnak kivételes kincsei, és azok így kétszer annyit érnek. Kőbányának van egy. A Hangulat Borozó a Kada utcában méltó zarándokhely, ahova legalább egyszer ki „kell” látogatni minden kocsmaszívű embernek, mert párját ritkító kombinációt és szó szerint elragadó HANGULATot képvisel. 
 
Alapvetően is egy kedves, pozitív rezgésű közösségi kocsma, amiről szinte szerelemmel beszélnek a törzsvendégei. Már ez is elég lenne a boldosághoz, de emellett már a küszöbről megtörténik egy másfajta hipnzóis is. 
 
És ehhez még csak hozzájön a nyári idők botanikus terasza, amiről az egyik vendég így szólt: „Nyáron ez egy csoda!”
 

(A terasz képeit a Hangulat Borozó küldte. Én sajnos pont szezon előtt jártam Kőbányán utoljára.)

A Hangulat Borozó belterében

A tekintet megszédül az első lépésnél és prizmaként törik darabjaira, mert a Hangulat kincstára egy múzeum és egy ószeres bódító élménykevereként hat. 
Valódi, régi zománctáblák szinte tapétázzák a falat, máshol keretekbe rendezett régi, fekete-fehér Kőbánya képkollekció ér fel kisebb helytörténeti gyűjteménnyel.
A bár polcain, ahol a kapató italok várnánk, régi szódás üvegek sorakoznak hosszan, köztük igazi ritkaságokkal. (Lejjebb lesz még extra kép egy kapcsolódó ritkaságról.)
És lenne még tovább. Pedig nincs belépő, és hétfőn is nyitva van, de nem is egy Rátok tukmált piruettező porcelánbabával távoztok innét. Ez egy élő és működő kocsma a régiségkedvelő, de alapvetően nem régiségkereskedő Pintér Zoli gyűjtőszenvedélyével feldobva. 
Butaság lenne azt mondani, hogy nincs az a pénz, hogy eladjak valamit közülük – mondta Zoli részleges mosollyal, de mint megtudtam ez nem cél, és ő nem kínálja, inkább építi a gyűjteményét Budapest 10. kerületében, ahogy telnek az évek. A vendégek pedig inkább gyönyörködnek és ámulnak, bámulnak, vagy csak jól megszokottan élvezik, ha ez egyáltalán megszokható…
 
Mindig van mi újat észrevenni, igaz? – kérdeztem 
Legalábbis sok alkalomba telik, miután már nincs – kaptam a választ Zolitól, aki már többször át is rendezte a falat egy-egy új elem bekerülése esetén: – Nem olyan nagy munka, mint látszik, mindennap egyesével portalanítani már őket az lenne. (Pedig kéznél van a menő poroló, elő is került) 
 

Nagyon fontos, hogy ezek eredeti zománctáblák. Ez nem az "olyan, mintha..." típusú kocsma. Sok vendéglátóhely rendezkedik ma be utángyártott, retróként csak ható táblákkal. A Hangulat borozó táblái nem dísznek születtek, hanem a maguk korában valódi funkciójuk volt. Olyan anyagból készültek, amit, ha nem éri szándékos károkozás vagy hanyagság, nagyon ritkán rongálódnak maguktól, és igen időtállók. Van itt például magyarországi Shell tábla az 1930-as évekből. Sokan nem is sejtjük, hogy ilyen régóta jelen van nálunk ez a cég. De található itt arab betűkkel írt utcatábla, ami szintén Magyarországon készült, de mivel elírták, itt is maradt.

Pikáns érdekességeket jelenthetnek még az 1910-es-20-as évekből származó olasz prostituált hirdetések. Első alkalmammal pont egy olasz látogatót kalauzoltam ide, és ő rögtön ki is szúrta a hazai portékát. 😉
 
A térrendezés elég tudatos, sőt humoros, a WC ajtókon annak megfelelő, a pult körül ahhoz illeszkedő, a személyzeti ajtóhoz is viccesen önreflexív táblákát párosított Zoli. Így falain szinte mesél, és vizuálisan nevettet is a Hangulat.
A zománctáblákon túl külön nagy élmény a régi Kőbánya képeket megnézni. A gyűjtemény többezer darabos alapját Zoli is örökül kapta, ez már a tudatos válgatás. A környékbeliek örömmel ismerik fel, hogy melyik mai utcarészletet látják korábbi valójában, és minek mi volt a helyén régen. De egy odautazónak, homályosabb ismerősnek is élmény lehet ital mellett falról szembenézni a fekete-fehér múlttal. Én azt emelem ki, hogy az egykori Kőbánya elitebb borozós társadalma is ránk kacsint még a szocializmus előttről, mutatva, hogy nem mindig a „késdobáló” volt a sztenderd és nem csak Óbudának meg a Tabánnak volt ilyesmi romantikája. Érdekesség, hogy Zoli kocsmáros nagyapja és dédapja is szerepel egy fotón. Bár a dédapával annyira gyanúsan nagy a hasonlóság, hogy nem mernék fogadni, hogy nem inkább időutazás van a dologban.
 
A két különszám térelemet, a biciklit és a pult feletti bőröndön dokkoló macit nem is hangsúlyozom az említésnél jobban, hangsúlyozzák ők magukat eléggé.
 

Hangulat a Hangulatban

 
A vizuális élményen kívül a közösségi hatás is erős a Hangulat Borozóban.
 
Zolinak is mindenek felett számítanak a törzsvendégei. Kimondottan nyitott a spontán betérőkre, érdeklődőkre vagy új vendégekre, de népes csoportok – például könyvbemutatóra szóló – foglalási ajánlatait már utasította el, hogy a törzsvendégek átmenetileg se érezzék magukat háttérbe szorítva.
 
Lehetne ez csak a „főnök” dumája, de a megtapasztalás előbb jött:
 
Telefonon: „Itt vagyok a Zolinál” (ez helyi székelykommunikációban csak egyet jelenthet.)
 

A közösségnek kocsmasporttal is meg van „ágyazva” egy külön teremben: Csocsó már nincs, itt kevésbé hódított. Van viszont a ritkább biliárd, darts pedig magas szinten: Blade 6-os Carbon táblákkal.

Kínálat a Hangulat Borozóban

A kínálatban is van egy jól illeszkedő retró műsorszám, a nagyon hagyományos „cintányéros” bormérés az Egri borvidék Varsányi pincészetének boraiból. 
 
Egyéb ritkaság az üdítőcsap, mint a mozibüfében vagy egy gyorsétteremben. Cserébe viszont sörök csak üvegben kaphatóak.
 
A röviditalokat tudatosan a hagyományos 3 cl és 5 cl-es adagolással kínálja Zoli.
 
A kávé pedig a rokonszenves kis retrópohárban érkezik a kirendelőhöz.
 

A TÉMA MÉLYVÍZE

(Érdekességek a kőbányai Hangulat Borozó kapcsán)

A Hangulat Borozó duplán ünnepélyes alapítása: már a kezdet kezdetén fordulatosan indult a Hangulat története. Eredetileg Zoli nagyapja nyitotta, de Zoli alig egy év után átvette szerepét. Mondhatjuk, hogy ez igazán ünnepi hely, mert mikuláskor alapították, és újévkor történt a családi kormányátadás. 
 
Az épület komplexum is magáé a családé volt. A nagyapa még itt lakott. Az pedig, hogy Zoli egyöntetűen harminc éve vezeti ezt a helyet óriási, ritka és példaértékű dolog Magyarországon.
 
 
Zoli is élő éke a Hangulat Borozónak nem mindennapi stílusával. Úgy mutat, mint egy cyberpunk filmhős. Nem állíthatom biztosan, hogy nincs belőle kettő kerek e világon, de azt, hogy 2570+ kocsmaféle nem volt elég arra, hogy találkozzak hasonló karakterrel, hozzáadhatom a valószínűségszámításhoz. 

Végszavaim valának

„A Hangulat Borozóból kimenni olyan kelletlen dolog, mint télen havat lapátolni vagy idő előtt kiszállni a forró kád vízből. Ha végre bent vagy és itt lehetsz, miért is akarnál kimenni innét?”
 A küldetésem elejétől gyakran kérdeztem a legkülönbözőbb embereket, hogy ki mit szeret legjobban, a kedves kocsmákban és számolás nélkül is kétségtelen a leggyakoribb válasz: a hangulatot. És ez itt megtestesül
 
A Hangulat borozó a jóértelmű kocsmahangulatnak, ha nem is szobra, de environment művészete.

További képek a Hangulat Borozóról

Hangulat Borozó cím: Budapest, Kada u. 135, 1106

Facebook oldal: https://www.facebook.com/HangulatBorozoKobanya

Kocsmaturista Térképen a kőbányai Hangulat Borozó is:

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

CIKKAJÁNLÓ

Íme a cikk, amiben először szerepelt a Hangulat Borozó:

Budapesti kocsmatúra olasz szemmel - Címlap - Kocsmaturista

Budapesti kocsmatúra olasz szemmel

Alex januárban Bolognából Budapestre jött. Mi olasz otthonából ismerjük egymást. Ott már kocsmatúráztunk együtt. Ekkor viszont eljött az idő, hogy azt is megnézzük, hogy ő hogy látja

Tovább olvasom »

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dunakeszi
  2. Szigetszentmiklós
  3. Veresegyház
  4. Fót
  5. Leányfalu
  6. Aszód
  7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki közületek szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Szólj hozzá!