Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Díszpinty: a zalaegerszegi Dísz tér külön tere

Zalaegerszeg főterének, a Dísz térnek kifejezetten a területén egyetlen komplett vendéglátóhely található, és ez szellemes elnevezéssel a Díszpinty Gasztro Bár. Az egyik legtrendibb hely a városban. Besorolásához hűen etet és itat is. Most Kocsmaturista szemmel mesélek róla.

Törvényszerűség, hogy minden legalább középváros főterének vannak vezérhelyei. Ezek sokszor több évtizedes sablonslágerek mentén megszülettek, befészkelődtek talán örökre, és megragadtak keletkezésük korában. Nos, jó hír, hogy a Díszpinty nem ilyen. 

A Díszpinty is menőn és trendin alapult, de már abban a korban, amikor az egymást csak kopírozó szabványosság helyett igény, sőt szükség volt eredetiségére a kitűnéshez. 

Fiatal főtér, fiatal főtéri hely

A Dísz tér Zalaegerszegnek nem a történelmi főtere. Az 1970-es években alakították ki, ezért szinte rekord fiatal. Többet olvashattok róla ITT. 2010-es években átesett egy szerintem pozitív korszerűsítésén. Ezzel nőtt ki a területén a Díszpinty modern giga-gasztrobodegája is.

(A cikk fotóinak születési éve vegyes: 2017, 2018, 2019, 2021)

A díszpinty, mint díszmadár-itató

https://elfbeer.hu/A Díszpinty egy kortárs szellemű gasztrobár, helyzeti előnyként térre néző terasszal. Az italkínálat is jelentősen jelentősebb a környékbeli átlagnál. Kaphatók

  • minőségi röviditalok
  • vizuális gyönyör-koktélok (még nem kóstoltam, de a szemem nem koktélosként is csábul)
  • többek között zalai és balatoni borok,
  • a kisüzemi sörkínálat is itt az egyik legerősebb a városban. Egyrészt csak ők csapolnak (magyar) kisüzemi sört a városban, de „csak” 3 csapról. (2021. december szerint) Inkább dobozban és üvegben lehet haladóbb ínyencségeket lelni, köztük a helyi Elf Kisüzemi Sörfőzde söreit. 
  • A szintén próbált házi limonádé is nagyon finom.
  • 2021 szilveszterkor egy komplett Spritz lappal is találkoztam

A Díszpinty legnagyobb kuriózuma a kínálata, de a közege is többeteknek lehet telitalálat. 

Délutánonként még gyakran a főtéri, csajos. csevegős hangulat uralkodik. Estére viszont beindul az italozós zsongás is. Ha mai menő helyre vágytok és / vagy érdekesebb, nívósabb italok közül válogatnátok, főleg ha még hozzáillően ennétek is, ez lehet a helyetek! A felszabadultságot, pezsgő hangulatot este / éjjel már megtaláljátok itt. A bensőséges régi értelmű kiskocsma miliőt persze ne itt keressétek!

A Díszpinty, mint díszmadár- etető

Az ételfronton előtérben a visszhangos hamburgerek sorakoznak, kiegészítve salátákkal, mártogatosókkal, melegszendvicsekkel, „marhaságokkal” és deszertekkel.

Amúgy sem a kaja a főprofilom, de a #FőlegVegán emberkísérletem miatt személyes élményről nem mesélhetek. Ám burgeres/kajás blogok, mint Jancsa Jani (2015) és Csabi konyhája (2021) odáig voltak.

Nekem próba nélkül is kár, hogy a 2021-es étlapról távozott a házi falafeles burger. És mivel a próbált és biztatóan finom nápolyi pizzák csak járványzárvány-termékek voltak így vegán opciónak maradt a házi sült krumpli és az édesburgonya chips változatos szószokkal. 

Feltűnőek amúgy a Díszpinty szemrevaló tálalásai. A poharakban, a körítésekben, talán mindenben van egy kis extra. 

Oltás utáni alkoholpihenős képek:

Díszpinty árak szemszögéből:

Hasznos tudni, hogy a Díszpiny ahogy Zalaegerszeg vendéglátásának átlagos színvonalából, úgy árszínvonalából is kiemelkedik. (2021. nyár szerint Ízes limonádé – 1090 Ft, ínyenc sültkrumplik 790 Ft, a szósz feláras, kis szériás menő üdítő 990 Ft. – 2021. december egy helyi kiemelt borászat borából 700 Ft volt egy hosszúlépés) Itt a főtér közepét, és a helyi szinten ritka kínálatot kell / lehet megfizetni. 

Díszpinty digitális nomád szemszögből: 

wi-fi nekem pont ingadozott, de fogható a városi wi-fi is. Az is ingadozott. Konnektort tudtak kínálni kinn is, ugyan csak egyet, ám az hamar felszabadult. 

A plusz érdekes Díszpinty szemszög pont a szemszög:

Nappal sokféle ember, diákok, párok, leginkább barátnő duók az érettségizőktől az ötvenesig, de családok és fiú bandák is. Rajtam kívül egy laptopos dolgozó volt. A nappali üzemmódban a Díszpinty egyáltalán nem kocsmaforma, délután limo és kóla pörög. Egy sört láttam. 

Extra élmény az erős kontraszt a Díszpinty futó mini-társadalma és a főtéri padok gyakori ücsörgői között. Főleg a háttérben a „Vin” borozó retró kocsmás jövés-menése ad nagy ellenpólust. Külön érdekesség lehet az itt ücsörgés is. Egy nem túlturistás városban a főtér máris más élmény!

Extra: 2021 szilveszteri frissítés

Beugrottam ide várakozni és közben találkoztam egy Kiszel Tünde 2022-es naptárral a WC-ben és egy külön Spritz Specials lappal az asztalon. Újabb bizonyítékok a gegekre való hajlamosságról és a megújuló kínálatról:

Díszpinty Gastro Bar cím: Zalaegerszeg, Dísz tér, 8900  
 
 

A fotókat is maga a szerző készítette. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Szövegtördelés, képszerkesztés: Molnár Ákos

Itt pedig a többi megírt zalaegerszegi kocsmával a nagy Kocsmaturista térképen

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Cikkajánló

Zalaegerszeg-belvárosa és kocsmaélete - Címlap

Zalaegerszeg belvárosa és kocsmaélete

Zalaegerszeg (szülővárosom) belvárosának kocsmatérképét igyekszem ezzel a cikkel jól használhatóvá tenni, „Zeg” központjának hangulatfestése mellett. Célom, hogyha újak vagytok a városban, akkor is a legpasszosabb

Tovább olvasom »

Környékbeli település bakancslista

Zalaegerszeg közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Nagykanizsa
  2. Lenti és Szécsisziget
  3. Zalaszentgrót 
  4. Letenye
  5. Zalalövő
  6. Tapolca
  7. Sümeg
  8. Somló hegy
  9. Ság hegy
  10. Ajka
  11. Sárvár
  12. Lendva (Szlovénia)
  13. Jeurzalem (Szlovénia)
  14. Ptuj (Szlovénia)
  15. Maribor (Szlovénia)
  16. Varasd (Horvátország)
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki közületek szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Szólj hozzá!