Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Alibi Pub & Pizza: Zalaegerszegen ér össze London és Nápoly

Az Alibi Pub & Pizza Zalaegerszeg egyik legtöbbet ajánlott, kultikus kocsmaféléje. Viszonylag kis területén sok minden találkozik, az angolos pub közeg, a nápolyi stílusú pizza, sokféle ital, és még többféle ember és élmény. Úgy érzékelem, kiérdemelte jó hírét!

Van egy jó Alibink, na de hol?

Zalaegerszeg népe a 2000-es nyitása óta óhatatlanul ismeri az Alibit, legalább hallomásból. Jó sokan nem csak úgy. Ám a Zegre csak látogatóknak is jobb nem kihagyni ezt a Magyarországon (sőt akár azon is túl) ritka kombinációt:

Isteni, nyersen angolos kocsmahangulat mellett bitang finom pizzát lehet enni.

A trükk csak az, hogy az Alibit tudatosan kell célba venni. Hiába van még pont a belvárosban, az egyik legforgalmasabb autóút mellett kevésbé indul kifelé a naiv első körös látogató felfedezni. Pedig erre érdemes, alig öt perc gyalogtávra a „nagytemplomtól”. Az Alibi esti helyszín, 17:00 órától nyit! 

Az Alibi belső külcsíne

Zalaegerszeg egyik legszebb kocsmája a szememnek. Nevében a „pub” szó a valóságban is tartalmasabb, mint a legtöbb azonos magyaroszági címzésben. Valóban van egy angol pubos beütése: kopottas padló, elegáns pubos utánézérésű tapéta, sok faanyag, ritka vöröses is, félhomály, kazettás ablakok. Mint ahogy ebben a cikkben is írtam az angol pubok jellemzőiről: 

Anglia és kocsmaélete – jogosan az egyik legjobb

Pártolom, hogy az Alibi izzadtság nélkül, természetesen hozta össze ezt az értelmezhető pubságot jobban sok nagyon vászonra vetített, de túlságosan szalonjellegű PUB-nál. Ráadásul az Alibinek ettől még saját karaktere is van, nem 1:1 stíluskoppintásról van szó. Látványos sörös gyűjtemény övezi a bárterületet. A cégérre is vett Jack Daniel’ses üvegek pedig az ál-mennyezeti gerendákon sorakoznak (laza 600 darab!!!). Ne legyen soha verekedés a plafonon, mert az szilánkokkal járna! 😀

2017-es fotók:

A zalaegerszegi Alibi nápolyi pizzája és amit magával vonz

Az Alibi hű pubságának másik – még fontosabb – alappillére a jól vegyes közönség. Az már ugye kevésbé pubos – de pont ettől pikáns kombó – hogy nápolyi jellegű pizza a kocsmakaja.

Az, hogy egy jóértelmű kocsmahangulatban van délceg kaja is, ritkaság Zalaegerszegen, ahogy országos szinten is. Itt viszont ettől utópia lesz: nagyobb társadalmi skála érezheti jól magát.

2017-es élmény alapján volt, hogy egyik asztalnál nagy férfibanda zárta az évet jó kedvvel, másiknál light kólás pizzás randi zajlott. Harmadik asztalnál család ült, amelyből a kislánynak már kedvenc törzspizzája is volt. Közben a szakács kijött és lisztes ökölpacsival köszöntötte az ismerős vendégeket. 

A 2021-es pizzaszakácsot, Gergőt lett szerencsém szerencsém személyesen is megismerni (Köszi Golf Presszó!). Nagyon jó pizzaverziót készít:

1. Elég jól nápolyias (mondom úgy, hogy az egész Kocsmaturista projekt részben Nápolyban ihletődött.)

2. Mégis egyedien ropogós a tészta széle. Nekem nagy kedvencem lett. Én a #FőlegVegán emberkísérletemre szabott – egy-egy szeletnyi kihágást kivéve – veganizált változatokat kóstoltam, de ezek is brutál elsőrangúak. Rajongom! Így 2021 óta az Alibi már kaja szempontból is kiélezett, veszélyes csapda lett rám (is) nézve. 

Hirtelen lelkesedésből egyszer azt mondtam Gergőnek: Téged nem tanulni kell Nápolyba küldeni, hanem tanítani!

Az Alibi italai

Az Alibiben az italválaszték is elég derekas és csak egyre bővül, inkább borok és röviditalok terén. Szilárd alapokat jelent, hogy a házi gazda, Pepe személyesen is rajongóként az ország egyik legnagyobb Jack Daniel’s választékával büszkélkedik. Lehet nála limitált, különleges tételeket is kóstolni. De ezen kívül is roskadozik a polc. Angliából hazalátogatott RNYK barátom örömmel találta meg a szülőföldjén is új honjában kedvelt rumjait. 

Borok vonalán pedig a Zalai borvidéket is képviselik: például Mayer Szabolcsot Zalaegerszegről vagy az Ezres Pincét Pusztaszentlászlóról. De Zala határain túlról is szívesen mutatják meg és be(!) válogatott kedvenceinket.

Egyedül sörökből örülnék még kisüzeminek is, de alapvetően van csapon cseh Krusovice is a Soproni és a Soproni IPA mellett, ami azért ad válaszutat.

Plusz érdem, hogy Pepe szívesen is mesél és tud is mesélni a kedvelt italairól, és ha már itt tartunk…

Pepe a +1 plusz az Alibiben

Első inkognitóba látogatásaim után úgy írtam és lelkendeztem az Alibiról, hogy a hely megtestesült szellemét, Pepét még nem ismertem meg személyesen. Azóta már nekem is elválaszthatatlannak tűnik a személyétől a hely. Ő maga is élő bálvány vendégei körében is, de ő mindenféle státusz nélkül, legnagyobb közvetlenséggel, akár barátsággal jár közöttük, áll meg minden asztalnál, társalog mindenkivel. Képes egyszerre több párbeszédben is jelen lenni, és ha van rá mód és van miért, leáll a pörgéssel és leül és csak beszélget régimódian, mint egy filmes kocsmáros. Vele csak kiegészült az Alibi életérzés. 

Nem okoskodhatok ennél jobban általánosítva, mert a masszív törzsvendégekhez képest alig ismerem az Alibit és Pepét. Csak a megalomán összehasonlítási alap és a kocsmatudatosság beszélhet belőlem. Magukban csak fél pontot érnek, de ezek alapján az eddigi Alibi tapasztalataim nagyon jók.

Az Alibi a "Van Nálatok Terasz" szemszögéből

Talán nem is gondolnánk az elhelyezkedésére alapozva, de az Alibi terasz szempontjából is jelentős intézménye Zalaegerszegnek. Teljes pompájában akár 45 férőhelyes, és a vendégek bizony élnek is ezzel a jó idő teljében. 2021 nyár estéin arra buszozva még hétköznap is mindig élénk feltelítettséget tapasztaltam, a hétvégékről nem is szólva. Utoljára olaszországi posztban éltettem ezt, hogy az emberek megmutatták, hogy lehet forgalmas út mellett is jót teraszozni, ha olyan a helylélek. De szerencsére a szülővárosomban is van erre példa. Slusszpoén, hogy a munka vége utáni csúccsal cinkosan jócskán le is csendesedik az autóforgalom. „Jutalom a nap végén” – vagy ezt a szlogent már elsütötték mások? 

Nem akarom elkiabálni, de 2022-ben teraszmegújítás is várható!

Az Alibi, mint ZTE szurkolói kocsma

Az Alibi párhzamosan kiválasztott ZTE (helyi csapat) drukker kocsma is egyben, de az ettől esetleg idegenkedők se tartsanak az helytől. Teljesen kulturált, jó fej társasággal találkoztam itt mindig. Messze nem egy bútorhajigálással szurkoló „focihulligán” kocsmáról van szó. 

Az a vicces az Alibiben, hogy ahhoz elég nagy, hogy jópár társaság megférjen egyszerre. Ahhoz viszont elég kicsi, hogy az egyik csücskéből át lehessen kiabálni a másikba, így akár az egész kocsma egy társaságként bandázhat, mint egy házi buliban. Volt is részem hasonlóban az Alibi 21. születésnapján 2021. december 23-án.

A TÉMA MÉLYVÍZE

Érdekességek az Alibi Pub & Pizza Zalaegerszeg kapcsán

 • Elvileg még a belső embereknek is csak legenda, hogy pontosan hány Jack Daniel’s üveg sorakozik a gerendákon. Azt az álláspontot kaptam „belülről”, hogy a legendák szerint több, mint 600.
 • Az Alibiseknek egy dátumon van a születésnapjuk a szintén zalaegerszegi és a Kocsmaturistán szintén megénekelt Pedro Étteremmel (CIKK). Ráadásul a Pedrós Kata és János barátok is Pepéékkel. Pletyka: Pedróék hétfői rövid üzemnapjaikon olykor pizzanapot tartanak. Egyszer egy ilyen alkalmon az Alibiben pont összetalálkoztunk nagy hangulatban. Ezzel az Alibi a második külsös dínomdánom helyszín, ahol a Pedrósokat elcsíptem. Az első a Pampetrics Borkereskedés volt.

Végszavaim valának

Nekem is az egyik megnyerőbb állomás volt a szülővárosomban az Alibi: genetikailag hangulatos tér és megvilágítás, mindenre jó elrendezés, vagány lebújosság és laza elegancia együtt. Olyan vendéglátó típust valósít meg, amit hiányolok nagyobb mennyiségben Magyarországról. Nem csoda, hogy az egyik legtöbb ajánlott hely teljesen különböző életkorú megkérdezettekről 20-tól 50 felettig. 

Idézem Pepét is a végére:

Bízom benne, hogy tettünk eleget az elmúlt 22 évben, hogy minden korosztály ismerjen bennünket. Hogy a nagypapától az unokáig vagy akár a visszajáró egyetemisták közül bárki szívesen válassza az Alibit egy kis esti mókára.

Alibi Pub & Pizza cím: Zalaegerszeg, Rákóczi út 10-22, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Alibi-PubPizza-500704580295681/

További képek az Alibi Pub & Pizzából

Ez az Alibi cikk a Zalaegerszegi Piac környékének kocsmaélete című cikk egy blokkjából nőtte ki magát önálló cikké. Újabb látogatások után bővített tartalma már „nem fért volna el” a szülőcikkben, így kis kiegészítésekkel külön cikkbe másoltam.

(A kezdettől külön cikk-ként indulás lehetőségeiről itt nyilatkozok…)

A fotók nagy részét is a szerző készítette, kivéve ahol más fotógazda-megjelölés van. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Képszerkesztésük: Molnár Ákos

Az Alibi a többi megírt zalaegerszegi kocsmával a nagy Kocsmaturista térképen

És az egyéb meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Cikkajánló

Itt találtok Zalaegerszeg kocsmaéletéről belvárosi összefoglalókat és egyéb zalaegerszegi helyek cikkeit.

Zalaegerszeg-belvárosa és kocsmaélete - Címlap

Zalaegerszeg belvárosa és kocsmaélete

Zalaegerszeg (szülővárosom) belvárosának kocsmatérképét igyekszem ezzel a cikkel jól használhatóvá tenni, „Zeg” központjának hangulatfestése mellett. Célom, hogyha újak vagytok a városban, akkor is a legpasszosabb

Tovább olvasom »

Ez pedig egyéb olyan kocsmák cikkajánlója, ahol Pepéhez hasonlóan leggyakrabban maga a tulajdonos fogad, utánozhatatlan plusz értéket adva ezzel a légkörhöz:

Környékbeli település bakancslista

Zalaegerszeg közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

 1. Nagykanizsa
 2. Lenti és Szécsisziget
 3. Zalaszentgrót 
 4. Letenye
 5. Zalalövő
 6. Tapolca
 7. Sümeg
 8. Somló hegy
 9. Ság hegy
 10. Ajka
 11. Sárvár
 12. Lendva (Szlovénia)
 13. Muraszombat (Szlovénia)
 14. Jeurzalem (Szlovénia)
 15. Ptuj (Szlovénia)
 16. Maribor (Szlovénia)
 17. Varasd (Horvátország)
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki közületek szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?