Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Sátoraljaújhely és kocsmaélete

Sátoraljaújhely Északkelet-Magyarország, a „csücsök” egyik legvonzóbb kisvárosa. Télen és nyáron is átéltem. A hangulatos, nosztalgikus városkép mellett, nyáron nálunk talán példátlan kisvárosi köztéri életet tapasztaltam. A kocsmaközönsége is kiugróan pozitív volt, hozzá persze emlékezetes kocsmákkal. Vegyük sorra!

VIGYÁZZ, ÉPÍTÉSI TERÜLET!

Ez itt Sátoraljaújhelynek és kocsmaéletének készülő oldala, ami idővel a városról és az összes meglátogatott kocsmájáról szól majd. Első körben csak útjára indítom a cikket A SZOBÁVAL és egy-két kedvcsináló nyitófotóval.

Az oldal ezzel csak „építési terület” fázisú, a többi téma folyamatosan érkezik.

Sátoraljaújhely városélménye

Sátoraljaújhely vonzott, mióta először figyeltem rá fel fotón, és nem csak a gyönyörű környezetével! Már képekről is sugárzott az a pozitív kisvárosi varázsa, ami nem feltétlen jár minden hasonló méretű településsel. Sátoraljúhely nekem pont középen van: a „Zemplán fővárosaként” messze nem a külvilágnak ismeretlen, hátrahagyott alvóváros, de nem is legelső körös turista-célpont. Így ott lenni otthonos élmény. Van mozgás az utcákon, de semmi skanzeni nincs benne. Természetesen hat. Számomra gyorsan szerethető lett!

A régi idők hangulat-rajongóinak jó dagonya lehet: színes, múltidéző házak, sok fa, barátságos, szép főtéri templom.

Sátoraljaújhely télen-nyáron

Először nyáron érkeztem és meglepett, hogy akkor, hétköznap kora este kis Olaszországként mocorgott a főtér környéke: sikoltozva kergetőző gyerekek, bölcsődés kis motorosok. Fiatal barátnők ugyanúgy ültek a padokon, mint a nagy öregek. A főtéren egy részénél mindenkinél fagyi volt, odébb az árnyékos padokon többeknél sör.

Mondták is helyben, hogy „szeretünk jó időben kint lenni, mert szeretjük ezt a szépséget ami körülvesz bennünket. Megható és példás egy olyan országban, ami jellemzően inkább hanyagolja a köztereit, parkjait más nemzetekhez képest.

Aztán januárban visszatérve kaphattam a télire elcsendesedett, jégvirágba burkolt Sátoraljaújhelyből is.

Sátoraljaújhely kocsmaélete

Sátoraljaújhelyen sajnos nem sok kocsmafélét találtam, de amit igen, az a maga nemében szinte egytől egyig megnyerő volt.

Generációkat átívelően mutatkozott aktívnak a kocsmai közösségi élet. Az „Iparban” jó közösség működött az idősebbek között, a Belesben, illetve A SZOBÁBAN vagy a T-boyban pedig a fiatalabbak között.

Meglátogatott sátoraljaújhelyi kocsmák

Két évszak Sátoraljaújhelyen: A Beles és A SZOBA

Sátoraljaújhely kocsmaéletének példásan lényeges helyszínei az évszakokkal egymást váltó kocsmatesók, a Beles „Romkocsma” és A SZOBA „kultúr bisztró”!

Alapítójuk, a pultjaikban leggyakrabban személyesen rendelő, Anna az egyik legrátermettebb kocsmárosnők egyike, akit valaha ismertem, a szó legnemesebb értelmében. 

A SZOBA

A SZOBA „kultúr bisztró” egy vagány pincekocsma jó közösséggel, zenés estekkel, sajátos hangulattal és élményvilággal. 

A SZOBA az ősz közepétől május elejéig hívja össze nyitvatartási óráiban Sátoraljaújhely bohém lakosait.

Létéről tesójánál, a Belesben értesültem. Jó előjelt volt, hogy a nyár teljében, szabad ég alatti téren is kultikus rajongással emlékeztek meg a vendégek a pincekocsma téli estjeiről. Így sokat vártam a SZOBÁTÓL és láss csodát, sokat is kaptam tőle. 

Először Sátoraljaújhely miatt jöttem Sátoraljaújhelyre de másodszor már A SZOBA miatt, mert el akartam kapni az évadja közepén, januárban. 

Így fogad a főutcán:

Rögtön megbabonázott. Pont az a szimpatikusan alteros, elvont, lomis, otthonos, mégis tökös, fiatalos hely, amilyet nagyon szeretek, és ahol sokan jól tudják érezni magukat. És ez a nagyszerű érzés tovább rezeg a légkörben. Ahogy elértem a pultig már így összegeztem Annának az első benyomásokat:

„Kétszer is megcsináltad…nem tudsz hibázni.”

Hallottam, hogy A SZOBA bútorzatát jórészben a vendégek hordták össze. „Kiesett egy kanapé, hoztak egy újat.” Fontos a berendezés, mert érdekes, és érdemes elveszni a részleteiben, a régi tárgyakban és a fotókon, a vizuális jó poénokban. Ám az ott honoló jókedélyű, pezsgő élet még a díszleten is túltesz. Persze a kettő szépen korrelál.  

A SZOBÁRA járók

Járnak A SZOBÁRA a városi közélet legifjabbjai is, de a harmincasok is gyakoriak, sőt pár idősebben is lelkesedés ébred ebben a különös szobában. Többek között egy külföldről hazaköltöző negyven körüli vendéggel beszélgettem a pultnál.

Vicces közjátékoknak lehetünk tanúi az Anna jelenségnek is hála, például ahogy azzal a csatakiáltással tör át a tömegen az összeszedett poharakkal, hogy „ÉN VAGYOK A PULTOS!”.

Amúgy A SZOBA és a Beles közönsége volt az egyik legpozitívabb társaság, amivel spontán találkoztam Magyarországon. Szívesen mutatnám be mindenütt ilyennek az országunkat, mint amilyennek itt tapasztaltam. A Belesnél még mesélek, mert az legendás volt!

A SZOBA italai

Itt nagyobb volt az italválaszték, mint a nyári Belesben. Az alapokat Várda keserű termékcsaládja és a csapolt Kőbányai tették lett, de feljutottunk a Hendrix Gin meg a Panyolai pálinkák szintjére is. Érdekesség volt még az „Itteni.” márkájú barackpálinka. Minőségi közeli termék, retró üvegben. 

A SZOBA ételei

A helyszíni zsíros kenyéren túl a SZOBA-bárban a szokásosnál bőségesebb rágcsáknak külön részlege van: többféle chipsmárka, kétszersült, keksz, de persze az alap mogyi is.

Az árak természetesen barátságosak. 

Egy SZUPER SZOBA SZTORI: Ica néni, a cinkos szomszéd

Világi legenda Ica nénié, aki beugrós pultos és takarít is itt, és pont A SZOBA felett lakik a családjával. Mivel bennfentes, ő protokollból soha nem jelenti fel a SZOBÁT semmilyen vélt hangoskodásért. Viszont mindig hallja a zenét. Amikor elege lenne, csak arra gondol, hogy leüzen, és kér inkább magának egy számot.

Állítólag a zenegéptől távollakó családtag már előre elkiabálhatja a többieknek, hogy milyen zene berakásáról tanakodnak épp a SZOBA másik csücskében a gép felé megindulók, hogy a többiek hamarosan arra készüljenek majd. A SZOBA kedvenc slágereinek szövegét már fejből be is tanulták.

Az egyik legelmésebb szimbiózis, amivel pályámon találkoztam. A megfelelő karakter persze elengedhetetlen hozzá.

A Sátoraljaújhely cikk folytatódik

A Sátoraljaújhely cikk A SZOBÁVAL csak kezdődött, de még bőven folytatom. Még több újhelyi kocsmaféle és városi élmény és meglátás beszámolója kerül idővel erre az oldalra folyamatos feltöltéssel, érdemes benézni.

JÖN (többek között):

A Beles Romkocsma

A T-boy 

Az Ipar

A Latabár Kávéház

A Múzeumkert Vendéglő

Sátoraljaújhely is fenn a nagy Kocsmaturista térképen

a meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

KÖZELI CIKKAJÁNLÓ

Kocsmaturista - Tiszaújváros és kocsmaélete Címlap

Tiszaújváros és kocsmaélete

Milyen kocsmavilág vár rátok, ha Tiszaújvárosba érkeztek? Elmesélem az én élményeimen át.  Kocsmatapasztalaimat és élményeimet Tiszaújváros sajátos világában születésnapi meglepetésként szereztem. Hála K. Tóth Szabolcs

Tovább olvasom »

Környékbeli település bakancslista

Sátoraljaújhelyhez közelebb-távolabb a következő települések feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Sárospatak
  2. Tarcal
  3. Szerencs
  4. Kisvárda
  5. Nyíregyháza
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a bakancslistát, kérem, szintén osszátok meg velem! 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?