Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Sátoraljaújhely és kocsmaélete

Sátoraljaújhely Északkelet-Magyarország, a “csücsök” egyik legvonzóbb kisvárosa. Télen és nyáron is átéltem. A hangulatos, nosztalgikus városkép mellett, nyáron nálunk talán példátlan kisvárosi köztéri életet tapasztaltam. A kocsmaközönsége is kiugróan pozitív volt, hozzá persze emlékezetes kocsmákkal. Vegyük sorra!

VIGYÁZZ, ÉPÍTÉSI TERÜLET!

Ez itt Sátoraljaújhelynek és kocsmaéletének készülő oldala, ami idővel a városról és az összes meglátogatott kocsmájáról szól majd. Első körben csak útjára indítom a cikket A SZOBÁVAL és egy-két kedvcsináló nyitófotóval.

Az oldal ezzel csak “építési terület” fázisú, a többi téma folyamatosan érkezik.

Sátoraljaújhely városélménye

Sátoraljaújhely vonzott, mióta először figyeltem rá fel fotón, és nem csak a gyönyörű környezetével! Már képekről is sugárzott az a pozitív kisvárosi varázsa, ami nem feltétlen jár minden hasonló méretű településsel. Sátoraljúhely nekem pont középen van: a “Zemplán fővárosaként” messze nem a külvilágnak ismeretlen, hátrahagyott alvóváros, de nem is legelső körös turista-célpont. Így ott lenni otthonos élmény. Van mozgás az utcákon, de semmi skanzeni nincs benne. Természetesen hat. Számomra gyorsan szerethető lett!

A régi idők hangulat-rajongóinak jó dagonya lehet: színes, múltidéző házak, sok fa, barátságos, szép főtéri templom.

Sátoraljaújhely télen-nyáron

Először nyáron érkeztem és meglepett, hogy akkor, hétköznap kora este kis Olaszországként mocorgott a főtér környéke: sikoltozva kergetőző gyerekek, bölcsődés kis motorosok. Fiatal barátnők ugyanúgy ültek a padokon, mint a nagy öregek. A főtéren egy részénél mindenkinél fagyi volt, odébb az árnyékos padokon többeknél sör.

Mondták is helyben, hogy “szeretünk jó időben kint lenni, mert szeretjük ezt a szépséget ami körülvesz bennünket. Megható és példás egy olyan országban, ami jellemzően inkább hanyagolja a köztereit, parkjait más nemzetekhez képest.

Aztán januárban visszatérve kaphattam a télire elcsendesedett, jégvirágba burkolt Sátoraljaújhelyből is.

Sátoraljaújhely kocsmaélete

Sátoraljaújhelyen sajnos nem sok kocsmafélét találtam, de amit igen, az a maga nemében szinte egytől egyig megnyerő volt.

Generációkat átívelően mutatkozott aktívnak a kocsmai közösségi élet. Az “Iparban” jó közösség működött az idősebbek között, a Belesben, illetve A SZOBÁBAN vagy a T-boyban pedig a fiatalabbak között.

Meglátogatott sátoraljaújhelyi kocsmák

Két évszak Sátoraljaújhelyen: A Beles és A SZOBA

Sátoraljaújhely kocsmaéletének példásan lényeges helyszínei az évszakokkal egymást váltó kocsmatesók, a Beles “Romkocsma” és A SZOBA “kultúr bisztró”!

Alapítójuk, a pultjaikban leggyakrabban személyesen rendelő, Anna az egyik legrátermettebb kocsmárosnők egyike, akit valaha ismertem, a szó legnemesebb értelmében.

A SZOBA

A SZOBA “kultúr bisztró” egy vagány pincekocsma jó közösséggel, zenés estekkel, sajátos hangulattal és élményvilággal.

A SZOBA az ősz közepétől május elejéig hívja össze nyitvatartási óráiban Sátoraljaújhely bohém lakosait.

Létéről tesójánál, a Belesben értesültem. Jó előjelt volt, hogy a nyár teljében, szabad ég alatti téren is kultikus rajongással emlékeztek meg a vendégek a pincekocsma téli estjeiről. Így sokat vártam a SZOBÁTÓL és láss csodát, sokat is kaptam tőle.

Először Sátoraljaújhely miatt jöttem Sátoraljaújhelyre de másodszor már A SZOBA miatt, mert el akartam kapni az évadja közepén, januárban.

Így fogad a főutcán:

Rögtön megbabonázott. Pont az a szimpatikusan alteros, elvont, lomis, otthonos, mégis tökös, fiatalos hely, amilyet nagyon szeretek, és ahol sokan jól tudják érezni magukat. És ez a nagyszerű érzés tovább rezeg a légkörben. Ahogy elértem a pultig már így összegeztem Annának az első benyomásokat:

“Kétszer is megcsináltad…nem tudsz hibázni.”

Hallottam, hogy A SZOBA bútorzatát jórészben a vendégek hordták össze. “Kiesett egy kanapé, hoztak egy újat.” Fontos a berendezés, mert érdekes, és érdemes elveszni a részleteiben, a régi tárgyakban és a fotókon, a vizuális jó poénokban. Ám az ott honoló jókedélyű, pezsgő élet még a díszleten is túltesz. Persze a kettő szépen korrelál.

A SZOBÁRA járók

Járnak A SZOBÁRA a városi közélet legifjabbjai is, de a harmincasok is gyakoriak, sőt pár idősebben is lelkesedés ébred ebben a különös szobában. Többek között egy külföldről hazaköltöző negyven körüli vendéggel beszélgettem a pultnál.

Vicces közjátékoknak lehetünk tanúi az Anna jelenségnek is hála, például ahogy azzal a csatakiáltással tör át a tömegen az összeszedett poharakkal, hogy “ÉN VAGYOK A PULTOS!”.

Amúgy A SZOBA és a Beles közönsége volt az egyik legpozitívabb társaság, amivel spontán találkoztam Magyarországon. Szívesen mutatnám be mindenütt ilyennek az országunkat, mint amilyennek itt tapasztaltam. A Belesnél még mesélek, mert az legendás volt!

A SZOBA italai

Itt nagyobb volt az italválaszték, mint a nyári Belesben. Az alapokat Várda keserű termékcsaládja és a csapolt Kőbányai tették lett, de feljutottunk a Hendrix Gin meg a Panyolai pálinkák szintjére is. Érdekesség volt még az “Itteni.” márkájú barackpálinka. Minőségi közeli termék, retró üvegben.

A SZOBA ételei

A helyszíni zsíros kenyéren túl a SZOBA-bárban a szokásosnál bőségesebb rágcsáknak külön részlege van: többféle chipsmárka, kétszersült, keksz, de persze az alap mogyi is.

Az árak természetesen barátságosak. 

Egy SZUPER SZOBA SZTORI: Ica néni, a cinkos szomszéd

Világi legenda Ica nénié, aki beugrós pultos és takarít is itt, és pont A SZOBA felett lakik a családjával. Mivel bennfentes, ő protokollból soha nem jelenti fel a SZOBÁT semmilyen vélt hangoskodásért. Viszont mindig hallja a zenét. Amikor elege lenne, csak arra gondol, hogy leüzen, és kér inkább magának egy számot.

Állítólag a zenegéptől távollakó családtag már előre elkiabálhatja a többieknek, hogy milyen zene berakásáról tanakodnak épp a SZOBA másik csücskében a gép felé megindulók, hogy a többiek hamarosan arra készüljenek majd. A SZOBA kedvenc slágereinek szövegét már fejből be is tanulták.

Az egyik legelmésebb szimbiózis, amivel pályámon találkoztam. A megfelelő karakter persze elengedhetetlen hozzá.

A SZOBA cím: Sátoraljaújhely, Kazinczy utca 5., 3980

A SZOBA Facebook oldal: https://www.facebook.com/szobakulturbiszto

A Sátoraljaújhely cikk folytatódik

A Sátoraljaújhely cikk A SZOBÁVAL csak kezdődött, de még bőven folytatom. Még több újhelyi kocsmaféle és városi élmény és meglátás beszámolója kerül idővel erre az oldalra folyamatos feltöltéssel, érdemes benézni.

JÖN (többek között):

A Beles Romkocsma

A T-boy

Az Ipar

A Latabár Kávéház

A Múzeumkert Vendéglő

Sátoraljaújhely is fenn a nagy Kocsmaturista térképen

a meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!


Térképen A SZOBA Sátoraljaújhelyről

KÖZELI CIKKAJÁNLÓ

Környékbeli település bakancslista

Sátoraljaújhelyhez közelebb-távolabb a következő települések feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Sárospatak
  2. Tarcal
  3. Szerencs
  4. Kisvárda
  5. Nyíregyháza

(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a bakancslistát, kérem, szintén osszátok meg velem!

Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista   ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet!

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés.

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

  1. tekken 3 game download for pc

Szólj hozzá!