Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

A legendás Bérbaltavár az Őslóitató kocsmájával és a környékük

Bérbaltavár sok helyi legendával körüllengett Vas megyei kis település gyönyörű szőlődombos környezetben, sok jósággal a környéken. És egy szokatlanul kreatív bomba kocsmája van, aminek beszédes neve, az Őslóitató még a helytörténetre is rímel. Ezt a községet és kocsmát egy csomagban átélni nagyszerű érzés, és nyomatékos tippem. 

Akár Vas, akár Zala megyéből jól elérhető, a kettő határán elterülő Bérbaltavár hallgatag tuti tartalékos lehet egy kirándulásra haladóknak is. Itt a tágabb környezetével együtt vonzó táj fogad, csudakilátással a „hegyekről”, érdekes faluval, külön élményt adó (Ősló)itatóval és olyan környező plusz célpontokkal, mint a Szajki-tavak. Ezekből kijön együtt egy komplex nap. Érdemes tudni róla, sőt utánajárni.

Témák

A Bérbaltavár látogatás már jól induló eredettörténe

Egy szép napon izgalmas, felbujtó levelet kaptam az akkor még ismeretlen Pacsi Józseftől, figyelemfelhívással egy érdekes kocsma és érdekes település párosáról. A levélben szó esett

 • az Őslóitató kocsma értékes, különös régi tárgyairól:
 • egy tűzvészben pusztult helyszíni sapkagyűjteményről
 • érdekes vendégekről
 • ígéretes kocsmasztorikról
 • őskori állatok világhírű nyomairól a faluban
 • falusi legendákról, például az elkártyázott kastélyról vagy a bivalyos kapuéról
 • vidéki szépségről Jocó által „magyar Toszkánának” címkézve
 • nádfeles pincéről a „hegyen”

Telitalálat az érdeklődésemnek. Ráadásul ehhez Jocó idegenvezetést is ajánlott. Már előre ‘két légy, egy csapást” ígért a „kocsmázva utazni, utazva kocsmázni” küldetésemnek, de a valóság az elképzelten túl még több bónusszal lepett meg.

(És még Zalaszentgrót kocsmás felfedezését is velük kezdtem meg, de az már egy másik mese lesz…)

A megérkezés Bérbaltavárra

Nem érdemes elhanyagolni a  Zalaszentgrótról Bérbaltavárra vezető út szépségét sem.

Ráadásul már az úton legendát legendára soroztak a két településről és a köztük elterülő vidékről idegenvezetőim, a kislányukkal érkező Pacsiék, Klaudia és Jocó.

A célkocsma terasza laza nyári pezsgéssel fogadott 2021 augusztusában.

Folyamatosan volt jövés-menés és mint kiderült első fordulatként, Jocó nagy kocsmáros múltú szüleié a Őslóitató.  A vendégek közül az egyikük, Dezső bácsi azonban kitüntetett szereplő volt, helybéli sokat tudóként kérték fel légyottra hogy nekem is mesélhessen a falu fordulatos történetéről. (Vele voltam fenn a biciklis képen.) Ez számomra is egyedi, megható és nagyon hasznos is volt egyszerre.

Dezső bácsi mesébe kezdett:

„Én vagyok a falufelelős, itt minden rossz nekem köszönhető.”

Anekdotázása érintette:

 • Az egykori „baltavári uradalmat”
 • Az úri kaszinót
 • A Festetics időket, amikor a hercegek hatlovas hintóval jöttek udvarolni a helyi lányoknak
 • Az elárverezett és lebontott baltavári tornyos kastélyt. Nagy kár érte, micsoda éke lehetne máig a településnek. Régi képeken gyönyörű volt.

Mindig nagyon jó hiteles, értő forrásból hallani, hogy milyen múltra épült az a jelen, ahol éppen járok. Sőt Dezső bácsi karaktere és humora még hab a sörön. Nem is idézhetek mindent, mi elhangzott a régi, sőt a jelen idők sztorijaiból. Az élménymaximalizáláshoz találkozni vele. Pacsi Pacsiéknak, hogy elhívták ide!

Példásan gondos és felelős az a lokálpatrióta hozzáállás, hogy valaki miközben megmutatja a szülei kocsmáját, ennyire odafigyel a környezet fókuszára is, hogy ezzel is érdekes tudást és plusz élményt adjon. Ha lenne már „kocsmázva utazni, utazva kocsmázni” kitűntetés Jocóéknak biztosan adnék egyet.

Azóta is sajnálom a rossz időzítést, hogy az utolérő feladataim okán nem tudtam végigülni a teljes történelemórát, de még folytatnám.

Szerencsére Bérbaltavár és az Őslóitató nemcsak a múlttól érdekes, hanem a jelenben is élénk tapasztalás.

Az Őslóitató kocsma

Az Őslóitató kiemelkedő térélmény az eddig látogatott magyarországi községek kiskocsmáinak mintázatában. Több egyszerű falusi kocsmában jártam, és néha ezekben is találtam érdekességeket (például a szintén Vas megyei egyházashetyeiben), de nem ez a jellemző. Sokan tartják takaréklángon a berendezést és a stílust. Nos a bérbaltavári Őslóitatóban eléggé odatették magukat.

Jocó édesanyja, Zsuzsi a legtermészetesebb szerénységgel vezetett be a szinte nagyvárosi lomkocsmásan ható előtérbe:

Ez itt Pista bácsi. Télen mikulásként száguld, ilyenkor bőrzekében — ütötte fel a helyszín felkonferálását, és miközben én még a számat tátottam, ő már tovább mutatott egy helyiséggel — Ez meg a kocsma, nézzen körül! — Aztán Jocóhoz fordult — Mit iszol kisfiam?

Én maradtam Pista bácsival, aki nagyon trendin Instakképes fotópartner, de példát ne róla vegyetek: (csövön) iszik, miközben vezet, és menetszélben még dohányzik is. De legalább a csikkeket nem dobja el, egy bögrében tartja! Mindezt egy több száz éves méretes szőlőprés mellett teszi.

Az Őslóitató belsőbb terme már kevesebb extra tárgyat tartalmaz, de vannak azért még így is.

Ez klasszikusabb régi kocsmás alapra húzott közeg, pedig egykor (Hunyadi) étteremként működött. A történeti ereklyék részben pont ezt, Hunyadi motívumvilágát képviselik:

Az eddig elhallgatott tárgyi szóviccelés az előtér után a pedig nagyteremben is folytatódik. Na, kik a helyes megfejtők?

A gegeken kívül pedig mélyebbé és lokálisabbá teszik a helyet a Bérbaltabárból írt cikkek, régi fotók és az Őslóitatóban készült bulis képek a falon. 

A díszleten kívül a légkör az Őslóitató másik csábereje. Egy nagyon bájosan családi hely, ahol a letakart biliárdasztalon játszik az unoka a nagyapával. Ők tényleg 365/365 nap élik itt (is) az az életüket. És ha akkor érkeztek, amikor a nagyobb család összegyűlik, kicsit részévé is lehettek ennek egy vendég is:

Jocó: Zsuzsi kérek egy italt

Zsuzsi: Hát édesem, csinálj magadnak!

Jocó még arra is hangosan emlékezett vissza, hogy milyen jó volt itt „felnőni”. Rengeteg legendát tudnak itt mesélni évek történéseiből. Voltak egészen döbbenetesek, de nem veszem el a kenyerüket. Kérdezzétek őket! 

Kötetlen pályán zajlik az élet és a vendégekkel is családias a hangnem. Például:

– Fröccsi?

vagy?

– Hari, bácsi egy párnát?

Hollandok, németek, osztrákok is vannak a visszatérő vagy az alkalmi vendégek között. Kaptam egy életteljes videót, ahogy a magyarnyelvű vándortársulat énekelt vidáman durva nótát a nemzetközi mit sem értő, de ezt mégis nagyon érző, velük tapsoló, mosolygó és videózó közönségnek is.

A nagy érzés mellett eltörpül, hogy a kínálat a gyakran  jellemző kisközségi kiskocsmásan szerényebb. A hosszú évek törzsvendégeinek és a visszatérő vendégeinek igényeire reagáltak, ahogy mesélték. Ők pedig több neki futásra sem bizonyultak elég aktív csapolt sörivónak. Így maradtak a dobozos és az üveges sörök. Ám, ha már általános nagyüzemi sörről van szó, a több közül az Ősló portáján is szembeszökő Kőbányait ugye fél-köztudatottan odaadóan szeretem. 

A nyári kínálat a több külföldi vendég okán bővebb. Az alapvető üdítők és rövidek között az egészen újkeletű Eristoff Red például meglepett. Borból azonban csak Vargát és Lovassyt láttam a polcon. A következő meglepetés az ételek között jön. A rágcsálni- és rágnivalókon (csokik, chipsek, ropi és rágó) túl van itt valami, amire kimondottan büszkék a háziak, a fagyijuk, ami EBBEN A CIKKBEN a világ legfinomabb fagyinak neveztek. Én sajnos azt még nem kóstoltam, de kisebb életcélom maradt.

Egy ilyen helyre a távolból kevésbé a széles és magas kínálat miatt érdemes és szeretünk akár célállomásként ellátogatni. Inkább a hálás közegélményért! Ez egy ritka rokonszenvesen régimódi kocsma több újszerű vonással. Az Ősló’ névvel ellentétben egészen fiatal-kompatibilis, hangulatos hely. Ez bizony egy menő vidéki kocsma!

Nem csak jó élmény, hanem akár jó cselekedet is plusz látogatással támogatni a környék büszke túlélőjét egy olyan régióban, ahol szinte őslényként haltak ki körülötte a kocsmák. 

Kevés a faluban és a szűkebb környéken a fiatal, de messzebbről érdemes jönni fiataloknak is: akár Vas, Zala, Veszprém megyék lakóinak, utazóinak kiruccanni ide vagy a környék bicikliseinek tudatosan megállni itt. 

Kértem is biciklis tippeket. Kiépített kerékpárút nincs, de Jocó szerint „a lankás lejtők, a szép kilátás, az aránylag jó minőségű egyenes utak és a kevés forgalom miatt” mégis szokták szeretni. Köszi Klaudia a rajzot a Zalaszentgrótról is indítható és ott is végezhető úti tervről: Türje (prépostsági templom), Bögöte (kilátó), Szajki-tavak, Miskosszéplak (a kastély), Bérbaltavár és Zalabér.

A durvább kerékpárosoknak pedig akár egy Zalaegerszeg-Vasvár-Bérbaltavár „háromszög” is letekerhető.

Végszavaim valának

Az Őslóitató egy ritka ingergazdag minta a magyar kisközségi kiskocsmák között. Kezeljétek zarándokhelyként! 

Őslóitató cím: Bérbaltavár, Rákóczi Ferenc u. 19, 9831

Nyitva tartás: H-V: 8:00 – 12:00, majd szieszta és 16:00 – 21:00

Bérbaltavár felfedezése

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire tetszett, hogy a kocsmalátogatás természetes vonzataként vittek tovább Pacsiék megnézni a település nem is akármennyire érdekes pontjait.

Rögtön az Ősló szomszédjában kezdtünk.

Az egykori Humli kocsma

A már rég nem működő, de valaha híres-neves Humli kocsma épülete egy uradalmi kocsmakomplexumnak nézett ki. A csúcsidejében volt itt Dezső bácsi meséje szerint: jégverem, kaszinó(!), szikvízüzem és pálinkafőzde is. A szocializmusban számozott italboltként működött. Az épület ma még így lepusztultan is egy látványos-talányos élmény. Remélem egyszer a szép jövőben az új Pacsi uradalom részévé lesz. 😉

A bérbaltavári "hegyeken"

Vas, Zala, Somogy és Veszprém megyében alaptézis, hogy a szőlősdombokat hegyeknek hívjuk. Így folytatom. A hegyek nekem megunhatatlanok, mind más kilátással, domborzati játékossággal és épített-díszített érdekességgel. Képekkel mesélve ilyenek voltak a bérbaltavári „hegyek”:

Fentről emlékezetesen szép látkép nyílt a falura, de túloldalról még a sümegi vár, a Somló hegy és Balaton tanúhegyei felé is. Azon túl, hogy elmentünk a stációkhoz és a sötétben világító kereszthez, hogy földről lehetett enni lehullott érett gyümölcsöt, lett egy extra élményünk is. Olyan, amit a környékbeli „hegyeket ” többször járó ember nem sokáig kerülhet el. Megvendégeltek bennünket egy magánbirtokon. A zalaegerszegi Erzsi néni volt a kedves tettes. 

Lehetne még mit megnézni, kiemelten a:

 • A Festetics család építtette templomot, ami alatti kriptákban a Festetics család tagjai és hercegek is nyugszanak.
 • A 7-8 millió éves itt feltárt ősállat-leletek itt kiállított darabjairól az Őslénytani múzeumban. 

És lehetne még több irányba barangolni, mert vasi, zalai falvakban és környékükön tévelyegni is külön élmény. Inkább az én korlátozott időm volt a határ, nem a lehetőségek és a vendéglátók szándéka. A folytatás előirányozva!

A mélyebb érdeklődőknek ajánlom a https://berbaltavariak.hu/ példásan alapos oldalát részletes és széleskörú helyi bemutatókkal a Bérbaltaváriak Szülőfalujukért Egyesülettől.

Ugyanígy izgalmasan hangzik a még nekem is ismeretlen „Bérbaltavár története – Az elfelejtett várak, kastélyok faluja” című könyv Szakály Ferenctől

ÉRDEKESSÉG: többször hallott legenda szerint az Őslóitató név is Szakály Ferenctől származik.

Bérbaltavár környéke

Bérbaltavár 15 kilométeres környezetében elég sok vonzó érdekesség található Zala és Vas megyében is. Errefelé van a híres oszkói szőlőhegy és pincesor, a Jeli Arborétum, amik nekem még csak felfedezetlenül tolonganak a célpont-listámon.

De vannak helyek, ahova Pacsiék eszmei „kocsmázva utazni, utazva kocsmázni” díjasan már első látogatásomon elvittek:

 • Mikosd(-Zierer)-kastély, Mikosszéplak

Tudom, hogy egy elhagyatott, lepusztult kastély inkább csak ambivalens lehetne, mint jó, de a környék pikáns érdekességeként a Mikosd-kastély engem mágnesként vonzott ebben az állapotában is, mióta először láttam fotón. 

A szomszédos Mikosszéplak határában Mikosdpusztán található fantasztikus szín- és formavilágú kastély 2021 augusztusában mesebelien és kísértetiesen hatott egyszerre. Elhanyagoltan, üresen tátongott, betört ablakain át fújta a függönyöket a szél. Nyitott kapukkal, de magánterületen található. Rendszeresen látogatják, gyakori fotótéma és beszédtéma. Még külön rajongóklubja is van a Facebookon.

Élőben is legalább olyan letaglózóan hatott, mint a képeken. Még ilyen lepusztult állapotban is az egyik legütősebb kastélyélményemet adta. Vadromantikus, szemtelenül ingerlő impulzusörvény.

Kicsit be is merészkedtünk, de gyanús hangokat hallva gyorsan menekülőre fogtuk. Nem derült ki, hogy a forrás inkább a másik parkoló autónak (talán szimultán látogatók), a kapuból a nagy zacskós kutyakajának a gazdájá volt (talán házőrző) vagy egy harmadik verzió? De így odabenn épp csak egy villámbenyomásra futotta.

Nagy hatású gyors élmény volt. Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz további sorsa ennek a kezdetektől máig fordulatos történetű kastélynak. Sokszor cserélt gazdát, a szocializmusban pedig SZOT gyermeküdülő volt. Remélem, ha egyszer eljutunk a méltó felújításáig, akkor nem egy sterilizáló, kimért stilizáláson esik át, hanem megőrzik ezt az egyedi vadregényes mivoltát, zordabb színekkel, minél kevesebb modern idegen anyaggal, és buja erdős környezettel andalgós díszkert helyett. A szemeimet rajta tartom, azt elhatároztam. Külön hálás vagyok ezért a bónuszlátogatásért.

 • A Szajki-tavak

A szajki tócsoport Bérbaltavártól 7 kilométerre található, Mikosszéplakon túl. A 11 tóból egyet használnak strandolásra is. Ez egy külön kis világ. Már a felvezetésénél meglepett, hogy micsoda kiépített vendéglátósor van itt. 

A tópart nagyon szép, és a hétköznap délelőtti strandcsendben, nyugalmas is volt. Bár én inkább nem szeretem éghajlatunkon a természetellenes parthomokosítást, itt nem volt tolakodó mértékű a trópusi szimuláció. 

A tópart-kedvelőknek ajánlom megkóstolni a hangulatát, gyorsan rá lehet kattani.

Hekkezés a Szajki-tavaknál

Pacsiék annyira esküdtek a strandbejáratról balra fogadó „Pecsenyesűtő” hekkjére, hogy aznap koncepcionálisan azt ebédelte aznap az egész család. A #FőlegVegán emberkísérletem ellenére itt végül én is hagytam magamat sodorni az élménnyel. Két év alatti két hal-főfogásomból ez volt az egyik. Bizony, nem volt kuponpazarlás. 

Kíváncsi maradtam a nem strandolós tópartokra is, de ez a főműsorszám gyorsan megnyert magának.

 • Zalaszentgrót összetett, hangulatos kisvárosa 

Amúgyis Zalaszentgrót volt az egyik legkedvesebb meglepetésem a 2020-21-es, 5 hónapon át tartó „Kocsmátlan Korontén Séták” sorozatban, de Jocóval és Zsolti barátjával pont addig feltáratlan részeket érintettünk és velük éltem át az első 4 zalaszentgróti kocsmámat is. Spoilernek csak egy-egy fotó a leendő zalaszentgróti cikk előtt a horgásztavakról és a kiszentgróti romtoronyról:

Ha kíváncsiak vagytok az első koronazár alatt is meglepő zalaszentgróti meglepetéseimre akkor IDE KATTINTVA lapozhattok fel még több szentgróti jóságot.

 • Külsős tartalék a közelben: Vasvár 

Egy másik nekem kedves és megnyerő települést, Vasvárt most nem érintettük, pedig akár egymás után is vehetők Bérbaltavárral, hiszen második szomszédok. Vasvár sokféleségéről és meglepő velejáróiról pedig IDE KATTINTVA írok és „képmutatok”.

A TÉMA MÉLYVÍZE

Győrben, összefutottam két bérbaltavári sráccal a Vidéki büfénél a sorban. Az olvasatukban nagy szó volt, hogy ismerem a falujukat és jártam a Pacsi kocsmában. Ez nekem is jól esett. Itt a közös képünk az Rába fivérekkel, akinek a családja ráadásul bortermeléssel foglalkozik a faluban és legközelebbre meg is hívtak egy kóstolóra.

A bérbaltavári Őslóitató is a nagy Kocsmaturista térképen

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Cikkajánló

Cikkek a környékbeli településekről

Városi Séták Vas megyében - Kocsmaturista - címlap

Városi séták Vas megyében

Felfedezések Vas megye városi rangú településein. Csak személyes élmények alapján: hol mi volt érdekes, látogatásra érdemes. Bővülő, frissítendő élmény- és tipplista. Ahol csak lehet közeli

Tovább olvasom »

Környékbeli település bakancslista

Ezeknek a Vas megyei településeknek és területnek akár nulláról induló, akár még teljesebb feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

 1. Szombathely
 2. Körmend
 3. Celldömölk 
 4. Kőszeg
 5. Oszkó
 6. Csepreg
 7. Répcelak
 8. Sárvár
 9. Bük
 10. Szentgotthárd
 11. Őrség
 12. Somló hegy
 13. Ság hegy
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki közületek szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?